szkl wody. Podgotowane porzeczki miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sitko,aby pozbyć się skórek. Studzimy. Z powstałego musu odmierzamy 130 g , a resztę odstawiamy - będzie potrzebny na wierzch. Serek mascarpone ubijamy na puszystą masę. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, potem łączymy delikatnie z 130 g musu porzeczkowego. "Śmietankę" porzeczkową łączymy z rozpuszczoną w 1/3 szkl gorącej wody(...)żelatyną (przed dodaniem musi być całkowicie wystudzona), następnie delikatnie łączymy z serkiem mascarpone. Całość wylewamy na ciasto czekoladowe i odstawiamy do lodówki na kilka minut aby masa stężała. mus cytrynowy: Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. 200 ml mleka i śmietankę podgrzewamy. Żółtka mieszamy z cukrem. 1-2 łyżki ciepłego mleka ze śmietanką dodajemy do żółtek
Bon appetit mon amiewłoskich deserów, dziś w wersji lekko zmodyfikowanej. Biszkopty savoiardi namoczyłam nie w kawie, jak wymaga tego tradycyjny przepis, ale w świeżo wyciskanym soku z pomarańczy. Krem przygotowałam na bazie serka mascarpone, ricotty i cukru pudru a d odatek gorzkiej czekolady to "kropka nad i". Deser jest niezwykle orzeźwiający, lekki jak puch, wprost rozpływający sie w ustach. Polecam Wam serdecznie(...)tiramisù all'arancia è una variante del classico tiramisù dove il caffè viene sostituito con succo d'arancia. Dolce veloce da preparare e di sicuro successo! SKŁADNIKI 250 g serka mascarpone 250 g ricotty 250 g ciasteczek savoiardi 50 g cukru pudru 100 ml soku pomarańczowego* 2 łyżki startej gorzkiej czekolady 2 łyżki startej sk ó rki z pomarańczy
La grande e la piccola cuocaszklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 20 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1 lekko kopiasta łyżka suchego niezmielonego maku Na krem: 25 dag serka mascarpone 1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu 2 płaskie łyżki cukru pudru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek z kremem: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę(...)ciasteczka. 3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Upieczone ciasteczka dokładnie studzimy. 4. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i cynamonem. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobą tylką. 5. Ciasteczka przekładamy kremem. Wyciskamy rozetkę na ciastko, kładziemy drugie i znów wyciskamy rozetkę
Izabelawkuchniszkl. cukru\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki proszku do pieczenia\r","1 \u0142y\u017cka octu\r","\r","Na krem:\r","250 ml \u015bmietany krem\u00f3wki\r","250 g serka mascarpone\r","100 g cukru pudru \r","\r","opcjonalnie dodatki do dekoracji: \u015bwie\u017ce owoce, kolorowe posypki itp."],"name":"Biszkopt","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["W \u015bredniej misce mieszamy(...)jajek 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki tortowej 2 szkl. cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Na krem: 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru opcjonalnie dodatki do dekoracji: świeże owoce, kolorowe posypki itp. Sposób przygotowania W średniej misce mieszamy ze sobą obie mąki. W oddzielnej, większej misce ubijamy białka
Mostek w kuchniskładniki do tiramisu 6 żółtek 125 g cukru kryształu 1 duża paczka biszkoptów podłużnych 750 g serka mascarpone kawa rozpuszczalna kakao przygotowanie w blaszce o wymiarach 24 na 24 Dwie łyżki kopiate kawy zalać wrzątkiem 300 ml i maczać biszkopty i układać na blaszce, Żółtka ucieramy z cukrem, potem dodajemy serek mascarpone i miksujemy na małych obrotach. Jeżeli chcemy mieć
Moje Wyrobypaczka herbatników 250g serka mascarpone 1 galaretka ( smak dowolny, u mnie wiśniowa) opakowanie śmietany 36% cukier puder – wedle uznania puszka masy kajmakowej czekolada gorzka banany – obrać i pokroić, skropić cytryną Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone i ubijać dalej. Do masy wsypać opakowanie galaretki i ubijać do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach
Moje WyrobyPyszne ciasto, trudno jest mu się oprzeć. Delikatne, puszyste i pięknie wygląda. Krem z serka mascarpone, delikatnie posmarowana dżemem z jagód. Składniki 6 jaj 3 łyżki cukru 3 czubate łyżki mąki krupczatki 1 pełna łyżka kakao+1 łyżeczka do kremu na wierzch 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem serek mascarpone 500 g 200 ml kremówki … Czytaj dalej Rolada kakaowa
gotuj ze mnąskładniki spód 1 paczka ciastek herbatników ,przepis na małą blaszkę masa 4 kopiate łyżki żelatyny 730 dag jogurtu greckiego 3 łyżki nasion chia 50 dag serka mascarpone 4 łyzki cukru pudru dodatki maliny ,3 galaretki wisniowe przygotowanie galaretki rozpuścić wedle przepisu na opakowaniu i odstawić. 1/3 szklanki gorącej wody rozpuścić zelatynę. Jogurt wymieszać z nasionami chia i zmiksować z serkiem
