moją głowę, orzechowiec i pierniczki już są. Na dzisiaj został mi seromak i sernik wiedeński dla cioci. Gdzieś pomiędzy tym roztapiam czekoladę na trufle dla rodziców(Uwaga! jeżeli macie manie wylizywania łyżek/misek zasłodzenie gwarantowane) i gotuję kwaśno-słodką kaszę. Ręce mam lepie od lukru,a na twarz w mące świeci słońce. W tym roku
More food, love and dreamsroku także zapowiadało się mniej niż chociażby w roku ubiegłym. Ale i tak było pieczenie, gotowanie i przygotowanie potraw na tradycyjne śniadanie. Pracy znacznie mniej niż przed Wigilią, ale i Święta krótsze. W tym roku na stole królowały serniki, faszerowane jajka, babka i oczywiście barszcz. za oknem śnieg... a jajka faszerowane łososiem już gotowe... pomarańczowa babka też :) nasz
Pasja SmakuSkładniki: na 5- 6 sztuk babeczek spód: 1 op herbatników maślanych 4 łyżki masła nadzienie: 1 op serka ricotta 1 op twarożku naturalnego 1 jajko
Luźna Kuchniamasa krówkowa lub puszka słodzonego mleka skondensowanego * 2 garście orzechów włoskich do dekoracji * puszkę słodzonego mleka skondensowanego gotujemy w garnku z wodę przez ok 4 godziny, pod żadnym pozorem nie otwieramy puszki dopóki zupełnie nie wystygnie, tak przygotowaną masą smarujemy wierzch zimnego sernika Przygotowanie: 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz żeby papier wystawał na zewnątrz, boków niczym(...)jajku, miksując za każdym razem kilka sekund, na koniec dodajemy same żółtka i śmietanę 5. Masę wylewamy na utwardzony spód ciasteczkowy 6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy sernik, pieczemy 15 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ok 120 min, do czasu kiedy środek nie jest już płynny, masa powinna być lekko ścięta 7. Obręcz
Słodki KompromisProponujemy pyszny sernik w wydaniu nietypowym, puszysty, z chrupiącym, prażonym ziarnem słonecznika, warstwą ciasta na bazie orzechów i przełamanym smakiem masy kajmakowej, zapewniamy - efekt wizualny
kgwjanczewoWspaniały sernik, bez pieczenia, szybki, prosty, spójrzcie, jaki apetyczny, prawda?, z galaretką i owocami, jakie tylko mamy pod ręką doskonale się nadaje jako alternatywa każdego
kgwjanczewosolą i pieprzem i wylać na spód z krakersów. Chłodzić w lodówce do momentu, aż sernik stężeje - u mnie nie trwało to dłużej niż 30 minut. Gdy sernik się chłodzi przygotować gruszki i sos. Gruszki obrać ze skórki, przeciąć na pół i wykroić delikatnie gniazda nasienne. Do szerokiego rondelka z grubym dnem włożyć galaretkę z pigwy, dodać(...)małym ogniu, aż gruszki lekko zmiękną. Wyjąc wszystkie z wyjątkiem jednej - gotować ją dalej aż się rozpadnie, a następnie zmiksować lub zmiażdżyć widelcem, by zagęściła sos. Jeśli jest za słodki, można doprawić odrobiną soku z cytryny. Zdjąć z ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłe gruszki ułożyć na wierzchu sernika i podawać polane sosem. Polecam Wam także pokazywane wcześniej na blogu
KUCHARNIADziś znów serniczek tym razem wersja bez pieczenia. Sernik z laskową nutą i karmelowym spodem inspirowany znanymi słodyczami. Takie motywy w ciastach lubimy najbardziej 💛 Jeśli chcesz zobaczyć film z przygotowania, zapraszamy TUTAJ na nasz IG Składniki (śr: 18-20cm): Spód -30g poppingu z kaszy jaglanej -20g płatków kukurydzianych -100g cukru kokosowego -30g oleju kokosowego(...)kokosowy, olej kokosowy, 1/4 łyżeczki soli i mleko gotować w małym garnuszku na małym ogniu do odparowania nadmiaru wody. U nas ok 20 minut. 2. Gdy karmel nieco się ostudzi i zgęstnieje, dodać mało orzechowe. 3. Karmel wymieszać z poppingiem i pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. 4. Zwartą masą wylepić spód tortownicy. SERNIK 5. Jogurt, serek włoski, ksylitol, pastę laskową zblendować
