racji, że Święta coraz bliżej, wszelakie ciasta, zwłaszcza serniki i makowce, cieszą się dużym zainteresowaniem. Postanowiłam ze starego ( czytaj publikowanego) przepisu zrobić niby takie samo ciasto, a jednak wyglądające całkiem inaczej. I co jeszcze jest fajnego w takiej wariacji przepisu? To, że każdy jeden kawałek wygląda inaczej. Ciasto robimy zgodnie z tym przepisem(...)ciasto twaróg. Gdy się już upiecze, zostawiamy w piekarniku, po 15 minutach uchylamy lekko piekarnik i zostawiamy na godzinę. Zimne oprószamy cukrem pudrem. Tam gdzie jest więcej ciasta mamy wzniesienia, a ta gdzie masy twarogowej są wgłębienia. I tak oto w łatwy sposób można sernik wizualizować na karpatkę. 😊 Jeszcze słów kilka o twarogu. Wiadomo, najlepszy ten z kostki który
Dieta moja pasjaPrzepis na biszkopt - z zeszytu domowego. Przepis na sernik - już nie pamiętam skąd go mam, trochę go zmodyfikowałam - zawsze wychodzi! Przepis na galaretkę z bloga Kwestia Smaku. Sernik z rabarbarem - naprawdę niesamowity smak i do tego taki łatwy w wykonaniu. Warto! Naprawdę! SPÓD: Upiec biszkopt z 2 jajek. (szukaj w kategorii "biszkopty") MASA SEROWA(...)centymetrowe kawałki. Do szerokiego garnka wrzucamy pokrojony rabarbar, wsypujemy cukier i podgrzewamy kilka minut, tak aby lekko zmiękł, ale pozostał jędrny. Następnie wlewamy 3 szklanki wody i zagotowujemy. Garnek zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny galaretki. Studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na sernik. Prostokątna forma o wymiarach minimum 20 x 30 cm lub około
Blondynka Gotujezucchero a velo PRZYGOTOWANIE Spód ciasteczkowy Przygotowanie sernika rozpoczynamy od rozpuszczenia masła. Ciasteczka rozdrabniamy blenderem na piasek, mieszamy z rozpuszczonym masłem. Masę ciasteczkow ą wykładamy do okrągłej formy o średnicy 24 cm, wyrównując wierzch i wciskając w dno. Schładzamy w lodó wce ok. 30 minut. Masa sernikowa Listki żelatyny namaczamy w zimnej(...)żelatynę ze śmietaną. Masę delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Przygotowaną masę sernikową delikatnie wykładamy na spodzie z ciasteczek. Wierzch sernika delikatnie wyrównujemy. Sernik schładzamy w lodówce przynajmniej przez 5-6 godzin. Przed podaniem sernik dekorujemy malinami oraz kawałkami lub kropelkami białej czekolady; oprószamy cukrem pudrem. **** PREPARAZIONE Base di biscotti Per preparare
La grande e la piccola cuocaczubata szklanka cukru 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/4 kostki masła 3 łyżki kakao Oprócz tego potrzeba Ci: 1 kg sera na sernik (np. w wiaderku) 5 jajek 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe Do miski wsyp mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Połącz wszystkie składniki. Oddziel(...)dwie części. Każdą z nich zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażarki na 30 minut. Blachę do pieczenia posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyjmij ciasto z zamrażalnika. Jedną część zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozprowadź równomiernie po blaszce. Włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C. Po upływie wskazanego czasu wyjmij upieczony spód z piekarnika
Niuniokiłyżki płaskie masła nie jest za mocno słodki - jeśli lubisz bardziej słodki to daj cukru około 1 szklankiśliwki umyte bez pestek udusić z masłem, cukrem - po zagotowaniu z 5 minut lekko mieszając - do śliwek wsypać suchy kisiel i szybko mieszając zagęścić ubić na sztywno pianę z 4 białek żółtka, cukier, wanilię mieloną dobrze ubić mikserem na puszystododać 2 opakowania(...)zostawić najlepiej na kilka godzin lub na noc w chłodnym miejscu do wystudzenia za mało ostudzone ciasto przy wyjmowaniu się połamieciasto smacznie pachnie wanilią, i jest w smaku jak sernik, wilgotne, pyszne.......POLECAM.......SMACZNEGO!!inne owoce takie jak truskawki, wiśnie, porzeczka też zrobić z kisielemwanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów
W Mojej Kuchni Lubięlimone zucchero a velo PRZYGOTOWANIE Przygotowanie sernika rozpoczynamy od rozpuszczenia masła. Ciasteczka rozdrabniamy blenderem na piasek, mieszamy z rozpuszczonym masłem. Masę ciasteczkow ą wykładamy do okrągłej formy o średnicy 24 cm, wyrównując wierzch i wciskając w dno. Schładzamy w lodó wce ok. 30 minut. Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie(...)cytryny i skórkę cytrynową. Masę delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Przygotowana masę sernikową delikatnie wykładamy na spodzie z ciasteczek. Wierzch sernika delikatnie wyrównujemy. Sernik schładzamy w lodówce przynajmniej przez 4 godziny. Gdy masa sernikowa stężeje, wierzch sernika dekorujemy kwaśną śmietaną wymieszaną z ziarenkami z połowy laski wanilii. Sernik ponownie
