podczas kandyzacji otrzymujemy aromatyczny cukier pomarańczowy, którego możemy użyć do ciasta lub do zimowej herbatki. Taką kandyzowaną skórkę można użyć do świątecznych wypieków takich jak serniki, czy makowce. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 200 g skórki i 140 g cukru Składniki: 3-4 pomarańcze 1 ½ szklanki (350 g) cukru 1 szklanka wody(...)skórkę w 1 szklance wody z cukrem 7. Gotować około 20 minut ciągle mieszająć 8. Odparować resztę wody 9. Przesiać cukier za pomocą durszlaka 10. Przechowywać w słoiku Poprzedni 1 z 10 Następny Kandyzowana skórka z pomarańczy jest niezastąpiona w świątecznych wypiekach: Sernik wiedeński: http://kuchniawedwoje.pl/sernik-wiedenski/ Artykuł Kandyzowana skórka z pomarańczy pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plkilka kropli olejku cytrynowego Dodatkowo: czekolada deserowa do polania sernika 2 łyżki mleka 1. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Herbatniki drobno kruszymy i łączymy z wystudzoną margaryną, mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej herbatniki, delikatnie dociskając, wstawiamy na około 45 minut do lodówki. 2. Ser albo mielimy przez maszynkę albo(...)koniec dajemy rodzynki, żurawinę suszoną i olejek cytrynowy, delikatnie mieszamy łopatką. 4. Ser wykładamy na herbatniki, rozsmarowujemy. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, wyżej dajemy sernik. 5. Sernik pieczemy ponad godzinę w temp. 180 stopni. 6. Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy dekoracyjnie sernik. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkiłyżka octu jabłkowego 1 jajko +czerwony barwnik spożywczy w żelu lub proszku, świeży sok jabłkowy na poncz, truskawki do dekoracji Składniki na krem: 300 g białego sera na sernik 250 ml śmietany kremówki 1 bita śmietana w proszku 3-4 łyżki cukru pudru Suche składniki na ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy olej, sok jabłkowy, jajko, ocet i mieszamy(...)minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać do przygotowania kremu – mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i bitą śmietaną w proszku (ma za zadanie ustabilizować krem, można zamiast niej użyć Śmietan Fixu lub żelatyny). W osobnej misce krótko miksujemy twaróg na sernik – chodzi
Ciastkozercypołowy pomarańczy. Ze składników na spód zagnieść gładkie ciasto. Blachę wyłożyć papierem dopieczenia. Wyłożyć blachę ciastem (rozprowadzałam je dłońmi) i przetrzymać ok. godziny w chłodzie. Spód podpiekać 12 minut w temperaturze 200 stopni C. Mak zaparzyć w gorącym mleku oraz zmielić z dodatkiem miodu i masła. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Odcedzić i dodać je do maku. Figi rozdrobnić według uznania(...)Sernik piec w temperaturze 180 stopni C. ok. godziny. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i jeszcze potrzymać w środku ciasto. Po ok. kwadransie wyjąć ciasto z piekarnika i zsunąć z formy na kartkę do ostudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, wycisnąć sok z pomarańczy i odcedzić na gęstym sicie. Sok zagotować i dodać do niego agar. Pogotować ok. 3 minut
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto bardzo stare, znam je tylko z nazwy więc postanowiłam spróbować i jak dla mnie jest bomba ;). Jest to takie połączenie brownie z sernikiem super sprawa. Przepis banalny choć przez moją inwencję wyszły aż 2 blachy Mimo wszystko zniknęły w dość szybkim tempie. Przepis na termomix choć i bez niego jak widać udało się ;). Składniki na polewę: 60 g wody(...)koniec dodajemy jajka i chwile ucieramy. Masę wylewamy na ciasto i pieczemy 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto się nie wyciąga. Po wyjęciu ciasto polewamy odlaną wcześniej polewą. Można posypać kokosem lub płatkami migdałowymi. Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Deser , Serniki Tagged: cukier , Isaura , Izaura , jajka , kakao , margaryna , masło , mąka , ser biały półtłusty , stare ciasta
Mam apetyt na ...Witajcie :) Przychodzę dzisiaj do Was z pysznym sernikiem na zimno z serków Danone na ciasteczkowym spodzie z czarnymi markizami od Cukrów Nyskich. Sernik szybko się przygotowuje i nie potrzeba do niego dużo składników ale przede wszystkim nie ma w sobie żadnego tłuszczu, margaryny czy masła. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 5 serków waniliowych Danone(...)kilka łyżek serka do jogurtu i go hartujemy, mieszankę wlewamy do sera i kilka minut mieszamy. Na ciastka wykładamy ser i ładnie wyrównujemy, na wierzchu układamy połówki markizów. Odstawiamy do stężenia. W przegotowanej wodzie rozpuszczamy galaretki, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia, następnie wylewamy na sernik i odstawiam na kilka godzin aby dobrze wszystko zastygło. