przepis złamał moje uprzedzenia :) Jest lekki, kwaskowy, pyszny, do tego łatwy w przygotowaniu, w takiej wersji polubią go wszyscy, a spód to istna petarda :) Nawet mój teść, który słysząc "sernik na zimno" dostaje alergii bardzo lubi tą wersję. Do masy serowej użyłam sera mascarpone i żółtek ubitych na parze. SKŁADNIKI: SPÓD: - 250 g herbatników - 300 g nutelli MASA SEROWA(...)kwaśne dodaj cukier. Żelatynę namocz w małej ilości wody, po kilku minutach napęcznieje. Sok zagotuj i rozpuść w nim żelatynę, dodaj do zmiksowanych truskawek, dobrze wymieszaj. Wlej na masę serową, wygładź łopatką, wstaw do lodówki na 3 godziny albo na całą noc PRZED PODANIEM wyjmij sernik z tortownicy i udekoruj owocami sezonowymi, u mnie były borówki amerykańskimi. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Loligodzinę. Przygotowanie masy serowej – kremówkę ubić na sztywno. Odstawić na później. Za pomocą miksera zmiksować serki mascarpone razem z mleczkiem skondensowanym. Mieszać na średnich obrotach około 5 minut. Sparzyć dwie limonki, osuszyć i zetrzeć skórkę. następnie wycisnąć sok z limonek, musimy uzyskać 1/2 szklanki. Podczas ubijania powoli wlewać sok z limonek, esencję waniliową. Dodać skórkę z limonek. Do masy(...)sernika w thermomix Masa z ciastek pokruszone ciastka wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować obroty 6, czas 50 sekund wlać roztopione masło, wymieszać, obroty 5, czas 10 sekund formę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć masę z ciastek. Przydusić i wstawić do lodówki na godzinę Masa serowa nałożyć motylek, wlać śmietanę, obroty 3,5, czas 30 sekund do 1 minuty
Kuchnia PokoleńDieta bezmleczna nie oznacza, że musimy zrezygnować z ciast i słodyczy! Możemy zrobić nawet roślinną wersję sernika na zimno. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy sernik, jaki jadł. W cieście tym nie znajdziecie mleka, jajek ani mąki, więc z pewnością przypadnie ono do gustu alergikom. Jeśli macie problem z kupieniem śmietanki kokosowej nic prostszego – możecie przyrządzić ją sami(...)namoczenia około 200 g orzechów nerkowca w gorącej wodzie. Po kilku minutach blendujemy je na gładką masę. Dodajemy maliny, syrop klonowy, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 150 ml śmietanki kokosowej oraz odrobinkę soli. Całość blendujemy do otrzymania jednolitej masy. Orzechy nerkowca są w tym „serniku” prawie niewyczuwalne, a nadają mu idealną konsystencję. Masę malinową przekładamy do foremki
Dieta bez mlekaJeśli lubicie piernikowe klimaty zapewniam, że ciasto szybko zniknie Polecam Składniki: Spód: 180 g herbatników 70 g masła 2 łyżeczki suszonego imbiru Masa serowa: 800 g mielonego twarogu do sernika 200 g serka mascarpone 1 i 1/2 szklanki musu z dyni∗ 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 4 jajka 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka starta z 1 pomarańczy(...)piec przez kolejne 40 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić na 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Ganache: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i polać sernik. Schłodzić. Smacznego To też może Cię zainteresować: Sernik czekoladowo piernikowy Sernik dyniowo-pomarańczowy
Oryginalny smakFantastyczny sernik w klasycznym nowojorskim stylu. Kremowy, puszysty i delikatny. Przepyszny :) Składniki: herbatniki bezglutenowe np. petit beurre 400 g masło 150 g tłusty twaróg mielony 750 g cukier puder 1 szklanka skórka cytryny 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki jajka 3 szt kurze lub 10 przepiórczych śmietana kremówka 3/4 szklanki sok cytrynowykonfitura jagodowa, z czarnej porzeczki(...)mikserem. Przelać masę na ciasteczkowy spód, wstawić do piekarnika i piec około 60 minut. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki - ciasto pozostawić w środku do ostygnięcia. Po około 2 godzinach przenieść do lodówki i schłodzić. Konfiturę podgrzać lekko do rozpuszczenia (np. w mikrofalówce), polać wierzch sernika
głodny alergikDzisiejszy przepis dedykuję wielbicielom czekolady, a zwłaszcza wszystkim, którzy nie mogą oprzeć się najsłynniejszej szwajcarskiej czekoladzie na świecie, Toblerone. Zapraszam Was na sernik na zimno z Toblerone w roli g ł ó wnej, który dosłownie rozpływa się w ustach. Cheesecake na spodzie z czekoladowych ciasteczek z niezwykle kremow ą mas ą z kawałeczkami miodowo(...)wciskając w dno. Schładzamy w lodó wce ok. 30 minut. Masa sernikowa Toblerone kroimy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany. Rozpuszczoną czekoladę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie ok. 5-10 minut (w zależności od instrukcji na opakowaniu). W niewielkim garnuszku na małym
