Składniki: Spód: 100 g masła 200 g mąki 4 łyżki cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% Krem: 200 g śmietany kremówki 30 lub 36% 250 g serka mascarpone 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: 1 granat Wszystkie składniki na spód zagnieść w zwartą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na min. 30-40 minut. Po tym czasie wyjąć(...)czym zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 10 minut. Ciasto wyjąć i ostudzić. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i ostudzoną, roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na kruchy spód. Posypać pestkami granatu i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!się pojawił. Na zdjęciu ostatni kawałek... Składniki: 400 g jogurtu naturalnego typ grecki o temperaturze pokojowej 2 galaretki poziomkowe 1 szkl. gorącej wody 1 szkl. truskawek 1 opakowanie serka mascarpone (200g) 200 ml śmietany kremówki 36% 2 1/2 łyżki cukru pudru posypka czekoladowa Przygotowanie: Poziomkowy spód: W szklance wody rozpuszczamy 2 galaretki o smaku poziomkowym. Odstawiamy na chwilę(...)wlewamy do przygotowanej formy i wkładamy do lodówki do stężenia. Śmietankowy krem: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy powoli serek mascarpone. Mieszamy łyżką. Krem śmietankowy wykładamy na poziomkowy spód. Na brzegach formy układamy połówki truskawek. Środek zdobimy czekoladową posypką. Smacznego
Słodkie okruszkimąki pszennej 1 kostka (200 g) masła 2 żółtka 0,75 szklanki (90 g) cukru pudru Krem: 1 kubeczek (250 g) śmietanki 30% lub 36% 1 kubeczek (250 g) serka mascarpone 4 łyżki (40 g) cukru pudru z wanilią Dodatkowo: kilka (200 g) truskawek 2 owoce kiwi kilka winogron Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, żółtka oraz cukier(...)Piec około 25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 7) Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Dodać cukier z wanilią oraz serek mascarpone i wymieszać mikserem. 8) Krem wykładamy na wystudzony kruchy spód i dekorujemy owocami
Fitsweet.medłużej gadać, zabierajcie się za przygotowanie, a nie pożałujecie Szybka tarta kinder bueno przepis na tortownicę o średnicy 24 cm 400 g herbatników pełnoziarnistych 200 g masła 500 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% 80 g białej czekolady 3 łyżki erytrolu 50 g masła z orzechów laskowych + batoniki Kinder Bounty Za pomocą blendera pokrusz herbatniki bardzo drobno. Możesz też(...)czasie przygotuj krem. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw ją do przestygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej śmietany dodawaj stopniowo serek mascarpone. Następnie dodaj masło z orzechów laskowych, erytrol oraz rozpuszczoną białą czekoladę. Całość bardzo dokładnie i delikatnie wymieszaj. Krem wyłóż na schłodzony spód ciasta, rozprowadź go równomiernie po całej jego powierzchni
365 dni dookoła kuchnizbyt wielu pracy. Fakt faktem najczęściej zjem jeden lub dwa kawałki i zasłodzę się na cały tydzień. Foremka o wymiarach 24*24 cm: 100 g orzechów laskowych 500 g serka mascarpone 1 szklanka śmietanki 36% 460 g masy kajmakowej o smaku kakaowym (1 puszka) 2 łyżki cukru pudru 1 wafelek o smaku orzechowym (np. góralek lub princessa) Herbatniki maślane(...)suchą ściereczkę i uderzamy o stół, rozcieramy w ścierce. W ten sposób pozbywamy się łupinek. Obrane orzechy siekamy dość drobno. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników. 1/3 kremu mascarpone odłożyć do osobnej miski. Do reszty dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej, połowę orzechów i pokrojony wafelek orzechowy. Całość dokładnie mieszamy. Do pozostałej
VioletoweKucharzeniezbożowych z Biedronki 150 g masła roztopionego 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku 300 ml śmietanki kremówki 30% bardzo zimnej 4 czubate łyżki cukru pudru 600 g serka mascarpone najlepiej włoskiego schłodzonego (również użyłam mascarpone z Biedronki) 1 biała czekolada roztopiona w kąpieli wodnej (100 g) 1 szklanka sezonowych owoców użyłam truskawek 2 galaretki(...)Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Ubić śmietankę kremową na średnio sztywną pianę, następnie dodać cukier puder i ubić na sztywną pianę. Ubijając dodawać po jednej czubatej łyżce serka mascarpone. Namoczoną żelatynę rozpuścić szybko mieszając w około 1/4 szklanki gorącej wody. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą, a następnie z rozpuszczoną, ostudzoną ale lekko ciepłą żelatyną. Masę wyłożyć
cucinarełyżeczki przyprawy do piernika 175 g śliwek kalifornijskich 1 jabłko, starte 250 ml maślanki 50 g masła, roztopionego 2 jajka Dodatkowo: 250 ml śmietanki kremówki 30% 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę - mieszamy razem. W drugiej misce łączymy ze sobą składniki mokre: jajka, masło, maślankę. Do składników suchych(...)minut w temperaturze 190 oC (do suchego patyczka). Studzimy na kratce. Dobrze schłodzoną śmietanę, chwilę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Ozdabiamy cupcakes'y za pomocą rękawa cukierniczego z tylką ze wzorem gwiazdki. Układamy dekoracje cukrowe. źródło: Moje Wypieki + moje modyfikacje, masa cukrowa , dekoracja margerytki , dekoracja babeczki
