oprócz niej. Dla niej szykuję najpiękniejsze święta – z dekoracjami, rodziną przy stole, choinką, prezentami. Z tradycją, którą przekazywać jej będę każdego roku. W tym roku częścią świąt będzie przepyszny sernik z pierniczkami, który znalazłam na stronie kwestii smaku. Piekłam go tydzień temu na imieniny taty, a ponieważ zachwycił wszystkich, na pewno będzie na naszym tradycyjnym stole podczas Bożego Narodzenia(...)ilości sera, wsypać ok. 1/3 ilości cukru oraz całą mąką ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach miksera przez ok. 2 - 3 minuty. 3. Dodać pozostały ser, jajka, cukier wanilinowy oraz resztę cukru i znów miksować przez 1 minutę na wyższych obrotach. Dolać śmietankę i miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. 4. Pierniki pokroić w kostkę. Dodać do masy serowej
W mojej kuchnisię na dobry ser z wiaderka. Do tego świeże, wiejskie jaja, a efekt końcowy na pewno nas zadowoli. Sernik z rosą to doskonałe ciasto na zbliżające się święta. Sernik z rosą Składniki na ciasto: 2 i 1/3 łyżki cukru (30 g) 1 małe jajko 1 żółtko 125 g zimnego masła 1,5 szklanki mąki pszennej(...)wylewamy na surowe ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut. Piana białkowa: Białka ubijamy z solą, na najwyższych obrotach miksera, na gęstą pianę, pod koniec ubijania piany partiami wsypujemy cukier puder. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, pokrywamy je lśniącą pianą z białek, pieczemy jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu ciasta, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy
KulinarneImpresje.plulubionych! Smak kokosa jest wszechobecny w masie serowej - cukier kokosowy, wiórki kokosowe, kokosowe cukierki! Przełamaniem smaku jest żelka pomarańczowa przygotowana ze świeżego soku z pomarańczy. Pieczony w kąpieli wodnej sernik zyskał dodatkowo idealnego kremowego smaku! Trudno opisać smak - trzeba po prostu go zjeść! Na zdjęciu możecie zobaczyć rączki mojej małej pomocnicy, która już od maleńkości rwie się do ciast(...)termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz syrop trzcinowy przelewamy do garnka. Podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu
VioletoweKucharzenieokazji Międzynarodowego Dnia Sernika zapraszam Was na sernik na kruchym cieście z domieszką kwaskowatego dżemu :) Składniki: spód sernika - 2 szklanki mąki - 100 g masła - 1 jajko - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa - 1 kg białego sera, podwójnie zmielonego - 7 jajek - 100 g masła - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 opakowanie budyniu waniliowego - 1 szklanka cukru pudru(...)spód przekładamy na stolnicę i zagniatamy. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem, nakłuwamy je widelcem i pieczemy około 15 minut w 180 C. Upieczony spód studzimy i smarujemy dżemem. Gdy spod się studzi możemy zrobić masę serową. Żółtka ucieramy z połową cukru. Dodajemy porcjami ser, mąkę, budyń, roztopione i przestudzone masło
Zainspirowana w kuchnigalaretki truskawkowe500 g ricotty100 g białej czekolady300 ml śmietany kremówki3 łyżki żelatyny + ok. 50 ml wody5 łyżek cukru pudrucukier z prawdziwą wanilią (lub cukier puder)biszkopty Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania:Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Po lekkim ostudzeniu przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy na lód/czekoladki w kształcie(...)przepisie). Czynność tą najlepiej wykonać dzień wcześniej aby serduszka zdążyły stężeć. Serc powinny być minimum dwie tacki.Drugą galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu kilkadziesiąt minut przed przygotowaniem masy serowej.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej - studzimy.Ricottę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę, a na końcu ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. W osobnej