La grande e la piccola cuocakawałki). Orzechy możecie zmielić sami w malakserze lub termomixie. Ja kupiłam gotowe orzechy mielone – 120 cukru – 50 g mąki pszennej – 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sernik kajmakowy: – 650 g sera (najlepiej z wiaderka, żeby nie miał grudek, tylko był kremowy) – 100 g masła – 0,5 szklanki cukru – 330 g kajmaku(...)cukrem, aż podwoją swoją objętość, będą bardzo gęste i dużo jaśniejsze. Trwa to około 10 minut. Dodajemy orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia. Miksujemy bardzo krótko na najmniejszych obrotach lub mieszamy masę szpatułką. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy około 35 minut w 170 stopniach. U mnie ciasto wyrosło na płasko, ale gdyby wyrosła wam górka, wystarczy delikatnie ściąć
Relaxtimeziemniaczanej płaska 150 ml wody Instrukcje Umyte i wydrylowane wiśnie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1-2 godziny. Następnie zagotowujemy i gotujemy dosłownie chwilę, max 2 minuty. (nie mieszamy żeby wiśnie się nie rozpadły.) W szklance z wodą rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy do wiśni i doprowadzamy do wrzenia. Gorące wiśnie przekładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy(...)wodę słoiki mogą nam popękać. Na niewielkim gazie doprowadzamy wodę do wrzenia i tak gotujemy 10 minut. Słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Uwagi Inne przepisy z wiśniami znajdziecie tutaj: Ciasto z wiśniami bez pieczenia. Pierogi z wiśniami. Sernik z wiśniami i bezową pianką na kruchym spodzie . Ciasto czekoladowe z wiśniami Beza Pavlova z frużeliną
To co lubię - gotuję i polecamBardzo prosty sernik z dżemem jagodowym. Moja szybka propozycja na jedno ze Świątecznych ciast :-) - tylko kilka składników - proste i szybkie - bez spodu i dodatkowych dekoracji Czas przygotowywania: 10 minut Czas pieczenia: 60 minut Ilość porcji: tortownica średnicy 20 cm Składniki na masę serową: • 500 g dobrego mielonego twarogu np. Piątnica • 1 jajko
AniaGotuje.plrabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Karmelizowany rabarbar Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 150 g cukru 2 łyżki wody lub soku z cytryny 5 łodyżek rabarbaru 1 łyżeczka kardamonu
Kulinarne przygody Gatitypapierze do pieczenia. Ostudzić. Przykryć ściereczką i odstawić (można upiec nawet dwa dni przed składaniem ciasta). Sernik: żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budynie i stopione masło. Krótko zmiksować, na końcu dodać rodzynki. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 170*C, wystudzić (najlepiej przez noc). Krem budyniowy: budynie i cukier rozpuścić w połowie mleka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukrem. Do wrzącego syropu wrzucam pokrojoną skórkę pomarańczy i smażę na wolnym ogniu około 15-20 minut do momentu, kiedy skórka będzie szklista, a syrop niemal całkowicie wyparuje. Tak przygotowaną skórkę przechowuję w lodówce zamkniętą w słoiku. Dodaję ją do piernika, keksu, sernika czy czekoladowych muffinów
babka w formieBardzo lubimy serniki i rabarbar i postanowiliśmy połączyć to razem zwłaszcza że rabarbar w końcu pojawił się na targowiskach. Składniki na spód: - 50 g masła - 1/2 szklanki mąki - 1/4 szklanki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 jajko - 1 łyżka śmietany Składniki na masę serową z rabarbarem: - 400 g sera białego - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru pudru - aromat waniliowy(...)budyń waniliowy - 50 g masła - 300 g rabarbaru Do wypieku sernika użyłam tortownicę o średnicy 17 cm. Najpierw robimy spód sernika. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Spód tortownicy wykładamy papierem a następnie ciastem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 10 minut. W trakcie pieczenia spodu robimy masę serową. Ser miksujemy i dodajemy po kolei
Kuchenne Wariacjepozostałe z ciasta i masy serowej; 1 szkl. cukru. Z pozostałych białek można zrobić na wierzch sernika piankę, ale nie jest to konieczne... (ja lubię bez, mąż lubi z... ) Białka ubijamy na sztywno z cukrem i powstałą masą pokrywamy ciasto na 20 minut przed końcem pieczenia
Miksturownik