niezbyt słodki deser, mu zasmakuje;) Na szczęście był zachwycony i nie dość, że zjadł dwie porcje, to od razu pytał o powtórkę;) 180 g ciasteczek oreo/neo 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki słodkiego kakao 1-2 łyżki cukru pudru do smaku żelkowe robaki Ciasteczka mielimy na piasek. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec(...)łączmy z serkiem mascarpone i słodkim kakao, miksujemy tylko do połączenia. Do powstałej masy dodajemy połowę zmielonych ciasteczek, mieszamy łyżką. Masę przekładamy do dwóch dużych lub 4 mniejszych pucharków. Na wierzchu rozkładamy żelkowe robaki i przysypujemy je resztą ciasteczkowych okruszków
Smaki Na TalerzuSmakował wybornie. Biały, bielszy,kokosowy… Lekki jak chmurka… W pełni pyszny… Składniki: 250g twarogu półtłustego 250g serka mascarpone 600ml mleczka kokosowego 100ml likieru kokosowego 1 szklanka cukru pudru 150g białej czekolady 2,5 łyżki żelatyny + 4 łyżki wody 4 wafelki kokosowe Princessa Wykonanie : zmielony twaróg zmiksować z cukrem i serkiem mascarpone. Dodać cukier oraz stopioną
Raj dla Podniebieniakaloryczne ale co tam, można później pobiegać. Składniki: 250-300 g herbatników 600ml śmietany 30% 200 g białej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 3 szklanki słodkiej prażonej pszenicy Wykonanie: Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia poukładać pierwszą warstwę herbatników. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. 400 ml schłodzonej śmietanki ubić(...)sztywno, dodać serek mascarpone i czekoladę oraz 2 szklanki pszenicy. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na herbatniki. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Czekoladę mleczną i gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno i powoli dodawać czekoladę. Wyłożyć na herbatniki. Wierzch ciasta udekorować pozostałą słodką pszenicą. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Pięknietygodniu było to ciasto na poniedziałek;) Wspólnie z Szóste Niebo i Ewusiowe Smaki przygotowałyśmy błyskawiczne ciasto Kinder country. Składniki: 350 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 250 g herbatników 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 3 szklanki prażonej pszenicy + garść na wierzch Przygotowanie: Białe czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. 200 ml śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy(...)serek mascarpone, miksujemy na wolnych obrotach dolewając powoli ostudzoną białą czekoladę. Wsypujemy prażoną pszenicę i mieszamy łyżką. Następnie w kąpieli wodnej roztapiamy czekolady mleczne, studzimy. Pozostałą śmietanę (150ml) ubijamy na sztywno, dolewając ostudzoną mleczną czekoladę. Mieszamy do połączenia składników. Formę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć herbatniki jeden koło drugiego, wlać jasną masę, wyrównać,ponownie wyłożyć herbatnikami
Życie zaczyna się w kuchnipapilotkami, wypełnić je ciastem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa chałwowa: 300 ml śmietany kremówki 200 g chałwy 200 g serka mascarpone Kremówkę przelać do garnuszka, dodać rozkruszoną chałwę, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się chałwy. Wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Po tym czasie zimną masę chałwową(...)zmiksować z serkiem mascarpone do czasu, aż powstanie gęsty krem. Worek cukierniczy napełnić kremem, udekorować kremem i pokruszonymi orzechami włoskimi. Smacznego
Domowa cukiernia EwyPierwszy raz miałam okazję spróbować makaronu z dodatkiem kakao, jest bardzo smaczny, od dziś będę go częściej przyrządzała. Składniki: 400 gram makaronu czekoladowego ozdobne wstęgi Makarony Polskie 250 gram serka mascarpone 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 0,5 szklanki mrożonych jagód 1-2 łyżki cukru pudru do smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, odstawiamy(...)ostudzenia. Serek mascarpone i jogurt przekładamy do miski, dodajemy rozmrożone jagody, miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Na talerzu układamy porcję makaronu, polewamy przygotowanym sosem, wierch możemy posypać jagodami
Bajeczna KuchniaSkładniki : śmietana 36% - 250 g serek mascarpone - 0,5 kg kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki podłużne biszkopty - 500 g likier amaretto - 2 łyżki cukier puder - 3 łyżki kakao do posypania Sposób przygotowania: Kremówkę ubić na sztywno, dodawać po łyżce serka mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem, wymieszać. Kawę wsypać do filiżanki, zalać gotowaną wodą, ostudzić, dodać likier amaretto, wymieszać. Zanurzać biszkopty
