zwykle tylko nasza wyobraźnia oraz makro Dzisiaj przepis na nasze ulubione, czyli kokosowo-migdałowe. Kolejne wariacje smakowe niebawem na blogu Składniki na ok 18 pralinek: 240 g serka mascarpone (patrz na skład!) 50 g śmietanki kokosowej 20 g mąki kokosowej wanilia w proszku lub aromat waniliowy 10 g chipsów kokosowych 10 g płatków migdałowych Składniki na polewę czekoladową(...)czekolady gorzkiej 81% 30 g oleju kokosowego 5 g kakao opcjonalnie 3 g agaru lub żelatyny Serek mascarpone dokładnie wymieszać ze śmietanka kokosową lub stałą częścią mleczka kokosowego. Dodać mąkę kokosową, wanilię lub aromat oraz migdały i rozdrobnione chipsy kokosowe lub wiórki. Z masy formować rękoma małe kuleczki. Pralinki umieścić w pojemniku i schłodzić w lodówce lub zamrażarce
Ola la LCHFbezę o średnicy ok. 20 cm: 5 białek 225 cukru pudru 2 łyżeczki skrobi lub mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na górę bezy: 1 opakowanie serka mascarpone ok. 10 liści świeżej mięty 1 łyżka naturalnego miodu szklanka świeżych jagód Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Początkowo delikatnie – na niższych obrotach miksera, zwiększając do maksymalnych. Ubijamy(...)piekarnika, nie sprawdzamy co nam rośnie i jak ładnie rośnie. Po prostu zapominamy. Gdy zakończy się czas pieczenia, uchylamy piekarnik i zostawiamy bezę w środku aż do całkowitego ostygnięcia. Serek mascarpone, umyte liście mięty i miód blendujemy na gładką masę. Wykładamy na górę (wgłębienie) ostygniętej już bezy i delikatnie rozsmarowujemy. Całość obficie posypujemy jagodami. Radzę zrobić dość wyraźne wgłębienie
gutfutżelatyny. Właściwie wystarczą trzy składniki. Składniki na krem : 200 g czarnych porzeczek + 50 g owoców dodatkowo do kremu 4 łyżki drobnego cukru około 150-200 ml wody 500 g serka mascarpone 150 g cukru pudru opakowanie biszkoptów ( ja użyłam okrągłych) Blacha u mnie tortownica o średnicy 23 cm Wykonanie: Porzeczki opłukać, oczyścić. Wsypać do rondelka owoce, cukier i wlać wodę(...)Gotować na małym ogniu do godziny. Wystudzić i zmiksować. W dużej misce umieścić serek mascarpone oraz cukier puder zmiksować do połączenia składników. Partiami dodawać masę porzeczkową – po każdym dodaniu wymieszać lub zmiksować. Na koniec dodać porzeczki – wymieszać. Spód tortownicy posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć biszkopty, starć się ułożyć je dość ścisło. Na biszkopty
Niebieski kubek z kawamąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 filiżanki cukru 6 łyżek masła 3 jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej 1/2 filiżanki mleka 250 ml kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru maliny, borówki kolorowe posypki do dekoracji malutkie papilotki Składniki na budyń : 500 ml mleka 2 budynie czekoladowe 1 łyżeczka(...)Piecz w temperaturze 180 stopni około 18 minut do suchego patyczka . Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia . Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone. Rękaw cukierniczy napełnij kremem i dekoruj babeczki. Ułóż dowolną ilość owoców , posyp kolorową posypką. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikieliszek likieru kawowego (50 ml) -1 kieliszek ajerkoniaku najlepiej caffe latte – 1 kubeczek schłodzonej śmietanki 30-36% (400 g) – 4 łyżki cukru pudru (65 g) – 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) - 3 krople olejku migdałowego – kakao do oprószenia W miseczce rozpuścić kawę we wrzątku i odrobinę przestudzić. Następnie wymieszać z likierem kawowym. W miksturze namoczyć połowę biszkoptów i ułożyć(...)robią się bardzo miękkie (zmiękną dodatkowo od wyłożonej na nie masy). Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania (jak już będzie sztywna) dodać po łyżce cukier puder. Następnie wymieszać z serkiem mascarpone (również można mikserem) oraz 1 kieliszek ajerkoniaku(nie trzeba koniecznie choć smak jest o niebo lepszy;)). Połowę masy wyłożyć na biszkopty oprószyć kakao, a na niej ułożyć drugą warstwę
