zarumienienia. Wystudzić. Składniki na krem: • 2 duże jajka • 2 żółtka • skórka otarta z 2 cytryn • sok wyciśnięty z 2 cytryn • 160 g cukru • 80 g masła ponadto: • 250 g serka mascarpone • 100 g białej czekolady • 80 g migdałów w płatkach Jajka i żółtka dokładnie roztrzepać dodać cukier i wymieszać. Całość umieścić w rondelku. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i drobniuteńko(...)również masło. Na niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając rózgą. Gdy zgęstnieje wyłączyć i dokładnie całość przetrzeć przez sitko. Skórkę cytrynową która osiądzie na sitku dodać do całości. Wystudzić. Serek mascarpone lekko zmiksować. Dodać do niego lemon curd i zmiksować krótko raz jeszcze. Krem przełożyć na wcześniej upieczony kruchy spód. Rozsmarować dokładnie. Wierzch polać roztopiona w kąpieli wodnej białą czekoladą
KUCHNIA POLSKA24cm): 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam Szymanowskiej uniwersalnej) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao Krem: 1 serek mascarpone (250g) 400 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce +1 słoik powideł śliwkowych Nasączenie: mocny napar z herbaty lub kawa / kawa(...)deserowej startej na tarce - do posypania boków Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Upiec, ostudzić i przekroić na 3 blaty. 2. Przygotować krem: śmietanę ubić razem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, aż masa zrobi się gęsta. Na koniec wmieszać za pomocą szpatułki tartą czekoladę. 3. Przełożyć tort (od dołu): biszkopt - nasączyć dowolnym naparem - 1/2 słoika powideł śliwkowych
Kuchnia domowa Anisłodka. Z nutą pikanterii. Wdzięczny deser, który z pewnością zasmakuje miłośnikom słodkości. Próbujcie! Składniki: 120g herbatników kakaowych 2 łyżeczki golden syrup / miodu 1 łyżka herbaty 150g serka mascarpone 3/4 szklanki musu z dyni (dynię pieczemy do miękkości i blendujemy) 1/2 łyżeczki chilli w proszku 2 łyżki śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki esencji waniliowej(...)opcjonalnie) Wykonanie: Herbatniki blendujemy na piasek, dodajemy golden syrup lub miód, herbatę, mieszamy i taką dość lepką mieszanką wylepiamy miseczki na tartaletki i umieszczamy w lodówce. Przygotowujemy mus: serek mascarpone miksujemy ze śmietanką cukrem oraz musem dyniowym. Dodajemy wanilię, olejek pomarańczowy oraz chilli. Dodatek chilli sprawi, że deser będzie pikantny, ale także lekko słony. Mus wykładamy na czekoladowy spód
Raj dla Podniebieniażółtka. Młody stwierdził, że to przepis podstawowy na kruche ciasto i żadna rewelacja, ale mnie bardzo przypadło do gustu. Farsz dyniowy natomiast z serkiem mascarpone jest bardzo aksamitny i aromatyczny. Dla mnie rewelacja, ale ja uwielbiam dynię więc nie jestem wiarygodna, ale Pumpkin pie jeszcze nieraz zagości w moim domu(...)wygląda. Składniki: Kruche ciasto • 300 g mąki pszennej • 200 g masła • 100 g cukru pudru • 2 żółtka • szczypta soli Masa dyniowa • 2 szklanki puree z dyni • 250 g serka mascarpone • 3/4 szklanki cukru • 2 żółtka • 1 jajko • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i zagnieść jak najszybciej
To co kochamwiększą blaszkę - tę typową 27x35 (około). Składniki: herbatniki na dwie warstwy - około 300 g 200 g dobrej mlecznej czekolady 300 g białej czekolady 1 litr śmietany kremówki 500 g serka mascarpone dwie łyżki miodu zboża preparowane - 70 g żelatyna 4 łyżeczki Wykonanie: Na spodzie blaszki układamy pierwszą warstwę herbatników. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu, w proporcji 4 łyżeczki(...)stawiamy nad parą by się rozpuściła. 800 ml kremówki ubijamy na sztywno i dodajemy do niej stopniowo rozpuszczoną czekoladę ciągle miksując. Następnie wkręcamy do śmietany, także stopniowo serki mascarpone. A na koniec dodajemy żelatynę wlewając ją cienkim strumieniem. Pierwsza masa jest gotowa. Masę wykładamy na herbatniki, rozkładamy równo i przykrywamy drugą warstwą tych ciasteczek. Ciasto wkładamy do lodówki