Kuchnia Danusitylko dla dzieci... Ciepłe lody z truskawkami SKŁADNIKI: 8-10 kubeczków wafelkowych do lodów 1 łyżeczka żelatyny 150 g truskawek 200 g śmietany 30 % 1 łyżka serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru listki melisy lub mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody (ok 1/4 szklanki). Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej cukier puder do smaku(...)serek mascarpone i dalej ubijamy. Wlewamy cienkim strumieniem ostudzoną żelatynę i łączymy składniki. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na małe kawałki. Truskawki mieszamy ze śmietaną. Taką przygotowaną śmietaną z truskawkami napełniamy kubeczki. Dekorujemy listkami melisy lub mięty i kawałkami truskawek. Odstawiamy do całkowitego stężenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 50 g tartych migdałów 125 g masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli krem 200 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone oraz 2 łyżki dżemu truskawkowego truskawki ok 450 g kilka listków świeżej mięty Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą i tartymi migdałami. Dodać masło oraz żółtko i zagnieść ciasto(...)ciastem wylepić formę do tarty, na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok 25 minut aż ciasto się zarumieni. Śmietankę ubić na sztywno, serek mascarpone wymieszać łyżką a następnie porcjami dodawać ubitą śmietanę. Składniki wymieszać delikatnie łopatką aby się połączyły. Wystudzone ciasto posmarować dżemem a następnie wyłożyć krem z bitej śmietany i mascarpone
Monia miesza i gotujeprzepis na makaron podany na słodko. Muszę przyznać, że modyfikacja i tak doskonałego już przepisu udała się znakomicie. Połączenie użytych składników takich jak makaron, pomarańcza, kardamon i serek mascarpone dały oryginalny i ciekawy smak. Myślę, że nie jedna restauracja nie powstydziłaby się takiego deseru w swej karcie menu. Makaron w miodowej glazurze jest wyśmienity a dodany sos stawia przysłowiową kropkę(...)Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu penne Omnomnom 250 g serka mascarpone 200 ml miodu eukaliptusowego (może być inny, raczej nie gryczany) 2 żółtka 2 pomarańcze 5-6 ziarenek kardamonu 3 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka masła 1. Wykonanie makaronu w glazurze miodowo - kardamonowej: Makaron ugotować al dente (wody nie solimy). Nasiona kardamonu wyjąć z łupinek
Jadło i czytadłonatomiast efekt smakowy gwarantowany. składniki na 6 porcji 6 białek 1szklanka cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 250 g borówek amerykańskich 1/3 gotowej polewy czekoladowej przepis Do miski wlewamy oddzielone od żółtek białka, w trakcie ubijania wlewamy ocet, wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz cukier kryształ, wszystko ubijamy(...)suszymy w piekarniku rozgrzanym do 140 st. C około 50 minut po czym zostawiamy do wystudzenia. W drugiej misce ubijamy śmietanę kremówkę, gdy śmietana będzie robiła się sztywna dodajemy serek mascarpone a na końcu wsypujemy cukier puder. Krem rozsmarowujemy na jednej z wysuszonych bez dokładnie rozprowadzając. Na kremie kładziemy umyte i osuszone borówki, owoce przykrywamy drugim krążkiem upieczonej bezy. Wierzch
Smakowite Daniasię komponuje. Jego słodkość i konsystencja zależy od użytej ilości cukru pudru oraz śmietanki, co można modyfikować według własnych potrzeb. Na końcu podałam Wam przykłady wykorzystania kremu. Polecam. 250g serka mascarpone 330-500 ml śmietanki 30-36% (w zależności od preferencji sztywności kremu) 3-5 łyżek cukru pudru (płaskie; w zależności od ilości użytej śmietanki) sok z 1 cytryny skórka(...)cytryny Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny. Krem nadaję się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu. Tu możecie zerknąć na przykładowe wykorzystanie kremu: Ekspresowy tort bezowy - klik . Cytrynowy całusek - klik
Di gotujeszkl wody. Podgotowane porzeczki miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sitko,aby pozbyć się skórek. Studzimy. Z powstałego musu odmierzamy 130 g , a resztę odstawiamy - będzie potrzebny na wierzch. Serek mascarpone ubijamy na puszystą masę. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, potem łączymy delikatnie z 130 g musu porzeczkowego. "Śmietankę" porzeczkową łączymy z rozpuszczoną w 1/3 szkl gorącej wody(...)żelatyną (przed dodaniem musi być całkowicie wystudzona), następnie delikatnie łączymy z serkiem mascarpone. Całość wylewamy na ciasto czekoladowe i odstawiamy do lodówki na kilka minut aby masa stężała. mus cytrynowy: Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. 200 ml mleka i śmietankę podgrzewamy. Żółtka mieszamy z cukrem. 1-2 łyżki ciepłego mleka ze śmietanką dodajemy do żółtek
Bon appetit mon amiewłoskich deserów, dziś w wersji lekko zmodyfikowanej. Biszkopty savoiardi namoczyłam nie w kawie, jak wymaga tego tradycyjny przepis, ale w świeżo wyciskanym soku z pomarańczy. Krem przygotowałam na bazie serka mascarpone, ricotty i cukru pudru a d odatek gorzkiej czekolady to "kropka nad i". Deser jest niezwykle orzeźwiający, lekki jak puch, wprost rozpływający sie w ustach. Polecam Wam serdecznie(...)tiramisù all'arancia è una variante del classico tiramisù dove il caffè viene sostituito con succo d'arancia. Dolce veloce da preparare e di sicuro successo! SKŁADNIKI 250 g serka mascarpone 250 g ricotty 250 g ciasteczek savoiardi 50 g cukru pudru 100 ml soku pomarańczowego* 2 łyżki startej gorzkiej czekolady 2 łyżki startej sk ó rki z pomarańczy
La grande e la piccola cuoca