serek mascarpone - 6416 przepisów (strona:131/428)

Niedzielna kremowka 170

Niedzielna kremowka  herbatniki digestive maslo 250g serka mascarpone 1 jako  cukier puder  cukier waniliowy 4 papierowe male brytwanki badz jakie sie ma  owoce do przystroju ( tu akurat truskawki)   Herbatniki ok 6 wrzucamy do sniadaniowki i walkiem kruszymy  W rondelku rozgrzewamy 50g masla  Do masla dodajemy rozkruszone herbatniki i razem mieszamy  Wsypujemy(...)brytwanek herbatniki do kazdej po rowno i odstawiamy Teraz do miski wrzucamy serek mascarpone wbijamy jako i mieszamy ubijaczka  Wsypujemy cukrier puder i cukier waniliowy (ja wsypuje na oko) az bedzie odpowiadala slodkosc Calosc razem mieszamy ubijaczka  Gotowa mase ukladamy do brytwanek na herbatniki po rowno do kazdej  Do rozgrzanego piekarnika (150°) wstawiamy brytwanki

Klaudynkowa kuchnia
Truskawkowa kremowka 126

ciastek Digestive  1/4 masla  15 sztuk truskawek  250 serka mascarpone  250 ml smietany kremowki  1 saszetka cukru waniliowego  cukier puder  Ciasteczka wrzucamy do sniadanowki i kruszymy ubijajac walkiem ( moze byc cos innego)   Maslo rozpuscic w rondelku i dodac pokruszone ciastka  Do salaterek wrzucic po rowno mase cistkowa(...)pokroic truskawki w plasterki i ukladac ( do kazdej salateki po 4 srednie truskawki)  W osobnej misce rozmieszac serek mascarpone ze smietana kremowka  Dodac cukier waniliowy i lyzke cukru pudru Wszystko dobrze wymieszac ( powinnien powstac krem)  Wlac po rowno do kazdej salaterki krem  Mozna jeszcze przystroic truskawkami i posypac cukrem pudrem  Odstawic do lodowki

Klaudynkowa kuchnia
Ciasto leśny mech 476

szklanki mąki pszennej -pół szklanki mąki ziemniaczanej -3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -250 g świeżego szpinaku (lub 450 g mrożonego) Krem: -500 ml śmietany kremówki 30 % -250 g serka mascarpone -3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: -250 g malin -250 g borówki Przygotowanie --> Ciasto: --> Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze odsączyć na sicie z wody. Mrożony należy wcześniej rozmrozić(...)około 1/3 ciasta). Odciętą część kruszymy w dłoniach na okruszki. Dolny blat ciasta przekładamy z powrotem do tortownicy. --> Krem: --> W misie miksera ubijamy śmietanę, gdy śmietana będzie gęstnieć dodajemy serek mascarpone i ubijamy na sztywny krem. Pod koniec dodajemy cukier puder. Do masy dodajemy maliny i borówki (trochę zostawiamy do dekoracji na wierzch ciasta). --> Wykonanie: --> Gotowy krem wykładamy na spód

Marta Gotuje
Rolada truskawkowa 157

szczypta soli 140 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Nadzienie: 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki cukru 2 śmietan-fixy 2 listki żelatyny 500 g truskawek Dekoracja: 100 g mlecznej czekolady + kilka łyżeczek mleka kilka truskawek WYKONANIE Biszkopt(...)boku. Zostawić do ostudzenia. Nadzienie: 200 g truskawek zmiksować (najlepiej blenderem ręcznym). Do miski wlać zimną śmietanę i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone, zmiksowane truskawki i śmietan fixy, po czym krótko zmiksować do połączenia składników. Listki żelatyny namoczyć, następnie rozpuścić na małym ogniu nie doprowadzając jednak do wrzenia. Ostudzoną żelatynę wlać

Passions hobbies life
Babeczki z kremem z masła orzechowego 122

masła (pół kostki) 100 g cukru 3 jajka, żółtka oddzielone od białek 50 g mąki Składniki na krem: 100 ml schłodzonej śmietanki 30% 4 łyżki masła orzechowego 200 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , odstawiamy na bok do wystudzenia. Białka ubijamy(...)minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty do minimum i łyżka po łyżce dodajemy masło orzechowe, a następnie serek mascarpone. Za każdym razem bardzo dokładnie miksujemy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki. Smacznego

My Culinary Art
Mini serniczki z mango 66

propozycję na mini serniczki z musem z mango i limonki. Jest to lekki, orzeźwiający deser doskonały na upalne dni! : ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 70 g herbatników 35 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru pudru 1 limonka 1 mango (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Herbatniki dokładnie rozdrobnić, dodać roztopione masło(...)wymieszać. Rozłożyć do 3 pucharków (lub 4 mniejszych) i lekko przyklepać. 2. Do śmietanki dodać cukier puder z cukrem waniliowym i ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone i miksować do połączenia składników. Rozłożyć do pucharków. 3. Limonkę umyć. Zetrzeć skórkę z limonki i częścią skórki posypać masę serową. Resztę pozostawić na wierzch. 4. Mango obrać, pokroić na mniejsze

