serduszka - 1000 przepisów (strona:10/67)

(Po) walentynkowy deser z sercem :) 176

łyżeczka żelatyny 1 galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu dodając do niej uprzednio 1 łyżeczkę żelatyny ( żelatyna w tym przypadku ma pomóc zachować galaretce bardziej zwartą konsystencję, wówczas wykrawanie serduszek będzie łatwiejsze). Wylewamy na płaską powierzchnię, np. blaszkę i pozostawiamy do całkowitego zakrzepnięcia. Następnie za pomocą foremki w kształcie serca wykrawamy w galaretce serduszka i wkładamy do pucharków(...)przylegały do ich ścianek. Drugą galaretkę również przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Dodajemy krzepnącą galaretkę i miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy do pucharków z serduszkami i odstawiamy na jakiś czas w chłodne miejsce. Dowolnie dekorujemy. Powoli zbliżam się również do niebezpiecznej daty osiągnięcia ćwierćwiecza w swoim życiu :D I w związku z tym już zaczynam

My simple kitchen
Serduszka drobiowe z pęczakiem – pęczotto 124

serduszek drobiowych, 300 g kaszy pęczak, 20 g grzybów suszonych, 150 ml wina białego półwytrawnego, 500 ml bulionu, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier(...)łyżek masła, 3-4 łyżki parmezanu, Serduszka oczyścić, odciąć tłuszcz, przekroić wzdłuż na pół. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. 1/2 cebuli podsmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać serduszka, podsmażyć ze wszystkich stron. Następnie dodać czosnek, rozmaryn i chwilę smażyć. Wlać wino. Gotować aż płyn odparuje. Następnie wlewać stopniowo bulion ( około 150 ml za jednym razem) i smażyć

królestwo garów
Ślubne ciasteczka 222

aptece) 4 łyżeczki żelatyny 70 ml wody 3 łyżeczki masła ok. 500 g cukru pudru dodatkowo: koraliki do przyozdobienia kakao szablon do wyciskania wzorku (niekoniecznie) formy do wykrawania serduszek - 2 sztuki większe i mniejsze 1.  Z podanych składników na ciastka zagnieść szybko ciasto (nie powinno kleić się do rąk, a jeżeli tak się dzieje, to dodać(...)więcej mąki). Gotowe ciasto odstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, większą formą serduszka wykrawać ciastka i piec je w temperaturze 170 stopni  na słomkowy kolor. 2. Przygotowanie masy lukrowej. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, następnie dodać glukozę  i masło, dokładnie wymieszać. Następnie małymi porcjami dodać cukier puder, na początku można

Jadło i czytadło
Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą 395

Sernik na zimno czyli ciasto bez pieczenia z dodatkiem świeżej ricotty, białej czekolady i puszystej kremówki dodającej deserowi puszystości i delikatności. Dodatkowo sernik wzbogacony efektownymi serduszkami z galaretki. Może warto go przygotować dla ukochanej osoby... Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Składniki:2 galaretki truskawkowe500 g ricotty100 g białej czekolady300 ml śmietany kremówki3 łyżki(...)Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania:Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Po lekkim ostudzeniu przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy na lód/czekoladki w kształcie serduszek (jeżeli takiej nie posiadamy wylać na tackę i z niej po zastygnięciu wykrawać serca tak jak w tym przepisie). Czynność tą najlepiej wykonać dzień wcześniej aby serduszka zdążyły

Słodka Strona
Różowe babeczki w kształcie serca 191

Bardzo łatwy przepis na babeczkowe ciasto :) Z podanych proporcji można przygotować 3 babeczki-serduszka lub 10 klasycznych babeczek :) Przepis na ciasto znalazłam TUTAJ. Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru do wypieków 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka octu jabłkowego 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 1 łyżeczka(...)babeczki wkładamy papilotki. Nakładamy masę, zostawiając około centymetr wolnego miejsca go góry papilotki (babeczki bardzo urosną). Możemy też (tak jak ja) przelać ciasto do silikonowych foremek w kształcie serduszek do 2/3 wysokości foremek. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut rozgrzanego do 180 stopni. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy babeczki są gotowe, wbijamy wykałaczkę w jedną z nich