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimaślanych herbatników Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml. Jak przygotować sernik z owocami na zimno? Nektarynki pokroić, dodać cukier trzcinowy (ilość zależy, jak słodkie są nektarynki), sok z cytryny i gotować na niezbyt dużej mocy palnika przez około 10 minut. Jeśli nie lubimy skórek, powstałą masę po lekkim wystudzeniu przetrzeć przez sito (u mnie ze skórkami(...)wierzchu poukładać połówki truskawek i borówki. Owoce najlepiej delikatnie powciskać w masę serową. Wierzch sernika delikatnie polać wystudzonymi galaretkami truskawkowymi. Jeśli galaretka jest jeszcze rzadka, najlepiej polewać za pomocą łyżki, wtedy unikniemy wypłynięcia owoców na powierzchnię. Sernik z owocami wstawić do lodówki, aby stężał, najlepiej na całą noc. Zobacz również: sernik na zimno z truskawkami
Kuchcik gotujeIntensywnie czekoladowy sernik bez glutenu i dodatku cukru. Pyszny, ciemny, rozpływający się w ustach. Cztery tabliczki czekolady dają mnóstwo słodyczy, więc dodatkowe dosładzanie nie jest już potrzebne. Pamiętajcie aby użyć czekolady dobrej jakości :) 400 g serka naturalnego 250 g mascarpone 150 ml śmietanki 30% 3 jajka 100 g surowej gorzkiej czekolady (użyłam 2 tabliczki Raw Cocoa) 200 g gorzkiej(...)Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica około 21 cm). Pieczemy 60 minut w 170 stopniach (na dolnej półce kładziemy żaroodporną formę wypełnioną wodą). Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone wstawiamy do lodówki na noc. Przed podaniem możemy posypać kakao. Smacznego :) Artykuł Sernik mocno czekoladowy (bez glutenu i cukru) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogwspaniale tutaj pasuje, przełamując niesamowitą kremowość i delikatność masy serowej. Orzeszki nadają interesującej nuty. A polewa tylko uwydatnia wszystkie inne smaki. Mówię Wam - sernik idealny. Musicie tego spróbować!Sernik dyniowy z pomarańczową nutą na czekoladowym spodzieSkładniki:(na formę o średnicy 26 cm)spód:75 g ciemnej czekolady (81%)75 g masła50 g cukru2 jajka60 g mąki pszennej1/2 łyżeczki(...)ekstraktem i skórką pomarańczową. Na końcu po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Masę serową wyłożyć na upieczony spód.Piec w 175 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. i piec przez 1,5-2,5 godziny.Wystudzić w uchylonym piekarniku.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z kremówką. Przestudzoną masą polać
Pożeraczka, czyli raz adobrzebudyń waniliowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, wafelki kakaowe 5 sztuk, cukier puder - do posypania ten przepyszny "oszukany" sernik przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym(...)kosza włożyć blaszkę, piec 30-35 minut do suchego patyczka, ciasto zostawić po upieczeniu przy leko otwartym koszu na 15 minut, następnie zostawić w chłodnym miejscu do wystudzenia w blaszce najlepiej na całą noc, przed podaniem posypać pudrem cukrem to ciasto jest przepyszne, wilgotne, delikatne i nawet lepsze od samego sernika....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięrozsmarować na dnie. • Wstawić do piekarnika na 3 minuty. • Po tym czasie wyjąć tortownicę z piekarnika i nalać masę serową w takiej samej ilości jak czekoladową. Należy starać się, aby warstwy były jak najcieńsze. • Znów wstawić do piekarnika na 3 minuty i tak aż do wyczerpania(...)spadnie temperatura, po czym ustawiam czas na 20 minut. • Na koniec otworzyć piekarnik i zostawić ciasto do wystygnięcia. • Wstawić do lodówki na kilka godzin. • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietanką. • Posmarować wierzch i boki sernika, ozdobić truskawkami i listkami mięty
To co kochamlekko obtaczam w mące, dzięki czemu nie opadają na dno. Jest to świetny patent szczególnie przy sernikach. Wylewam ciasto do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą lub mąką formy keksowej. Można użyć papieru do pieczenia. Ciasto czekoladowe bez jajek piekę przez 45 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu
Zasmakuj Kuchniproszkiem przesiewamy. Dodajemy do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy na mak i pieczemy ok. 20 minut. Po wystudzeniu makowiec wyciągamy żeby biszkopt był na dole. Polewamy czekoladą lub lukrem. Smacznego :) Na powyższych zdjęciach znajduje się pyszny PIERNIK NA MAJONEZIE oraz sernik (przepis wkrótce
Pani na deserwszędzie :) tym razem ser połączyłam z makiem, ale żeby ładnie wyglądało pobawiłam się troszkę masą makową. Sernik smakuje wybornie. Jest niezwykle wilgotny i aromatyczny. Nadaję się świetnie na wyjątkowe okazje rodzin ne . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 10 minut + 60 minut Temp. pieczenia : 180 C źródło : " Ciasta " Składniki : Ciasto kruche : 1 i 1/4 szkl. mąki
Różne smaki w kuchni