Danka Pichci
Deserek w pucharku Dacquoise (dakłas) 437

podany w pucharkach inspirowany słynnym tortem bezowym Dacquoise (dakłas). Do przygotowania w prosty sposób w kilka chwil. 8 deserków 100 gram bezików  300 ml. śmietanki 30% 250 gramów serka mascarpone 150 gramów masy kajmakowej z puszki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej użyłam kremowej 1 łyżka cukru pudru duża garść orzechów włoskich 10 szt daktyli suszonych  Dodatkowo do dekoracji odrobina(...)kakao 4 daktyle kilka orzechów włoskich Bezy pokruszyć na mniejsze kawałki. Orzechy posiekać. Daktyle pokroić w drobną kosteczkę. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem gdy zacznie tężeć dodajemy stopniowo serek mascarpone cały czas miksując. Do ubitego na sztywno kremu dodajemy masę kajmakową i kawę rozpuszczalną miksujemy do połączenia składników. Do gotowej masy wsypujemy posiekane orzechy włoskie i pokrojone daktyle, mieszamy

Andzia Pichci
Puch z piankami 139

Składniki: - ok. 30 szt. herbatników (Petit beurre) - 28 szt. pianek w czekoladzie - 1 litr schłodzonej śmietanki 30% - 6 łyżek cukru pudru - 2 galaretki truskawkowe (+ 2 szklanki wrzątku*) - 500 g serka mascarpone Dodatkowo: - 2 galaretki truskawkowe (+ 2,5 szklanki wrzątku*) - truskawki do dekoracji *Jako szklanki używam miarki o pojemności 250 ml Rozpuszczamy galaretki – w pierwszej misce dwie w 2 szklankach wrzątku(...)drugiej misce kolejne dwie w 2 i ½ szklanki wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Dodajemy serki mascarpone, zmieniamy trzepaczkę na mieszadło i chwilę mieszamy na najniższych obrotach miksera. Cienkim strumieniem (dalej mieszamy na najniższych obrotach) wlewamy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę (porcję rozpuszczoną w mniejszej ilości wrzątku). Mieszamy tylko

mojewypiekiinietylko
CHŁODNIK JAGODOWY Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI 106

chłodnik jagodowy. Za oknem pada deszcz jednak my się nie poddajemy i wywołujemy lato zupami na zimno Czego potrzebujemy: 1 opakowanie chłodnika jagodowego WINIARY 300 ml wody 100 ml serka mascarpone 150 ml jogurtu naturalnego 250 ml mleka bazylia skórka pomarańczowa 1 anyż 5 goździków cynamon 1/2 łyżeczki octu balsamicznego  Owoce do podania wiórki kokosa Wodę zaparzamy z anyżem(...)goździkami, skórką pomarańczową, bazylią i szczyptą cynamonu. Opakowanie chłodnika WINIARY rozpuszczamy we wrzącej wodzi (przyprawy korzenne i skórkę pomarańczową odkładamy na bok). Czekamy aż wystygnie. Do ostudzonej zupy dodajemy serek mascarpone z mlekiem i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt wymieszany z octem balsamicznym dodajemy do zupy. Mieszamy. Podajemy z sezonowymi owocami (jagody, maliny, porzeczki) i wiórkami kokosowymi 'Przepis bierze udział

Kuchnia w oparach
Kinder Country z pszenicą ekspandowaną 132

każdą okazję! Kinder Country to bomba kalorii, ale na jeden kawałek od czasu do czasu można sobie pozwolić, bo naprawdę warto! :) Zapraszam! :)) Składniki: 400 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 4 szkl pszenicy ekspandowanej (3 szkl do masy, 1 szkl do posypania na wierzch) 150 g herbatników 1 czekolada biała 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna Wykonanie: Tortownicę wyłożyć(...)papierem do pieczenia. Na dno ułożyć równomiernie część herbatników. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką masę, przestudzić. 200 ml kremówki ubić na sztywną masę, stopniowo dodać serek mascarpone ubijając już na wolniejszych obrotach, następnie dodać rozpuszczoną białą czekoladę, nadaj ubijając. Kiedy składniki się połączą dodać 3 szklanki pszenicy i wymieszać delikatnie łyżką. Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać

Trufelkowo
Tarta z pomidorami na cieście filo 145

Zobaczycie, że im większa różnorodność, tym tarta piękniejsza ! A przecież jemy też oczami... PRZEPIS NA TARTĘ Z POMIDORAMI NA CIEŚCIE FILO Składniki: 4 arkusze gotowego ciasta filo 100 g serka mascarpone 2 łyżki zielonego pesto ( np. Primo Gusto ) 1 jajko 1 mała młoda cebulka kilka oliwek około 3 łyżek mleka różnokolorowe pomidorki *****   Przygotowanie tarty z pomidorami: 1. Na blasze(...)wyłożonej papierem do pieczenie położyć pierwszy arkusz ciasta filo - złożony na pół. Całość dobrze posmarować mlekiem, położyć kolejny arkusz. Postąpić tak samo z kolejnymi warstwami. 2. W miseczce zmiksować serek mascarpone z pesto i jajkiem. Tak powstałą masę wyłożyć na ciasto filo. 3. Na masę położyć krążki cebulki, pokrojone w plasterki pomidorki i pokrojone oliwki. 4. Tartę piec w piekarniku

kolorowotorcikowo
Jogurtowy sernik na zimno z jagodami 378

pierwszej kolejności zdecydowałam się na jogurtowy serniczek bez pieczenia. Podstawę stanowią zmielone na pył sucharki wymieszane z nutellą, następnie mamy warstwę jogurtową z owocami, zaś na wierzchu jest serek mascarpone wymieszany z niewielką ilością jagód, które nadają fajnego koloru. Jeżeli ktoś lubi serniki na jogurtach greckich, zachęcam do spróbowania:) Spód: około 220g pokruszonych na pył sucharków 300 g nutelli Masa(...)jogurtowa: 750 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej 130 g cukru pudru 24 g żelatyny 200 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej 350 g jagód Dodatkowo : 250 g serka mascarpone 3 łyżki jagód 3-4 łyżki cukru pudru Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Sucharki mielimy na pył, łączymy z nutellą i tak powstałą masę wykładamy

Smaki Na Talerzu
Tort śmietanowo truskawkowy bez pieczenia 138

Składniki: 170 gram herbatników czekoladowych ( u mnie Łakotki) 2 łyżki masła 500 ml śmietanki kremówki 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru pół tabliczki białej czekolady 4-5 listków żelatyny truskawki  patki migdałów listki mięty  Ciastka wrzucić do malaksera. Zmiksować. Dodać rozpuszczone masło. Wyłożyć na spód tortownicy. Ugnieść. Włożyć do lodówki na godzinę.  Po tym czasie(...)Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Dodać posiekaną w kostkę białą czekoladę. Dodać żelatynę przygotowaną według opisu na opakowaniu. Dodać serek mascarpone. Wymieszać. Wyłożyć na spód blatu. Włożyć do lodówki. Po 1-2 godzinach wyjąć . Ułożyć truskawki ( lub owoce sezonowe). Posypać prażonymi migdałami i listkami mięty

AZgotuj!
Pomarańczowy zawrót głowy 159

Mocno pomarańczowy deser z odrobiną nuty mandarynki dla tych którzy uwielbiają cytrusy. Składniki: - 2 galaretki pomarańczowe - 200 ml soku pomarańczowego Hortex - 1 puszka mandarynek w zalewie - 125 g serka mascarpone - 200 ml śmietanki kremówki 30 % Przygotowanie: Jedną galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody a drugą w 450 ml. Gdy pierwsza przestygnie dodajemy sok pomarańczowy, mieszamy i po przelaniu do pucharków(...)wstawiamy do lokówki. Mandarynki odcedzamy. Na zastygniętą warstwę deseru wykładamy mandarynki i zalewamy drugą galaretką, wstawiamy do lodówki. Przed podaniem miksujemy śmietanę do zgęstnienia i dodajemy powoli serek mascarpone. Przekładamy na wierzch galaretki i tak przygotowany deser podajemy

Kulinarne życie
Chałwowe bułeczki francuskie 153

wodzą Napoleona Bonaparte w roku 1807. Z ciasta francuskiego – Chałwowe bułeczki francuskie. Składniki na 16 bułeczek: - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 po 375 g) - 500 g (2 opakowania) serka mascarpone - 6 łyżek pasty tahini ( przepis ) - 1 jajko + 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru (można zastąpić stevią w proszku lub ksylitolem) * Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta (zostanie(...)przygotowanej masy) - 1 jajko do smarowania bułeczek - czarny sezam (do posypania bułeczek) Lukier chałwowy: - szklanka cukru pudru - 2 łyżeczki pasty tahini ( przepis ) - 2 - 3 łyżki wrzątku Przygotowujemy masę. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder (zamiennie stevia* lub ksylitol*), 1 jajko i 2 żółtka, pastę tahini. Składniki dokładnie łączymy ze sobą łyżką. Rozwijamy arkusze ciasta francuskiego (ok. 10 minut

mojewypiekiinietylko