masie serowej i zalanych galaretką. Składniki Masa serowa opakowanie okrągłych biszkoptów 250 ml mleka 2 łyżki żelatyny 4 serki homogenizowane waniliowe (łącznie 600 g) w temp. pokojowej 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) w temp. pokojowej pół szklanki cukru pudru Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty, jeden przy drugim (nie zużyjemy całego opakowania(...)Żelatynę rozpuścić w gorącym, lecz nie wrzącym mleku. Odstawić na 10 min., aby trochę przestygło. Serki homogenizowane zmiksować z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Miksować masę serową mikserem na niskich obrotach, jednocześnie stopniowo wlewając mleko z żelatyną. Tężejącą masę serową wylać na przygotowany biszkoptowy spód, przykryć folią i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Mus truskawkowy 600 g truskawek
Słodkie inspiracjeteraz przymierzam się do zrobienia rolady bezowej:) Składniki: 4 jajka łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego 250 g cukru dodatkowo: 250ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone jeżyny i truskawki Wykonanie: Na brytfankę układamy papier do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy 23 cm. Piec nagrzewamy do temperatury 150 stopni. Oddzielamy żółtka(...)zarumieni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy ją przez 3 godziny. pod koniec tego czasu możemy powoli ubijać śmietanę mikserem, gdy będzie sztywna należy cukier, na następnie serek mascarpone. Gdy beza będzie gotowa należy na jej wierzch nałożyć masę śmietanową i ułożyć owoce. Najlepiej zrobić to zanim bez całkowicie wystygnie bo w tedy zrobi się jeszcze bardziej krucha
ciastkarnia na kruchym spodziefani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji. Czekoladowe Babeczki z Kremem Kakaowym - Składniki:ciasto:2 duże jajka140 g masła60 g gorzkiej czekolady1/2 szklanki kakao3/4 szklanki mąki1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia3/4 szklanki cukru1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%cukier waniliowyszczypta solikrem: 300 ml śmietanki kremówki 30%200 g serka mascarpone2 czubate łyżki kakaook. 4 łyżki cukru pudruCzekoladowe Babeczki z Kremem Kakaowym - Sposób przygotowania:Ciasto:W niewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Studzimy.Mąkę przesiewamy
Słodka Stronajest ono za słodkie. Polecam! Składniki: CIASTO: 1 szklanka cukru 6 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA: 500g serka mascarpone 300ml śmietanki 30% 30dkg cukierków Michałki 4 łyżki cukru pudru słoiczek powideł śliwkowych (250 – 300g) 100g orzechów laskowych *** Przygotowujemy ciasto: białka ubijamy na sztywną pianę(...)ciasta *** *** Po wystudzeniu ciasto przecinamy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy powidłami *** *** Wszystkie składniki na masę powinny być dobrze schłodzone. Śmietankę ubijamy w mikserze na sztywno i stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Całość miksujemy na sztywno, ale nie za długo aby krem się nie zważył *** *** Cukierki ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** 3/4 startych cukierków dodajemy do kremu
Blog z Apetytemwykonaniu. Polecam! Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki 80ml wody 45ml oleju 4 łyżki kakao Krem z owocami: 250ml śmietanki kremówki 250ml serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru ok 300g owoców (u mnie są to: maliny, jagody, porzeczki, brzoskwinie) *** Białka jaj ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru *** *** W osobnej misce(...)papier *** *** Ciasto przekładamy na czysty papier wzorem do dołu i zawijamy wzdłuż dłuższego boku razem z papierem. Pozostawiamy w takiej formie do całkowitego wystudzenia *** *** Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder do smaku, dokładnie mieszamy *** *** Owoce myjemy i osuszamy *** *** Ciasto rozwijamy, smarujemy kremem śmietankowym zostawiając wolne miejsca przy brzegach i układamy owoce *** *** Roladę delikatnie ale dość ciasto
