Sernik: 1 kg zmielonego białego sera 2 szklanki słodkiego mleka 2 budynie śmietankowe ( mogą być waniliowe) 2 całe jajka 4 żółtka ½ szklanki oleju 1 szklanka cukru Wszystko razem zmiksować i wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą fajansowej, podłużnej blaszki ( może być zwykła, ale wtedy należy ją wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia). Piec w 180 stopniach(...)minut. Beza: 4 białka 4 łyżki cukru 4 łyżki kokosu Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając, dodać kokos, lekko wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony sernik ( 10 – 15 minut przed końcem pieczenia). Piec dalej do uzyskania złotego koloru bezy. Zapraszam do konkursu ma mężowym blogu: http://zegarkiipiora.com/2015/04/17/zegarki-i-piora-1-urodziny-bloga-konkurs/ Kategoria: Ciasta
kuchcikowniaSernik Okres Nowego Roku to czas niezwykły i jest również czas na delikatny i puszysty sernik. O wyjątkowym smaku pochodzącym z dobrego twarogu, oraz masła i o niezwykłym zapachu wanilii i rodzynek. składniki kruche ciasto ( spód i wierzch) 350 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 100 g masła 2 jajka(...)sztywną pianę i dodajemy do serowej masy, całość delikatnie ze sobą mieszamy, dodając mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, oraz rodzynki ( wcześniej namoczone i odcedzone na sicie) Masę przekładamy do tortownicy, w ierzch sernika dekorujemy pozostałą częścią kruchego ciasta ( układając je na przykład w formie kratki) i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Miód i pieprzSkładniki: sernik - jajka 10 sztuk "M", cukier 1 szklanka, twaróg półtłusty 1,30 kg, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, buraczki gotowane zmiksowane 1 szklanka ciasto - 4 jajka "M", margaryna miękka 12,5 dag, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, kakao 4 łyżki, cukier puder - ile potrzeba proszek do pieczenia 1 łyżeczka Jajka, cukier utrzeć(...)silikonowe keksówki 22 cm, na dnie form rozsmarować ciasto, na ciasto wylać masę serową lub jedna forma duża np. 34x25 cm. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, do suchego patyczka. W formach serniki dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - wyjątkowy, wyśmienity sernik z buraczkami pieczony na kakaowym cieście, jest
W Mojej Kuchni Lubięwaniliowy 1 opakowanie, jogurt grecki 990 gram/3 opakowania, budyń śmietankowy 2 opakowania, proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka, maliny 500 gram, herbatniki 250 gram, cukier puder - ile potrzeba wszystkie składniki w tym białka temperatrura pokojowa = biorę udział w kampanii Jogurty Naturalne ZOTT PRIMO na platformie TRND "zobacz TUTAJ" , użyłam do "oszukanego" sernika jogurty greckie Zott Primo, efekt gotowego sernika jest(...)pieczenia, na dnie ułożyć herbatniki, wylać połowę masy, poukładać połowę malin, herbatniki i wylać resztę ciasta i dać resztę malin piekarnik elektryczny nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach, zimny schować do lodówki, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest wyborny, aksamitny i smakuje lepiej od tradycyjnego sernika..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcałość posmarowałam ganache. Sernik jest bardzo syty. Jeden kawałeczek w pełni zaspokoi ochotę na słodkie. Sernik pomarańczowy Składniki: prostokątna forma 20 cm x 30 cm Brownie 125 g masła 100 g czekolady, 70% kakao 225 g cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty 2 jajka 120 g mąki Nastaw piekarnik na 180ºC. Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Zmiksuj(...)skórki z pomarańczy 4 jajka 750 g twarogu 150 ml śmietanki 225 g cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty Zmniejsz temperaturę piekarnika do 130ºC. Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią. Dodaj twaróg i śmietankę. Miksują do połączenia składników. Nie miksuj za długo. Napowietrzony sernik wyrasta wysoko, a później szybko opada. Wylej masę serową na brownie, wyrównaj powierzchnię i wstaw