Słodka Stronaweekend musi być coś słodkiego. Dostałam sporo brzoskwinek więc zrobiłam sernik brzoskwiniowy. Serniczek mocno brzoskwiniowy bo brzoskwinek w nim sporo. składniki: brzoskwiniowy mus 300 g obranych ze skórki i pokrojonych brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa + 250 ml wody masa serowo-brzoskwiniowa 1 kg sera z wiaderka 4 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 300 g obranych(...)dobrze biszkopty ale nie trzeba jej bardzo dokładnie wygładzać. Tortownicę wstawić do lodówki na kilkanaście minut aby masa zaczęła tężeć. Gdy masa będzie już lekko sztywna wlać brzoskwiniowy mus. Przed wlaniem jeszcze raz dobrze go wymieszać. Tortownicę ponownie wstawić do lodówki na kilkanaście minut aby mus zaczął tężeć. Gdy mus będzie już lekko sztywny wyłożyć drugą połowę masy serowej
Monia miesza i gotujeRosyjskie ciasto śmietanowe jest bardzo proste i efektowne – połączenie klasycznego ciasta drożdżowego ze śmietanowym nadzieniem wygląda i smakuje obłędnie. Wnętrze smetannika smakiem przypomina sernik, a konsystencją – sernik nowojorski lub bardzo gęsty budyń. To pyszny i prosty sposób na to, żeby pospolita, gęsta i kwaśna śmietana błyszczała jak gwiazdy na Soborze Wasyla. To ciasto można przygotować w formie(...)zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego – mleko podgrzewamy do temperatury 40-45⁰C, rozpuszczamy w nim łyżkę cukru i wsypujemy suszone lub wkruszamy świeże drożdże. Mieszamy i czekamy 5-6 minut, aż drożdże mocno się zapienią. Mąkę przesiewamy do miski. Spienione, pracujące drożdże wlewamy do mąki, dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło i sól. Wbijamy jajko i wszystko w misce mieszamy. Ciasto
Karo in the KitchenRosyjskie ciasto śmietanowe jest bardzo proste i efektowne – połączenie klasycznego ciasta drożdżowego ze śmietanowym nadzieniem wygląda i smakuje obłędnie. Wnętrze smetannika smakiem przypomina sernik, a konsystencją – sernik nowojorski lub bardzo gęsty budyń. To pyszny i prosty sposób na to, żeby pospolita, gęsta i kwaśna śmietana błyszczała jak gwiazdy na Soborze Wasyla. To ciasto można przygotować w formie(...)zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego – mleko podgrzewamy do temperatury 40-45⁰C, rozpuszczamy w nim łyżkę cukru i wsypujemy suszone lub wkruszamy świeże drożdże. Mieszamy i czekamy 5-6 minut, aż drożdże mocno się zapienią. Mąkę przesiewamy do miski. Spienione, pracujące drożdże wlewamy do mąki, dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło i sól. Wbijamy jajko i wszystko w misce mieszamy. Ciasto
Karo in the Kitchentego sernika mogą być zarówno świeże jak i mrożone. Sernik z musem śliwkowym to połączenie dwóch serników. Zarówno sernika pieczonego jak i sernika na zimno. Sernik wg tego przepisu nie jest słodki dlatego w zależności od owoców jakich użyjecie dodajcie cukru więcej lub mniej w zależności od słodyczy owoców. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z musem śliwkowym(...)Całość przelewamy do formy z przygotowanym wcześniej spodem ciasteczkowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (grzałka góra-dół) i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120 C i pieczemy kolejne 90 minut. Upieczone ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do czasu, aż przestygnie. Zimny wstawiamy do lodówki. Mus śliwkowy – wykonanie Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki. Jeśli
To co lubię - gotuję i polecamJeśli szukacie prostego, ale efektownego przepisu na świąteczny sernik, to dobrze, że tu trafiliście :) Sernik z białą czekoladą, piernikowym, maślanym spodem i klasyczną polewą wystarczy ozdobić pierniczkami i super efekt murowany. Upiekłam go w małej formie, by był wysoki. Piecze się równomiernie i nie opada, każdy początkujący poradzi sobie z przygotowaniem bez problemu :) 1 kg mielonego twarogu dobrej(...)przelewamy do formy. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach (na dolnej półce kładziemy żaroodporną formę wypełnioną wrzącą wodą). Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mleko, cukier puder i kakao dokładnie łącząc składniki. Mieszamy przez chwilę, nie doprowadzając do zagotowania. Polewamy ciasto i ozdabiamy je piernikami. Smacznego :) Artykuł Sernik piernikowy pochodzi z serwisu Mienta