Candy Pandasgładką masę *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką *** *** Masę wylewamy na spód z herbatników i wyrównujemy *** *** Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut . Po upieczeniu ciasto(...)przelewamy ponownie do garnuszka i zagotowujemy ciągle mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Gotujemy, aż budyń zgęstnieje i odkładamy do wystudzenia *** *** Zimny budyń miksujemy dodając partiami miękkie masło *** *** Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z budyniem. Dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy *** *** Całość przelewamy na wystudzony sernik *** *** Całość wkładamy do lodówki na całą noc *** *** SMACZNEGO *** Polecam również
Blog z Apetytemjaglanej, na wstępie odmówiłyby współpracy ;) Zgodnie z zasadą "nie wiem jak to smakuje, ale wiem, że nie lubię!". Inspirowałam się przepisami na serniki jaglane, ale nie nazwałabym tak tego deseru. Nie przypomina w smaku tradycyjnego sernika. Jest zbliżony konsystencją, jednak i ta jest bardziej zwarta. Nie smakuje też kaszą! Jest bardzo dobry, przepełniony aromatem wanilii. Doskonale smakuje z sosem(...)wanilii 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą ciepłą wodą (ok. 2 minuty). Do garnka wlać mleko, wsypać kaszę i gotować ok. 15 minut. Trzeba uważać, bo łatwo się przypala. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Ugotowaną kaszę lekko przestudzić, dodać mleczko kokosowe, jogurt, ziarna wanilii, sok z cytryny cukier oraz jajka
zadanie-gotowaniewpis na bloga, pamiętam, że był to sernik na zimno z brzoskwiniami . Bardzo dużo się od tego czasu zmieniło. Ja już nie tylko zajmuję się domem, ale również prowadzę firmę. Przyznam szczerze, że jest to dość stresujące zajęcie, ale zajęcie, które po prostu lubię. Mam przez to znacznie mniej czasu na gotowanie, bo sporo czasu zajmuje mi praca
dom-agi.plpewno nie powinien być suchy i zbyt słodki. Taki właśnie jest sernik z kajmakiem i orzechami. Po prostu rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom dobrych serników. Kruche ciasto na dno: 30 dkg mąki 10 dkg margaryny 1 jajko 7 dkg cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa(...)kajmakiem otworzyć i wstawić do garnka z gorącą wodą (woda powinna sięgać do połowy puszki). Gotować, aż masa rozpuści się na tyle, że będzie ją łatwo rozsmarować. Orzechy posiekać i dodać do masy kajmakowej. Wymieszać i rozprowadzić dokładnie na całej powierzchni wystudzonego sernika. drukuj przepis
Świat Ciastaksiążka jest wyjątkowa, każda ma jakąś historię. Książkę "Ciasta i desery Gotowanie krok po kroku" polecam wszystkim tym, którzy zaczynają swoją kulinarną podróż po słodkościach. Dzięki prostym, przejrzystym opisom pieczenie stanie się o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze. Już nie będziecie szukali wymówki, że nie potraficie upiec sernika :) Ten poradnik ułatwi wam zmagania w kuchni. Przy każdym przepisie znajdują się(...)ciasto marmurkowe) Ciasta różne ( np Rolada z dżemem, ciasto z makiem) Ciasteczka ( np makaronik z sosem karmelowym) Tarty ( np tarta cytrynowa z bezą) Tytuł: Ciasta i desery Gotowanie krok po kroku Autor: Marianne Magnier- Moreno Wydawnictwo
KukuleczkiSkładniki : Spód: Opakowanie ciasteczek pełnoziarnistych / owsianych lub maślanych 4 łyżki masła orzechowego Masa serowa: 1op. Żelatyny 1 kubek śmietany 30% 1 kg zmielonego twarogu
Luźna Kuchnia