deser. A nawet na leniwe, niedzielne śniadanie. Są bardzo sycące, 2-3 naleśniki spokojnie zaspokoją głód. Składniki: Naleśniki przygotowane z tego przepisu Krem kajmakowy: 125 g serka mascarpone, 200 g masy krówkowej kajmakowej, 100 ml słodkiej śmietany 30-36%, 2 banany, 1/2 łyżeczki cukru pudru, 2 łyżeczki kakao lub tartej czekolady do ozdoby. Usmażyć naleśniki z podanego przepisu. Przygotować krem(...)kajmakowy: serek mascarpone oraz kajmak dokładnie zmiksować na gładką masę. Śmietanę ubić z odrobiną cukru pudru na sztywno. Banany pokroić w plasterki. Każdego naleśnika (1 połowę) posmarować kremem kajmakowym, na wierzchu ułożyć plasterki bananów, złożyć na pół i jeszcze raz na pół, aż powstaną trójkąty. Na wierzchu ozdobić kleksami ubitej śmietany i odrobiną kakao/wiórkami czekolady
Moja kraina smakówśniadaniową propozycję (w dodatku jedną z moich ulubionych) Deser z kaszy jaglanej i truskawek porcja dla jednej osoby 50 g kaszy jaglanej 100 g truskawek 40 g serka mascarpone 40 g twarogu chudego orzechy nerkowca kilka kropel esencji migdałowej laska wanilii Kaszę jaglaną przełóż na sitko wypłucz dokładnie zimną wodą, następnie ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Twaróg przełóż(...)miski, dodaj serek mascarpone oraz ziarna wanilii, całość wymieszaj dokładnie. Do przecedzonej i lekko wystudzonej kaszy jaglanej dodaj kilka kropel esencji migdałowej, całość wymieszaj dokładnie. Truskawki umyj i zblenduj na gładki mus. Na dno słoika lub szerokiej szklanki wyłóż kasze jaglaną, następnie krem serowy oraz mus truskawkowy. Deser z kaszy jaglanej i truskawek udekoruj podprażonymi orzeszkami nerkowca. Deser przechowuj
365 dni dookoła kuchnipewno kalorycznym deserem z kremem czekoladowym, bananem i piernikami. Szybki i prosty w przygotowaniu, zadowoli każdego łasucha. Moich zadowolił :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 większe banany 2 łyżki kremu czekoladowego 4 serca toruńskie w lukrze (pierniczki, mogą być inne) 1 łyżeczka cukru pudru 1. W misie miksera ubijamy(...)śmietanę, do ubitej dajemy serek mascarpone, zmniejszamy obroty miksera i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. 2. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej tej jasnej dodajemy łyżeczkę cukru pudru, miksujemy. Do drugiej dwie łyżki kremu czekoladowego i również miksujemy. Robimy to na niskich obrotach i tylko do połączenia się składników 3. Banany obieramy i kroimy w plasterki
kruche babeczkiwystudzenia. Jeżeli zdarzy się, że na biszkopcie zrobi się górka w trakcie pieczenia, to nie przejmować się-sama opadnie podczas stygnięcia. Krem: 600 ml śmietanki 36 % 500 g serka mascarpone 4-5 łyżek cukru pudru ziarenka z łaski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią owoce-jeżyny, jagody, maliny Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać ziarenka(...)laski wanilii, serek mascarpone i dokładnie zmiksować. Jeżeli tort ma postać w lodówce dłużej dobrze jest dodać żelatyny lub 2-3 opakowania śmietan-fixu. U mnie nie było takiej potrzeby bo został zjedzony w dwa dni. Poncz: 200 ml wody 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru Wodę z cukrem zagotować, dodać sok z cytryny i odstawić
Anielskie wypiekizawinąć w folię i schłodzić pół godziny.Wylepić tortownicę wraz z bokami i piec w 180C przez ok.40 minut. Krem: 300 g śmietany 18% (w temperaturze pokojowej) 250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej) łyżka żelatyny 100 g gorzkiej czekolady 4-5 łyżek cukru pudru łyżka cukru wanilinowego Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych(...)oczkach.Śmietanę zmiksować z serkiem mascarpone i cukrami.Żelatynę połączyć z masą,dodać czekoladę wymieszać i,wyłożyć na ciasto.Wstawić do lodówki. Masa śmietanowo-porzeczkowa : 300 ml śmietanki 30% opakowanie śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru szklanka czerwonych porzeczek 3 łyżki cukru Porzeczki zasypać cukrem,włożyć do rondelka i gotować aż owoce zaczną się rozpadać.Zdjąć z ognia,przetrzeć przez
