Dzień dobry, ostatni gwizdek na planowanie menu świątecznego, dlatego podsyłam Wam kolejną słodkości 🎂 Tym razem czekoladowy sernik z warstwą budyniową na kruchym spodzie 👌 Zdecydowanie wpasuje się na Świąteczna ucztę 🐣 Tortownica 22-24 cm Składniki: ⚡️Spód⚡️ 200 g herbatników 80 g miękkiego masła ⚡️Warstwa budyniowa⚡️ 300 ml mleka 3,2% 200 ml śmietany, min. 30% tłuszczu(...)masę lekko studzimy i przelewamy do tortownicy z wcześniej przygotowanym spodem. Toasty ponownie uśmieszkami w lodowce na ok 40 minut ✅ warstwa czekoladowa: w garnku umieszczamy ser, cukier, żółtka, mieszamy za pomocą miksera, stopniowo dodajemy śmietanę i gotujemy ok 15 minut cały czas mieszając. ✅Na sam koniec dodajemy czekoladę i masę odstawiamy do lekkiego przestudzeniu. ✅ żelatynę rozpuszczamy w wodzie
Niezły Młynekserem Pierogi z dynią Krem z dyni z jabłkiem Ciasto dyniowe z czekoladą Sernik dyniowy Dyniowe gnocchi Dyniowe latte Dynia marynowana w occie Szakszuka z dynią Placuszki z dyni Zupa krem z dyni Zupa dyniowa z pomidorami MAKARON Z DYNIĄ I BOCZKIEM Przygotowanie : 20 minut + 25 minut przygotowanie puree z dyni Porcje : 2 porcje Składniki: 250 g makaronu tagliatelle
nietylkopasta.plforemki) posmarowanych masłem oraz posypanych bułką tartą. Piec 15 minut w 180 stopniach. Wierz powinien być upieczony, lecz środek płynny. Jeść na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika. Zajrzyj również tu: 1. Szybkie do zrobienia muffinki (babeczki) czekoladowe 2. Sernik o smaku krówkowym 3. Sernik Złota Rosa
My World by Dagmara Rekkisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Dżem z czerwonej porzeczki Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 1000 g czerwonej porzeczki 700 g cukru Wykonanie : Borówki dokładnie myjemy. Wsypujemy
Kulinarne przygody Gatitykisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Biszkoptowe ciasto z porzeczkami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 4 jajka (temperatura
Kulinarne przygody Gatityroztopieniem) masa: 190 g jogurtu naturalnego 130 g naturalnego twarożku (zmielonego jak na sernik) 40 g organicznego cukru kokosowego 30 g wiórków kokosowych 2 jajka pół szklanki malin Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę o średnicy około 30 cm. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do przestudzenia. Składniki na masę miksujemy i wylewamy
Mienta blogSERNIK WANILIOWY: 600 g serków homogenizowanych 80 g cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka krystaliczna o smaku truskawka-wanilia Dr.Oetker BISZKOPT KAKAOWY: 3 jajka 95g cukru 65g mąki pszennej 3 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT KAKAOWY: 1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. 2. Do ubitej piany dodajemy po łyżce cukru. 3. Cały czas(...)przez 15 minut – do suchego patyczka. MUS TRUSKAWKOWY: 1.Truskawki odsączamy z zalewy i miksujemy. 2. Do szklanki wlewamy odrobinę gorącej wody, wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. 3. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 3 łyżki musu i mieszamy. 4. Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do reszty musu cały czas mieszając. SERNIK WANILIOWY: 1.Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, następnie
Marcepanowa kuchniablenderem ) Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić w lodówce. Maliny rozmrozić i zetrzeć na miazgę (rozdrobniłam maliny za pomocą blendera), 2/3 rozdrobnionych malin zużyć do sernika a 1/3 porcji do kremu. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać jogurty , budynie, olej, cukier waniliowy, 2/3 rozdrobnionych malin i krótko zmiksować. Osobno białka ubić(...)minut. Składniki na krem malinowy : 1/3 ilości rozdrobnionych malin 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyki żelatyny w proszku odrobina wody Sposób wykonania kremu: Śmietanę lekko ubić z cukrem pudrem, dodać rozdrobnione maliny a na końcu rozpuszczoną żelatynę w małej ilości gorącej wody i wszystko dokładnie zmiksować. Gotowym krem wyłożyć na wierzch wystudzonego sernika
Na słodko lub wytrawniekremowej konsystencji. Podałam go z domowej roboty sosem wiśniowym ( na który przepis również znajdziecie w tym wpisie ) i muszę powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę - dzięki takiemu dodatkowi sernik nabiera charakteru i smakuje po prostu bosko; nie jest mdło i nie jest nudno :). Sama masa serowa jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu - to tylko zmiksowanie razem wszystkich(...)się ze sobą łączyć i przypominać kruszonkę. Zagnieść szybko jednolite, gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 - 60 minut. Formę o wymiarach dolnych około 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować mniej więcej na wielkość formy, następnie przenieść je do niej i dokładnie wylepić
