bardzo ważne osoby w naszym życiu. Składniki: 250g ciasteczek czekoladowych np. Łakotek 5 łyżek mocnej herbaty 1 łyżka miodu 800g tłustego sera twarogowego 250g serka mascarpone 4 łyżki śmietanki kremówki 2 duże banany 1 budyń toffi 5 jajek 300g masy kajmakowej 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka olejku pomarańczowego skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki(...)cynamonu 1/2 tabliczki białej czekolady 1 łyżeczka masła 3 łyżki mleka Wykonanie: Twaróg zmielić, zmiksować z serkiem mascarpone, śmietanką, dodawać po jajku i miksować. Wsypać budyń i ponownie zmiksować. Masę serową podzielić na 2 części. Do jednej dodać 2/3 ilości kajmaku, resztę pozostawić na dekorację wierzchu.Do drugiej dodać cukier puder, olejek pomarańczowy, otartą skórkę. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia
Raj dla Podniebieniaprzepis. Składniki 350 g makaronu świderki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4 łyżki wody 250 g serka mascarpone 1 trawa cytrynowa szczypiorek sól pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na sicie. Na patelni rozgrzać masło. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle. Kukurydzę i fasolkę(...)odsączyć na sicie i dodać do cebuli. Podgrzać wszystko , stale mieszając, a następnie dodać posiekaną trawę cytrynową, serek mascarpone, 4 łyżki wody , doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać makaron i wymieszać. Na talerzu posypać posiekanym szczypiorkiem. makaron z sosem kukurydzianym
O kuchni z uczuciemtorcik z biszkoptami o smaku czekoladowo- śmietanowym! Serdecznie zapraszam! SKŁADNIKI: - paczka biszkoptów podłużnych - tabliczka gorzkiej czekolady Biszkopty ułóż na dnie tortownicy jak i dookoła . Masa czekoladowa: - 1 opakowanie serka Mascarpone - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 250 ml śmietanki 36% mocno schłodzonej - 2 łyżki żelatyny - 100 ml mleka - 2 czubate łyżki cukru pudru Śmietanę ubij na sztywno (musi być mocno schłodzona(...)dodaj cukier. Czekoladę rozpuść w ciepłym mleku (najlepiej włóż do mleka i wstaw do mikrofal na 2 minuty). Serek mascarpone wymieszaj z mlekiem, za pomocą robota kuchennego. Dodaj żelatynę (namoczoną w wodzie). Wymieszaj bardzo dokładnie. Dodaj ubitą śmietanę. Wymieszaj. Wylej masę na biszkopty. Wstaw do lodówki. Na godzinę. Po tym czasie robimy bitą śmietanę. Masa śmietanowa
SMYKWKUCHNIDziś polecam deser, który ucieszy każde podniebienie. Jest szybki i łatwy do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 250ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 100g serka mascarpone, 1 mango, 50g płatków migdałowych, 15 sztuk biszkoptów okrągłych, 150 ml mocnej kawy parzonej, rurki waflowe do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Mango obieram ze skóry, usuwam pestkę. Owoc kroję na mniejsze kawałki(...)miksuję blenderem na gładki mus. 2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję serek mascarpone i razem miksuję. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. 3. Biszkopty maczam w kawie i układam na dnie pucharków. Nakładam porcję kremu mascarpone. Następnie nakładam porcję musu z mango. Wierzch deseru posypuję płatkami migdałowymi. Deser dekoruję rurkami waflowymi
Tradycyjna kuchnia Kasicukru 3,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 500 g truskawek 50 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 śmietanfix 2 czubate łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy(...)miksujemy ją do momentu aż będzie puszysta. Dodajemy cukier, cukier puder oraz śmietanxif i dalej mi ubijamy. Gdy zacznie sztywnieć zmniejszamy obroty miksera i dodajemy łyżka po łyżce serka mascarpone. Gdy składniki będą wymieszane a krem będzie gęsty dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Delikatnie mieszamy. Wystudzone ciasto biszkoptowe rozwijamy, nakładamy na jego wierzchu krem śmietanowy z truskawkami
Qchnia po prostumielonych migdałów 60 g cukru 25 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki wiśniówki 12 wiśni bez pestek do dekoracji 200 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka Grenadiny wiórki czekoladowe 6 wiśni wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Złotka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę, migdały, proszek do pieczenia(...)ciastem i do każdej z nich wkładamy po 2 wiśnie. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Wystudzone babeczki dekorujemy za pomocą szprycy kremem z ubitego serka mascarpone z cukrem pudrem i Grenadiną. Na gore układamy przeciętą wiśnię i posypujemy wiórkami czekolady
Przysmaki Karolkimleka. Nie dodajemy wody kokosowej. Ją możecie wykorzystać m.in. do przygotowania pysznego koktajlu. Przepis na pyszny koktajl kokosowo-bananowy pojawi się na blogu w przyszłym tygodniu. Do miski dodajemy serek mascarpone, miód i ziarenka wanilii. Bardzo dokładnie całość miksujemy. Do gładkiego kremu dodajemy 2/3 pokrojonych truskawek. Mieszamy. Ciasteczka dokładnie rozdrabniamy i wysypujemy je na dno naszych szklanek/pucharków. U mnie(...)mleka. Nie dodajemy wody kokosowej. Ją możecie wykorzystać m.in. do przygotowania pysznego koktajlu. Przepis na pyszny koktajl kokosowo-bananowy pojawi się na blogu w przyszłym tygodniu. Do miski dodajemy serek mascarpone, miód i ziarenka wanilii. Bardzo dokładnie całość miksujemy. Do gładkiego kremu dodajemy 2/3 pokrojonych truskawek. Mieszamy. Ciasteczka dokładnie rozdrabniamy i wysypujemy je na dno naszych szklanek/pucharków. U mnie
