trzy.... Zapraszam tym razem na pomarańczowe, nie za słodkie i delikatnie orzeźwiające :) Komu, komu ? Składniki: Na ok 1,5l lodów: 350 ml śmietanki 30% 100 g cukru pudru 1 serek mascarpone 3 płaskie łyżki cukru z prawdziwą wanilią 5 pomarańczy 1 limonka Sposób przygotowania: 2 pomarańcze oraz limonkę sparzamy wrzątkiem. Szorujemy i ścieramy skórkę na drobne wiórki. Następnie obieramy wszystkie(...)dokładnie z białych błonek i blendujemy razem z obraną limonką. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz cukier z wanilią i serek mascarpone. Mieszamy na niskich obrotach miksera powoli dodając zblendowany mus cytrusowy. Najlepiej robić to w wysokim naczyniu. Na końcu do gotowej masy dodajemy starte skórki owoców. Zamieszaną masę przelewamy do maszynki do lodów i mieszamy do odpowiedniej konsystencji, ewentualnie
Kuchnia w czekoladziegotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz boczek. Smażymy do zarumienienia. W osobnej miseczce żółtka łączymy z serkiem mascarpone, żółtym serem (startym na grubych oczkach) i przyprawami. Gdy boczek z cebulką jest przysmażony dodajemy do niego odcedzony makaron i sos. Wszystko dokładnie mieszamy na patelni na małym ogniu
Emcia Pichcinadrobić;) Co prawda w oryginalnym włoskim przepisie są podłużne biszkopty, ja jednak, w związku z tym, że robiłam je w pucharkach, użyłam zwykłych okrągłych biszkoptów. Składniki:2 żółtka,350g serka mascarpone,250g okrągłych biszkoptów,szklanka śmietanki 30%,4 łyżki cukru pudru,1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy,50g startej mlecznej czekolady,3 łyżki likieru amaretto. Przygotowanie Kawę wymieszać z likierem(...)mieszance maczać biszkopty, ułożyć po dwie sztuki na dnie 6 pucharków. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Zmiksować z serkiem mascarpone. Nałożyć po łyżce masy na biszkopty. Kolejno układać warstwami namoczone biszkopty i masę serową. Wierzch udekorować resztą masy serowej, pokruszonym namoczonym biszkoptem i startą czekoladą. Odstawić na około 3 godziny do lodówki, aby biszkopty zmiękły
Z miłości do słodkościporcji w słoiczkach ok. 140 ml): Spód: 120 g ciasteczek owsianych (tutaj ciasteczka owsiane Bonitki z Biedronki) 1/4 kostki (50 g) masła Masa serowa: 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 1 tabliczka (100 g) białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki (60 ml) gorącej wody Solony karmel: 3/4 szkalanki (150 g) cukru 1/2 szklanki(...)solone Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka zmiksować blenderem na mąkę, dodać rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać, nałożyć po równo do słoiczków/szklanek i delikatnie ugnieść. 2) Do misy miksera dodać serek mascarpone oraz czekoladę rozpuszczoną w kapieli wodnej i mieszać do uzyskania gładkiej masy. 3) Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać, miksując na małych obrotach. 4) Żelatynę rozpuścić w gorącej
Fitsweet.meporcji w słoiczkach ok. 140 ml): Spód: 120 g ciasteczek owsianych (tutaj ciasteczka owsiane Bonitki z Biedronki) 1/4 kostki (50 g) masła Masa serowa: 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 1 tabliczka (100 g) białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki (60 ml) gorącej wody Solony karmel: 3/4 szkalanki (150 g) cukru 1/2 szklanki(...)solone Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka zmiksować blenderem na mąkę, dodać rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać, nałożyć po równo do słoiczków/szklanek i delikatnie ugnieść. 2) Do misy miksera dodać serek mascarpone oraz czekoladę rozpuszczoną w kapieli wodnej i mieszać do uzyskania gładkiej masy. 3) Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać, miksując na małych obrotach. 4) Żelatynę rozpuścić w gorącej
