schab gotowany w 10 minut - 1350 przepisów (strona:68/90)

Zupa krem z cukinii 266

Zupa krem z cukinii z grzankami to pyszna, letnia, sezonowa zupa. Cukinię mamy na działce, więc co rusz przygotowuję z niej coś pysznego, np. cukinię faszerowaną mięsem mielonym, schab faszerowany cukinią, czy placki cukinii i szynki itp. przepisy. Zupa krem z cukinii na domowej bulionetce jest świetnym pomysłem na sycący, ale jednocześnie lekki obiad. Często dodaję do tej zupy ziemniaki(...)czosnek. Szklimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię razem ze skórą. Podsmażamy przez 5 minut uważając, żeby nic się nie przypaliło. Wlewamy wodę, dodajemy domową bulionetkę, jeśli mamy to możemy wykorzystać rosół lub wywar warzywny, albo ewentualnie dodać gotową kostkę bulionu warzywnego. Zagotowujemy zupę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE WŁASNYM 206

patelni zużywając minimalną ilośc składników. Sos gotuje się krótko i wychodzi dosyć rzadki, dlatego na koniec zagęściłam go odrobiną mąki wymieszanej z zimną wodą. Pamiętajmy jednak, że po ostudzeniu i w następnym dniu, sos jeszcze zgęstnieje. Nie wsypujmy więc za dużo mąki na raz.  Zamiat polędwiczki wieprzowej możecie użyć lekko rozbitych plastrów schabu i odpowiednio wydłużyć czas duszenia(...)Polędwiczkę myjemy, dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Oczyszczamy z białych błon, kroimy na plastry grubości ok. 1,5-2 cm. Przekładamy do salaterki, nacieramy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na 15 minut do zamarynowania. Na niezbyt dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy masło i 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy przez 2-3 minuty, często mieszając. Łopatką przesuwamy cebulę

cool and minty
Schabowe pod grzybową pierzynką 167

Idealne danie na imprezy rodzinne i święta. Znika w zaskakującym tempie. Jest pyszne, polecam Mięso schabowe pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Rozbić schabowe

Kuchnia Pokoleń
Szynka w ziołach 121

Jakie to szczęście mieć w domu faceta, który uwielbia gotować i eksperymentować w kuchni. Dziś przepis na aromatyczną szynkę w wykonaniu mojego męża, który w nocy nie mógł spać więc postanowił zrobić coś dobrego na śniadanie. Dobrze, że znalazł w lodówce świeże mięsko. Użył do tego swoich ulubionych przypraw i piekł ją w piekarniku przez 6 godzin. Wyszła znakomita! Soczysta(...)wcześniejszego marynowania. Pieczenie:  W  schabie robimy nakłucie nożem. W dziurkę napychamy suszone śliwki. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120- 130 stopni C (grzanie góra - dół bez termoobiegu) pieczemy przez ok 5-6 godzin do momentu uzyskania wewnętrznej temperatury mięsa 65 st C. Gdy schab jest już upieczony, wyjmujemy go z piekarnika

Słodki Zakątek
Aromatyczne kotlety schabowe z salsą ananasową 218

Aromatyczne kotlety schabowe z salsą z ananasa to fantastyczny pomysł na obiad z grilla. Mięso jest mocno zamarynowane, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne i soczyste, a

Codzienne Gotowanie
Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem 273

Pyszne roladki, wspaniale nawiązujące smakiem do jesiennej aury. Bardzo aromatyczne i proste danie. Idealne na obiad czy wystawna kolację. Sos jest rewelacyjny, połączenie śliwek, korzennych przypraw

Mania Gotowania
Schab w sosie kurkowym 201

Sezon na kurki trwa od czerwca.Sa to bardzo popularne grzyby w polskiej kuchni.Zachwycaja wyrazistym ,bardzo delikatnym smakiem.Nigdy nie sa robaczywe i sa stosunkowo trwale oraz bardzo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki wieprzowe 67

Mięciutkie i soczyste roladki wieprzowe polecają się na jutrzejszy obiad! Jest to świetna alternatywa dla kotletów schabowych, a przygotowanie ich z pewnością nie zajmie wam więcej

