serek mascarpone - 6416 przepisów (strona:137/428)

Tartaletki z kajmakiem i truskawkami 139

już do przygotowania ryżu z polewą truskawkową, koktajlu i kompotu. Tym razem propozycja nie do odrzucenia – tartaletki z kajmakiem i truskawkami. Przepyszne połączenie! Nadzienie kruchych tartaletek to połączenie serka mascarpone, śmietanki i masy krówkowej. Po zmieszaniu jedynie potrzebną w tym celu łyżką powstaje aksamitna, przepyszna masa toffi. Składniki na 6 tartaletek ciasto 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej(...)lodówce do schłodzenia. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 15 min. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, śmietanke oraz masę krówkową. Miksujemy do połączenia sie składników. Na przestudzone tartaletki wykładamy masę toffi. Całość ozdabiamy owocami. Delektujemy się wspaniałym smakiem tego deseru. Smacznego! Nasze nowe miejsce odkryte

Raj dla Podniebienia
Walentynkowa tarta czekoladowa na ciasteczkowym spodzie z musem i kremem czekoladowym 131

Najlepsza tarta czekoladowa w sieci na bazie batoników czekoladowych Lusette  z pysznym, delikatnie wytrawnym, musem czekoladowym i kremem czekoladowym na bazie serka mascarpone i rozpuszczonej czekolady mlecznej. Do tego najlepsza dekoracja z posypki czekoladowej, truskawkowej oraz pokrojonych w kostkę czekoladowych batoników. Chyba nie ma lepszej propozycji na Walentynkowy deser. Uwierzcie! Składniki (na tarte o średnicy 10- 12 cm): Ciasteczkowy(...)kruchy: 2 batoniki  Lusette o smaku czekoladowym 50 gram masła Mus czekoladowy: 100 gram czekolady deserowej 50 ml śmietany 36% 1 białko jaja Krem czekoladowy: 100 gram serka mascarpone 100 gram czekolady mlecznej Dodatkowo: wiśnie z syropu posypka czekoladowa i truskawkowa/ wiśniowa 1 batonik czekoladowy  Lusette do dekoracji W malakserze umieszczam pokrojone drobno batoniki i masło. Całość

Mango Papaja
Sernikowa chmurka w polewie czekoladowej 254

masę do tortownicy, rozprowadzamy i dokładnie dociskamy. Pozostawiamy spód do schłodzenia w lodówce. W międzyczasie przygotowujemy masę serową :) Składniki na masę serową: 750 g twarogu sernikowego Piątnica 250 g serka mascarpone 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki budyniu waniliowego 1-2 łyżki cukru pudru (lub mniej) 1 olejek waniliowy 3 jajka Wykonanie masy sernikowej jest banalnie proste i szybkie(...)składniki tylko do ich połączenia, by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika, co mogłoby spowodować, że ciasto w piekarniku bardzo urośnie, a następnie opadnie... Na początek krótko bledujemy twaróg sernikowy, serek mascarpone i mleko skondensowane. Następnie dodajemy jajka, budyń, olejek waniliowy i cukier puder. Całość blendujemy. Przelewamy masę (jest dość rzadka) na przygotowany spód ciasteczkowy i pieczemy w temp

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Cytrynowe ciasto z kremem wiśniowym 131

śmietana 18%, 200g jajka, 2 szt mąka pszenna, 2 kopiaste łyżki soda oczyszczona, 1/3 łyżeczki proszek do pieczenia, 3/4 łyżeczki cytryna, 1 szt sól, szczypta Składniki na krem serek mascarpone, 200g dżem wiśniowy, 200g Przygotowanie Mąkę przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy z kaszką i solą. Jajka ubijamy z cukrem na puch, dolewamy olej(...)suche składniki, delikatnie mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy sok i  startą skórkę z cytryny. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 170st.  Studzimy, przecinamy wzdłuż na dwa blaty. Serek mascarpone miksujemy z dżemem, smarujemy blat ciasta oraz wierzch i boki. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. Przepis jest na małą formę 18cm

Gotowanie moimi oczami
Ptasie mleczko 184

zbędnych formalności: ptasie mleczko. Przepis zaczerpnięty z bloga Słodkie rozmyślania tutaj PTASIE MLECZKO ok 30 sztuk 25 minut + tężenie łatwe Składniki: * 200 g serka mascarpone - dałam 250g * 180 g śmietany 30% - dałam 200 * 3 czubate łyżki cukru pudru (można dać więcej) * ziarenka wanilii zeskrobane z 1 laski - miałam tylko pół laski więc dodałam jeszcze olejku waniliowego * 1 torebka cukru waniliowego(...)dałam taką dużą * 100 g czekolady * 50 g masła * 1 łyżka żelatyny - dałam 2. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki z zimną wodą - ja rozpuściłam w 3/4 szklanki , żeby napęczniała. Serek mascarpone mieszamy ze śmietanką, cukrami, wanilią i wstawiamy na mały ogień, mieszając, żeby masa całkowicie się rozpuściła. Dodajemy żelatynę, starannie wszystko razem mieszając do rozpuszczenia. Przelać do takiego pojemniczka, żeby