Kubki smakużycie dziś wieczorem. No dobra, koniec tego gadania, czas na działanie. Zaczynamy! Składniki na 12 szt: 100 g czekolady gorzkiej co najmniej 70% zawartości kakao 100 g serka mascarpone 1 łyżka likieru czekoladowego (możesz pominąć, możesz użyć inny) 100 g gorzkiej czekolady do obtoczenia, oblania pralin u mnie posypka chipsów karmelowych, możesz obtoczyć kokosem, orzechami albo pominąć ten etap Wykonanie(...)Jedną część, czyli 100 g czekolady rozpuściłam na parze, odstawiłam na bok do lekkiego przestudzenia. W misce zmiksowałam serek mascarpone, do którego dolałam ciepłą, ale nie gorącą roztopioną czekoladę, oczywiście nadal miksowałam. Na końcu wlałam likier i zmiksowałam do połączenia się składników. Miseczkę z masą wstawiłam do lodówki na około godzinę czasu. Po tym czasie masę nabierałam łyżeczką i szybko
Blondynka Gotujelekko kwaśne maliny z delikatnym śmietanowym kremem. Duet idealny. Mój drogi czytelniku - znalazłeś swój? Nie rezygnuj ze szczęścia. Szukaj go. W sobie. Codziennie. Składniki dla 4 osób: 250g serka mascarpone 200ml śmietanki 30% 3 żółtka 100g cukru pudru 200g świeżych lub mrożonych malin 1 łyżka cukru 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Sposób wykonania: Maliny smażymy(...)cukrem w garnuszku. Miksujemy blenderem na gładką masę i dodajemy skrobię ziemniaczaną. Śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone, żółtkami i cukrem pudrem. W pucharkach przekładamy masę mascarpone z gorącymi malinami. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnyczekolady lub samej mlecznej, kwestia gustu. Ja dałam pół na pół, bo w takich proporcjach smakują mi najbardziej Składniki: 150 g mlecznej czekolady 150 g gorzkiej czekolady 150 g serka mascarpone 1 łyżka likieru Amaretto 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1/3 łyżeczki mielonego anyżu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki(...)muszkatołowej kilka łyżek kakao do obtoczenia złoty pył jadalny (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekolady roztopić w kąpieli wodnej razem z przyprawami. Do miseczki przełożyć serek mascarpone. Dodać roztopione czekolady i likier Amaretto. Zmiksować do połączenia składników. Wstawić do lodówki na około 2 – 3 godziny, aż masa mocno zgęstnieje i będzie z niej można formować kulki. Następnie wyjąć i za pomocą łyżeczki
Oryginalny smakdługie bagietki, masło do posmarowania bagietek + 2 łyżki do podsmażenia pieczarek, 2 większe cebule, 80 dag pieczarek, mała papryka czerwona, 30-35 dag sera żółtego, około 125 g serka mascarpone, 2 garście posiekanego szczypiorku (najlepiej gruby), ketchup, sól, pieprz. Przygotowanie: Bagietki przekrawam wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę dzielę na 4 części i smaruję masłem. Cebulę drobno siekam, pieczarki ścieram(...)dodatkiem soli i pieprzu do momentu wyparowania wody. Ser ścieram na tarce - według uznania na małych lub dużych oczkach. Na bagietkach układam pieczarki, posypuję serem. Na wierzchu układam serek mascarpone (nakładam łyżeczką po 2-3 niewielkie porcje). Piekę w 220 stopniach z funkcją grilla przez 4 minuty. Gotowe zapiekanki polewam ketchupem i posypuję szczypiorkiem
JejKuchniaproszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczki sody szczypta soli skórka otarta z 2 pomarańczy Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa dostępna w sklepie www.Skworcu.com.pl Masa śmietankowa: 25 dag serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30-36% cukier puder do smaku 1. Masło roztopić z cukrem, a następnie odstawić do wystudzenia. 2. Do miski przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia(...)pomarańczy. 4. Połączyć wszystkie składniki, zmiksować i nakładać do foremek. Czas pieczenia 20-25 minut w tem. 180 C. 5. Śmietanę ubić na sztywno, przesiać cukier puder, dodać serek mascarpone i zmiksować. Gotową masę nakładać przy pomocy wyciskarki na wierzch babeczek, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i świeżą miętą. Przechowywać w chłodnym miejscu