Gotuj z Prezesem
Bitki wieprzowe w sosie własnym. Przepis krok po kroku. 231

Bitki wieprzowe w sosie własnym. Bitki wieprzowe w sosie własnym. Składniki:   600 g wieprzowiny np. schabu, karkówki lub szynki 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju roślinnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 600 ml wywaru lub wody sól, pieprz Przygotowanie:   Wieprzowinę podziel na cztery plastry. Przez(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i wlej wywar lub wodę. Duś pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości mięsa, około 30-35 minut. Następnie wymieszaj pozostałą po panierowaniu mięsa mąkę z odrobiną zimnej wody. Wlej mieszaninę wody z mąka do bitek, wymieszaj i zagotuj. Dopraw solą

kuron.com.pl
Jak smażyć steki? 70

Gotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X JAK SMAŻYĆ STEKI? Jak smażyć steki? Osiągnij idealne dopieczenie i soczystość. Poznaj wskazówki i przepisy na pyszne steki smażone. CZYTAJ WIĘCEJ Jak smażyć steki -wprowadzenie Steki to wyjątkowe danie mięsne, które cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Soczyste, aromatyczne i doskonale przyrządzone steki są ulubionym daniem wielu miłośników kuchni. W tym artykule przyjrzymy(...)około 30 minut przed przygotowaniem. Dzięki temu steki będą równomiernie smażyć się na patelni, a nie będą zbyt zimne w środku. 3. Oczyść mięso z nadmiaru wilgoci Przed smażeniem steków oczyść mięso z nadmiaru wilgoci. Użyj papierowego ręcznika, aby osuszyć mięso z ewentualnych kropel wody. Sucha powierzchnia mięsa pozwoli uzyskać efekt smażenia, a nie gotowania na parze. 4. Wymieszaj odpowiednie

Podstawy Gotowania
strogonow 179

taką ilością mięsa jaką kupiłam nie nakarmi się rodziny, więc zrobiłam to w formie gulaszu. Jako pierwszy do głowy przyszedł mi storgonow. Zazwyczaj robiłam go z mięsa wieprzowego, ze schabu a teraz miałam okazję wykonać go w oryginale z mięsa wołowego. Oczywiście miałam dylemat co i jak z tym mięsem, ogólnie " z czym to się je". Jednak wyszło całkiem nieźle(...)miałam zwyczajnie wolny czas tak ok. 2 godzin. Mając wolną chwilę pokroiłam cebulę w pół talarki i podsmażyłam na maśle. To samo zrobiłam z ogórkami kiszonymi. Dołączyłam to do gotującego się mięsa. Wrzuciłam 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i dusiłam dalej. Paprykę i pieczarki pokroiłam w kostkę dołączyłam do gulaszu. W między czasie posoliłam. Kiedy już całość była

Pieprzyć z Fantazją
Schab pod sosem beszamel i pieczarkami 165

starty na drobnych oczkach ser Emmentaler, mieszamy. Zestawiamy garnek z ognia. Schab 6 plastrów schabu myjemy i osuszamy. Kładziemy je na desce do krojenia. Odkrawamy białe błonki. Przygotowane mięso odstawiamy na bok. 150 g pieczarek kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Plastry schabu doprawiamy pieprzem i solą z obu stron, a następnie kładziemy na rozgrzaną(...)samą patelnię, na której smażyliśmy schab, wrzucamy pieczarki, solimy, smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym. Na tarce ścieramy ser Grana Padano. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu. Posypujemy 2 łyżkami startego sera Grana Padano. Wkładamy schab do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg

Kubki smaku
Bigos mojego Taty 553

dodajemy je do kapusty. Całość mieszamy. Stawiamy garnek na mały gaz, zaczynamy powolne gotowanie. Kapustę gotujemy, co jakiś czas mieszając ją od dna, aż będzie prawie miękka, przez około 1,5-2 godziny na maluśkim ogniu, z uchyloną pokrywką. Po półtorej godziny możecie skończyć gotowanie pierwszego dnia, kapustę zostawić na kuchence i wrócić do niej dnia kolejnego, znowu podgrzewając(...)maluśkim ogniu i jednocześnie szykując resztę składników.   Do 400ml wrzątku wrzucamy suszone grzyby. Gotujemy je 30-45 minut, prawie do miękkości. Grzyby wyławiamy i kroimy drobniej, na centymetrowe kawałki. Wywar zostawiamy, przyda się. Cebule kroimy w nie najdrobniejszą kostkę, przesmażamy na kilku łyżkach smalcu do lekkiego zrumienienia, dodajemy ją do pokrojonych grzybów. Odstawiamy na później. Kiełbasę śląską i jałowcową

Karo in the Kitchen
Schab w sosie własnym 107

Schab w sosie własnym Dziś mam dla Was przepis na pyszny obiad. Schab w sosie własnym. Taki schab można przygotować w tygodniu lub podać na świąteczny

Słodkie okruszki
Schab z żurawiną pieczony w rękawie 271

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszny schab z żurawiną, pieczony w rękawie. Mięso po upieczeniu jest delikatne, bardzo dobrze się kroi i jest bardzo smaczne

Uwaga Babcia Gotuje