Pyszny serniczek, mój zrobiłam z połowy porcji. Teraz gotuję i piekę bardzo dużo, więc muszę robić małe porcje. Jesteśmy z mężem tylko we dwoje Rodzynki zalać wrzącą woda i zostawić na jakiś czas. Masło z cukrem utrzeć na puch, dodawać po jednym żółtku cały czas mieszając. Powoli dodawać twaróg podczas mieszania. jak już twaróg jest wymieszany na gładką masę dodać(...)wymieszać już bardzo delikatnie. Wyłożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, boki również. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C godzinę. Po upieczeniu otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić sernik na około 10 minut. Zostawić w formie, aż ostygnie. Przygotowanie masy – masło roztopić wrzucić słonecznik i smażyć, aż się zarumieni. Uważać, żeby nie spalić. Na zimny sernik
Kuchnia PokoleńKalafior to KRÓL! kto też tak uważa? ręka do góry! No a teraz na poważnie, lubicie kalafiory? ja uwielbiam ale zazwyczaj idę na łatwiznę i gotuję go na miękko a potem polewam podsmażoną bułką na maśle... czasami jeszcze dorzucę do zupy i to by było na tyle. Oczywiście znam jego zastosowanie ale wydawało mi się , że w innym wydaniu(...)prostu nie może się udać, a jednak! sernik z kalafiora? wpadlibyście na to? jednak można... Książka ta poświęcona jest tylko jednemu warzywu, mowa tu oczywiście o kalafiorze. Poznajemy wszystkie odmiany, kiedy i gdzie został odkryty i jeszcze wiele innych ciekawostek o tzw. królewskiej róży. Znajdziemy także informacje jak prawidłowo go gotować, jak przyrządzać i jak go nie zabić... Kiedy
Radość kipiąca uśmiechem.Najlepsza bo własnoręcznie zrobiona, niezwykle aromatyczna i mięsista. Idealnie nadaje się do domowych wypieków, podrasuje smak nie jednego sernika. Do jej przygotowania potrzeba nam naprawdę niewiele, bo trochę cukru, wody, parę pomarańczy a przede wszystkim chęci. Wbrew pozorom jest łatwa do wykonania, nie taki diabeł straszny jak go malują;) Polecam;) Składniki: 5 dużych pomarańczy szklanka wody 1,5 szklanki(...)kostkę. Pokrojoną skórkę umieszczamy w garnuszku, zalewamy wodą i wsypujemy cukier, delikatnie mieszamy. Skórkę gotujemy na bardzo małym ogniu 4 razy po 15 minut. Po tym czasie odsączamy nadmiar syropu i przekładamy do słoiczka. Skórkę możemy wykorzystać do najróżniejszych wypieków np. do sernika, do dekoracji ciast, ciasteczek a także można jej użyć do herbaty dzięki czemu
Krakowskie smaki AniPrzepis znalazłam u mojego guru sernikowego Kasi z bloga Gotuję bo lubię i krótko mówiąc kolejny świetny i pyszny przepis :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)szklanki gorącej wody drugą porcję truskawek zgniatamy widelcem lub blędujemy ale to już według indywidualnych upodobań czy chcemy uzyskać kawałki czy mus truskawkowy po godzinie sernik wyciągamy z lodówki i wylewamy na niego galaretkę wymieszaną z truskawkami i ponownie wstawiamy tortownicę do lodówki najlepiej na całą noc. Źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/06/Truskawkowy-sernik-z-mascarpone-na-zimno.html
Słodkie zapomnienieprzyrządza się z użyciem utartego wstępnie twarogu lub bez niego. W tym drugim przypadku używa się kwaśnego mleka lub mleka słodkiego, do którego dodaje się kwaśnej śmietany. W trakcie gotowania mleko się warzy (ścina). Warunkiem zrobienia dobrej paschy z twarogu na zimno czy na gorąco jest użycie twarogu absolutnie świeżego, nie przegrzanego podczas przyrządzania i jak najbardziej suchego — całkowicie odciśniętego(...)zagotować na większym ogniu. 2. W misce ubić mikserem jajka, śmietanę i 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy. 3. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszyć ogień. Ubite składniki wlać do gotującego się mleka. Wszystko razem gotować na malutkim ogniu ok. 5 minut, aż oddzieli się twaróg. 4. Wyłączyć gaz. Za pomocą łyżki cedzakowej wyławiać ser z garnka i przekładać
W mojej kuchniSzukałam w internecie jakiegoś przepisu i trafiłam na blog . Pomyślałam Dlaczego nie? 2. Kiedy odkryłaś/-eś w sobie pasję kulinarną? Kiedy zobaczyłam że gotowanie od stresowuje mnie totalnie 3. Czy jest w Twojej kuchni coś, czego nie cierpisz? Nie ma . Jeśli coś się pojawia ,to pozbywam się tego. 4. Jaka jest Twoja(...)morze. 9. Jakie jest Twoje najprzyjemniejsze kulinarne wspomnienie? Sernik upieczony w ognisku 10. Co myślisz o fast-foodach? Profanacja żywności . Powinny zniknąć 11. Kto jest dla Ciebie kulinarnym autorytetem? Nie mam takiego . Kiedyś była moja mama. Gotowała dla samego wojewody Stanisławowskiego