Blog z ApetytemNawet jej małe ilości dostarczają organizmowi potężną dawkę wartości odżywczych. Kokosowe bułeczki francuskie z chia. Składniki na 16 bułeczek: - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 po 375g) - 500g (2 opakowania) serka mascarpone - 340g wiórków kokosowych - 3 żółtka - 2 białka - 2 łyżki cukru pudru (można zastąpić stevią w proszku lub ksylitolem) * - ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta (zostanie(...)przygotowanej masy) - 1 jajko do smarowania bułeczek - cukier puder lub zamiennik do oprószenia (Ksylitol puder) * Przygotowujemy masę. Wiórki kokosowe mielimy w młynku lub w blenderze. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy zmielone wiórki, cukier (zamiennie stevia* lub ksylitol*), ekstrakt waniliowy oraz 3 żółtka i 2 białka (białek nie ubijamy). Składniki mieszamy dokładnie łyżką. Rozwijamy arkusze ciasta francuskiego (ok. 10 minut
mojewypiekiinietylkoDzień dobry :-) Dzisiaj przepis na rewelacyjne ciasto, jakim jest Malinowa chmurka. To ciasto to rzeczywiście chmurka, na dole ciasto kruche, potem galaretka z malinami, śmietana z serkiem mascarpone i na wierzchu beza. Ciasto podobne do ciasta Zemsta teściowej , z tym, że tutaj mamy więcej galaretki i owoców. Wydaje się trudne, ale możecie spokojnie robić, bo to tylko pozory(...)ostudziły galaretkę i szybciej się zastygła. Tężejącą galaretkę z malinami wykładamy na ciasto kruche. Wkładamy do lodówki, żeby galaretka stężała. Krem śmietanowy: 650 ml śmietany kremówki 36 % 350 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1. Wszystkie składniki ubijamy, do momentu, aż powstanie gęsty krem. Trzeba uważać, żeby nie ubijać za długo, bo masa może nam się zważyć. Ja najpierw
kruche babeczkitwarda i nie rozpływająca się jak klasyczne lody. Polecam! Kto spróbuje? (Litrowy pojemnik po lodach, u mnie o wymiarach 12 x 19 cm) 200 ml śmietanki 30-36% 100g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżka miodu (około 20g) 3 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka startej skórki z limonki Dodatkowo: 50g słomki ptysiowej (użyłam(...)cukrze Brześć ) Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone uprzednio zmiksowanym z miodem oraz sokiem i skórką z limonki. Na końcu do masy wmieszać słomkę ptysiową przełamaną na 3-4 części. Całość przełożyć do pudełka, zamknąć i schłodzić w zamrażarce. Najlepiej, aby deser przed podaniem postał z 2 minuty w temperaturze pokojowej
Di gotujezestaw weekendowy. Polecam, jest przepyszne i spisze się na różnych uroczystościach. Składniki na prostokątną foremkę 23/27 cm 30 dag herbatników kakaowych 650 ml śmietany kremówki 30/36% 20 dag serka mascarpone 4 pełne łyżki mleka w proszku 3 łyżki cukru pudru 3 listki żelatyny Dr.Oetker 1 puszka kajmaku 10 dag orzechów włoskich 8 dag rodzynek lub suszonej żurawiny(...)wiórek kokosowych Polewa: 150 ml śmietany kremówki 15 dag gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Składniki kremu muszą być solidnie schłodzone. Zimną śmietanę kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone i ubijamy na gęsty sztywny krem. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu , odciskamy przekładamy do miseczki i rozpuszczamy do płynnej konsystencji nad gorącą kąpielą wodną.( Można użyć zwykłej żelatyny
Wanilia i Kardamonwłasnych, ale z powodzeniem mogą być świeże (już się pojawiają...). P.s. moja pierwsza zupa owocowa :) ale... nie ostatnia! ;) Składniki: 450g mrożonych wiśni 1,5 szkl. truskawek 3 łyżki serka mascarpone 1 kisiel wiśniowy (lub truskawkowy) 3 łyżki cukru* 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta pieprzu Kluseczki lane: 1 jajko 2-3 łyżki mąki szczypta soli Sposób przygotowania: Wiśnie wkładamy(...)także będzie słodki), przyprawiamy szczyptą pieprzu i miksujemy na gładki krem. W 1/2 szkl. zimnej wody rozrabiamy kisiel, wlewamy do gotującej się zupy i gotujemy cały czas mieszając, dokładamy serek mascarpone i gotujemy na minimalnym ogniu, mieszając aż się rozpuści. Podajemy na ciepło lub na zimno z lanymi kluseczkami i dekoracją ze świeżej mięty. Opcjonalnie można też dodać kleks