My Culinary Art
Pierniczki królewskie z marcepanem 318

zagnieść ciasto. Uformować kulkę włożyć do woreczka i schładzać 2 godziny w lodówce. Wyjąć ciasto i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykroić foremką serduszka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 12 min. Ostudzić.Zimne pierniczki posmarować dżemem brzoskwiniowym i odłożyć w zimne miejsce. Masę marcepanową zagnieść z cukrem(...)pudrem i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cieniutki placek. Tą samą foremką wykroić serduszka z marcepanu i położyć na dżem. Ciasteczka odłożyć na 3-4 godziny w zimne miejsce.Polewa:Śmietanę zagotować z miodem zdjąć z ognia dodać margarynę i połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się składników. Polewę lekko przestudzić i smarować każde serduszko polewą. Ponownie

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka brownie z kremem malinowym 94

gładkiej masy. Dodać kolejne 1½ szklanki cukru pudru i ponownie wymieszać.  Ciasto brownie wyjąć z formy i za pomocą foremki powycinać z niego, jak największą ilość serduszek. Uzyskaną ilość podzielić na pół. Przygotowany wcześniej krem malinowy, przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Odłożoną połowę ilości serduszek - pokryć równomiernie kremem malinowym. Następnie na każdym serduszku(...)kremem, ułożyć jedno z serduszek bez kremu, lekko dociskając. Na koniec wszystkie ciasteczka posypać cukrem pudrem. Żródło (z niewielkimi zmianami): afarmgirlsdabbles.com   drukuj przepis

Świat Ciasta
Nadziewane pierniczki z powidłami śliwkowymi 261

dłużej, do kilki dni i upiec w dogodnym czasie. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką, tak aby się nie kleiło. Grubość ciasta to około 4 mm. Wycinać serduszka i układać na blaszce z wyłożonym papierem do pieczenia. Brzegi serduszek posmarować lekko wodą, na środek położyć niewielką porcję powideł i przykryć drugim serduszkiem doklejając równo brzegi. Piec(...)temperaturze 180*C przez 8-10 minut, w zależności od wielkości serduszek. Pieczemy dość krótko, gdyż zbyt długie pieczenie sprawi, że pierniczki będą twarde. Wystudzone pierniki oblać polewą czekoladową. W tym celu czekoladę razem z kremówką rozpuszczamy w naczyniu nad gotującą się wodą. Do czekolady można przykleić dodatkowo cukrowe dekoracje. Pierniczki po upieczeniu są miękkie i żeby takie pozostały

https:KKuchniaMniam
Walentynkowa szpajza cytrynowa 160

Deser ten w wersji cytrynowej prezentowałam już Wam wcześniej - klik i dosyć niedawno przygotowywałam go do sesji okładkowej w piśmie "Przyślij przepis".  Tu przedstawiam wersję walentynkową z serduszkiem, przygotowaną podobnie do panna cotty - klik . Myślę, że druga osoba byłaby mile zaskoczona taką apetyczną i uroczą niespodzianką! Ja bym była...  Szpajza oprócz eleganckiego wyglądu - po prostu kusi smakiem(...)płaskiego naczynia/pojemnika (*). (Powinna mieć około 1/2 cm wysokości.)   Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła. Następnie za pomocą foremki do ciastek - z galaretki wykrawać małe i średnie serduszka. Przygotować szpajzę.   Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostudzenia. Żółtka z cukrem zmiksować do białości, a następnie dodać sok i startą skórkę cytrynową. Białka (ze szczyptą

Di gotuje
Nadziewane ciasteczka z czekoladą i migdałami 281

Małej Cukierence dzisiaj romantycznie :). Zapraszam na pyszne, czekoladowe, kruche, nadziewane ciasteczka. Wyglądają uroczo w kształcie serduszek i są proste w przygotowaniu. Będą miłym upominkiem na walentynki dla ukochanej osoby. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony sallysbakingaddiction.com ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadziewane ciasteczka z czekoladą i migdałami Składniki na około 22 sztuki(...)patrz FILM ). Nadzienie czekoladowe nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 3. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i krótko zagnieść. Następnie, podsypując mąką cienko rozwałkować. Z ciasta powycinać serduszka lub ciasteczka o innym kształcie. 4. Brzegi jednego serduszka posmarować roztrzepanym jajkiem, na środek położyć sporą łyżeczkę nadzienia, przykryć drugim serduszkiem i brzegi lekko docisnąć widelcem ( patrz FILM

