jajka 75 ml mleka 1 i 1/2 łyżki miodu 125 ml oleju roślinnego 150 ml jogurtu 1 i 1/2 łyżka rumu (ewent. mleka) Krem : 250 g zimnego serka mascarpone 125 ml zimnejśmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru wanilinowego Do dekoracji: Owoce granatu Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę(...)formy na muffiny wyłożonej papilotkami i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. W mikserze ubijamy (przez około 2 minuty) serek mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder . Pod koniec ubijania dodajemy cynamon.. Krem wykładamy na muf finki i posypujemy owocami granatu. Smacznego ! Autor: Mama
Moja Mama Gotujeczasie przy uchylonych drzwiczkach pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Beza może lekko popękać. Do dekoracji: Ulubione sezonowe owoce, świeża mięta Składniki masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 300 g słodkiej śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Kilka łyżeczek soku z limonki z Limmi w zależności jak intensywny smak chcemy uzyskać. Opcjonalnie dla koloru(...)pół łyżeczki zielonej herbaty matcha, konfitura malinowa. Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubić z serkiem mascarpone, z cukrami oraz opcjonalnie z dodatkiem herbaty. Pod koniec ubijania dodać odpowiednią ilość soku z limonki. Tak przygotowaną masą śmietanową wyłożyć zagłębienia w bezie, w kremie robić dołeczek, do którego nałożyć konfiturę malinową. Górę bezy dowolnie udekorować owocami. Najlepiej podawać w dniu przygotowania Normal
W garach u Gosiprawda lekko zmodyfikowanym przepisem się posługujemy ponieważ R zamiast śmietanki 30 % kupił śmietanę , ale co tam, podaję moje modyfikacje 😀 Składniki : 350 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone ok 200 g herbatników 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady ok 3 szklanki płatków kangus + na podsypanie Przygotowanie: tortownicę lub inna formę do pieczenia wkładamy papierem(...)pieczenia lub folią spożywczą białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej 200 ml śmietany ubijamy dodajemy serek mascarpone i dokładnie miksujemy następnie na wolnych obrotach dodajemy ostudzoną czekoladę wsypujemy Kangus i delikatnie mieszamy łyżką w kąpieli wodnej rozpuszczamy ciemną czekoladę ostudzoną czekoladę mieszamy że śmietaną na dno tortownicy wkładamy herbatniki - polecam je rozgnieść jednak
Gotowanie z pasjąPolecam,gdyż szybko się robi i szybko znika. Składniki: opakowanie podłużnych bądź okrągłych biszkoptów ( u mnie podłużne) puszka brzoskwiń 1 kg serka waniliowego homogenizowanego 25 dag serka mascarpone 2 brzoskwiniowe galaretki 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 7 łyżeczek żelatyny cukier puder do smaku Brzoskwinie odsączyć na sicie,mniejszą połowę pokroić w kostkę,pozostałe w plastry.Galaretki przygotować(...)przepisu,odstawić do lekkiego stężenia.Kawę rozpuścić w odrobinie gorącej wody,odstawić do wystygnięcia. Serek homogenizowany wymieszać z serkiem mascarpone,posłodzić do smaku cukrem pudrem ( wg uznania). Podzielić na dwie w miarę równe części. Tortownicę posmarować masłem,na dnie poukładać biszkopty,które można lekko nasączyć ( nie jest to konieczne). 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody
Niespełnione zdolności kulinarnegorzką i wtedy nie będzie tak słodkie-ale ja właśnie mocno słodkie lubię,proste do zrobienia i pyszne-polecam Składniki: 350 ml śmietanki słodkiej 30% 250 g serka mascarpone 250 g herbatników (w tortownicy o śr 21 cm wyszło 100g herbatników) 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 3 szklanki płatków Nestle Kangus + garść(...)wierzch Sposób Przygotowania: Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej,ostudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno ,dodać serek mascarpone i nadal ubijać ,aż masa stężeje,dopiero potem pomalutku wlewać ostudzoną rozpuszczoną białą czekoladę ciągle miksując.Dodać kangusy i wymieszać łyżką. W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne,ostudzić.Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno,dodać do ostudzonej mlecznej czekolady