Kolorowy PrzepisownikCiasto ptysiowe 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 1 kostka margaryny (250 g) 5 jajek szczypta soli Krem śmietankowy 250 ml śmietanki kremówki lub 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Truskawki do dekoracji Cukier puder do dekoracji W rondlu o grubym dnie zagotować wodę z margaryną i solą. Do wrzątku wsypać całą mąkę i od razu energicznie mieszać(...)czasie pieczenia bardzo urosną. Piec w temp. 200 C na złoty kolor – ok. 20 – 30 min. Gotowe, wystudzone ptysie przekroić na połówki. Ptysie przełożyć ubitą śmietaną lub serkiem mascarpone z dodatkiem świeżych truskawek. Posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotujemy i jemyTarta kawowa to pyszne, aromatyczne ciasto, które dla wielbicieli kawy będzie ucztą dla zmysłów. Ciasto kruche zostało przygotowane na bazie kawy i kakao, natomiast wnętrze tarty to duet serka mascarpone z jogurtem greckim oraz napar kawowy. Wierzch tarty zwieńczają wiórki czekoladowe wykonane z mieszanki czekolad mlecznej z deserową. Całość nie jest zbyt słodka, lecz dość intensywna w smaku, a jeden(...)formie o średnicy 28cm. Tarta kawowaSkładniki:ciasto kruche200g mąki pszennej100g masła 50g cukru pudru1 żółtko 2 łyżki kakao2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do posypania ciastamasa kawowa 250g serka mascarpone100g jogurtu greckiego50g cukru2 jajka20g mąki ziemniaczanej3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki gorącej przegotowanej wodywiórki czekoladowe40g czekolady mlecznej40g czekolady deserowej Wykonanie:CIASTO KRUCHE - kawę rozpuszczalną, jeśli jest w granulkach, rozdrobnić
Smakołyki Berenikideser. A nawet na leniwe, niedzielne śniadanie. Są bardzo sycące, 2-3 naleśniki spokojnie zaspokoją głód. Składniki: Naleśniki przygotowane z tego przepisu Krem kajmakowy: 125 g serka mascarpone, 200 g masy krówkowej kajmakowej, 100 ml słodkiej śmietany 30-36%, 2 banany, 1/2 łyżeczki cukru pudru, 2 łyżeczki kakao lub tartej czekolady do ozdoby. Usmażyć naleśniki z podanego przepisu. Przygotować krem(...)kajmakowy: serek mascarpone oraz kajmak dokładnie zmiksować na gładką masę. Śmietanę ubić z odrobiną cukru pudru na sztywno. Banany pokroić w plasterki. Każdego naleśnika (1 połowę) posmarować kremem kajmakowym, na wierzchu ułożyć plasterki bananów, złożyć na pół i jeszcze raz na pół, aż powstaną trójkąty. Na wierzchu ozdobić kleksami ubitej śmietany i odrobiną kakao/wiórkami czekolady
Moja kraina smakówśniadaniową propozycję (w dodatku jedną z moich ulubionych) Deser z kaszy jaglanej i truskawek porcja dla jednej osoby 50 g kaszy jaglanej 100 g truskawek 40 g serka mascarpone 40 g twarogu chudego orzechy nerkowca kilka kropel esencji migdałowej laska wanilii Kaszę jaglaną przełóż na sitko wypłucz dokładnie zimną wodą, następnie ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Twaróg przełóż(...)miski, dodaj serek mascarpone oraz ziarna wanilii, całość wymieszaj dokładnie. Do przecedzonej i lekko wystudzonej kaszy jaglanej dodaj kilka kropel esencji migdałowej, całość wymieszaj dokładnie. Truskawki umyj i zblenduj na gładki mus. Na dno słoika lub szerokiej szklanki wyłóż kasze jaglaną, następnie krem serowy oraz mus truskawkowy. Deser z kaszy jaglanej i truskawek udekoruj podprażonymi orzeszkami nerkowca. Deser przechowuj
365 dni dookoła kuchnipewno kalorycznym deserem z kremem czekoladowym, bananem i piernikami. Szybki i prosty w przygotowaniu, zadowoli każdego łasucha. Moich zadowolił :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 większe banany 2 łyżki kremu czekoladowego 4 serca toruńskie w lukrze (pierniczki, mogą być inne) 1 łyżeczka cukru pudru 1. W misie miksera ubijamy(...)śmietanę, do ubitej dajemy serek mascarpone, zmniejszamy obroty miksera i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. 2. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej tej jasnej dodajemy łyżeczkę cukru pudru, miksujemy. Do drugiej dwie łyżki kremu czekoladowego i również miksujemy. Robimy to na niskich obrotach i tylko do połączenia się składników 3. Banany obieramy i kroimy w plasterki
kruche babeczki