Poezja Smaków - blog kulinarnyoddają zimnym deserom. Zachęcam do zrobienia lodów truskawkowych. Przepis bez jajek i bez konieczności używania maszynki do lodów :) Składniki: 500 g truskawek 500 ml słodkiej śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 300 ml zagęszczonego mleka słodzonego Wykonanie: Wszystkie składniki do lodów muszą być zimne, z lodówki. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i miksujemy blenderem na gładki mus, który(...)lodówki wkładamy również miskę, w której będziemy przygotowywać lody i końcówki od miksera. Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy na puszystą masę. Śmietany nie musimy ubić na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i razem ubijamy 2 - 3 minuty. Dodajemy mleko i ponownie ubijamy 1 minutę. Dodajemy truskawki i ubijamy około 2 - 3 minuty. Masę lodową przelewamy do pojemnika i wkładamy
Smak mojego domuKinder Country" bez pieczenia. Dla kogo: dla fanów batonika Kinder Country dla mających zepsuty piekarnik dla tych, którzy nie przepadają za pieczeniem Składniki: 350ml śmietanki 30 lub 36% 250g serka mascarpone 200g herbatników 2 białe czekolady (200g) 2 mleczne czekolady (200g) 3 szklanki ziaren pszenicy ekspandowanej lub płatków śniadaniowych Kangus + garść/dwie płatków do posypania (w sumie ok. 100g(...)Odłożyć do ostudzenia. W drugim naczyniu roztopić czekolady mleczne w kąpieli wodnej i również odłożyć do ostudzenia. 200ml śmietanki kremówki ubić na sztywno (można dodać saszetkę śmietan fixu). Dodać serek mascarpone i ubijać dolewając powoli białą czekoladę. Gdy składniki się połączą wsypać płatki (3 szklanki) i wymieszać łyżką. Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno (można dodać ŚmietanFix) i dodać
Mania Wypiekanianerkowce i pysznie wyszło. Lada dzień biorę się za kolejne w podobnym stylu, ale taką wersję De Lux :) Tymczasem zapraszam na przepis. Składniki na 14 szt: 100 g serka mascarpone 1 łyżka likieru czekoladowego (możesz pominąć lub dodać inny alkohol) 125 g czekolady gorzkiej min. 70% zawartości kakao 150 g orzechów nerkowców lub laskowych 70 g gorzkiej czekolady(...)uprażyłam na suchej patelni, posiekałam dość grubo, część orzechów posiekałam bardziej. Jedną część, czyli 100 g czekolady rozpuściłam na parze, odstawiłam na bok do lekkiego przestudzenia. W misce zmiksowałam serek mascarpone, do którego dolałam ciepłą, ale nie gorącą roztopioną czekoladę, oczywiście nadal miksowałam. Na końcu wlałam likier i zmiksowałam do połączenia się składników. Na końcu dosypałam do masy garść drobno
Blondynka Gotujeherbatników 100 g masła 100 g zmielonych migdałów masa serowo - kawowa 3 banany 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 op żelatyny do ciast 0,5 szklanki wody 250 g serka mascarpone 1 szklanka cukru pudru 500 ml śmietany 30 % krem 300 ml śmietany 30% 1 śmietan fix 3 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady Wszystkie składniki dostaniecie tutaj(...)ciastem wykładamy spód blachy, dobrze dociskając. masa serowo - kawowa Kawę rozpuszczamy z gorącej wodzie i łączymy z żelatyną, odstawiamy do ostygnięcia. Banany blendujemy, mieszamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywna pianę i mączymy z mieszanką serową, cały czas mieszając dodajemy mieszankę kawową. Jak krem zacznie powoli tężeć wykładamy
Niezły Młynekwłaśnie mówimy "dżem dobry" - bo i dżem... jest dobry na dzień dobry! :)SKŁADNIKI:- banany, 4,- jajka, 4,- mąka owsiana, 100 gram,- cukier trzcinowy, 5 kopiastych łyżek,- cukier waniliowy domowy,- serek mascarpone. 3-4 łyżki,- mleko w proszku pełne, 3-4 łyżki,- masło, 1/4 kostki* Dodatki:- słoiczki,- masło do wysmarowania słoiczków,- cynamon/pestki/sezam - coś, czym wysypiemy słoiczki.- najlepiej smakuje z dżemem ŁOWICZ(...)cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, cynamonem, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wrzucamy nasze "dodatki".5. Osobno ubijamy z cukrem białka na sztywno.6. Delikatnie
