cukrem, dodać ser, śmietankę, mleko i wszystko miksować przez kilka minut. Dodać mąkę ziemniaczaną i skórkę cytryny. Połączyć. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Przy pomocy łyżki lub szpatułki delikatnie połączyć pianę z masa serową. 4. Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec ok. 80 min. Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku na pół godziny. Później
Maślane ciasteczkopół godziny, potem już tylko musi odstać trochę w lodówce. Spód z biszkoptów, gotowany sernik a na wierzchu owoce i galaretka to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pieczonego sernika. Składniki na okrągłą blachę o średnicy 24 cm: * 1 kg twarogu z wiaderka * 2 jajka * 1 szklanka cukru * 200 g masła * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 budyń śmietankowy * 3 łyżeczki(...)Gotować na małym ogniu około 15 minut od momentu zagotowania, ciągle mieszając, by masa się nie przypalała od spodu. Gorącą masę wylać na biszkopty, wyrównać wierzch, udekorować owocami. Wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wylać na wierzch tężejącą już galaretkę, wstawić do lodówki, by galaretka do końca stężała. Wierzch sernika udekorowałam kremowym nadzieniem termostabilnym o smaku śmietankowym
Zrób to smacznieserową przelać na schłodzony miasteczkowy spód i piec 50 minut w temp 170*c. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Krem z amaretto: Dobrze schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przekładamy do miski wlewamy amaretto, wsypujemy cukier i całość miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Gotowy krem wyłożyć na zimny upieczony sernik, wyrównać i posypać grubo przez sitko ciemnym kakao. Chłodzić całą
Wanilia i Kardamonserową, pieczemy w temp 170*C przez około 50 minut jabłka kroimy w kosteczki, skrapiamy sokiem z cytryny, miód podgrzewamy na patelni tak aby uzyskać złoty, karmelowy kolor, po czym wrzucamy jabłka. Podgrzewamy, uważając aby jabłka się nie rozpadły:) dodajemy łyżką masła oraz cynamon masę jabłkową wykładamy na ciepły sernik. Podajemy oproszony cynamonem SMACZNEGO
Luźna Kuchniałącznie 12 osób. Łaciaty sernik podałam na deser . Smakował wszystkim bez wyjątku! Jeśli więc zostało Wam trochę masy makowej to bardzo polecam przepis na seromak poniżej. Łaciaty sernik 20 kawałków prostokątna blaszka o wymiarach 25 cm x 35 cm Składniki: Masa serowa 1,2 kg twarogu z wiaderka 300 g kwaśnej śmietany, gęstej 6 jajek 1 laska wanilii(...)piekarnika. Piecz przez około 70 minut. Ciasto na środku powinno być ścięte. Wyjmij upieczone ciasto i odstaw do ostudzenia. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, kiedy dobrze ostygnie. Przygotuj kąpiel wodną. Umieść naczynie ze składnikami na ganaché nad parą i mieszaj do rozpuszczenia czekolady i połączenia wszystkich składników. Lekko przestudzone ganaché rozprowadź na wystudzonym serniku. Kiedy ganaché się zetnie pokrój
codojedzeniapysznego sernika: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze(...)ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek. Budynie rozpuszczamy w mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się
Izabelawkuchnibiałek trafiło nieco żółtka i musiałem miksować, to nie oddzielnie, a na jedną puszystą masą, a taki biszkopt nie pasuje do rolady, bo jest za miękki, więc postanowiłem zrobić sernik, który udał się po prostu idealny! Składniki: Biszkopt: 5 jaj szklanka cukru 2 łyżki mleka 2 łyżki miodu 140 g mąki Masa sernikowa: 1 kg sera z kubełka(...)blasze i pieczemy z rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 8-10 minut. Po upieczeniu biszkopt rwiemy i wykładamy rwanym biszkoptem dno tortownicy. Biszkopt nasączamy herbatą i smarujemy konfiturą. Na kilka minut zamaczamy żelatynę w kilu łyżkach zimnej wody, odstawiamy na 5 minut. Po tym w kąpieli wodnej topimy żelatynę i czekoladę (ja użyłem z orzechami
Kuchnia Łukaszaspieszy, to się diabeł cieszy". Zamiast serka białego, śmietankowego kupiłam waniliowy homogenizowany typu "Danio". Wszystko już przygotowałam na sernik gotowany, a tu ser nie ten co trzeba. Trudno pomyślałam, spróbujemy co z tego wyjdzie. Zmodyfikowałam mój standardowy przepis na sernik gotowany i wyszedł!!! Bardzo kremowy, waniliowy i naprawdę okropnie smaczny. Na formę o wymiarach 25x13(...)Gotować ok 2-3 minut, a następnie zdjąć z ognia. Keksówkę o wymiarach 25-13 cm wyłożyć folią spożywczą, ja mam silikonową formę, więc nie muszę tego robić. Na dno formy wyłożyć warstwę herbatników i wylać połowę masy serowej, przykryć ser herbatnikami i wylać drugą połowę masy serowej, na samym końcu znów położyć herbatniki. Sernik wstawić na 2 godziny