Moje Wyrobyprzepisem na obłędne tiramisu! Jestem pewna, że ten przepis zachwyci każdego! Warto je przegotować dzień wcześniej, by noc spędziło w lodówce. Uwaga! Znika w oka mgnieniu! Ps. Ja używam serków mascarpone firmy Piątnica. Uważam, że są najlepsze. Zaznaczę odrazu, że to nie jest reklama produktu. Do wykonania przepisu użyłam tylko żółtek. Białka możecie zamrozić lub użyć do zrobienia bezy. Składniki(...)jajka 2 serki mascarpone (Piątnica, każdy po 250 g) 2 paczki długich biszkoptów 2 łyżki kawy rozpuszczalnej kakao 4 łyżki amaretto 2 łyżki cukru + 1 łyżka płynnego miodu Wykonanie: Żółtka utrzyj z cukrem i miodem na puszysty, biały krem. Do masy żółtkowej dodawaj łyżka po łyżce mascarpone cały czas miksując. Gdy składniki będę dobrze połączone, krem odstaw. Kawę rozpuść
Moja pasja smakutortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 1 serek brzoskwiniowy, u mnie smakija :) 2 połówki brzoskwini, np. Develey 2-3 plastry ananasa, np. Develey opcjonalnie: 1/2 opakowania serka mascarpone + 1/2 puszki masy kajmakowej lub cukier puder Wykonanie: Masło rozpuścić, dodać cukier, wymieszać. Mąkę przesiać, dodać proszek, masło z cukrem i miksować. Dodawać po jednym jajku (cały czas miksując(...)koniec serek brzoskwiniowy . Wyłożyć na okrągłą formę, ułożyć pokrojone brzoskwinie i ananasy. Piec w temperaturze 170 stopni, ok 40 minut. Ostudzić. Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową i wyłożyć jako polewę na ciasto. Można zamiast polewy użyć cukru pudru. Smacznego
Trufelkowoprzekrawamy na 3 blaty. Krem truskawkowy: 500 g. truskawek (mogą być mrożone) 3 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej rozmieszane z 1 łyżką wody 500 g serka mascarpone Truskawki podgrzewamy z cukrem, a gdy cukier się rozpuści dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszając zagotowujemy. Zagotowane owoce blendujemy, dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę i dokładnie mieszamy. Studzimy(...)następnie miksujemy z serkiem mascarpone. Tak przygotowanym kremem przekładamy blaty. Dekorujemy w dowolny sposób
Cynamonowe szczęścieSkładniki: 6-7 świeżych pieczarek 1/2 opakowania serka mascarpone 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 małej łyżeczki proszku do pieczenia 400 g śmietany 12% szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej olej do smażenia Wykonanie: Do miski wbijamy jajka, wlewamy śmietanę, dodajemy serek mascarpone roztrzepujemy trzepaczką do ciasta. Pieczarki myjemy trzemy na tarce jarzynowej, dodajemy do roztrzepanej masy. Wsypujemy mąkę
kgwjanczewofanów jeżyn dla tych, którzy nie mają pomysłu co zrobić z jeżynami, bo saute są dla nich byt kwaśne Składniki: 80ml oleju (najlepiej słonecznikowego) 200ml jogurtu naturalnego 50g serka mascarpone (jeśli nie mamy mascarpone można dać 250ml jogurtu) jajko 250g mąki pszennej 100g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 150g jeżyn Wykonanie(...)większej misce roztrzepać jajko. Dodać jogurt, serek mascarpone i olej. Wymieszać trzepaczką lub zmiksować mikserem. Do mniejszej miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać sodę, proszek i szczyptę soli. Wymieszać. Składniki suche dodać do mokrych i wymieszać łyżką - tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wypełnić papilotkami, do których nałożyć ciasta do połowy wysokości papilotki, następnie do każdej
Mania Wypiekaniaszybciej zniknęło z lodówki. To cud, że zdążyłam zdjęcie zrobić ;) Szybki i łatwy deser na weekendowe łasuchowanie. Polecam :) SKŁADNIKI: 2 jajka 1 żółtko 150 g cukru 500 g serka mascarpone ok 20 szt podłużnych biszkoptów 300 ml kawy, zaparzonej, mocnej 2 łyżki Amaretto 20 g niesłodzonego kakao A jak to zrobić: Jajka utrzeć z cukrem do białości (jak kogel(...)mogel). Porcjami dodawać serek mascarpone, zmiksować na gładka masę. Biszkopty krótko moczyć w zimnej kawie wymieszanej z Amaretto i ułożyć jedna warstwę w naczyniu o wymiarach około 30 cm x 20 cm. Na biszkoptach rozprowadzić połowę masy serowej i ułożyć kolejna warstwę nasączonych biszkoptów. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę z mascarpone. Przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum
Kuchnia w opałachprzygotowanej formy wysypać maliny i delikatnie zalać je zimną galaretką. Maliny odstawić, by galaretka dobrze zastygła (ja wstawiłam je do zamrażarki). Masa śmietanowa: 750 ml śmietany; 750 g serka mascarpone; 4 łyżki cukru kryształu; 1 op.cukru waniliowego; Do dobrze schłodzonej śmietany dodać cukier kryształ i cukier waniliowy. Śmietanę ubijać do momentu aż będzie gęsta, ale nie sztywna. Następnie do śmietany(...)dodać zimne serki mascarpone i ubijać do zwartej jednolitej masy (ale nie za długo). Dolny blat ciasta posmarować cieniutko kremem śmietanowym. Na krem wyłożyć zastygniętą galaretkę z malinami (formę odwracamy do góry dnem bezpośrednio na biszkopt z kremem, zdejmujemy delikatnie folię spożywczą). Na maliny w galaretce wykładamy masę śmietanową (trochę należy zostawić na wierzch ciasta), wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim
In my kitchen