sierotka maRysia w kuchni
Czekoladowe tiramisu z truskawkami i miętą 111

wieczór polecam to pyszne połączenie czekolady, truskawek i mięty... Nie ma nic lepszego:) Składniki:200g biszkoptów podłużnych włoskich obtoczonych w cukrze (ewentualnie można użyć zwykłych), 100g gorzkiej czekolady, 250g serka mascarpone, łyżka kakao, 70g+2 łyżki drobnego cukru, 3 g świeżej mięty, 1/2 szkl. herbaty miętowej, 7 łyżek gotowej kawy rozpuszczalnej, 300g truskawek, 3 jajka, 3 łyżki likieru czekoladowego,100ml(...)dekoracji.PrzygotowanieCzekoladę połamać na kawałki i wraz z gorącą kawą stopić na parze, dodać kakao. Wymieszać i ostudzić. Dodać 70g cukru, likier czekoladowy oraz utarte żółtka. Dodać serek mascarpone, bardzo dokładnie wymieszać na gładką masę. Miętę i 2 łyżki cukru zmiksować w blenderze i dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą czekoladową. Biszkopty (można

Z miłości do słodkości
Tarta z malinami 309

tarte z malinami. Do tego spód ciasteczkowy bez pieczenia czyli szybko takie ciasto można zrobić.   Składniki 2 opakowania markiz czekoladowych 50g masła 50 g mlecznej czekolady 250 serka mascarpone 250g słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki cukru 2 opakowania kartoników z malinami cukier puder Przygotowanie 1. Ciastka, masło, mleczną czekoladę wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania masy konsystencji kruszonki(...)formy na tartę lub do tortownicy która też dobrze się spisze w tym przepisie. Masę ciasteczkową musimy mocno wcisnąć w foremkę. Wsadzić foremkę z spodem ciasteczkowym do lodówki. 2. serek mascarpone zmiksować razem z cukrem na gładki krem. Śmietanę 30% ubić na sztywno. Dodać śmietanę do kremu wymieszać całość łyżką do połączenia składników. Krem rozsmarować na cieście. 3. Maliny układamy

zjem to blog kulinarny
Sernik jagodowy z kremem 86

Składniki: forma 24 spód 250 g herbatników kakaowych 100 g masła rozpuszczonego masa serowa  500 g twarogu  250 g serka mascarpone  3 jajka  30 g masła rozpuszczonego  1 budyń malinowy  100  jagód zmiksowanych lub borówek  100 g słodzika/cukru masa śmietankowa  200 ml śmietanki 30%  70 g jogurtu naturalnego(...)wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy masłem lub olejem. Formujemy z ciastek spód oraz boki Wstawiamy do lodówki. Żółtka ucieramy ze słodzikiem/cukrem dodajemy zmielony twaróg, serek mascarpone, rozpuszczone masło i budyń. Wszystko dokładnie miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy jagody i mieszamy. Na koniec ubijamy białka i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Masę wykładamy na spód

zdrowo i aktywnie
Sernik jagodowy z kremem 93

Składniki: forma 24 spód 250 g herbatników kakaowych 100 g masła rozpuszczonego masa serowa  500 g twarogu  250 g serka mascarpone  3 jajka  30 g masła rozpuszczonego  1 budyń malinowy  100  jagód zmiksowanych lub borówek  100 g słodzika/cukru masa śmietankowa  200 ml śmietanki 30%  70 g jogurtu naturalnego(...)wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy masłem lub olejem. Formujemy z ciastek spód oraz boki Wstawiamy do lodówki. Żółtka ucieramy ze słodzikiem/cukrem dodajemy zmielony twaróg, serek mascarpone, rozpuszczone masło i budyń. Wszystko dokładnie miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy jagody i mieszamy. Na koniec ubijamy białka i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Masę wykładamy na spód

Zdrowie i pysznie na talerzu
Torcik mocno czekoladowy 130

kilka kostek czekolady do dekoracji 1/2 szklanki mleka 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% 1 opakowanie serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru listek mięty do dekoracji Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W małym garnuszku roztapiamy masło i czekolady, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy z ognia, wlewamy(...)Powstałe okruchy nie wyrzucamy, przydadzą nam się do dekoracji. Placki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie łączymy ją z serkiem mascarpone.  Gotowy krem dzielimy na 2 równe części. Pierwszą warstwą przekładamy ciasto, następną układamy w formie kopca na wierzchu. Dekorujemy  połamanymi  kostkami czekolady, okruszkami  ciasta