Anielskie wypiekiSkładniki: 350 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 250 g herbatników maślanych 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 3 szkl. płatków nestle kangus + garść na wierzch Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. 200 ml śmietanki ubić na sztywno , dodać cały serek mascarpone, miksować na wolnych obrotach dolewając powoli ostudzoną białą czekoladę. Wsypać 3 szkl. kangusów i wymieszać łyżką
MojaQchnia.pltradycyjnych, ale bardzo smaczne, delikatne w smaku, szybsze i łatwiejsze do zrobienia od tradycyjnych :-). Miłego tłustego czwartku Wam życzę, pochwalcie się ile pączków i faworków zjedliście :-)))))) Składniki: 250 g serka mascarpone 330 g mąki tortowej 6 żółtek M 1 łyżka mocnego alkoholu 1 łyżka cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia (olej lub smalec(...)misie miksera umieszczamy serek mascarpone, żółtka, cukier, sól i alkohol. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto zrobi się gęste, wtedy musimy zagniatanie skończyć na stolnicy. 2. Stolnicę oprószamy mąką, ciasto musimy rozwałkować na kształt prostokąta, wtedy węższe boki składamy do środka i ciasto ponownie rozwałkowujemy. Czynność powtarzamy kilka razy, chodzi o to żeby zrobiło się
kruche babeczkiprzypadło do smaku..po prostu szału nie ma w tym niby batoniku ..Razem ze mną kinder country robiły: Asa , Angelika , Ewa . 350 ml śmietanki słodkiej 30% 250 g serka mascarpone 250 g herbatników 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 3 szkl. płatków Nestle Kangus + garść na wierzch Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej,ostudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno(...)śmietany dodać serek mascarpone, zmiksować powoli dodając ostudzoną białą czekoladę. Wsypać Kangusy (3 szkl.) i wymieszać łyżką. W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne, ostudzić. Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać , aż składniki się połączą.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią, ułożyć herbatniki , wlać jasną masę, wyrównać,ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać
Moje domowe kucharzeniezapraszam na pyszny tor , uwielbiam eksperymentować i z pasją uczyć się czegoś nowego i ćwiczyć swoją cierpliwość której czasem nie mam kompletnie ,to jest tort śmietankowy z dodatkami serka mascarpone .Ten oto tort został zrobiony na zamówienie więc nie mogłam przekroić go i zerknąć jak wygląda w środku ,ale wiem że smakował wszystkim gościom i z tego jestem bardzo(...)orzechów włoskich brokat jadalny Wykonanie Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną i odstawiam do wystygnięcia ,następnie śmietanę ubijam na sztywno i dodaje serki mascarpone ,orzechy włoskie posiekane ,kiedy czekolada wystygnie delikatnie wlewam do masy śmietanowej i dokładnie mieszam . Spody nasączam kawą i nakładam ubitą wcześniej śmietanę z orzechami ,po przełożeniu śmietana ,cały tort
Mój Smakmożecie śmiało zużywać okrawki różnych ciast, nie tylko biszkoptowego. Składniki: 250 g pokruszonego, suchego ciasta biszkoptowego ( lub innego, np piaskowego ) 100 g masy kajmakowej orzechowej ( np. Helio ) 100 g serka mascarpone ewentualnie łyżka kwaskowatego dżemu Do dekoracji: roztopiona czekolada kolorowe posypki lukier barwniki spożywcze - do czekolady i lukru Wykonanie: Pokruszone ciastko biszkoptowe wsypać do miski. Masę kajmakową lekko podgrzać(...)przelać do okruszków. Dodać serek mascarpone i dżem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Masę wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formować z masy nieduże kulki. Kulki ponownie schować do lodówki - do stężenia. Schłodzone kulki oblewać płynną czekoladą i ozdabiać. Przechowywać w lodówce. Smacznego