Fitsweet.mechwile są magiczne! Składniki: Spód (tortownica 18 cm): 300 g herbatników maślanych 150 g margaryny Palma spółki Bielmar Krem: 1 szklanka śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 300 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady Dodatkowo: 500 g świeżych truskawek 2 łyżki wiórków kokosowych 50 g białej czekolady Kilka kulek kokosowych Margarynę rozpuszczamy, delikatnie studzimy. Herbatniki mielimy w malakserze(...)minut do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Zdejmujemy z nad pary, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i wlewamy czekoladę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Krem wykładamy do środka tortownicy. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi. Na górze torcika po zewnętrznej stronie układamy truskawki w całości, w środku wysypujemy
VioletoweKucharzenieciasteczka odkładamy do dekoracji 40 g masła MASA SEROWA 80 g cukru pudru 100 g jeżyn 200 ml jogurtu naturalnego 250 g sera śmietankowego mielonego 250 g serka mascarpone 1 łyżka żelatyny 2 łyżki gorącej wody DEKORACJA 250 ml śmietanki 36 % 50 g cukru pudru sok z 1/2 limony garść jeżyn 2 ciasteczka Wykonanie SPÓD Tortownicę o średnicy(...)SEROWA Za pomocą blendera miksujemy jeżyny razem z jogurtem. Jeżeli bardzo przeszkadzają nam drobne pesteczki możemy na tym etapie przelać jeżynowy jogurt przez gęste sito. Następnie dodajemy serek śmietankowy, serek mascarpone, cukier i całość miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko przestudzoną dodajemy do masy serowo – jeżynowej i dokładnie miksujemy. Gotową masę na sernik wylewamy na spód z Oreo
Tajemnice Smakumasła 82% 3 pełne łyżki mąki pszennej 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy Krem śmietanowy: ½ litra śmietany kremówki 30% 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki mleka w proszku Dodatkowo: 3 banany 15 dag borówki amerykańskiej 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania ciasta: Przygotować budyń: Szklankę mleka odlać wymieszać(...)całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu, zmiksować aż powstanie gęsty krem. Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną śmietankę-prosto z lodówki zmiksować z serkiem mascarpone na gesty krem pod koniec wsypać puder oraz mleko w proszku i ponownie zmiksować tylko do połączenia. Kajmak, leciutko podgrzać w puszce w kąpieli wodnej , tak aby dał się rozsmarować
Wanilia i Kardamonjednej, bo co region, co rodzina to przepis na ten wspaniały deser może nieco się różnić. Jest jednak jeden wspólny dla wszystkich przepisów warunek: musi być włoski serek mascarpone, kawa i lekkie jak piórko biszkopty. Alkohol to nie zawsze Amaretto, może być też Marsala, brandy a nawet rum. Tiramisu od zawsze pojawia się u nas na jesieni kiedy(...)zalać wrzątkiem, wymieszać, pozostawić do wystudzenia a następnie schłodzić w lodówce. Do zimnej kawy dodać likier Amaretto, wymieszać. Żółtka ubić z cukrem pudrem do białości. Masa zgęstnieje. Dodawać stopniowo serek mascarpone, aż wszystkie składniki połączą się. Biszkopty, po jednym, na moment (dosłownie kilka sekund) zanurzać w zimnej kawie, lekko osączyć i układać w przygotowanej formie. Oprószyć biszkopty lekko kakao
maniapieczeniajajka, 3 łyżki cukru trzcinowego (do smaku), 1 opakowanie budyniu z cukrem waniliowy smak (60 g), 100 ml słodkiej śmietanki 30%, 100 g białej czekolady, 500 g serka mascarpone, pon adto: ok 50 g physalis, cukier puder trzcinowy. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki(...)kąpieli wodnej. Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel –mogel. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy śmietankę, lekko przestudzoną czekoladę, i budyń. Na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu. Masę przekładamy na podpieczone, na wierzchu, w odstępach układamy obrane owoce physalis . Tarte pieczemy w temperaturze
Moniki Smakołykisię tutaj również ta domowa (i moim zdaniem jest dużo smaczniejsza). Składniki na babeczki Składniki na domową masę cukrową Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) + serek mascarpone, kuwertura czekoladowa lub polewa Po upieczeniu babeczki odstawiamy do przestudzenia. Lukier przekładamy do woreczka strunowego i wyciskamy na papier do pieczenia kulki na oczy, kiedy lukier lekko zastygnie(...)tort z Oreo lub babeczki nietoperze ). W zależności od grubości ozdób będą potrzebowały godziny do kilku godzin na wyschnięcie, można je sobie przygotować dzień wcześniej. Przestudzone babeczki smarujemy serkiem mascarpone (można też użyć do tego dowolnego kremu, ale nie chciałam, żeby całość była zbyt słodka). Masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek i pokrywamy nią babeczki ( jak to zrobić