Swojskie jedzonkocałej limonki 3 łyżki soku z limonki Frużelina: 250g mrożonych jagód 65g cukru duża łyżka soku z cytryny duża łyżka mąki ziemniaczanej 100ml wo dy Masa: 0,5kg serka mascarpone 3 łyżki cukru pu dru 1/2 szklanki płatków mig dałowych szklanka herbaty z sokiem limonkowym i cukrem jako poncz Przygotowanie: Zmrożone jago dy umieszczamy w garnuszku(...)minut do suchego patyczka. Po kilku minutach do formy przykładamy deskę, odwracamy ją razem z ciastem i rzucamy biszkopt na ziemię z ok 30 cm, aby ładnie nam odszedł. Serek mascarpone umieszczamy w miseczce i na małych obrotach miksujemy razem z cukrem i połową płatków mig dałowych. Kie dy biszkopt przestygnie, przekrajamy go na pół.Łyżką polewamy je dną część
ChilliJemymianowicie - mnóstwooo kalorii. Hmmm..., ale dla takiego smaku warto się skusić chociażby na mały kawałek, który przyznam, że jest dość syty. Polecam! Zerknijcie też na moje Trójczekoladowe ciasto z serka mascarpone - klik , również na bazie czekolady oraz bitej śmietany. (Tortownica o średnicy około 24 cm) Masa jasna: 200 ml śmietanki 30-36% 250g sera mascarpone 150g białej czekolady(...)miodzie do posypania wierzchu (1 szklanka) Przygotować masę jasną. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, a następnie zmiksować z serkiem mascarpone i na końcu delikatnie połączyć (łyżką) z preparowaną pszenicą. Przygotować masę ciemną. Czekoladę mleczną również roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z rozpuszczoną czekoladę. Formę
Di gotujemianowicie - mnóstwooo kalorii. Hmmm..., ale dla takiego smaku warto się skusić chociażby na mały kawałek, który przyznam, że jest dość syty. Polecam! Zerknijcie też na moje Trójczekoladowe ciasto z serka mascarpone - klik , również na bazie czekolady oraz bitej śmietany. (Tortownica o średnicy około 24 cm) Masa jasna: 200 ml śmietanki 30-36% 250g sera mascarpone 150g białej czekolady(...)miodzie do posypania wierzchu (1 szklanka) Przygotować masę jasną. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, a następnie zmiksować z serkiem mascarpone i na końcu delikatnie połączyć (łyżką) z preparowaną pszenicą. Przygotować masę ciemną. Czekoladę mleczną również roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z rozpuszczoną czekoladę. Formę
Di gotujegościom na każdej imprezie, albo przygotować na urodziny. Maliny pięknie dopełniają całość i idealnie łączą się z kokosowym kremem. Tort można przygotować też w wersji bez nabiału, bo serek mascarpone śmiało można zastąpić drugą puszką gęstego mleczka kokosowego (polecam zwłaszcza to w wersji light, które można znaleźć m.in w Lidlu). Z mascarpone z kolei masa wychodzi bardziej kremowa(...)Bardzo zachęcam wypróbować przepis! Składniki( tortownica o średnicy 24 cm) : Biszkopt: 4 jajka 6 łyżek ksylitolu 10 łyżek mąki ryżowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone śmietanka z 1 puszki mleka kokosowego (stała część) 1/2 szklanki ksylitolu 1/2 szklanki wiórków kokosowych Dodatkowo: ok. 250 g świeżych malin Wykonanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy
Healthy food explorerAromatyczne i jedyne w swoim rodzaju korzenne tiramisu, które już teraz kojarzy się nam z świąteczną aurą Składniki: 250 serka mascarpone 400 ml śmietanki 30 % 200 g korzennych ciasteczek 90 g pistacji firmy Helio ponieważ są bez dodatku soli i w 100 % naturalne cynamon 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie amaretto Wykonanie: Ubijamy śmietankę na sztywną pianę, dodajemy cukier puder(...)następnie porcjami, nadal miksując serek mascarpone. Pistacje obieramy z łupek i blendujemy na mniejsze kawałki. Ja osobiście polecam te firmy Helio ponieważ nie posiadają soli i spokojnie można je wykorzystać do słodkich deserów. Do pucharków dajemy na przemian: krem, cynamon, pokruszone ciasteczka, krem, pistacje, cynamon, ciasteczko w całości i polewamy wedle uznania amaretto. I gotowe :) krem można jeszcze schłodzić
