masła rozpuszczamy, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka oraz dwie 2 łyżki kakao rozpuszczamy (nie gotować). Polewamy upieczony placek i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką Sernik oreo z borówkami i malinami Oponki serowe – przepis Drożdżowe jagodzianki z kruszonką Artykuł Ciasto Murzynek – przepis
Księga-Smakudzień, więc i tydzień możemy zacząć porządną porcją ciasta ;) U mnie od wczoraj w lodówce sernik ze śliwkami i jeszcze szarlotka od Teściowej, więc i kawa będzie lepiej smakować przed południem... Dla Was mam za to przepis na ciasto kakaowe z gotowaną masą sernikową, które przygotowałam na przyjazd znajomych z licealnych lat. Matko kiedy to było! Ostatnio widzieliśmy się
Kuchnia w czekoladzieDwie czubate łyżki karobu z białą fasolką (już ostatnią porcją), którą ostatnio gotowałam w masowej ilości oraz tofu. Jak dla mnie idealne połączenie składników na sernikowy wierzch. A spód? Dla osłodzenia bananowy z płatkami orkiszowymi. Pycha! Niechlujny (bez)sernik, bardzo niechlujny. Wygląda mało apetycznie, wiem. Ale za to jak smakuje... Nie oceniaj książki po okładce- mądre słowa, sprawdzają
healthy dreamscoś by się znalazło. Jeszcze nie tak dawno myślałam, że nie umiem robić torów i piec sernika. 2. Gdyby słodycze nie zawierały kalorii, jakim smakołykiem zajadałbyś się codziennie? Hm, może byłyby to delicje ? 3. Czy podczas gotowania/pieczenia podjadasz? Nie podjadam ale jak gotuję to muszę spróbować czy jest dobrze doprawione. 4. Jeśli na kuchence kipi mleko, a w TV leci
Ewa w kuchnijeszcze nie mamy gotowych pierogów ruskich , z kaszą gryczaną lub uszek to ostatni dzwonek na ich przygotowanie. Liczymy jaka ilość jest nam potrzebna i taką mniej więcej szykujemy. Gotujemy krócej niż jest w przepisie (około 1 minuty) i mrozimy na wigilie. Odpowiednią ilość śledzi wstawiamy na noc by moczyły się w wodzie lub w mleku w zależności od tego(...)grzybami. Możemy również w tym dniu przygotować cynamonowo-piernikowy sernik na zimno lub piernik marchewkowy Ozdabiamy pierniczki choinkowe wraz z resztą rodziny. Poniedziałek Obrabiamy kupione karpie (chyba że udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki. Z głów, płetw i ogona gotujemy zupę rybną . Jeśli mamy w planach podanie barszczu na wigilię
Kolizje Smakówformy z przygotowanym dnem. Do piekarnika nagrzanego do 170 st C wstaw dużą formę, do jej środka a następnie wlej ciepłą wodę do połowy wysokości formy sernikowej. Piecz sernik przez 1 h 15 minut. W tym czasie przygotuj kandyzowane owoce. 2 pomarańcze dobrze umyj pokrój w plastry o grubości około 3-4 mm. Przygotuj 2 garnki, do każdego wlej(...)żurawinę. Do drugiego włóż plastry pomarańczy i gotuj 12 minut. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ugotowane pomarańcze wyłóż płasko na blachę i piecz przez 10 minut w temperaturze 180 st C. Żurawiny lekko wystudź, na talerz wsyp kilka łyżek cukru. Wyjmuj po kilka żurawin z syropu i obtaczaj je w cukrze. Sernik po wystudzeniu posmaruj konfiturą pomarańczową (możesz
nietylkopasta.plreklamowej w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw./ Dynia pojawia się w mojej kuchni od lat, a króluje oczywiście w październiku i listopadzie. Najczęściej najpierw przygotowuję purée z pieczonej lub gotowanej dyni, a dopiero purée przetwarzam na słone i słodkie smakołyki. Purée jest także bazą do wszelkich zup dyniowych lub dyniowo-warzywnych. Warto je zrobić! Zachęcam do przygotowania większej jego ilości(...)upieczeniu zblenduj dynię na gęste purée. Możesz uzyskać także purée z dyni gotowanej, ale pamiętaj, że będzie ono zdecydowanie bardziej wodniste i mniej aromatyczne. Co ugotować z dyni? Dynie są tak wszechstronne, że stanowią doskonałą bazę słodkich i słonych dań. Robię dyniowe ciasteczka, placuszki, serniki i ciasta. Przygotowuję także gnocchi, sałatki czy sosy. Wszystkie moje przepisy zebrałam dla Ciebie
nietylkopasta.plżurawinowej, patrz przepis poniżej) * Można też pominąć masę waniliową i zrobić sernik całkowicie żurawinowy w tortownicy o śr. 22 cm. Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania puree żurawinowego : Żurawinę umyć, przełożyć do rondla (kilka sztuk można odłożyć do dekoracji), zasypać cukrem, dodać wodę i sok z cytryny. Gotować na niedużym ogniu ok. 10 min., aż owoce się rozpadną (uwaga: owoce(...)dnie formy ugnieść równomiernie warstwę z ciastek. 4. Masa żurawinowa : Za pomocą miksera wymieszać puree z żurawiny z twarogiem i mąką ziemniaczaną. Następnie, ciągle miksując, wbijać pojedynczo jajka. 5. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: Przelać masę żurawinową do przygotowanej tortownicy. Tortownicę wstawić do większej blachy, a do blachy wlać wrzątek - do 2/3 wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika
Domowa Cookierenka AgiBiszkopt jest podstawą do wielu ciast, zwłaszcza wiosną i latem kiedy pojawiają się owoce takie jak truskawki, borówki, jagody, brzoskwinie. Jest też bazą do tortów, torcików