Apetyczna babeczkafani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie współgra z ciemnymi owocami.Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami - Składniki:ciasto:2 duże jajka140 g masła60 g gorzkiej czekolady1/2 szklanki kakao3/4 szklanki mąki1/2(...)łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%cukier waniliowyszczypta solikrem: 300 ml śmietanki kremówki 30%200 g serka mascarpone2 czubate łyżki kakaook. 4 łyżki cukru pudruok. 100 g jeżynok. 100 g jagód (lub borówek amerykańskich)Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami - Sposób przygotowania:Ciasto:W niewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą
Słodka Stronasmakował. Polecam, ponieważ jego przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt - rewelacyjny. Koniecznie spróbujcie! Torcik o średnicy około 20 cm: 3 krążki bezowe (*) około 15 truskawek Krem: 250g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30-36% 3 łyżki cukru pudru (płaskie) sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny żółty barwnik (opcjonalnie) Moja dekoracja: beziki cytrynowe krem czekoladowy truskawki, kawałki(...)cytryny cytrynowe wiórki czekoladowe ozdoby cukrowe Przygotować krem. Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny i opcjonalnie z odrobiną żółtego barwnika. Truskawki odszypułkować, umyć i przekroić na pół lub pokroić w grubsze plasterki. Owoce odsączyć z nadmiaru soku/wody. Blaty bezowe przełożyć (**) kawałkami truskawek i kremem
Di gotujełyżeczki aromatu śmietankowego 1 łyżka oleju 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki suchego maku niebieskiego Masa toffi: 330 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 puszka ( 400 g ) masy krówkowej o smaku toffi/kajmak Dekoracja: cukrowe posypki PRZYGOTOWANIE: Ciasto makowe - jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać olej i aromat śmietankowy(...)suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto przekroić na dwa blaty. Masa toffi - zimną śmietankę ubić wraz z serkiem mascarpone. Pod koniec ubijania dodać toffi i dokładnie połączyć. Gotową masę toffi wyłożyć na jeden blat ciasta pozostawiając około 1/3 do dekoracji. Wyrównać, a następnie nakryć drugim blatem ciasta
WSZYSTKO SMACZNEDeser jest naszym domowym HITEM! Uwielbiany przez wszystkich domowników,który znika w oka mgnieniu. Składniki: 250 g serka mascarpone 700 g śmietany 18% 200 g ciasteczek oreo 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki cukru pudru ziarenka z laski wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i odstawić do napęcznienia.Serek mascarpone i śmietanę ubić
Anielskie wypiekitort. Bezowo-migdałowe, cienkie i zwarte blaty przełożone migdałowym kremem. Przepis oryginalny zakładał przygotowanie kremu na bazie masła, z dodatkiem migdałowego olejku. Zamieniłam go na delikatny krem na bazie serka mascarpone, aromatyzowany amaretto, leciutki i smaczny. Świetnie komponuje się z kruchymi, lekko gorzkimi migdałowymi blatami. składniki: blaty: 200 g migdałów 300 g cukru pudru 10 białek sok z jednej cytryny(...)krem: 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru 3 łyżki amaretto ponadto: 50 g ciemnej, gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka Wysuszone migdały zmielić dość drobno. wymieszać z połową cukru pudru. Białka ubić (dodałam szczyptę soli) na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z migdałami. Masę podzielić na pół, wylać
6niebo