kolorowotorcikowoupieczeniu ciasto lekko studzimy, przekładamy na ściereczkę, usuwamy papier i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem malinowy: 250 g zmiksowanych malin 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 4 łyżeczki żelatyny 60 ml ciepłej wody 3 – 4 łyżki cukru pudru wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy ją do miksowanych malin i mieszamy(...)Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Serek mascarpone miksujemy, stopniowo dodajemy ubitą śmietanę a następnie maliny. Wszystko miksujemy do połączenia się składników. Biszkopt delikatnie rozwijamy. Rozprowadzamy krem i ponownie zwijamy w roladę. Całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub dowolnie dekorujemy. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzenianieco obciążyć. Pieczemy przez ok. 15 min, następnie usuwamy obciążenie i papier i dopiekamy do zarumienienia. Upieczone ciasto studzimy. Składniki na masę: 300 g śmietanki 30% 200 g serka mascarpone biała czekolada - 100 g maliny - ok. 400 g Wykonanie masy: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie ubijamy dobrze schodzoną śmietankę, do powstania bitej śmietany. Następnie do przygotowanej bitej śmietany dodajemy(...)rozpuszczoną czekoladę oraz serek mascarpone i szybko łączymy wszystko, aby powstała jednolita masa. Gotową masę wykładamy na upieczony spód do tarty. Na koniec układamy na masie maliny oraz gotową tartę odstawiamy do lodówki, na co najmniej 6 h, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie możemy cieszyć się wspaniałą, letnią tartą z malinami
psgotujemySkładniki: 250 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 2 kiwi 2 banany 1/2 granatu listki mięty Wykonanie: Kiwi i banany pokroić w plasterki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, a następnie dodać serek mascarpone i chwilę ubijać. W pucharkach układać warstwami śmietanę,kiwi,śmietanę,banan,śmietanę i posypać
O kuchni z uczuciemjest bardzo rzadkie, ale właśnie takie ma być!! Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nalać ciasto do 3/4 wysokości. Piec ok. 18minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 250g serka mascarpone, 1/2 szklanki śmietany 18%, 100g białej czekolady, 3 łyżki cukru pudru, szczypta pomarańczowego barwnika, kapelusze z masy cukrowej. 2 łyżki śmietany zmieszać(...)połamaną na kawałki czekoladą i stopić na parze. Przestudzić. Dodać serek mascarpone, resztę śmietany i cukier. Zmiksować na gładką masę. Dodać szczyptę barwnika, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Każdą babeczkę dodatkowo ozdobić cukrowym kapeluszem. Smacznego:) Przepis dodaję
Z miłości do słodkościtemp. 175st. Ostudzić i wyciąć kształt gitary. Następnie przekroić je na 3 części.Dwie części nasączyć nalewką zmieszaną z wodą.Krem: 600ml śmietanki 36%, 250g serka mascarpone, 100g białej czekolady, 4 łyżki likieru z białej czekolady, 4 łyżki cukru pudru, 2 opakowania śmietan-fi. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodają cukier puder(...)śmietan-fixy. Dodać serek mascarpone oraz posiekaną czekoladę. Na sam koniec dodać likier z białej czekolady.Kremem przełożyć blaty ciasta.Lukier plastyczny: 750-800g cukru pudru, 100g glukozy, 4 łyżeczki żelatyny, 70ml wody, kilka kropel ulubionego aromatu. Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić
Z miłości do słodkości