Kolejny blog o gotowaniu
Tort bezowy ze śliwkami 246

nich rezygnować. BLATY BEZOWE: 7białek 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego KREM ŚLIWKOWY: 500g śliwek węgierek 1/2 łyżeczki cynamonu 100ml śliwowicy 250g serka mascarpone 200g śmietanki 30% garść orzechów włoskich Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy ok 20cm. Jeden okręg narysowałam nieco mniejszy. Białka ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy(...)Kiedy śliwki puszczą dużo soku i zaczną się rozpadać zmiksować blenderem przyprawiając cynamonem (ilość wg gustu). Wystudzić i połączyć z alkoholem. Odlać 1/4 szklanki sosu śliwkowego. Zimną kremówkę i serek mascarpone włożyć do misy miksera. Ubić na sztywno i delikatnie wmieszać mus śliwkowy. Dodając go stopniową do ubitej kremówki. Włożyć krem do rękawa cukierniczego. Blaty bezowe ostrożnie odkleić od papieru

https:KKuchniaMniam
Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami 251

kremem i owocami. Składniki na 14 szt. : - 1 opakowanie ciasta filo (270 g – 7 arkuszy 480 mm x 255 mm) - ok. 150 g rozpuszczonego masła - 500 g serka mascarpone - 500 ml schłodzonej śmietany kremówki - cukier puder (ilość według uznania) - owoce – u mnie kiwi i mandarynki z syropu, ale mogą być inne - skórka z cytryny do dekoracji Ciasto filo wieczorem(...)koszyczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 15 – 20 minut (do zrumienienia). Gotowe studzimy na kratce. Przed podaniem ubijamy śmietanę dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Łączymy ze śmietaną na najniższych obrotach robota. Do koszyczków nakładamy krem (użyłam rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki) i owoce. Oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy, np. paseczkami

mojewypiekiinietylko
CIASTO KUBECZKOWE Z GRUSZKAMI I ŚMIETANKOWYM FROSTINGIEM 167

naturalnego (180 g) 1 kubeczek cukru ( można dać mniej) nieco ponad 1/2 kubeczka oleju DODATKOWO owoce np. 1 gruszka obrana i pokrojona w grubą kostkę FROSTING ŚMIETANKOWY 250 g serka mascarpone lub innego kremowego twarożku (można dać mniej) 2 -3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego MUS MALINOWY 2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych) 1-2 łyżki cukru WYKONANIE CIASTO : Blaszkę(...)Ciasto w mniejszej foremce będzie się piekło dłużej, a np. bez owoców - krócej. Należy sprawdzać. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. ŚMIETANKOWY FROSTING : Do miseczki wkładamy serek mascarpone i mleko skondensowane. Ucieramy rózgą lub widelcem do połączenia składników. MUS Z MALIN : Maliny wkładamy do małego rondelka, dodajemy cukier i na małym ogniu podgrzewamy mieszając od czasu

cool and minty
bułeczki drożdżowe z twarogiem i serkiem mascarpone 212

szkl. mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 i 1/6 szkl. mleka 2 jajka (w tym jedno do malowania) 1 łyżeczka soli Nadzienie 250 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka miodu Lukier 1 szkl. cukru 1/2 szkl. wody (trochę mniej) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu (trochę mniej) PRZYGOTOWANIE Ciasto(...)mikserem z hakiem. Uformować kulę, delikatnie oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 min (do podwojenia objętości). Nadzienie Do miski przełożyć twaróg, serek mascarpone, cukier i miód. Wbić jajko i wymieszać widelcem. Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm, jego grubość ma mieć

zabawa smakiem
Słodkie wspomnienie lata 112

spód 200 g herbatników 200 g masła warstwa malinowa ; 250 g przetartych malin bez ziarenek 250 ml wrzątku 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru warstwa biała 1 op serka Mascarpone 1 cytryna 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny pół szkl wrzątku posypka Delecta posypka o smaku mango posypka czekoladowa Spód;  Herbatniki wkładamy do blendera i miksujemy, dodajemy masło(...)tortownicy śr ok 23 cm. Warstwa malinowa : wodę mieszamy z żelatyną, dodajemy cukier i maliny, wystudzoną galaretkę wylewamy na wyklejony spód. Wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia. Warstwa biała; serek mascarpone wykładamy do kubka blendera, żelatynę rozpuszczamy w wodzie dodajemy cukier. Następnie wlewamy do blendera razem z wyciśniętym sokiem z cytryny, miksujemy na jednolitą masę . Wylewamy na przestudzoną warstwę malinową

Gotowanie jest łatwe