serek mascarpone - 6416 przepisów (strona:150/428)

Ciasto Szachownica 460

Ciasto, które cieszy nie tylko kubki smakowe, ale i oczy :) Lekkie biszkopty wspaniale łączą się z kremową masą z serka mascarpone. Na pierwszy rzut oka wydaje się być bardzo trudne w przygotowaniu, ale szybko upewniamy się, że nie należy do kategorii skomplikowanych ciast :) Zapraszam! Szachownica Składniki: biszkopt jasny:  3 jajka trochę ponad połowę szklanki cukru 8g cukru waniliowego(...)jajka 1/2 szklanki cukru 8g cukru pudru 1 szklanka (250ml) mąki 6 łyżek oleju 6 łyżek ciepłej wody 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa: 500g serka mascarpone 200ml kremówki 3 łyżki cukru pudru śmietan fix   polewa: 3 łyżki masła 3 łyżki śmietany 2 łyżki cukru 3 łyżki kakao Przygotowanie:  Jasny biszkopt: Jajka ubijamy

Tagebuch po polsku
Tiramisu (bez alkoholu) 84

Składniki na 4 dość duże porcje: 250 g serka mascarpone 100 ml espresso 3 jajka cukier puder 150 g podłużnych biszkoptów gorzkie kakao 1. Zaparzyć 100 ml espresso (tzn. przygotować bardzo mocną kawę <bez fusów>). Ostudzić. 2. Jajka umyć i zaparzyć przez kilka sekund we wrzącej wodzie. 3. Do wysokiego naczynia dodać białka jaj i ubić na sztywną(...)ubić na sztywną pianę.  W innym naczyniu zmiksować żółtka z 1/3 szklanką cukru pudru (na jednolitą, gęstą, jasną masę). Następnie  do ubitych białek dodać masę żółtkową i serek mascarpone (wszystko dodawać stopniowo i miksować na bardzo niskich obrotach). 4. Biszkopty namaczać przez kilka sekund w espresso. Układać w podłużnym naczyniu. Następnie dodać połowę ubitej masy i posypać odrobiną

Ugotować
Sernik "Snickers" 212

Ciasta na Stół" autorstwa M. Tabarczyk po małych modyfikacjach. Składniki (na tortownicę o średnicy 26cm) 200g ciasteczek Petit Beurre 100g roztopionego masła Czubata łyżka kakao 800g twarogu sernikowego 250g serka mascarpone 150g cukru pudru 120g mleka w proszku 5 jajek Szklanka zmielonych orzechów laskowych 2 łyżki masła orzechowego 150ml śmietany kremówki 2 batony Snickers (100g) 10 łyżeczek masy kajmakowej(...)kakaem. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Masę wysypujemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze dociskamy. Chłodzimy w lodówce.  Ser miksujemy z jajkami, dodając kolejno porcjami serek mascarpone, cukier, mleko w proszku, zmielone orzechy, masło orzechowe oraz śmietankę. Masę serową wylać na przygotowany spód. Batoniki pokroić w małe kawałki i pozatapiać równomiernie w masie serowej. Podobnie zrobić

Pyry na Gaz
Ciasto leśny mech 183

mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego 4 jajka M Krem do ciasta: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: maliny, borówki lub inne owoce leśne Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka(...)wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki. Krem do ciasta leśny mech: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią.  Pod koniec ubijania dodawać po łyżce serek mascarpone. Miksować tylko do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji. Zobacz również:   ciasto z herbatą Matcha

Kuchcik gotuje
Rewelacyjny tort brzoskwiniowy z bitą smietaną i mascarpone. 441

mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego Mus brzoskwiniowy: 2 puszki brzoskwiń 2 łyżki żelatyny Wykonanie:Biszkopt jasny.Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec(...)dobrze schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy połowę cukru pudru i cukru waniliowego. Następnie zmniejszamy moc miksera do minimum i dodajemy partiami  250 g zimnego serka  mascarpone i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.Tort.:Biszkopty kroimy na 3 części każdy. Pierwszy blat  biszkoptu układamy na paterze. Nasączamy go syropem brzoskwiniowym i wykładamy

Malinowe Pocałunki
Śmietankowe naleśniki z serem z dżemem z borówek i z siekanymi orzechami 159