Ciastkozercylody owocowe bez maszynki Sezon na maliny trwa w najlepsze, więc łapcie przepis na Deser z bitą śmietaną i malinami .. Składniki na 2 porcje: 250 g malin 125 g serka mascarpone 125 ml śmietanki kremówki 30-36% 1-2 łyżki cukru pudru ciasteczka amaretti Sposób przygotowania deseru z bitą śmietaną i malinami: Ciasteczka amaretti rozdrabniamy. Odkładamy garść malin do dekoracji(...)pozostałe miksujemy blenderem. Ubijamy mikserem zimną śmietankę, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Zmniejszając stopniowo obroty miksera dodajemy serek mascarpone i miksujemy jeszcze przez krótką chwilę, aby składniki połączyły się. Wypełniamy pucharki naprzemiennie masą ze śmietanki i sera, musem malinowym i pokruszonymi ciasteczkami. Całość dekorujemy malinami, oraz listkami mięty. Moje dobre rady: Aby uzyskać niezbyt drobną strukturę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczekoladą i solonym karmelem bez pieczenia - przepis: 200 g herbatników 0,5 słoiczka solonego karmelu (Przepis TUTAJ ) 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g białej czekolady 200 g serka mascarpone Jak zrobić ciasto z białą czekoladą i solonym karmelem bez pieczenia? Formę o wymiarach ok. 25x25 wykładamy folią spożywczą, lub papierem do pieczenia. Na dno formy wykładamy(...)herbatniki. Herbatniki smarujemy grubą warstwą solonego karmelu (ok. 5 łyżek). W kąpieli wodnej topimy białą czekoladę. Śmietankę kremówkę za pomocą miksera ubijamy z serkiem mascarpone prawie na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy roztopioną czekoladę i ubijamy do powstania sztywnego kremu (jak tylko krem będzie sztywny, wyłączamy mikser, aby nie zważyć śmietanki). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tak powstały krem przekładamy
Kuchnia Łukaszaktóremu ciężko się oprzeć. Polecam! Składniki: ok 55 sztuk herbatników 1 puszka masy kajmakowej 5 batoników Lion 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 1 śmietan-fix 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru pół tabliczki gorzkiej czekolady *** Na dnie formy układamy warstwę herbatników (użyłam blaszki o wymiarach 26×26 cm) . Na ciasteczkach rozsmarowujemy masę kajmakową(...)Cztery batoniki Lion drobno kroimy *** *** Na masie kajmakowej układamy kolejną warstwę herbatników *** *** Połowę śmietany (250ml) ubijamy na sztywno. Dodajemy 1 łyżkę cukru pudru oraz serek mascarpone i wszystko razem miksujemy, na gładką masę. Na koniec dodajemy posiekane batoniki i całość mieszamy razem, za pomocą łyżki. Tak powstałą masę wykładamy na herbatniki *** *** Na masę ponownie wykładamy herbatniki. Resztę śmietanki (250ml) ubijamy
Blog z Apetytemposiekanego szczypioru - garść posiekanej natki pietruszki - kilka posiekanych listków świeżej mięty - 1 surowa marchew - 1 łyżeczka musztardy francuskiej (gruboziarnistej) - 1 łyżeczka musztardy sarepskiej - 2 łyżki oleju sezamowego - 250 g serka mascarpone - 1 łyżeczka czarnuszki - 1 łyżeczka suszonego estragonu - różowa sól himalajska (do smaku) - pieprz czarny mielony (do smaku) - liście sałaty rzymskiej (dużej) Mięso z kurczaka drobno kroimy, przekładamy do miski(...)Dodajemy drobno posiekane (kolejność dowolna) – cebulę, szczypior, natkę pietruszki, miętę oraz startą na tarce jarzynowej marchew – mieszamy. Dodajemy czarnuszkę, musztardę, estragon, serek mascarpone, olej sezamowy – ręką wyrabiamy masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem – ponownie wyrabiamy. Z umytych liści sałaty rzymskiej ścinamy grubszy nerw (jak przy kapuście). Zagotowujemy w czajniku wodę, wrzątek wlewamy do miski – wkładamy liście na kilka minut
mojewypiekiinietylko