Pogotujmy.plłyżeczki proszku do pieczenia 230 g mąki 100 g miękkiego oleju kokosowego ja użyłam od Skworcu Krem : 5 00 g kwaśnej śmietany 250 g serka mascarpone 3 łyżki cytrynek w miodzie z Ogr ó dka Dziadunia 2 cukry waniliowe 4 łyż ki cukru pudru 4 śmietany fix Wykonanie : Jajka ubić z cukrem(...)mąkę z proszkiem do pieczenia . Blaszkę o wymiarach 24/24 lub keksówkę , wyłożyć papierem do pieczenia .Przełożyć ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni około 35/40 minut do suchego patyczka . Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , następnie ciągle mieszając dodawać śmietanę fix. Krem przełożyć na zimne ciasto . Na wierzch ze trzeć czekoladę . Odstawić na kilka godzin
Sama słodycz i szczypta chiliBiszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa: 350 g masy makowej (dałam gotową z puszki) 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany 30 % opakowanie żelatyny (50 g) 2 łyżki cukru pudru Ponadto: 50 g płatków migdałów Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy(...)wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wkładamy serek mascarpone, dodajemy masę makową i cukier puder. Całość miksujemy. Do drugiej miski wlewamy mocno schłodzoną śmietankę i ubijamy ją na sztywno. Do garnuszka wlewamy 100 ml wrzącej wody i wsypujemy
e-PrzepisyKulinarneDzisiaj bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe z marchewką. Ładnie pachnie, jest pożywne, nie za słodkie, o interesującym specyficznym smaku dzięki dojrzałym bananom. Jeśli nie lubimy serka mascarpone, możemy nie robić kremowego wierzchu i ciasto posypać tylko cukrem pudrem z odrobiną wanilii. Polecam… (przepis z książki Mary Berry) Bardzo wszystkim dziękuję za udział w konkursie. Wyniki na końcu(...)sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g jasnego brązowego cukru 50g poszatkowanych orzechów 150g marchewki (jedna trochę większa marchewka) 2 dojrzałe banany 2 duże jajka 150ml oleju Wierzch: 250g serka mascarpone 1-2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii lub parę kropli aromatu waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru orzechy do ozdoby Ciasto
Mała Cukierenkacałkiem zmrożony. Po włosku „semifredo” oznacza półzimny czy półmrożony. Jest szybki a przede wszystkim prostszy niż klasyczne lody. Deser jest wysmienity napewno zasmakuje wszsytkim :) Składniki 200 g serka mascarpone 250 g śmietany 18% 100 g cukru pudru 1/2 szklanki mleka 10 biszkoptów 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 2 łyżki płatków czekoladowych (posypka) 1. Siekam czekoladę na drobne kawałki. Biszkopty kruszę(...)drobniejsze kawałki i wrzucam to wszystko do miski. Dodaję też płatki czekoladowe (posypka). 2. Do miski wrzucam serek mascarpone a także śmietanę. Dodaję też cukier puder i mleko. Wszystko mieszam mikserem. 4. Pojemniczek plastikowy (po lodach 1 litr) wykładam folią, tak by został nadmiar na brzegach. Przekładam masę i zamykam pojemnik. Wstawiam do zamrażarki na kilka godzin. 5. Przed podaniem
kulinarnyswiatdomipęczek dużych rzodkiewek*, 3-4 łyżki serka mascarpone, szczypiorek, sól Szczypiorek (około 1/2 pęczka) posiekać. Rzodkiewki umyć, ściąć spody tak, aby rzodkiewki mogły stać. Ściąć wierzchy i wydrążyć rzodkiewki, tak aby jak najwięcej środka wyjąć i nie uszkodzić skórki. Resztki lekko zmiksować, oprószyć solą, wymieszać i odstawić na parę minut. Następnie odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać serek mascarpone i szczypiorek
królestwo garówpieczenia 1 łyżeczka octu szczypta soli masa 4 żółtka 50 g cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka żelatyny 50 ml wody 200 g czekolady deserowej 250 g serka mascarpone Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: masa w garnuszku zagotuj wodę z cukrem i cukrem wanilinowym, na sam koniec dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuść(...)czekoladę. W misce ubij żółtka, następnie cały czas ubijając dodawaj zagotowany syrop oraz czekoladę, na sam koniec dodaj serek mascarpone. Gotową masę wstaw do lodówki na 20 minut. ciasto białka ubij ze szczyptą soli i cały czas ubijając dodawaj po łyżeczce cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, oraz ocet. Na sam koniec dodawaj stopniowo mąkę i kakao. Gotowe ciasto wylej
Niezły Młynekodpinaną obręczą): ok. 20 podłużnych biszkoptów (zależy od wielkości) szklanka mocnej kawy ( może być rozpuszczalna) liker Amaretto (50-100ml) 500 ml śmietany kremówki 30% 50 dkg serka mascarpone szklanka cukru pudru 2 kopiate łyżeczki żelatyny ciemne kakao Zimną kawę wymieszać z Amaretto. Żelatynę zalać zimną wodą (ok. 4 łyżki) i odstawić aby napęczniała. Następnie rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej(...)Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, w połowie ubijania dodać kilka łyżek cukru. Resztę cukru zmiksować z serkiem mascarpone. Po łyżce dodawać do ubitej śmietany, cały czas miksując na wolnych obrotach. Na sam koniec wymieszać żelatynę z dwoma łyżkami kremu i całość szybko połączyć. Biszkopty zanurzać w kawie ( nie za długo, żeby się nie rozpadły) i wyłożyć nimi
Maślane ciasteczko