Krylowa KuchniaSzarlotka to jedno z moich ulubionych ciast obok sernika. Jadłam ja w wielu postaciach - z kruszonką, z pianką bezową, na kruchym cieście, drożdżową, czekoladową.... Za to szarlotka sypana jest inna. Zdecydowanie najszybsza jaką do tej pory przyszło mi robić. Wystarczy 5-10 minut przygotowań i ciasto ląduje w piekarniku. I ten wyjątkowy smak... To trzeba po prostu spróbować :) Składniki
ChilliJemymiałyśmy na liście miejsc do odwiedzenia w Walencji, znajduje się zaledwie 2 minuty od naszego mieszkania! W dzień można się tam udać na pyszne śniadanie, kawę, deser czy obiad. Do mocnej czarnej kawy polecamy w szczególności ciasto marchewkowe, barrita frutos rojos (kruche ciasto z owocami) i sernik z jagodami. Wieczorem ulica zaczyna tętnić życiem i można spróbować pysznych tapas
Gotuj po hiszpańskuużywamy jako spód po np. sernik można go używać bez wstępnego chłodzenia czy podpiekania. Wystarczy na ciasto wyłożyć masę i piec. Ciasto na babeczki również nie wymaga chłodzenia, ciasto tylko rozwałkowujemy wykrawamy kółeczka wylepiamy foremki i pieczemy około 10 minut w nagrzanym piekarniku na złoty kolor
RAROSSADelikatny sernik na upalne dni , tym razem na biszkopcie owsianym. Robi się podobnie jak zwykły biszkopt z tym, że dodaję się zamiast mąki pszennej mąkę owsianą . Wymiary blaszki : 28 x 40 cmCzas pieczenia : 30 minutTemp. pieczenia : 180 C Składniki:Biszkopt: 1 szklanka mąki owsianej 3/4 szkl. cukru 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 4 opakowania(...)pianę , to dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto dobrze wymieszane wykładamy na przykrytą blaszkę papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C Masa śmietankowa: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Cały czas ubijając , dodajemy stopniowo serki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Po lekkim jej wystudzeniu , szybko
Słodkości i nie tylkoczekolada do polania Sernik: Składniki powinny być w temp. pokojowej. Utrzeć masło z cukrem, wanilią. Dodawać po 1 żółtku, proszek do pieczenia i budyń. Na koniec cały czas ucierając dodawać zmielony ser. Białka ubić na sztywna pianę, wymieszać szpatułką z masą serową. Wylać do 2 blaszek wyłożonych papierem do pieczenia (24x36cm). Piec ok 30-40 minut w 180st. Ostudzić(...)masła w temp pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodawać budyń, na koniec cieniutkim strumieniem wlewać ajerkoniak. Masło, budyń i ajerkoniak powinny być w temp. pokojowej. Przełożenie: sernik, masa, ciasto, masa, sernik, masa, ciasto, masa, rozpuszczona czekolada. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki
Smakołyki Asi100g masła 2 duże jajka 1/2 szklanki śmietany 18% 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika SERNIK MARCEPANOWY: 750g zmielonego twarogu 250g sera ricotta 200g masy marcepanowej 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki likieru amaretto POWIDŁA(...)jajkami. Dodajemy śmietanę oraz mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawą do piernika. Gęste ciasto wykładamy do formy 23×33 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 175 stopni. Upieczone, zimne ciasto przekrawamy na dwa blaty. Do garnuszka przekładamy masę marcepanową oraz śmietankę. Podgrzewamy wszystko na średnim ogniu, do momentu rozpuszczenia się masy marcepanowej. Studzimy
Smaki Na Talerzuwracając do przepisu na sernik z białą czekoladą… Jeśli lubicie serniki ze spodem, to możecie go przygotować np. z pokruszonych herbatników. Sernik bez pieczenia można też podać bez galaretki np. z owocami wymieszanymi w masie. Wszystkie wskazówki podaję poniżej w przepisie. Składniki: 500 g twarogu na sernik (używam najczęściej Wieluń Mój Ulubiony)* 300 g białej(...)innego ciasta), dlatego masa wyszła bardziej zbita. Z typowym serem na sernik konsystencja jest o wiele lepsza Przygotowanie: Tortownicę o średnicy 20-21 cm (może być ciut większa, ale wówczas sernik wyjdzie niższy) wykładamy papierem do pieczenia (ja wykładam sam spód). Rada: Ja przygotowuję sernik bez spodu, jednak Wy możecie przygotować spód np. z 140 g pokruszonych
Słodkie okruszki