Wypisz Wymalujzaparzonej kawy (z 3 espresso lub 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej) 1/4 szklanki (60 ml) likieru Amaretto 4 żółtka 6 łyżek cukru pudru 4-5 łyżek kakao tradycyjnego 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100 ml gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka zagęstnika do śmietany 200-250 g podłużnych biszkoptów duży słoik (360 g owoców bez zalewy(...)Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać przez ok. 4 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta. Ostudzić. 3. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone wymieszać z ubitymi żółtkami (można to zrobić mikserem na najniższych obrotach), a następnie z ubitą śmietaną. 4. Masę podzielić na 3 części. Biszkopty kolejno zanurzać w kawie wymieszanej z likierem (trzeba to zrobić
Domowa Cookierenka Agiwystudzi. Zimny biszkopt rozkroić wzdłuż na 3 blaty. Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem. Krem: * 350 ml śmietany kremówki 36% * 200 g batonów Milky Way * 300 g serka mascarpone Wykonanie: Do garnka wlać śmietanę kremówkę, podgrzewać ją na małym ogniu. W między czasie batoniki pokroić na mniejsze kawałki, dodać je do kremówki, nadal podgrzewać i mieszać do momentu(...)batony się rozpuszczą, garnek zdjąć z ognia i wystudzić masę. Garnek przykryć pokrywką i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia do zimnej kremówki z batonikami dodać serek mascarpone. Całość wymieszać mikserem na średnich obrotach nie dłużej niż 2-3 minuty, aby masa się nie zważyła. Krem maślany do otynkowania: (dokładne instrukcje jak przygotować krem maślany tutaj
Zrób to smaczniepiekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan. Wystudzić. Rozkroić wzdłuż na pół. Składniki na krem: * 450 ml śmietany kremówki 36% * 260 g batonów Milky Way * 500 g serka mascarpone Wykonanie: Do garnka wlać śmietanę kremówkę, podgrzewać ją na małym ogniu. W między czasie batoniki pokroić na mniejsze kawałki, dodać je do kremówki, nadal podgrzewać i mieszać do momentu(...)batony się rozpuszczą, garnek zdjąć z ognia i wystudzić masę. Garnek przykryć pokrywką i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia do zimnej kremówki z batonikami dodać serek mascarpone. Całość wymieszać mikserem na średnich obrotach nie dłużej niż 2-3 minuty, aby masa się nie zważyła. Na podkładce do tortu położyć pierwszy płat biszkoptu, nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną
Zrób to smacznieTaki krem doskonale sprawdzi się w przygotowaniu tortów dla dzieci. Moja córka jest smakiem kremu zachwycona :) Składniki: * 450 ml śmietany kremówki 36% * 260 g batonów Milky Way * 500 g serka mascarpone Wykonanie: Do garnka wlać śmietanę kremówkę, podgrzewać ją na małym ogniu. W między czasie batoniki pokroić na mniejsze kawałki, dodać je do kremówki, nadal podgrzewać i mieszać do momentu(...)batony się rozpuszczą, garnek zdjąć z ognia i wystudzić masę. Garnek przykryć pokrywką i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia do zimnej kremówki z batonikami dodać serek mascarpone. Całość wymieszać mikserem na średnich obrotach nie dłużej niż 2-3 minuty, aby masa się nie zważyła. Taka ilość kremu wystarcza do przełożenia biszkoptu rozkrojonego na 3 części
Zrób to smacznieBardzo łatwy i nieskomplikowany. Mimo, iż ma w składzie zaledwie kilka składników jest wprost przepyszny! Składniki: (na 4 desery) 500g malin 250ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru 250g serka mascarpone pół szklanki orzechów laskowych Sposób wykonania: Maliny delikatnie myjemy na sitku. Odsączamy. Połowę owoców miksujemy na mus. Jeśli są kwaśne lub lubimy słodkie desery możemy je dosłodzić. Mus przekładamy(...)pocieramy o siebie, pozbawiając ich skórki a następnie mielimy na pył. Śmietanę kremówkę miksujemy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru pudru aż będą tworzyć się miękkie pagórki. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz zmielone orzechy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy ja na mus malinowy. Na wierzch deseru układamy świeże maliny i dekorujemy listkiem mięty. Czas przygotowania: 25' Trudność: łatwe Ilość