400ml śmietanki 30% 400 ml mleka 15 dużych łyżek mąki pszennej łyżka oleju 3-4 łyżki cukru 4 jajka cukier waniliowy Składniki na ser: kostka białego sera półtłustego 250g serka mascarpone cukier do smaku łyżeczka cynamonu dżem borówkowy garść orzechów włoskich Przygotowanie:  Jajka wbijamy do wysokiej miski. Ubijamy stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Ubijamy do powstania puszystej jednolitej(...)wanilii. Wyrabiamy mikserem ciasto, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 30 do 60 minut. Smażymy z obu stron na patelni bez tłuszczu. Ser z serkiem mascarpone mieszamy z cukrem i cynamonem. Smarujemy masą naleśniki. Zawijamy w trójkąty i polewamy dżemem borówkowym. Siekamy orzechy drobno i posypujemy całość przed podaniem. Smacznego

ChilliJemy
Tort "Kokosowy bukiet". 90

różą i bezą. Składniki: I. Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 4 łyżki cukru kryształu 4 łyżki mąki tortowej 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru II. Masy: 500 g serka mascarpone 5 łyżek likieru kokosowego 2 tabliczki białej czekolady 1/2 szklanki śmietany kremówki 100 g wiórków kokosowych III. Bezy (Pavlova): 5 białek szczypta soli 300 g cukru IV. Poncz(...)Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut. Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką.  Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Do masy dodajemy czekoladę i likier. Mieszamy do połączenia składników. Gotowy krem dzielimy na dwie, równe części

DominikaDolci
KETO TIRAMISU (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru) 671

Tiramisu to włoski deser, który składa się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą, przełożonych kremem z serka mascarpone. Będąc na LCHF wcale nie musimy rezygnować z tego smakołyku. Wystarczy przygotować odpowiedni keto biszkopt a do kremu nie dodać cukru a powstanie przepyszne keto tiramisu, które po schłodzeniu jest idealne w letnie dni Składniki na ciasto: 10 jaj 110 g mąki(...)oddzielić od białek. Do żółtek dodać opcjonalnie słodzik lub cukier i ucierać mikserem przez kilka minut do uzyskania puszystej jasnej masy. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać serek mascarpone i delikatnie wmieszać ręcznie łyżką. Po połączeniu masa powinna być gęsta i puszysta. Następnie do masy dodać ubite białka i wymieszać całość delikatnie łyżką. Krem nadal powinien być gęsty

Ola la LCHF
Ciasto marchewkowe z kremem miętowym 162

imbiru garść rodzynek 1,5 szkl. cukru trzcinowego 2,5 szkl. marchwi 0,5 szkl. jabłek 3 jajka 1 szkl. oleju rzepakowego Krem miętowy : 250 ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone 100 g landrynek miętowych Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania : Ciasto marchewkowe : Przesiać mąkę pszenną i krupczatkę . Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia , cynamon , szczyptę soli , imbir, rodzynki(...)pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 C do suchego patyczka ok. 40 minut. Krem miętowy : Rozpuszczamy landrynki w 100 ml wody. Śmietanę kremówkę 30 % ubijamy i dodajemy serek mascarpone . Lekko przestudzone landrynki wlewamy do kremu. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na upieczone ciasto marchewkowe. Dodatkowo: Płatki migdałowe prażymy na patelni i posypujemy nimi ciasto . Smacznego

Różne smaki w kuchni
Ciasto czekoladowo-gruszkowe 247

dobre :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa czekoladowa: 200 g śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 100 g mlecznej czekolady   Galaretka: 2 galaretki agrestowe 3-4 gruszki Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno(...)wylewamy na blaszkę 20x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Studzimy. 2. Masa czekoladowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone oraz startą na dużych oczkach czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia masy. 3. Galaretka: Obie galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzątku

Na Ciasteczkowych Papierach
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami 146

komponują się z indycza piersią. Polecam na np. niedzielny obiad;) Składniki: 4 ładne duże, równe płaty z piersi indyka opakowanie cienko pokrojonego boczku pół słoiczka suszonych pomidorów 2 łyżki serka mascarpone kilka zielonych oliwek sól, pieprz Surówka*: biała i czerwona kapusta w równych proporcjach (po 2 garście) 1 duża marchewka 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu(...)jogurtem z dodatkiem majonezu (wersja smaczniejsza). Wszystko dokradnie wymieszać. Roladki: Plastry piersi z indyka delikatnie rozbić na dość cienkie kotleciki, posolić i popieprzyć. W niewielkim naczyniu umieścić pomidory i serek mascarpone i dokładnie zmiksować, aby powstała jednolita, dość gęsta masa. 2-3 plastry boczku ułożyć obok siebie (mogą nawet nieco na siebie nachodzić, lub ścisłe przylegać) na płaskiej, równej, dość

Codzienne Gotowanie
Deser malinowo-brzoskwiniowy 192

owocami czyli deser malinowo-brzoskwiniowy. Składniki: Galaretka malinowa: - 200g świeżych (lub mrożonych) malin - 35g cukru pudru - 6g żelatyny -20ml wody Mus brzoskwiniowy: - 2 brzoskwinie - 40g cukru pudru - 100g serka mascarpone - 150g śmietanki 30% - 6g żelatyny - 20ml wody Dekoracja (opcjonalnie): - 1 brzoskwinia - kilkanaście borówek - kilka listków mięty Składniki na 4 porcje. Najpierw zaczynamy od galaretki malinowej. Maliny blendujemy z cukrem(...)się za mus. Obieramy ze skórki brzoskwinie, połowę jednej brzoskwini kroimy w małe kosteczki, a pozostałe półtorej brzoskwini blendujemy z cukrem. Następnie ubijamy śmietankę. Po ubiciu dodajemy do niej serek mascarpone, mus z brzoskwiń, kawałki pokrojonej połówki brzoskwini i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę , mieszamy i całość przekładamy do pucharków na zastygłą galaretkę. Przekładamy do lodówki

Kuchenne Wariacje
Tort czekoladowy z owocami 156

jajka, 2/3 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 2 łyżki kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa czekoladowa: 350 ml śmietany 30%, 200g serka mascarpone, 1 tabliczka czekolady Klasycznej Gorzkiej Goplana, 2 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: 50 ml wódki, truskawki i kiwi do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka(...)temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa czekoladowa : Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Chwilę studzę. Jeszcze płynną czekoladę łączę z serkiem mascarpone. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie łączę śmietanę z masą czekoladową.  3. Biszkopty nasączam wódką. Na jeden z biszkoptów wykładam połowę masy czekoladowej. Przykrywam drugim

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto marchewkowe z kremem miętowym 210

imbiru garść rodzynek 1,5 szkl. cukru trzcinowego 2,5 szkl. marchwi 0,5 szkl. jabłek 3 jajka 1 szkl. oleju rzepakowego Krem miętowy : 250 ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone 100 g landrynek miętowych Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania : Ciasto marchewkowe : Przesiać mąkę pszenną i krupczatkę . Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia , cynamon , szczyptę soli , imbir, rodzynki(...)pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 C do suchego patyczka ok. 40 minut. Krem miętowy : Rozpuszczamy landrynki w 100 ml wody. Śmietanę kremówkę 30 % ubijamy i dodajemy serek mascarpone . Lekko przestudzone landrynki wlewamy do kremu. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na upieczone ciasto marchewkowe. Dodatkowo: Płatki migdałowe prażymy na patelni i posypujemy nimi ciasto . Smacznego

Słodkości i nie tylko
Wykwintny tort z masą śmietanową 176

cukru 1 czubata szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 1 litr śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny 2 opakowanie serka mascarpone Ponadto 50 gram orzechów włoskich 50 gram obranych ze skórki migdałów. 1 pomarańcza Wykonanie: Jajka wbijmy do miski dodajemy cukier miksujemy do białości. Mąkę przesiewamy łączymy ze kakaem(...)średnicy 26 cm wyłożonej papierem pergaminowym. Ciasto pieczemy ok 20-30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz serek mascarpone delikatnie łącząc ze sobą składniki. Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 części, masę również dzielimy na 3 części. Ciasto układamy na paterze, pierwszy  krążek smarujemy masą przykrywając go następnym

kgwjanczewo