codojedzeniaSpód to gęste, ciężkie, obłędnie czekoladowe brownie. Na nim delikatna i wyjątkowo wręcz kremowa masa serowa z waniliową nutą. Całość udekorowana hojną ilością aromatycznych, duńskich, a więc lekko kwaśnych, poziomek. Najwybredniejsi wzdychali z rozkoszy nad talerzami. Niektórzy nie chcieli uwierzyć, że sernik jest pieczony, bo ze swoją delikatną i aksamitną konsystencją, mógłby łatwo uchodzić za taki na zimno. Jednym
Pożeraczka, czyli raz adobrzepapierem do pieczenia, dużą łyżką wyrównujemy powierzchnię ciasta i odstawiamy na bok. Składniki na sernik wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby doszły do temperatury pokojowej. Twaróg mielimy, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy krótko z cukrem, mąką i pastą waniliową. Jajka w oddzielnym naczyniu rozkłócamy ze sobą tak, by powstała lekka pianka, a następnie łączymy
sama złodyczbiały 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, rodzynki 100 gram, biszkopty okrągłe 150 gram, polewa czekoladowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka "L" - żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć w robocie lub mikserem prawie do białości - na najwyższych obrotach z 5 minut teraz dodać budyń smietankowy, ser sernikowy wiaderko, rodzynki - jak są miekkie to ich nie zaparzam tylko opłukuję(...)łyżką delikatnie wszystko wymieszać tortownica 24cm - wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, na dnie rozsypać biszkopty i do blaszki wlać masę serową piec w 200C około 45 minut - po upieczeniu sernik zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia polewę czekoladową z orzechami przygotować wg opisu i polać nią wierzch sernika, posypać od razu kolorową posypką sernik jest bardzo łatwy
W Mojej Kuchni LubięSkładniki biszkopt z 4 jaj serek homogenizowany waniliowy, 3 sztuki po 125g śmietana kremówka, 400g cukier, 3 łyżeczki mandarynki, 1 puszka żelatyna, 8 łyżeczek galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie Przygotowanie Żelatynę rozpuszczamy w zalewie z mandarynek. Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno, dodajemy serki, mandarynki i ciepłą, rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie, ale szybko mieszamy, ponieważ żelatyna szybko tężeje w zimnej masie. Wylewamy(...)biszkopt, wstawiamy do lodówki. W tym czasie zagotowujemy wodę i robimy galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Chłodzimy galaretkę, a gdy zacznie tężeć wylewamy na sernik. Pozostawiamy w lodówce jeszcze przez 2-3 godziny Przepis na blaszkę okrągłą 26cm
Gotowanie moimi oczamiinny smak i koniecznie chciałam wykorzystać pyszne letnie owoce i tak powstał ten sernik Składniki: - 8 jajek - 1 kg sera - 1 szklanka cukru - 1/2 kostki masła - cukier waniliowy - 1 budyń waniliowy lub śmietankowy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 opakowanie śmietany 200 ml 36% - garść świeżej mięty - 1 opakowanie malin - 1 opakowanie biszkoptów + 40 g masła W pierwszej kolejności(...)białka i dodajemy stopniowo do masy delikatnie mieszając. Do sernika można dodać likieru miętowego lub barwnika zielonego dla podkreślenia koloru. Masę serową wylewamy na spód biszkoptowy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni ok. 35-40 minut, do momentu kiedy góra sernika lekko zbrązowieje. Po upieczeniu sernika zostawiamy go w piekarniku do wystygnięcia. W między czasie
Kuchenne Wariacjeoddzielić od dna, zaś sam sernik był kremowy, ale zbyt miękki. Ponieważ wypiek był bardzo smaczny, ponownie sięgnęliśmy do oryginalnego przepisu, ale zmniejszyliśmy ilość masła i wydłużyliśmy czas pieczenia. To przyniosło oczekiwane efekty, które możemy Wam zaprezentować w postaci zdjęć i przepisu. Zachęcamy do zrobienia sernika nowojorskiego i życzymy smacznego. Udostępnij Składniki na sernik nowojorski na spodzie(...)temperaturę pokojową, należy wyjąć je z lodówki na co najmniej 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania sernika. Do misy miksera przełożyć ser z wiaderka, dodać cukier, 3 całe jajka, 1 żółtko, mąkę, kwaśną śmietanę oraz skórkę startą ze sparzonej i wyszorowanej cytryny, wlać ekstrakt waniliowy i łyżkę soku z cytryny. Całość krótko zmiksować na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników
niecodziennikparyDziękuję Ciociu… za Wszystko…Sernik z rosą – składniki:Ciasto:250 g margaryny do pieczenia3 żółtka1 cukier waniliowy1 szklanka cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3 szklanki mąkiMasa serowa:ok. 1 kg sera białego twarogowego (u mnie zmielony z wiaderka)3 jajka1/2 szklanki cukru1/2 szklanki oleju słonecznikowego1opakowanie budyniu waniliowego ( minus 1 łyżka odłożona do piany)1 opakowanie cukru(...)łyżki proszku bydyniowego. Pieczemy następne 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia podczas którego zrobią się na wierzchu krople wyglądające jak rosa… stąd nazwa Sernik „Złota rosa” Smacznego! Post Sernik z rosą, zwany też „Sernik Złota Rosa” pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pltortownicy – 16 cm, myślę jednak, że nieco większa np. 20 cm spisałaby się lepiej. Składniki: 0,5 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 1/4 szklanki cukru 3 jajka 80 g margaryny lub masła aromat waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 10-12 ciasteczek Oreo + krem czekoladowy (u mnie Nutella(...)około 40 minut (brzegi powinny lekko się zaokrąglić, środek ciągle ma być jeszcze lekko surowy). Zwalczamy w sobie chęć podpieczenia sernika jeszcze przez kilka minut i wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki (można zablokować drewnianą łyżką lub ściereczką) i zostawiamy sernik na minimum godzinę lub na noc. Upieczony sernik wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Przekładamy na paterę, dekorujemy czekoladą
Ciastkozercykocham czekoladę ( i ich :-)). Gdy zobaczyłam ten sernik na jednym z blogów rozpłynęłam się. Oszołomiona tym widokiem podjęłam decyzję - muszę go zrobić i to jak najszybciej. Pojechałam do domu i stało się - powstał i jest cudowny. Zmieniłam w nim kilka szczegółów - dodałam piane z białek i esencję waniliową. W oryginalnym przepisie były 3 gorzkie czekolady ja dodałam dwie gorzkie(...)się na zdjęciu za dobrze jednak jego smak oszałamia. SERNIK CZEKOLADOWY ok 1.5 h tortownica 22 cm Składniki 1 kg twarogu (u mnie Krasnystaw z wiaderka) 2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% (u mnie Goplana) 1 tabliczka czekolady mlecznej (Milka) 3 jajka 2 i 1/2 szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii 10 łyżek śmietanki
sierotka maRysia w kuchnicukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 dużych jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 20 dag masy krówkowej kajmakowej 1 szklanka rodzynek Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie(...)składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia, a w między czasie wykonujemy masę serową. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser, całość dokładnie ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy razem z rodzynkami do masy
IzabelawkuchniSerniki to moje ulubione ciasta! Dlatego też stworzyłam nowy dział SERNIKI , a w nim już kilkanaście sprawdzonych przepisów na serowe ciasta :) Składniki na spód na ciasto: 30 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, 1 jajo, 10 dag margaryny, 1 łyżka smalcu, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie ciasta(...)sera, 20 dag chałwy waniliowej, 10 żółtek, 8 białek jaja, 2 łyżki grysiku, 2 łyżki budyniu waniliowego, 1 aromat waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag masła, 1 ½ szklanki cukru pudru, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie sernika: Ser zmielić, dodać grysik i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Z białek ubić sztywną pianę , połączyć
Tradycyjna Kuchnia