Mała Cukierenka
Brownies babeczki walentynkowe 229

Pora na walentynkowy deser, brownies babeczki z serduszkiem. Brownies babeczki z pysznym kremem truskawkowym i truskawkową galaretką, oczywiście własnej roboty. Mój mąż nie przepada za słodkościami, ale te babeczki to jego ulubiony walentynkowy deser . Do serca przez żołądek…Jak to powiedzenie się sprawdza! Brownies babeczki Składniki: na 10 babeczek 150 g masła 100 g gorzkiej czekolady, u mnie(...)Zachowaj 200 ml galaretki do śmietany. Ubij śmietanę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Dodaj schłodzoną galaretkę i lekko wymieszaj. Z zastygniętej galaretki wytnij małe serduszka. Napełnij rękaw cukierniczy masą i wyciśnij rozetki. W środek wciśnij serduszko. Łatwiej jednak jest wycisnąć rozetkę wokół serduszka.   The post Brownies babeczki walentynkowe appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
WALENTYNKOWE KRUCHE CIASTECZKA – NA SŁODKO ZE SWEET DECOR 114

równe części, do jednej dodajemy kakao – ponownie blendujemy, by wyszła gładka masa. Oba ciasta mocno chłodzimy. Po schłodzeniu wałkujemy na grubość ok. 4 mm. Za pomocą małego serduszka wycinamy wzorki. Resztę ciasta zostawiamy tak jak jest – w to miejsce umieszczamy wycięte serduszka zamieniając kolorami. Delikatnie wałkujemy, by serduszka wkleiły się w pozostałe ciasto. Wycinamy duże

Ostra na Słodko
Domowe kulki mocy - pomysł na zdrowy i pyszny prezent walentynkowy 263

alternatywny przepis na "czekoladki" (czekoladkami są tylko z nazwy), które bezkarnie możemy pożerać nawet będąc na diecie. Do tego przepiękna herbata o nazwie I love you z maleńkimi, czerwonymi serduszkami i romantyczny prezent gotowy. Przygotowałam więcej kulek, by mieć zapas w lodówce na dłuższy czas. Spokojnie możecie przygotować kulki z połowy porcji. Z podanych składników wyszło mi około(...)wstawiamy do lodówki na godzinkę. Później jedynie bezkarnie pałaszujemy lub pakujemy na prezent dla naszej bliskiej osóbki. I love you to nic innego jak czarna herbata z uroczymi cukrowymi serduszkami, które lekko dosładzają gotowy napar. By nabrała iście walentynkowego wymiaru, dodano do niej również listki czerwonego bławatka oraz kwiat granatu.  Herbata nie jest słodka, mimo dodatku serduszek

Gotowanie i blogowanie
Czekoladowe serduszka. 183

nutą. Są bardzo proste w przygotowaniu i smakują bajecznie! W sam raz na słodki, walentynkowy prezent, czy też pyszną przekąskę dla najbliższych. Ale uwaga, uzależniają. Polecam!!! Składniki na czekoladowe serduszka: 150 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 2 łyżki  cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 150 g zimnego masła(...)wody). Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce około 45 minut.       Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Zimne ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm, wycinamy serduszka. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Serduszka pieczemy krótko, by się nie zarumieniły, czyli 10-12 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie
ROLADA ŚMIETANOWA WALENTYNKOWA + FILMIK 279

waniliowe po 16 g            DODATKOWO :   3 galaretki truskawkowe 3 szklanki wrzątku  czekolada i cukier puder do dekoracji  foremka do wycinania serduszek PRZYGOTOWANIE : Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku, nalewamy do szklanek i pozostawiamy aż całkowicie zastygną. Następnie galaretki wyjmujemy ze szklanek i wycinamy foremką serduszka. Biszkopt- białka ubijamy(...)Śmietana - Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wody, studzimy. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Biszkopt smarujemy w środku częścią śmietany, następnie nakładamy serduszka i lekko je dociskamy. Rozkładamy resztę śmietany, wyrównując wierzch ciasta. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Ciasto wyrównujemy nożem, wyjmujemy z formy, odwracamy i układamy na blaszce. Roladę dekorujemy płynną

Kulinarne Fantazje Marioli