Słodkości na talerzuczekoladą. Składniki na ciasto kruche: 100 g schłodzonego masła 30 g cukru pudru 200 g mąki 1 jajko szczypta soli Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki serka mascarpone 1 łyżka gorzkiego kakao opakowanie Malteserów Wykonanie: Masło siekamy z cukrami, miodem solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię(...)którą smarujemy masłem, oprószamy mąką. Ciastem wykładamy foremkę. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Wyjmujemy i wystudzamy. W tym czasie schłodzoną śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone ubijamy do osiągnięcia dość gęstej, puszystej konsystencji kremu. Ubitą kremówkę delikatnie mieszamy z kakao i wykładamy na upieczone kruche ciasto. Na wierzch wykładamy ciasteczka i chłodzimy minimum 3 godziny
Podróż w kulinariajajka, 3 łyżki mąki pszennej (tak, tylko 3 łyżki ;)), 3 łyżki cukru, 3 łyżki wiórków kokosowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. krem: 300 ml śmietanki 30%, 100 g serka mascarpone, 1 śmietan fix (lub żelatyna- ilość wg info na opakowaniu), 2 wafelki princessa kokosowa, 4 łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki cukru pudru. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem(...)łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Pieczemy do suchego patyczka w 180 stopniach przez ok. 20-25minut. Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy cukrem na sztywną pianę. Serek mascarpone miksujemy i dodajemy go do śmietanki. Dodajemy śmietan fix lub rozpuszczoną żelatynę. Przy użyciu żelatyny polecam żelatynę typową do deserów lub w listkach. Następnie dodajemy posiekane wafelki i wiórki
Aga w kuchniproponuję takie oto lekkie, a zarazem orzeźwiające serniczki na czekoladowo- herbatnikowym spodzie. Każdy się na nie skusi :) Składniki: Na ok 20 serniczków: 500g sera białego podwójnie mielonego 1 serek mascarpone 50g śmietany 30% 100g cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki mleka 1 opakowanie galaretki agrestowej 1 opakowanie śmietany śnieżki 10 kropli zielonego barwnika spożywczego 2 garści zielonej mięty(...)szklance wrzątku. Jedną garść listków mięty siekamy i po odrobinie wsypujemy na dno silikonowych foremek. Zalewamy rozpuszczoną galaretką do 1/5 wysokości. Zmielony ser przekładamy do misy miksera. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder, śmietanę śnieżkę oraz śmietanę 30%. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy. 1/3 szklanki mleka zagotowujemy, a następnie zalewamy nim zastygłą żelatynę. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia
Kuchnia w czekoladziezbożowych z Biedronki 150 g masła roztopionego 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku 300 ml śmietanki kremówki 30% bardzo zimnej 4 czubate łyżki cukru pudru 600 g serka mascarpone najlepiej włoskiego schłodzonego (również użyłam mascarpone z Biedronki) 1 biała czekolada roztopiona w kąpieli wodnej (100 g) 1 szklanka sezonowych owoców użyłam truskawek 2 galaretki(...)Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Ubić śmietankę kremową na średnio sztywną pianę, następnie dodać cukier puder i ubić na sztywną pianę. Ubijając dodawać po jednej czubatej łyżce serka mascarpone. Namoczoną żelatynę rozpuścić szybko mieszając w około 1/4 szklanki gorącej wody. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą, a następnie z rozpuszczoną, ostudzoną ale lekko ciepłą żelatyną. Masę wyłożyć
cucinareprzygotowałam z kremem w kolorach flagi francuskiej. Przygotowanie jest bardzo proste więc niech nie zraża Was jego wygląd. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 op. śmietanki 30% 1 op serka mascarpone odrobina soku z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru cukier (jak użyłam brązowego) posiekane orzechy barwniki: czerwony i niebieski) Ciasto francuskie pokroić na prostokąty o wielkości(...)urosło. Ciasto piec ok 12 min w temp 200 st C. Po tym czasie ciasto oprószamy cukrem i pieczemy do uzyskania złotego koloru. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, sok z cytryny i cukier waniliowy i ubijamy do połączenia się smaków. Masę dzielimy na 3 części. 2 części barwimy. Na wystudzone ciasto szprycą wykładamy krem śmietankowo-waniliowy
Kuchnia w oparachkładniki: 600g mąki 100g cukru 100g masła 40g świeżych drożdży 4 jajka 200ml mleka szczypta soli cukru waniliowego kilka kropel aromatu cytrynowego 2 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone około 1,5 szklanki borówek Wykonanie: 1. Mleko podgrzewamy. Rozrabiamy w nim pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Przykrywamy i pozostawiamy do podwojenia objętości. 2. Mąkę mieszamy z cukrem, połową(...)razem wyrabiamy około 10 minut. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki - jeśli jest lepkie należy dodać trochę mąki w trakcie wyrabiania. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Serek mascarpone ucieramy z dwoma łyżkami cukru pudru i pozostałą częścią cukru waniliowego oraz dwoma jajkami. 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Formujemy wałek, z którego odcinamy
kulinarnyswiatdomiporzeczek skutecznie pobudzi nas do życia i doda energii na cały dzień. Składniki na kwadratową formę 25x25 cm. Masa śmietankowa: - 1/2 litra śmietany kremówki 30 % - 1 opakowanie serka mascarpone 25 dag - 6 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanka gorącej wody - 2 łyżki żelatyny - 2 pełne szklanki czarnych porzeczek Poltino Galaretka: - 2 galaretki porzeczkowe - 2 i 1/2 szklanki wrzącej wody(...)Żelatynę rozpuszczany w gorącej wodzie, studzimy ale tak żeby nam nie stężała, trzeba często do niej zaglądać. 3. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy do połączenia się składników. 4. Porzeczki rozdrabniamy blenderem i dodajemy do masy śmietankowej, a na końcu wlewamy przestudzoną żelatynę i gotową masę przekładamy na spód
Apetyczna babeczka