Rosyjskie ciasto śmietanowe jest bardzo proste i efektowne – połączenie klasycznego ciasta drożdżowego ze śmietanowym nadzieniem wygląda i smakuje obłędnie. Wnętrze smetannika smakiem przypomina sernik, a konsystencją – sernik nowojorski lub bardzo gęsty budyń. To pyszny i prosty sposób na to, żeby pospolita, gęsta i kwaśna śmietana błyszczała jak gwiazdy na Soborze Wasyla. To ciasto można przygotować w formie(...)zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego – mleko podgrzewamy do temperatury 40-45⁰C, rozpuszczamy w nim łyżkę cukru i wsypujemy suszone lub wkruszamy świeże drożdże. Mieszamy i czekamy 5-6 minut, aż drożdże mocno się zapienią. Mąkę przesiewamy do miski. Spienione, pracujące drożdże wlewamy do mąki, dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło i sól. Wbijamy jajko i wszystko w misce mieszamy. Ciasto
Karo in the Kitchentego sernika mogą być zarówno świeże jak i mrożone. Sernik z musem śliwkowym to połączenie dwóch serników. Zarówno sernika pieczonego jak i sernika na zimno. Sernik wg tego przepisu nie jest słodki dlatego w zależności od owoców jakich użyjecie dodajcie cukru więcej lub mniej w zależności od słodyczy owoców. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z musem śliwkowym(...)Całość przelewamy do formy z przygotowanym wcześniej spodem ciasteczkowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (grzałka góra-dół) i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120 C i pieczemy kolejne 90 minut. Upieczone ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do czasu, aż przestygnie. Zimny wstawiamy do lodówki. Mus śliwkowy – wykonanie Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki. Jeśli
To co lubię - gotuję i polecamJeśli szukacie prostego, ale efektownego przepisu na świąteczny sernik, to dobrze, że tu trafiliście :) Sernik z białą czekoladą, piernikowym, maślanym spodem i klasyczną polewą wystarczy ozdobić pierniczkami i super efekt murowany. Upiekłam go w małej formie, by był wysoki. Piecze się równomiernie i nie opada, każdy początkujący poradzi sobie z przygotowaniem bez problemu :) 1 kg mielonego twarogu dobrej(...)przelewamy do formy. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach (na dolnej półce kładziemy żaroodporną formę wypełnioną wrzącą wodą). Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mleko, cukier puder i kakao dokładnie łącząc składniki. Mieszamy przez chwilę, nie doprowadzając do zagotowania. Polewamy ciasto i ozdabiamy je piernikami. Smacznego :) Artykuł Sernik piernikowy pochodzi z serwisu Mienta
Mienta blogWasze świąteczne menu, gotowe już? Moje cały czas się komponuje :-) Ostatnio np. testowałam taki mój pomysł... Sernik gotowany zmodyfikowałam dodając masę kajmakową i wyszło - nieskromnie powiem - genialnie! Delikatny w smaku, puszysty... słodzony idealnie będzie się nadawał na świąteczny deser... :-) SKŁADNIKI Masa serowa: 1 kg sera ( może być z wiaderka) 1 puszka masy kajmakowej 200 g masła 2 jajka(...)składniki masy miksujemy razem, a następnie stawiamy na palniku i gotujemy do czasu aż na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherze powietrza (tak jak podczas gotowania budyniu). Zestawiamy na kilka minut z palnika. Dno tortownicy (21 - 23 cm) wykładamy herbatnikami i wylewamy na nie masę serową. Płatki wsypujemy na rozgrzaną, suchą patelnię i przez chwilę suszymy (pamiętajcie by cały czas
Czary - gary w kuchnisię chłodzi woda z cytryną, na obiad wystarczy mi lekka sałatka, a na deser sernik na zimno. W sezonie truskawkowym nie mogłam się powstrzymać i nie zrobić tego sernika. Więc póki truskawki jeszcze są, łapcie chwilę;) Składniki: 500g twarogu półtłustego 200ml śmietanki 30% 100ml mleka 3 łyżeczki żelatyny (każda z lekką górką) 4 łyżki cukru pudru ziarenka z laski(...)lodówki na godzinę, żeby stężała. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i ułożyć na serniku. Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody, ostudzić, a gdy zacznie tężeć (stanie się gęsta, jak syrop, ale jeszcze będzie lejąca) wylać na truskawki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Sernik przechowywać w lodówce. Smacznego
Obiad gotowyMój synula razem ze mną. A tata, nasz osobisty smakosz serników będzie się nim zajadał. Taką mieliśmy nadzieje… i przyznać muszę, że nasze ciche marzenia nie były płonne. Sernik wyszedł przepyszny. Na kruchym spodzie, z bakaliami, wilgotny, soczysty, przykryty kakaowym kruchym ciastem, muśnięty lekkim śmietankowo-mascarponowym kremem, oblany chrupiącą gorzką kuwerturą… Sernikowa poezja, sernikowy torcik. Bardzo(...)piekarnika i pieczemy około 60-70 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku a następnie w formie, najlepiej przez całą noc. Krem: 250 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru gorzka kuwertura Śmietanę, serek i cukier umieszczamy w misie miksera. Ucieramy do uzyskania puszystego kremu. Wykładamy na ostudzony sernik. Polewamy kuwerturą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej
Made By Mom And SonWspaniały, delikatny sernik z polewą tofii, migdałami i rodzynkami. Sernik na wzór kupnego, ale nie ma jak to domowy. No i udało się, wyszedł przepyszny:) Składniki: Ciasto 150 g margaryny 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1/3 szklanki cukru Polewa toffi 80 g masła 80 g cukru 2 łyżki śmietanki kremówki Masa serowa 1 kg. twarogu sernikowego(...)głębokiej miski wkładamy miękką margarynę oraz żółtka i wsypujemy mąkę oraz cukier. Ze składników dokładnie zagniatamy ciasto, które wkładamy na 20 minut do zamrażalki. Po tym czasie ciastem wylepiamy blachę, nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto już mamy zrobione więc zabieramy się do zrobienia masy serowej. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka z cukrem pudrem
Smaczne Potrawypołączą się powoli dolewając śmietanę. Na końcu dodaję ubite na sztywno białka i budyń - mieszam delikatnie do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowana masę wylewam na podpieczony spód. Piekę około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(...)limonki - całość miksuję. Na końcu dodaję ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie mieszam całość aby składniki się połączyły. Krem schładzam w lodówce.Upieczony i ostudzony sernik dekoruję kremem z papai. Pycha
Magiczna kuchnia Dariiumilą Ci niejeden wieczór, a przygotowanie pysznej sałatki zajmie kilka minut. W chłodne, jesienne popołudnie rozgrzejesz się aromatyczną zupą lub kapuśniakiem bez kapusty! “FLEXI JESIEŃ” to również te małe, kawowe przyjemności. Bo właśnie teraz pumpkin spice coffee smakuje najlepiej, a w połączeniu z puszystym orzechowym ciastem lub kremowym sernikiem to czysta rozpusta! Absolutnie nic, tak nie wabi domowników
SMYKWKUCHNIprzepis , długo się nie zastanawiałam, od razu postanowiłam przygotować taki sernik. Delikatny, rozpływający się w ustach biszkopt, pyszna owocowa pianka serowa...hmmm, czegóż chcieć więcej. Oczywiście zamiast pieczenia spodu można wykorzystać gotowe biszkopty, wybór pozostawiam Wam. U mnie wersja na delikatnym biszkopcie orkiszowym, piecze się go tylko 13 minut, więc tak naprawdę chwilę, a smak...cóż, dla nas bajeczny
Smaczne Zdrowecukru pudru Krem: 500g serka mascarpone 450g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 200g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą. 2. Do drugiej miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem
Mała Cukierenkagodzinę. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na kolejne 15 minut. Otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto aż piekarnik ostygnie. Wykonanie polewy – czekoladę i z odrobiną śmietany roztopić na garnuszku z parującą wodą. Wymieszać i zdjąć z pary jak już czekolada się całkowicie rozpuści. Polać czekoladą zimny sernik. Na górę rozłożyć truskawki, lekko je przydusić. Posypać wiórkami kokosowymi
Kuchnia Pokoleńkojarzy się z zadumą oraz ze szczególnymi wypiekami. Mazurki, serniki i baby to podstawa naszych Świąt. Jak wiecie, lubujemy się w muffinach, dlatego proponuję aby do tego kanonu ciast dodać te mini babeczki:) Dzięki uprzejmości HELIO , możemy przetestować nową masę krówkową o smaku adwokata <3 Pyszności! 40 minut 8 sztuk 1,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki
Ania i Marcin gotująstudzeniu). Tartę studzić chwilę przy otwartych drzwiach piekarnika (ok. 10 minut), potem wyjąć i ostudzić. Włożyć do lodówki na minimum kilka godzin. Ozdobić bitą śmietaną i ewentualnie kawałkami grejpfruta. Podobne przepisy Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Tarta z czekoladowym musem Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Sernik nowojorski – sernik New Yorker .yuzo_related_post img{width
Pociąg Do Kuchnijajko Masa serowa: Ok. 500 gram twarogu ( mielonego do serników ) 2 jajka ½ szklanki cukru ¼ kostki masła 1 opak. Cukru wanilinowego 3 – 4 jabłka Wykonanie: Zagniatamy ciasto, schłodzonym ciastem wlepiamy formę ( okrągłą do tarty ). Ciasto nakłuwamy widelcem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 o C przez 20 minut. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Pasterkami wykładamy podpieczony spód
Smaki Ewy