W Moim Magicznym DomuLubię takie desery, są szybkie do przyrządzenia i smaczne. Możemy przygotować je na przyjęcie rodzinne lub na deser do kawy. Składniki: 250 ml śmietany 30 % 1 op. serka mascarpone 100 ml. kawy espresso 100 ml. likieru waniliowego Dalkowski 1 łyżka cukru pudru 2 op. śmietan-fixu 0,5 op. podłużnych biszkoptów Dekoracje czekoladowe Sposób przygotowania: Śmietaną ubijamy na sztywno, ubijając(...)dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixem oraz po łyżce serka mascarpone. Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kawę a do drugiej dodajemy likier waniliowy, miksujemy. Na dno szklanek lub pucharków układamy warstwę pokruszonych biszkoptów, masę kawową, warstwę biszkoptów, masę waniliową, biszkopty i masę kawową. Pozostałą masę waniliową przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch każdego deseru robiąc
Bajeczna KuchniaFajna, zdrowa alternatywa dla zwykłych ciast! Polecam serdecznie! Myślę, że taka koncepcja zaskoczy niejednego! :) Składniki ( mała tortownica) : -> 150g s uszonych daktyli -> 75g płatków owsianych -> 1 serek mascarpone -> 1/2 opakowania jogurtu greckiego -> 1 łyżeczka miodu -> Sok z połowy cytryny -> 1 pomarańcza Wykonanie ; Daktyle kroimy na drobniejsze kawałki żeby ułatwić pracę blenderowi(...)Przekładamy je do miski i dodajemy płatki owsiane. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki. Serek mascarpone wrzucamy do miski, dodajemy sok z cytryny oraz miód i mieszamy przy użyciu miksera. Kolejno dodajemy jogurt i dokładnie ze sobą łączymy. Otrzymaną masę wylewamy na ciasto. Na górę układamy obrany i pokrojony pomarańcz. Schładzamy w lodówce około
Jedz zdrowo żyj zdrowo!łyżek cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek mąki pszennej pół łyżeczki mielonych goździków (można kupić zmielone lub zmielić w młynku do kawy) Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 800 ml śmietany kremówki 3 saszetki utrwalacza do bitej śmietany (można pominąć, ale tort musi wtedy koniecznie stać w bardzo zimnym miejscu, u mnie chłodził się w zamrażarce) 3 łyżki(...)cukru waniliowego. Gotujemy do momentu, aż żurawina puści sok i zacznie się rozpadać, całość powinna mieć konsystencję gęstgo musu. Odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy razem mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone, dodajemy cukier puder wymieszany z utrwalaczem do bitej śmietany i miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Układamy pierwszy ze spodów na paterze i smarujemy przestudzonym musem z żurawiny. Następnie nakładamy
Ciastkozercymąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciepłej wody 1 łyżka soku z cytrynek 1 łyżka startej skórki z cytryny 700 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżk a soku z cytrynek Eterno 1 łyżka likieru cytrynowego 3 śmietany fix Do dekoracji : żółta posypka waflowa Sempre(...)kolor do suchego patyczka. Zimny biszkopt przeciąć na pół i nasączyć obydwa blaty ciasta wodą z sokiem z cytrynek. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać serek mascarpone , likier cytrynowy i sok z cytrynek, delikatnie wymieszać. Krem podzielić na 2 części, jedną połowę wyłożyć na spodni blat biszkoptu i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch i boki posmarować
Sama słodycz i szczypta chiliłyżek cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek mąki pszennej pół łyżeczki mielonych goździków (można kupić zmielone lub zmielić w młynku do kawy) Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 800 ml śmietany kremówki 3 saszetki utrwalacza do bitej śmietany (można pominąć, ale tort musi wtedy koniecznie stać w bardzo zimnym miejscu, u mnie chłodził się w zamrażarce) 3 łyżki(...)cukru waniliowego. Gotujemy do momentu, aż żurawina puści sok i zacznie się rozpadać, całość powinna mieć konsystencję gęstgo musu. Odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy razem mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone, dodajemy cukier puder wymieszany z utrwalaczem do bitej śmietany i miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Układamy pierwszy ze spodów na paterze i smarujemy przestudzonym musem z żurawiny. Następnie nakładamy
Ciastkozercy