Eli Gotowanieoraz skórka z cytryny i to dość spora jej ilość, która nada ciastu odpowiedniego wigoru. Do tego odrobina wanilii – nie znam deseru, w przypadku którego byłaby zbędna. Każdy wegański „sernik” obowiązkowo musi zawierać gęste mleko kokosowe – jest tłuste, a jego dodatek sprawi, że ciasto będzie aksamitne i kremowe. Poniższa wersja przygotowana jest specjalnie na święta, dlatego do środka dorzuciłam(...)godzin do schłodzenia. Aby przygotować polewę, wszystkie jej składniki przełóż do miski, ustaw ją na garnku z gotującą się wodą i rozpuść całość w kąpieli wodnej. Kiedy będzie gotowa, zdejmij ją z garnka i pozostaw na 20 minut do ostudzenia. Wyjmij „sernik” z lodówki, na jego wierzchu równomiernie rozprowadź czekoladową polewę. Ponownie wstaw i przechowuj w lodówce. Ten wegański
Roślinna - blog wegańskipodgrzewać, cały czas mieszając, do momentu rozpuszczenia batoników-nie gotować! Odstawić do przestudzenia. Zimną z lodówki kremówkę ubić na sztywno (uważać, żeby nie przebić śmietany-może się zwarzyć), pod koniec dodając cukier puder i śmietan fiks oraz ostudzoną masę milky way, wymieszać. Rozsmarować na zimnym serniku posypać wiórkami lub czekoladą. Schłodzić w lodówce
Kolorowy Przepisownikmango i galaretką też z mango. Dla mnie doskonałość smaku. Cudowna tekstura musu zachwyca mnie. Spróbujcie! Orzeźwiający i lekki Spód z pokruszonych ciasteczek maślanych. Warstwa waniliowego sernika, mus z mango i wszystko pięknie wykończone galaretką. Wszyscy w domu zachwyceni. Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki Spód 190 g ciastek maślanych(...)Podgrzewać mieszając chwilkę aby się rozpuściła- nie gotować ! Połączyć z gorącym puree, wymieszać i odstawić aby lekko stężała. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno, następnie dodać tężejące lekko mango z żelatyną. Delikatnie i krótko wymieszać ze śmietaną tylko do połączenia się - bez białych smug śmietany. Na schłodzony sernik wyłożyć mus z mango, wyrównać i wstawić do lodówki
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSkładniki: 1op herbatników maślanych 0,5 kubka mielonych orzechów włoskich 0,25 kostki masła 0,5 kg mielonego twarogu 1 op serka mascarpone (200-250g
Luźna KuchniaSkładniki: ciasto: 2 kubki mąki krupczatki 1 kubek maki kukurydzianej 1 kostka masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Serowa: 1
Luźna KuchniaSkładniki: 1 kg mielonego twarogu 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 0,5 kostki masła 1
Luźna KuchniaPyszny, efektowny i mobilny sernik w słoiku bez pieczenia, który można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Składniki Przepis na 6 słoiczków. SPÓD 20g masła 40g herbatników 20g orzechów całych (ja dałam migdały) 20g cukru brązowego NADZIENIE 300g serka kremowego 50g śmietany 30% 60g cukru 1,5 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 2 jajka WIERZCH 200g malin(...)śmietanę, cukier, cukier waniliowy, jajka i sól wymieszać razem. Masę serową rozłożyć w słoiczkach. Gotować na parze przez około 20 minut. Maliny i cukier podgrzać w garnku. Po wyciągnięciu słoiczków z garnka polać malinami (2 łyżki na słoiczek). Autor przepisu: Gosia Chrapowicz-Höpfner Artykuł Sernik w słoiku pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyśrednicy): Spód -80g mąki kukurydzianej -30g mąki kokosowej -20g skrobi ziemniaczanej -20g oleju rzepakowego -20g ksylitolu Nutura -300g gorącej wody Sernik dyniowy -600g sera na serniki -350g pieczonej dyni Hokkaido -60g budyniu waniliowego (proszku) -100g ksylitolu Nutura -2 duże jajka Karmel -60g cukru kokosowego Nutura(...)Sernik w kąpieli wodnej piec w 170’C ok 50-60 minut (od nagrzania piekarnika) aż do widocznego zarumienienia góry. 5. Ostrożnie wyjąć z wody upieczony sernik i zostawić do odparowania oraz wystudzenia. Następnie włożyć go do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. KARMEL 1. Cukier, syrop ryżowy, olej, mleko kokosowe zagotować w małym garnku i gotować
Candy Pandasjakoś mocno słodki. A jeżeli wolisz bardziej tradycyjny sernik na święta, polecam Ci sernik królewski , sernik z rosą lub sernik z bezą kokosową . Wart uwagi jest również sernik z kulkami orzechowymi, ale to jest już bardziej taki przekładaniec Spód 150 g herbatników 80 g masła Sernik: 450 g twarogu sernikowego (u mnie Mój Ulubiony(...)minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku. W rondelku umieszczamy żurawinę wraz z cukrem. Powoli doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na malutkim ogniu przez kilka minut, do czasu, aż żurawina popęka i wyraźnie zmięknie. Następnie przecieramy ją przez sito. Powstałą żelkę żurawinową rozprowadzamy na przestudzonym serniku. Wierzch dodatkowo można udekorować świeżą żurawiną, obtoczoną w cukrze i gałązkami rozmarynu. Aby przygotować taką cukrową żurawinę
Smaki Na Talerzu