biały tort kokosowy. Idealny na domowe uroczystości takie jak urodziny czy rocznice. Ciasto przygotowane jest na niezawodnym, nieopadającym, puszystym biszkopcie. Krem to moje ulubione połączenie śmietanki kremówki z serkiem mascarpone z nutą kokosowa i mnóstwem wiórków (bez żelatyny!). Blaty nasączone są likierem malibu, który nadaje ciastu cudowny smak i aromat. Tort jest niesamowicie prosty, idealnie wilgotny i nieprzesłodzony. Najlepszy(...)przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru malibu Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać serek i likier, zmiksować. Odłożyć 1/3 masy
Chocolate Muffin BlogSkładniki na babeczki mąka pszenna, 150g masło, 100g cukier, puder, 50g żółtko, 1 szt cukier waniliowy, 1 małe opak Składniki na nadzienie serek mascarpone, 250g cukier puder, 3-4 łyżki dżem z czarnej porzeczki, 1/2 słoiczka Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Początkowo siekamy nożem, później wyrabiamy ręcznie gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce(...)godzinę. Foremki na babeczki smarujemy masłem. Ciasto cienko wałkujemy, wylepiamy foremki . Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180st, aż będą rumiane. Studzimy i wyjmujemy delikatnie z foremek. Serek mascarpone ucieramy dokładnie z cukrem pudrem. Cukru dodajemy tyle, jak bardzo chcemy mieć słodki krem. Do każdej babeczki nakładamy po łyżce dżemu i dekorujemy kremem z serka. Chłodzimy w lodówce
Gotowanie moimi oczamimrożonych malin. Idealny przysmak w upalny dzień ... jak dzisiaj :) Składniki na 4 osoby: 1-2 opakowania galaretki malinowej (zależy jak duże macie pucharki) 330 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone garść czarnego sezamu ok. 30 szt. mrożonych malin 2 łyżki cukru pudru 8 szt. paluszków w czekoladzie Przygotowanie: Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu - wlej do pucharków i wstaw(...)lodówki. Śmietanę ubij na sztywno, następnie wrzuć serek mascarpone i cukier puder - miksuj ok. 1 min. Na gotową (stężoną) galaretkę nałóż śmietanę przy użyciu strzykawki do dekoracji. Całość posyp sezamem, udekoruj malinami i paluszkami. Najlepiej chłodzić jeszcze całość ok. 30 min w lodówce
Alutka-Gotujemuffiny wysmarowane wcześniej masłem. Piecz 190 stopniach 20-25 minut. Wystudź babeczki, w środku zrób dziurkę ( pisałam kiedyś, że dziurkę zrobiłam drylownicą do wycinania gniazd z jabłek). opakowanie serka mascarpone 2 czubate łyżki mrożonych jagód 2 łyżki cukru pudru Jagody podgrzej aby puściły sok, wystudź. Do wystudzonych dodaj serek mascarpone i cukier - zbledniej. Jeśli nie lubisz ziarenek
AZgotuj!mąki 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 budyń śmietankowy 2 duże jajka 200 dag masła 80 dag cukru krem: 300 ml śmietany kremówki 250 dag mascarpone 2 łyżki cukru pudru opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny wierzchnia warstwa: 1 puszka masy korówkowej do dekoracji wg uznania: orzechy, ozdoby, wiórki kokosowe wykonanie: ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić(...)Specjalnie nie robimy go w dniu pieczenia placków, aby śmietana i serek były jak najdłużej świeże. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. W osobnej misce ubijamy serek mascarpone. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzącej wodzie (łyżeczka żelatyny na łyżkę wody) dodajemy do niej łyżkę ubitej wcześniej śmietany i mieszamy. Następnie do serka mascarpone dodajemy bitą śmietanę oraz żelatynę
Ania i Marcin gotująSkładniki (4 porcje): 16 (ok. 100 g) podłużnych biszkoptów 1 niepełna szklanka (200 ml) mocnej kawy 3 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie) 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki (20 g) cukru pudru kakao naturalne do posypania Przygotowanie: 1) Przygotować krem: śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder oraz serek mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem
Fitsweet.medodajemy make wraz z proszkiem do pieczenia. Dokladnie mieszamy.Ciasto przekladamy na natluszczona blache i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CW tym czasie robimy mase serowa. Miksujemy serek mascarpone ze smietana, cukrem, zoltkiem i maka.Podpieczone ciasto wyciagamy z piekarnika i posypujemy mielonymi orzechami laskowymi oraz smarujemy masa serowa. Na koncu ukladamy osuszone maliny.Placek ponownie wkladamy do piekarnika