Pyry na Gazspecjalną okazję np dzień matki lub po prostu do kawy Składniki 2 galaretki malinowe 1 szklanka malin 500 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru 1 opakowanie serka mascarpone na spód 220 g heratników petit beurre czekoladowe 3 łyżki nutella 200 g masła 50 g mielonych orzechów laskowych Sposób przygotowania przepisu: 1. Ugotować(...)powstałej polewy ,a resztę wymieszać z pokruszonymi herbatnikami włożyć masą dno blachy o średnicy 24 cm wstawić blachę do lodówki 3. Śmietanę ubić z łyżką cukru, dodać serek mascarpone i połowę tężejącej galaretki. Wyłożyć śmietanę na wcześniej przygotowaną blachę a na górę rozdzielić kleksami odłożoną polewę,chwilę schłodzić . Potem na ciasto wyłożyć maliny ,zalać resztą
W królestwie smaków BeatySkładniki na kruche spody (25szt): 2 żółtka 200g masła 1 szklanka cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki gęstej śmietany 18% Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 2 płaskie łyżki cukru pudru Ponadto: Ulubione owoce do dekoracji poziomki , porzeczki czarne i czerwone Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować(...)wylepić nim foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę należy nakładać na kruche spody i udekorować ulubionymi owocami. Smacznego
Słodki ZakątekSkładniki: makaron 1 opakowanie/parppadelle Czanieckie makarony, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cukier 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, szpinak świeży 1 pęczek, serek mascarpone 250 gram, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, jajka 10 sztuk na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojone cebule posypane cukrem do złocistej cebuli dodać wyciśnięte z praski(...)będzie gorzki umyty szpinak, odciśnięty z wody nożyczkami kuchennymi pokroić wprost do cebuli z czosnkiem, dodać kostkę rosołową, paprykę ostrą, podsmażać mieszając z 5 minut do szpinaku dodać serek mascarpone i na małym ogniu mieszając połączyć składniki, nie gotować makaron parppadelle ugotować wg opisu na opakowaniu w osolonej wodzie, ja gotowałam z 2 minuty dłużej, odsączyć na durszlaku i dodać
W Mojej Kuchni Lubięwłoską, regionalną i dlatego dzielę się z Wami tym oto przepisem. Składniki spaghetti nr 4 LUBELLA olej kokosowy , masło, oliwa z oliwek borowiki brązowe pieczarki mleko kokosowe lub serek mascarpone lub śmietana sól różowa himalajska i czerwony pieprz (może być zwykła sól i może być zwykły pieprz) koniecznie świeży lubczyk opcjonalnie wytrawne czerwone wino kuchenne do podlania duszących się(...)pieprzymy. Dusimy do miękkości ,aż pojawi się charakterystyczny sok. Podlewamy winem i czekamy aż odparuje. Przyprawiamy wedle uznania. Miksujemy na pulpę. Podgrzewamy w garnku jeszcze trochę dodając albo serek mascarpone albo mleko kokosowe albo śmietanę, miksujemy na gładko. Odstawiamy na bok. Brązowe pieczarki szatkujemy, ja robię to szybko w robocie. Dusimy na patelni na maśle. Pieczarki nie potrzebują dużo czasu
Z Kuchni Do Kuchniciepłego mleka 150 ml wody mineralnej gazowanej 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Ponadto: 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dowolny dżem owocowy np. brzoskwiniowy Dodatkowo: masło klarowane do pieczenia naleśników Wykonanie: Składniki na ciasto naleśnikowe przełożyłam do miski miksera(...)Naleśniki z mąki kasztanowej mają ciemniejszy kolor niż te, które są zrobione z mąki pszennej. Ponadto są bardzo delikatne, pachną i smakują jak mieszanka orzechów pekan i czekolady. Serek mascarpone utarłam z ekstraktem waniliowym i rozsmarowałam cienką warstwę na każdym naleśniku. Dżem nałożyłam na połowę naleśnika i zwinęłam w trójkąt. Potem wystarczy je dowolnie udekorować. Ja rozgrzałam