La grande e la piccola cuocaJeśli ktoś ma ochotę na serniki z sera to zapraszam po przepisy: – sernik królewski – sernik nowojorski – sernik kajmakowy – sernik pomarańczowy Sernik jogurtowy jest bardzo smaczny, z pewnością będziecie zadowoleni z tego przepisu, szczególnie osoby, które liczą kalorie Składniki na tortownicę o śr. 18 cm: 1 jogurt grecki(...)dokładnie łączymy. Masę jogurtową wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 160 stopni C. Studzimy w zamkniętym piekarniku. Polewa: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, kakao i jogurt. Gotujemy aż składniki się rozpuszczą tworząc kremową masę. Polewę wylewamy na ostudzony sernik jogurtowy, możemy ozdobnie masę pokarbować specjalnym grzebieniem cukierniczym. Smacznego! The post Oszukany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj zaproponuję Wam kolejny sernik na zimno, tym razem z pyszną galaretką z dodatkiem musu z malin i jeżyn. Połączenie dwóch smaków słodki i lekko kwaśny uzupełniają się idealnie. Składniki: Spód 225 g ciastka digestive 100 g masła Masa sernikowa 1 kg twarogu z wiaderka 8 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 250 ml zimnej kremówki(...)stężenia do lodówki. Do malin i jeżyn dodać cukier i gotować około 4-5 minut. Przelać na sitko i przetrzeć. Jeśli mamy mniej niż pół litra musu uzupełnić wodą. Zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę ,dokładnie wymieszać i pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Sernik bardzo dobrze schłodzić. Tortownica o średnicy
Ala piecze i gotujesię uda to trafiliście na bardzo dobry przepis. Jest on prosty, szybki i wyjątkowy. Sernik jest niezwykle smaczny. Truskaweczki z działki były idealnym dodatkiem do tego sernika. Ciasto mogą spokojnie jeść osoby na diecie bezglutenowej. Gorąco polecamy. Składniki: - 500g masy twarogowej z wiaderka - 500g serka homogenizowanego - 6 jajek - 1 szklanka cukru - 1 budyń wanilinowy - 1/2 kostki(...)przez 60 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Mus: Truskawki, myjemy, szypułkujemy i miksujemy na jednolity mus. Galaretki mieszamy w 700 ml gorącej wody. Następnie dodajemy zmiksowany mus i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce. W momencie kiedy mus zaczyna tężeć wykładamy na sernik i wstawiamy
Pan i Pani Smith w kuchnitypowo jesienny, z dodatkiem dyni, imbiru i kardamonu. Delikatnie słodki, polany lukrem, na spodzie z kruchego ciasta. Bardzo smaczny, idealny do ciepłej herbaty czy kawy. Dodatek dyni sprawia, że sernik ma piękny żółty kolor i subtelny dyniowy smak. Zachęcam wszystkich do spróbowania, mamy teraz takie piękne dynie, wykorzystajmy je! To mój drugi przepis w ramach akcji dyniowej organizowanej(...)Pozostałe ciasto zamrozić, przyda się do następnego wypieku. Spód podpiec w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Zmielony ser umieścić w misie miksera. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać wszystko na niezbyt dużych obrotach, tylko do momentu rozmieszania składników - za długie mieszanie spowoduje napowietrzenie masy, sernik urośnie, a potem opadnie. Wylać masę serową na podpieczony spód, wyrównać i piec
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanierówny jak stół. - teraz wiem dlaczego moje serniki opadały! ;) Masę serową przelać na spód, następnie tortownice wsadzić w większą blachę, zalać wrzącą wodą ( można to zrobić po wsadzeniu ich do piekarnika). Piec w temperaturze 150 ºC przez około 45 - 50 minut w kąpieli wodnej. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można schłodzić(...)Śmietanę dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i równie delikatnie wymieszać. Mus czekoladowy wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce (całą noc). Można przechowywać do 5 dni. Z dnia na dzień smakuje coraz lepiej :) Gorąco polecam ten przepis ! Buziaki
Cukier&PuderSernik na zimno – masa: 800 g mielonego twarogu 4 łyżki cukru pudru 3 czubate łyżeczki żelatyny 200 – 250 ml śmietanki kremówki 1 łyżeczka ekstraktu/pasty z wanilii Sernik na zimno – wierzch: 220 – 250 g naturalnego serka kanapkowego 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżka matchy (można pominąć, jeśli nie macie lub zrobić wierzch(...)lodówki na 15 minut. Wierzch: W tym czasie serek miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy matchę (ewentualnie kakao lub pomijamy). Jeśli używamy herbaty matcha masa powinna zabarwić się na piękny, zielony kolor. Smarujemy wierzch lekko schłodzonego sernika i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem dekorujemy owocami. Polecam też wersję tego sernika bez matchy – do naturalnego serka
Poezja smakupieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni. Warto wstawić miseczkę z wodą na niższą półkę piekarnika, dzięki czemu ciasto będzie bardziej wilgotne i kremowe w smaku. Masło rozpuszczamy na małym ogniu z dodatkiem miodu, cały czas mieszamy, żeby słodka polewa się nie przypaliła. Dodajemy posiekane orzechy włoskie i przelewamy na lekko przestudzony sernik. Zostawiamy do zastygnięcia
sama złodyczserników. Nic więcej, tylko od razu zabrałam się do dzieła. SERNIK "BAKUSIOWY". /przepis autorski;/ blaszka ok. 23x30 cmciasto: szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 żółtka 1/2 kostka masła kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatam ciasto i na 30 minut odstawiam do lodówki. Następnie wylepiam nim suchą blaszkę. masa serowa(...)sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Lśniąca, sztywną pianę delikatnie przekładam do sera, na zmianę wlewając porcjami mleko. Mieszam za ppomocą drewnianej łyżki (tak robimy od pokoleń - sernik jest wtedy niewiarygodnie pulchny, jeśli nie zostanie "potraktowany" mikserem). Wylewam na gotowy spód. Całość piekę ok. godziny w 180 stopniach, aby wierzch był pięknie brązowo-złocisty. Po upieczeniu zostawiam
W kuchni Karmel-itki