Przysmaki Karolkibloga na Bezę z kremem mascarpone i malinami : szklanka białek 2 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu Krem: słodka śmietanka 30% lub 36%, kartonik 300 ml opakowanie serka mascarpone, ok 250 g płaska łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: maliny borówka amerykańska listki świeżej mięty opcjonalnie mrożona mieszanka owoców kompotowych (truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny) Wykonanie: Bezę wykonujemy w dwóch fazach(...)zacznie w niej zostawiać wyraźne ślady. To bardzo istotne, ponieważ śmietany nie możemy "przebić", wtedy powstanie masło :) Zatem gdy osiągniemy pożądany stan, dodajemy cukier waniliowy i pomału, łyżkami dodajemy serek mascarpone i na wolnych obrotach miksera mieszamy do uzyskania gładkiej, puszystej, jednolitej masy. Połowę kremu wykładamy na jeden placek bezy, układamy na nim troszkę owoców, następnie przykrywamy drugą bezą
Taste Of My DayFajny i bardzo smaczny deser , łatwy do zrobienia ,można go przygotować w pucharkach szklaneczkach lub kielichach. 1 galaretka czerwona 200 ml.śmietanki kremówki 100 gram serka mascarpone 1 cukier waniliowy 50 gram bezy 1łyżeczka cukru ok. 200 g malin ( u mnie mrożone ) 1 łyżka płatków migdałów Galaretkę rozpuścić w 300 ml. gorącej wody i schłodzić Śmietanę ubić ,gdy zacznie tężeć(...)dodajemy stopniowo serek mascarpone oraz cukry.Ubijamy na sztywną masę. Biały krem przełożyć do salaterek, schłodzić. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do niej rozmrożone maliny,i wyłożyć na białą masę. Przed podaniem posypać rozkruszonymi bezami i płatkami migdałów
Andzia Pichcitymiankusól i pieprzoliwa do smażeniaŁososia kroimy w paseczki i podsmażamy przez chwilkę na oliwie, dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na połóki i całość podsmażamy przez jakiś moment. Następnie dodajemy serek mascarpone oraz suszone pomidory przekrojone w paseczki oraz połówki oliwek. Całość przez chwilę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Cukinię kroimy w cienkie plasterki przy pomocy obieraczki
Bon Appetit Małgorzatyjest wilgotne i aromatyczne. Wilgoć zawdzięcza dodatkowi serka macarpone, a aromat świeżej, kwaskowatej żurawinie. Składniki: 220 g mąki pszennej 200 g cukru 120 g miękkiego masła 120 g serka mascarpone 120 ml śmietanki 30% 3 jajka 100 g świeżej żurawiny 70 g białej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Frosting: 70 g serka śmietankowego 30 g masła(...)pokojowej 100 g cukru pudru Wykonanie: Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem. Do masy maślanej dodawać nie przerywając ucierania, po jednym jajku. Następnie, nadal ucierając dodać serek mascarpone - miksować do połączenia składników. Wlać śmietankę, całość ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę posiekać, część żurawiny pokroić. Do masy maślanej dodać mąkę
kolorowotorcikowoKremu Ferrero Rocher chyba nikomu nie muszę polecać. Każdy już na pewno zna to idealne połączenie serka mascarpone z Nutellą, czekoladą i orzechami laskowymi! Jeśli jednak nie mieliście okazji na degustację tego kremu, to koniecznie sami zróbcie i przekonajcie się jak uzależniający jest ten smak :). Krem Ferrero Rocher polecam(...)ciast, deserów z owocami i tortów, np. Tort Rocher. Składniki: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 300 g Więcej... Artykuł Krem Ferrero Rocher pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki Pomysłskleić choćby jednego sensownego zdania, dałam więc sobie spokój i stwierdziłam, że blog nie zając ... A mam dla Was coś obłędnie pysznego. Sernik, oczywiście. Znaleziony u Doroty , wykonany na serku mascarpone, dzięki czemu jest obłędnie kremowy, a konsystencją przypomina truflę. Słodki od białej czekolady, którą równoważy frużelina z porzeczek, które jeszcze latem zamknęłam w słoiczkach. Wyszedł bajeczny, i choć może(...)Sernik z mascarpone i białą czekoladą Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 80 g ciastek digestive 45 g mielonych migdałów 40 g masła masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii frużelina porzeczkowa: 150 g czerwonych porzeczek 3 łyżki cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożliwość,że eksploduję.Dla ułatwienia można użyć gotowej masy kajmakowej. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę kajmakową. KREM POMARAŃCZOWY 150 g żółtek 500 g serka mascarpone 75 g cukru 5 g żelatyny otarta skórka z jednej pomarańczy Metalową miskę umieszczamy w garnku z gotującą się wodą(metalowa miska nie może dotykać wody).Do miski wrzucamy(...)Miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy.Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzącej wody ,dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. W osobnym naczyniu miksujemy serek mascarpone (najlepiej w temperaturze pokojowej,ponieważ może się zważyć przy mieszaniu z ciepłą masą jajeczną).Dodajemy skórkę z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy,mieszamy.Masę jajeczną stopniowo dodajemy do serka miksując. DODATKOWO
Anielskie wypieki