Kuchnia u Krysirozmrażać) 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku 500 gr serka mascarpone schłodzonego W garnuszku umieścić owoce, zasypać cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować aż puszczą dużo soku, na średnim ogniu. Objętość ma się zmniejszyć o połowę. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną(...)rozmrażać) 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku 500 gr serka mascarpone schłodzonego Nasączenie: 1/4 szklanki cytrynówki 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki soku z cytryny Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego
moj przepis naszklanka wiórek kokosowych - 1 duża płaska łyżka mąki ziemniaczanej - kilka kropel olejku waniliowego i migdałowego - 2 paczki Raffaello ( ok 23 sztuki ,reszta do ozdoby na wierzch ) Na wierzch : - serek mascarpone 250 g - 2 duże łyżki cukru pudru - wiórki kokosowe - kilka kulek Raffaello Sposób wykonania : Ciastka zmiksujemy i mieszamy z roztopionym masłem ,wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i owiniętą(...)piekarnika na blaszkę w wodą i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, pieczemy 90 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzony wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki . Serek Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i smarujemy wierzch sernika ,posypujemy wiórkami kokosowymi i układamy pozostałe połówki Rafafaello ale już z migdałami. Wstawić do lodówki na kilka godzin . Smacznego
Wypieki Renemałą formę 18cm (ja masę przełożyłam do różnych wielkościowo foremek i ramekinów) 300 g twarogu półtłustego zmielonego 100 g kaszy jaglanej ugotowanej z łyżką cukru pudru 100 g serka mascarpone 2 duże jajka ziarenka z 1/3 laski wanilii 4 łyżki sypkiego cappuccino waniliowego 4 łyżki cukru pudru lub według ulubionej słodkości Wykonanie Kaszę jaglaną wsypujemy na rondelka o grubym dnie(...)płyn. Twaróg mielimy, przekładamy do misy miksera, łączymy z cukrem pudrem i miksujemy, dodając w trakcie miksowania po jajku oraz po łyżce przestudzonej kaszy jaglanej. Następnie czas na wanilię, serek mascarpone i sypkie cappuccino. Masę serową przekładamy do foremek, ramekinów lub małej tortownicy. Pieczemy w 180C przez 45 – 50min. Serniki podajemy schłodzone. Obiekt składa się z trzech części
Raj dla PodniebieniaZupa krem z porów z wędzonym łososiem Składniki: - 2 x por - 1 cebula - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 ząbek czosnku - 100g serka mascarpone - garść natki pietruszki - 1 łyżka oleju do smażenia - sól, pieprz Opcjonalnie: - 100g wędzonego łososia Sposób przygotowania: - marchew i pietruszkę obierz i wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj sól i pieprz i gotuj aż do miękkości, - por pokrój(...)wraz z obranym ząbkiem czosnku na rozgrzaną patelnię - smaż do zarumienienia, następnie dodaj do gotującej się marchwi i pietruszki, - gdy warzywa w garnku będą miękkie dodaj natkę pietruszki oraz serek mascarpone - całość zmiksuj, - na wierzch zupy można dodać wędzonego łososia. SMACZNEGO
MintTastenajmniej 70% kakao 2 łyżki mleka (najlepiej roślinnego) lub wody Olej/masło do wysmarowania tortownicy Dowolna mąka do obsypania tortownicy Dekoracja: 1 puszka mleczka kokosowego (stała część) 1/2 opakowania serka mascarpone (ok. 130g) Opcjonalnie jakieś słodzidło - miód, stewia, ksylitol, cukier kokosowy/trzcinowy Barwniki: niebieski, czarny Ciasteczko/ciasteczka (może być domowe owsiane lub sklepowe) Przygotowanie: Jajka ubijamy przez 5 min. z cukrem. Następnie(...)masy i ponownie miksujemy. Przekładamy masę do posmarowanej odrobiną dowolnego oleju lub masła formy obsypanej dowolną mąką. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach. Mleczko kokosowe ubijamy z serkiem mascarpone i opcjonalnie ze słodzidłem. Odkładamy część masy do mniejszej miseczki - na oczy i usta. Do większej części dodajemy barwnik niebieski i ubijamy. Do szprycy nakładamy masę i robimy "włosy