Emskie SmakiJesienne ciasto z puree z dyni oraz polewą czekoladową, świetnie sprawdzi się na imprezę Halloween. Z tego ciasta można przygotować również muffinki. Polecam również sernik
RAROSSASkładniki: 1kg sera 5 jajek 5 łyżek kaszy manny 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek masła 1 szkl cukru 1 budyń waniliowy 1 budyń czekoladowy 2
Luźna Kuchniabędą bezpestkowe. Kroimy na plastry o grubości około 3 mm. Przekładamy do rondelka, zasypujemy połowa cukru i zalewamy wodą (tyle aby zakryła owoce). Gotujemy pod przykryciem około 30 min. i studzimy. Następnie dodajemy resztę cukru i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Garnek przykrywamy tylko do połowy. Syrop powinien się zredukować. Gotowe plastry wykładamy na papier do pieczenia(...)Polewa; Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dolewamy śmietankę i podgrzewamy w mikrofali kilkanaście sekund. Po wyjęciu energicznie mieszamy, dolewamy syrop z pomarańczy. Mieszamy do połączenia. Polewą polewamy sernik i dekorujemy konfitowanymi pomarańczami. Smacznego! Pomysł zaczerpnęłam stąd
Radość kipiąca uśmiechem.jest to bardzo gęsty krem kajmakowy, który otrzymuje się przez długie gotowanie mleka lub mleka i śmietanki z cukrem. Kajmak jest u nas popularny szczególnie do przygotowania mazurków wielkanocnych. Natomiast Piotrek kajmak traktuje jak samodzielny deser i wyjada go ze słoiczka łyżeczką Polecam też mój sernik kajmakowy przygotowany z dodatkiem domowej masy kajmakowej. Wygodniccy mogą sobie kupić gotową puszkę(...)rondla o szerokim i grubym dnie wlewamy mleko i śmietankę w stosunku 1 : 1, dodajemy szklankę cukru (na 1 litr), mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 1 godzinę (mieszając aby masa nie wykipiała) aż masa zgęstnieje i nabierze złotego koloru. Kajmak można przygotować też z samego mleka i cukru, ale proces gęstnienia zabiera ponad 2 godziny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKlasyczne placki z jabłkami to danie, które możemy podać zarówno na obiad, ale również jako deser dla dzieciaków. No i nie tylko… przygotowanie placków z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!piekarnika nagrzanego do 160 st. na 55 min (do momentu aż środkowa warstwa sernika się zetnie). 2) Metoda ekspresowa – moja ulubiona, zastosowana również w tym serniku – mniej pracochłonna i czasochłonna, z całymi jajkami, ser nie musi być zmielony, metoda dla osób mających malakser – sernik wyjdzie bardziej zbity, nie popęka, będzie równiutki jak stół, będzie wilgotniejszy, metoda(...)sernikiem (jeżeli mój opis jest dla Was niewystarczający polecam ten artykuł ) piec 55 min. (do momentu aż środkowa warstwa sernika się zetnie). Jeżeli nie macie możliwości pieczenia w ten sposób, można naczynie w wrzątkiem umieścić na dolnej półce w piekarniku, a formę z sernikiem już bez owijania w folię aluminiową umieścić na półce wyżej. Efekt nie będzie identyczny, ale sernik
moj przepis napiekarnika nagrzanego do 160 st. na 55 min (do momentu aż środkowa warstwa sernika się zetnie). 2) Metoda ekspresowa – moja ulubiona, zastosowana również w tym serniku – mniej pracochłonna i czasochłonna, z całymi jajkami, ser nie musi być zmielony, metoda dla osób mających malakser – sernik wyjdzie bardziej zbity, nie popęka, będzie równiutki jak stół, będzie wilgotniejszy, metoda(...)sernikiem (jeżeli mój opis jest dla Was niewystarczający polecam ten artykuł ) piec 55 min. (do momentu aż środkowa warstwa sernika się zetnie). Jeżeli nie macie możliwości pieczenia w ten sposób, można naczynie w wrzątkiem umieścić na dolnej półce w piekarniku, a formę z sernikiem już bez owijania w folię aluminiową umieścić na półce wyżej. Efekt nie będzie identyczny, ale sernik
moj przepis nalodówki na 3-4 godziny (można i na całą noc). Jak już sernik będzie wystudzony przygotować bezę włoską. Składniki: 3 białka 240 gr drobnego cukru (220 gr do syropu cukrowego, 20 gr do białek) 40 ml wody Do garnuszka wsypać 220 gr cukru, dolać wody. Gotować do momentu aż temp. syropu osiągnie 118 st. (Soft ball – pół łyżeczki(...)należy delikatnie opalić bezę palnikiem do crem brulee lub wstawić na 30 st lub do zarumienienia do piekarnika nagrzanego do 200 st z włączoną funkcją grill (grzałka na górze). Sernik przechowywać w lodówce do 5 dni. Smacznego! Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską Sernik cytrynowy na biszkoptach
moj przepis nalodówki na 3-4 godziny (można i na całą noc). Jak już sernik będzie wystudzony przygotować bezę włoską. Składniki: 3 białka 240 gr drobnego cukru (220 gr do syropu cukrowego, 20 gr do białek) 40 ml wody Do garnuszka wsypać 220 gr cukru, dolać wody. Gotować do momentu aż temp. syropu osiągnie 118 st. (Soft ball – pół łyżeczki(...)należy delikatnie opalić bezę palnikiem do crem brulee lub wstawić na 30 st lub do zarumienienia do piekarnika nagrzanego do 200 st z włączoną funkcją grill (grzałka na górze). Sernik przechowywać w lodówce do 5 dni. Smacznego! Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską Sernik cytrynowy na biszkoptach
moj przepis na