Opowieści z piekarnikaczasu mam chęć na coś pysznego-wtedy odkurzam ten przepis. SKŁADNIKI: Spód: ok. 200 g. kruchych ciastek 1-1,4 łyżki masła Masa serowa: 500 g. twarogu na sernik (zmielonego-tłustego) 500 g. sera mascarpone 1,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka z jednej cytryny 5 jajek plus 2 żółtka Mus owocowy: 800 g jagód (mogą być(...)przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120-piec kolejne 30 minut. Wystawić i całkowicie wystudzić. Mus owocowy: Jagody zmiksować blenderem, przecierając przez sitko, pozbawiać pestek.Dodać cukier w waniliowy, Żelatynę namoczyć w kilku łyżeczkach wody, następnie podgrzewając-całkowicie rozpuścić. Wymieszać z resztą musu. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem-dodać mus. Całość wylać na ostudzony sernik. Chłodzić
Kopystką po garachpór roku. Sernik: 500 g twarogu 3 jajka kubek puree dyniowego kubek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Spód: 220 g herbatników pół kostki rozpuszczonego masła kilka łyżek mleka Krem: 2 opakowania serka do smarowania cytryna 3 łyżki cukru pudru Dynię odpestkowujemy, obieramy i kroimy na centymetrowe paski. Pieczemy przez 45 minut - godzinę w piekarniku nagrzanym(...)Pieczemy przez godzinę w 150 stopniach, studzimy. Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok z połowy owocu. Mieszamy z serkami i cukrem, przekładamy na wierzch sernika i schładzamy kilka godzin w lodówce. Jako że okazja niebłaha - chciałabym Wam podziękować, że jesteście :) Taka "okrągła" liczba fanów na fejsie cieszy oko, hyhy
sama złodyczFantastyczny sernik na zimno z borówkami amerykańskimi na kruchym spodzie herbatnikowym przygotowany na bazie serków homogenizowanych , może stanowić świetny deser lub podwieczorek. .Prostota wykonania sernika , mała pracochłonność a co najważniejsze obłędny smak jest jego główną zaletą. składniki na tortownicę 23 cm 200 g herbatników 50 g margaryny 3 opakowania serka homogenizowanego po 200 g 2 łyżki cukru pudru(...)dłoni . Po czym formę wkładamy na kilka minut do lodówki . Do miski przekładamy serki homogenizowane , dodajemy 2 łyżki cukru pudru i całość miksujemy.W trakcie ucierania dodajemy po łyżce śmietany a także schłodzoną żelatynę i wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy. Wierzch sernika ozdabiamy borówkami amerykańskimi, lekko dociskając aby delikatnie wbiły się
Smakowite Daniażółtek, można je pominąć, dodatek żółtek sprawia jednak, że sernik jest bardziej puszysty i kremowy. Następnie dodawać po 1 łyżce twarogu i miksować; czynność powtarzać do wyczerpania twarogu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Żelatynę umieścić w małym garnuszku i zalać ją 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie garnuszek z żelatyną postawić(...)półksiężyce. Zalać lekko tężejącą, ale wciąż płynną galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) Moja rada odnośnie przygotowania formy do sernika na zimno :) Częstym problemem przy uwalnianiu sernika na zimno z obręczy tortownicy jest zrobienie tego w taki sposób, aby nie poszarpać jego brzegów, zależy nam przecież na jego ładnym, eleganckim wyglądzie
Opowieści z piekarnikaśmietanki 30% łyżka wódki Sernik Migdałowy z Marcepanem - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Całość zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być(...)równo wykładamy ciastem. Następnie wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1 75 stopni. Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec i pozostawi amy sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i całkowicie studzimy. Masę marcepanową rozwałkowujemy podsypując niewielką ilością cukru pudru i ostrożne przekładamy na wierzch wystudzonego sernika. Delikatnie dociskamy
Słodka Stronamalinami Składniki: 200g ciasteczek Oreo 80g masła 1kg twarogu (ja użyłam z wiaderka) 4 jajka 1 budyń waniliowy bez cukru 2 galaretki o smaku malinowym Świeże owoce maliny, borówki Sernik oreo z borówkami i malinami Przygotowanie: Ciasteczka Oreo z nadzieniem przełożyć do blendera i miksować do uzyskania konsystencji drobnego piasku, masło roztopić i gorące dodać do rozdrobnionych ciasteczek. Tortownicę(...)minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie wystudzone ciasto wstawiamy do lodówki na min 2h. Galaretki rozpuszczamy w 750ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Owoce umyć i wyłożyć na stężałej masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Cisto wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygło. Sernik oreo z borówkami
Księga-Smaku