Czarnawisienkaszklanka cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyż eczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szczypta soli masa advocatowa: 1 puszka masy krówkowej o smaku advocata 200 g serka mascarpone 3-4 łyżki advocata bita śmietana: 500 ml śmietany 30 % 1 fix do śmietany 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku(...)potem dodajemy do masy z białek i żółtek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. masa: Serek mascarpone miksujemy z masą krówkową i dodajemy advocata. Odstawiamy do lodówki do momentu wystudzenia biszkoptu. bita śmietana: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i fixem do śmietany. Biszkopt przekładamy masą advocatową
Bon appetit mon amieSKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka krem: 3 łyżki konfitury jagodowej 200 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru ok. 250 g świeżej borówki amerykańskiej Mąką z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajka i całe ciasto(...)więcej mąki. Ciasto uformuj w kulę i wstaw do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie przygotuj krem: śmietankę ubij na sztywno pod koniec dodaj cukier puder, następnie dodaj serek mascarpone i zmiksuj. Schłodź w lodówce. Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem
Kuchnia bezglutenowadzisiaj pyszny deser malinowo-jogurtowy w barwach narodowych. Dla 4 osób Przygotowanie : 20 min. 500 g malin 1/2 cytryny 80 g drobnego cukru 200 g serka mascarpone 200 g jogurtu greckiego 4 łyżki płynnego miodu 20 cl śmietany kremówki 20 g cukru pudru Opcjonalnie: 25 g brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Maliny umieść(...)maliny widelcem (lub zmiksuj) i przetrzyj przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Odstaw malinowy coulis do schłodzenia. Ubij na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę** z cukrem pudrem. W misce połącz serek mascarpone z jogurtem i miodem, ubijając trzepaczką, po czym delikatnie domieszaj bitą śmietanę. Nakładaj do szklanek lub pucharków na przemian warstwę malinowego coulis i kremu z mascarpone, bitej śmietany
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskatrudne w obróbce, a tych zielonych nie trzeba nawet obierać. Zapraszam na kolejny szybki przepis obiadowy SKŁADNIKI: 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej 1 pęczek zielonych szparagów 4 duże łyżki serka mascarpone 2 duże łyżki śmietany pieprz, sól, gałka muszkatołowa 0,5 opakowania makaronu spaghetti oliwa PRZYGOTOWANIE: Makaron nastawiamy do gotowania. W tym czasie przygotowujemy szparagi – myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki(...)wrzącą wodę i gotujemy ok. 5-6 minut. Szynkę kroimy na cienkie paski i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy szparagi i chwile razem podsmażamy. Dodajemy na patelnię śmietanę i serek mascarpone, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Na patelnię przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Smacznego
Kuchnia w biegujadłam u kogoś domowych lodów, więc nie wiem czy są lepsze czy gorsze, ale moje były smaczne i szybko się rozeszły :) Składniki: Na 6 porcji: 100ml śmietanki 36% 1 serek mascarpone 25ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki 300g truskawek 1 galaretka truskawkowa 100ml gęstego jogurtu naturalnego 6 wafelków do lodów - można więcej, ale wtedy porcje będą mniejsze:) Sposób przygotowania(...)zaczną bulgotać wsypujemy galaretkę i gdy się rozpuści zestawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy mikserem (ja ją tylko spulchniłam), dodajemy powolnym strumieniem mleko oraz jogurt naturalny a na końcu serek mascarpone. Wszystko miksujemy na wolnych obrotach. Gdy składniki się połączą dodajemy delikatnym strumieniem mus truskawkowy- koniecznie schłodzony. Gotową masę przelewamy do włączonej już maszynki do lodów, dodajemy pokrojone na cząstki pozostałe