Mienta blogWasze świąteczne menu, gotowe już? Moje cały czas się komponuje :-) Ostatnio np. testowałam taki mój pomysł... Sernik gotowany zmodyfikowałam dodając masę kajmakową i wyszło - nieskromnie powiem - genialnie! Delikatny w smaku, puszysty... słodzony idealnie będzie się nadawał na świąteczny deser... :-) SKŁADNIKI Masa serowa: 1 kg sera ( może być z wiaderka) 1 puszka masy kajmakowej 200 g masła 2 jajka(...)składniki masy miksujemy razem, a następnie stawiamy na palniku i gotujemy do czasu aż na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherze powietrza (tak jak podczas gotowania budyniu). Zestawiamy na kilka minut z palnika. Dno tortownicy (21 - 23 cm) wykładamy herbatnikami i wylewamy na nie masę serową. Płatki wsypujemy na rozgrzaną, suchą patelnię i przez chwilę suszymy (pamiętajcie by cały czas
Czary - gary w kuchnisię chłodzi woda z cytryną, na obiad wystarczy mi lekka sałatka, a na deser sernik na zimno. W sezonie truskawkowym nie mogłam się powstrzymać i nie zrobić tego sernika. Więc póki truskawki jeszcze są, łapcie chwilę;) Składniki: 500g twarogu półtłustego 200ml śmietanki 30% 100ml mleka 3 łyżeczki żelatyny (każda z lekką górką) 4 łyżki cukru pudru ziarenka z laski(...)lodówki na godzinę, żeby stężała. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i ułożyć na serniku. Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody, ostudzić, a gdy zacznie tężeć (stanie się gęsta, jak syrop, ale jeszcze będzie lejąca) wylać na truskawki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Sernik przechowywać w lodówce. Smacznego
Obiad gotowyMój synula razem ze mną. A tata, nasz osobisty smakosz serników będzie się nim zajadał. Taką mieliśmy nadzieje… i przyznać muszę, że nasze ciche marzenia nie były płonne. Sernik wyszedł przepyszny. Na kruchym spodzie, z bakaliami, wilgotny, soczysty, przykryty kakaowym kruchym ciastem, muśnięty lekkim śmietankowo-mascarponowym kremem, oblany chrupiącą gorzką kuwerturą… Sernikowa poezja, sernikowy torcik. Bardzo(...)piekarnika i pieczemy około 60-70 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku a następnie w formie, najlepiej przez całą noc. Krem: 250 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru gorzka kuwertura Śmietanę, serek i cukier umieszczamy w misie miksera. Ucieramy do uzyskania puszystego kremu. Wykładamy na ostudzony sernik. Polewamy kuwerturą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej
Made By Mom And SonWspaniały, delikatny sernik z polewą tofii, migdałami i rodzynkami. Sernik na wzór kupnego, ale nie ma jak to domowy. No i udało się, wyszedł przepyszny:) Składniki: Ciasto 150 g margaryny 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1/3 szklanki cukru Polewa toffi 80 g masła 80 g cukru 2 łyżki śmietanki kremówki Masa serowa 1 kg. twarogu sernikowego(...)głębokiej miski wkładamy miękką margarynę oraz żółtka i wsypujemy mąkę oraz cukier. Ze składników dokładnie zagniatamy ciasto, które wkładamy na 20 minut do zamrażalki. Po tym czasie ciastem wylepiamy blachę, nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto już mamy zrobione więc zabieramy się do zrobienia masy serowej. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka z cukrem pudrem
Smaczne Potrawypołączą się powoli dolewając śmietanę. Na końcu dodaję ubite na sztywno białka i budyń - mieszam delikatnie do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowana masę wylewam na podpieczony spód. Piekę około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(...)limonki - całość miksuję. Na końcu dodaję ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie mieszam całość aby składniki się połączyły. Krem schładzam w lodówce.Upieczony i ostudzony sernik dekoruję kremem z papai. Pycha
Magiczna kuchnia Darii