Kuchnia w czekoladziepagórki. Piec w piekarniku 190º C przez 25 minut. Krem: 300 ml mleka laska wanilii przecięta wzdłuż 6 żółtek 1/2 szklanki cukru szczypta soli 70 gram mąki 70 gram serka mascarpone złote kuleczki cukrowe do dekoracji (opcjonalnie) Wlać mleko do garnka i wrzucić strączek wanilii. Zagotować, zdjąć z ognia, nakryć aby nie pojawił się kożuch i odstawić(...)jajek i energicznie mieszać trzepaczką. Zagotować na średnim ogniu, aby się nie przypaliło. Mieszać, aż masa zgęstnieje.Odstawić do całkowitego ostygnięcia pod przykryciem. Po ostygnięciu wmieszać z serkiem mascarpone. Otrzymanym kremem nadziewamy za pomocą rękawa cukierniczego ptysie. Czas na karmel: szklanka cukru 80 ml wody syrop glukozowy Wodę i cukier umieścić razem na patelni i gotować, aż zrobi
AZgotuj!kolor, a Wy przemycicie ten znienawidzony przez Wielu szpinak ;) Składniki: 250-300 g wędzonego boczku ( zamiennie - wędzona szynka ) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 garści szpinaku 130 g serka mascarpone sól pieprz mielona gałka muszkatołowa makaron spaghetti lub inny Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Boczek pokroić w niedużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię przełożyć pokrojony boczek. Smażyć kilka(...)cebulę. Smażyć, aż cebula zmięknie. W tym czasie zmiksować szpinak na gładki mus. Do boczku z cebulą, dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Gdy czosnek zacznie uwalniać mocny aromat, dodać serek mascarpone i zmiksowany szpinak - wymieszać. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron tuż przed podaniem połączyć z sosem. Smacznego
kolorowotorcikowostopni przez około 40 minut bądź do tzw suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt upuścić (w foremce ) i postawić do wystygnięcia. Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 1 kg serka mascarpone łyżeczka kwasku cytrynowego 300 gramów cukru kryształu 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej Wykonanie: Truskawki (mrożonych nie rozmrażać) wraz z cukrem i kwaskiem umieścić w garnku, podgrzewać do czasu(...)nich mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 3 łyżeczkami wody, dokładnie wymieszać, i zagotować. Gdy frużelina stanie się gęsta zdjąć ją z ognia, pozostawić do wystygnięcia. Następnie w misie miksera umieścić serek mascarpone i cały czas miksując stopniowo dodawać zimną frużelinę. Wykonanie tortu wskazówki: Aby tort był dość wysoki i duży upiekłam dwie blaszki biszkoptów z podanych powyżej proporcji, po wystudzeniu
Krakowskie smaki Anizaskoczyć podniebienia naszych bliskich lub gości. Takim daniem, niewątpliwie, może być łosoś w cieście francuskim. Składniki: - 400g świeżego fileta z łososia, bez skóry- 1 opakowanie ciasta francuskiego- 250g serka mascarpone- 3 białe części pora- 2 łyżki masła- 1 cytryna- świeża bazylia- sól, pieprz- 1 jajko do posmarowania ciasta- płatki migdałowe Łososia opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki. Posolić, lekko oprószyć(...)pokroić w talarki. Posolić, przesmażyć na maśle i wystudzić. Dodać do łososia, wymieszać. Ciasto francuskie przekroić na pół. Każdą połowę ponacinać „w jodełkę” i posmarować rozkłóconym jajkiem. Serek mascarpone wymieszać z posiekaną świeżą bazylią. Rozłożyć na środku każdej porcji ciasta. Na masę serową nałożyć po połowie łososia. Poskładać ciasto, przekładając naprzemiennie paski. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać płatkami
mojewypiekiinietylko