To zapiekanka idealna na weekendowy niedzielny obiad, bez długiego stania w kuchni, bez nudnych schabowych za to z większą ilością czasu dla siebie i rodziny. Taki
Gotowanie...to proste !Uwielbiam szybkie, syte dania. Dziś zapraszam Was na jedno z nich – zapiekane bagietki z serowo-mięsnym nadzieniem . Pysznie, szybko, idealnie. Zwłaszcza, gdy wrócicie zmęczeni ze
Słodkie okruszkipomocą oczka do krojenia bądź klasycznie za pomocą noża. Do garnka wrzuć pokrojoną marchewkę oraz groszek konserwowy wraz z zalewą. Dodaj dodatkowo pół szklanki wody. Gotuj przez około 2 minuty, następnie dodaj 2 łyżki masła, 1 łyżkę cukru, łyżkę suszonej słodkiej papryki i dokładnie wymieszaj, W miseczce bądź słoiku zmieszaj 6 łyżek wody i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj(...)który króluje na polskich stołach. Jest do surówka na ciepło, której głównymi składnikami są gotowana marchewka i groszek konserwowy. Dodatkowe składniki to masło, suszona słodka papryka i przyprawy. Duszona marchewka z groszkiem to danie, które pasuje do ziemniaków, ryżu, białego mięsa ale również kotletów bądź schabu. Najlepiej smakuje na ciepło, jednak na zimno również smakuje wyśmienicie. Do surówki
To Musisz WiedziećWakacje, ach wakacje. Człowiek niby odpoczywa od gotowania, a cały czas trzeba coś przygotowywać do jedzenia, obowiązkowo z grilla :P. Zawsze na takie wypady zabieram ze sobą musztardę i przyprawy. Tym razem wzięłam z domu musztardę starofrancuską Dijon firmy Maille, oraz ostatnio upodobałam sobie przyprawę w młynku od Kotanyi- do steków i potraw z grilla. Jest to mieszanka naturalnych przypraw(...)potrawy. Wieprzowina z grilla (Schab i żeberka) Składniki dla 2 osób; 3 kotlety ze schabu, pasek żeberek pokrojonych oliwa, 2 łyżki musztardy Dijon przyprawa do steku i potraw z grilla Przygotowanie Przygotowujemy marynatę z oliwy, musztardy i przyprawy do dań z grilla. Kotlety i żeberka marynujemy, wstawiamy do lodówki, aby nabrały smaku minimum na 30 minut. Zamarynowane paski żeberek grillujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękiszonego. Schab zwinąć w ciasne roladki. W razie konieczności związać nicią lub spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące.W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć roladki na rumiany kolor. Dodać resztę pokrojonej w kostkę cebuli i dusić do czasu aż zmięknie. Podlać gorącą wodą do 2/3 wysokości roladek. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić jeszcze pod przykryciem ok 40 minut(...)ziemniaczaną. Wbić jajko i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i formować kulki. W środku każdej z nich zrobić wgłębienie palcem. Układać na desce podsypanej mąką ziemniaczaną. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 4 łyżek oleju. Gotować 3 min od wypłynięcia. Podawać z roladkami i czerwoną kapustą
Smakołyki AsiDobra na syndrom dnia następnego (musi być pikantna), dobra na chandrę. SKŁADNIKI (składniki na ok. 6 niewielkich porcji) 2-2,5 litra bulionu drobiowego 6 grzybów mun 200 gram schabu wieprzowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki octu ryżowego 2 jajka (roztrzepane) 2 łyżeczki cukru 1-2 papryczki chilli (z pestkami lub bez, może być(...)niewielkiej ilości wody. Dodajemy do zupy. Do lekko gotującej się zupy dodajemy roztrzepane jajka. Uwaga – jajka wlewamy do zupy bardzo powoli, jednocześnie mieszając je w zupie widelcem – tak by jajka się nie ścięły, a by powstały cienkie nitki jajeczne. Doprawiamy do smaku. Całość gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Zupę tuż przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem
OstryKęsKotlety Twardowskiego czyli pomysł na pyszny obiad z wykorzystaniem schabu, coś innego niż tradycyjne kotlety. Te panierowane roladki skrywają w sobie masło oraz żółty ser są
Gotuj z Prezesemadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki schabowe z młodą kapustą i pomidorami – Składniki: 4 plastry schabu bez kości (ok. 380 g) 1/3 główki małej młodej kapusty – ok. 340 (waga samych liści po poszatkowniu – ok. 240 g) 1 litr wody + 1 płaska łyżeczka wody do gotowania kapusty 1 średni pomidor malinowy – ok. 200 g 2 łyżki posiekanego koperku(...)Przygotować średni garnek, wlać do niego 1 litr wody oraz wrzucić 1 płaską łyżeczkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, to należy wrzucić do niej kapustę, przemieszać i gotować przez około 5 minut (podczas gotowania należy kapustę jeszcze kilka razy przemieszać, by równomiernie zmiękła). Po tym czasie odcedzić kapustę na sitku i ostudzić. Pomidory umyć, nakroić skórkę i zalać je wrzątkiem
Kulinarne PrzebojePulpety na moim stole goszczą dość często, w różnej postaci. Wszystko dlatego, że mam dwójkę małych dzieci, którym staram się gotować delikatnie, nietłusto i niezbyt ostro. Pulpety dodatkowo są mięciutkie i delikatne, więc łatwe do pogryzienia nawet dla najmłodszych. I wcale nie musi to oznaczać, że pulpety muszą być bez smaku. Wystarczy odpowiedni dobór przypraw czy warzyw i można wyczarować(...)będą nudne. Ja dziś zrobiłam pulpeciki duszone z marchewką i porem w delikatnym sosie pomidorowym. Takie pulpety najlepiej podać z ryżem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g schabu wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 płaska łyżeczka przyprawy włoskiej 1 płaska łyżka majonezu 2 płaskie łyżki bułki tartej ok. 100ml zimnego mleka sól, pieprz do smaku mąka owsiana
Waniliowe ImprowizacjeRoladki schabowe w sosie musztardowym to propozycja na pyszny obiad. Klasyczny farsz: ogórek kiszony, cebula, boczek i musztarda tym razem stanowią farsz roladki z chudego mięsa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Domowe wędliny i pieczenie to wspaniały pomysł na Święta. Schab nadziewany śliwką to jedna z kultowych pozycji w moim domu. Tylko tej śliwki powinno być sporo
Gotowanie i blogowaniekurczaka można piec w temperaturze 180°C przez około 45-60 minut. Termometr Mięsny: Użycie termometra mięsnego jest kluczowe, aby upewnić się, że mięso jest odpowiednio upieczone. Wewnętrzna temperatura mięsa powinna osiągnąć bezpieczny poziom. Odpoczynek: Po wyjęciu mięsa z piekarnika, pozwól mu odpocząć przez kilka minut przed krojeniem. To pozwoli na równomierne rozmieszczenie soków w mięsie. Jak Długo Piec Udka(...)stron. Ułóż udka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz udka w rozgrzanym piekarniku przez około 40-50 minut, aż skóra stanie się chrupiąca i mięso dobrze upieczone. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw udka do odpoczynku na kilka minut, aby soki równomiernie się rozprowadziły. Podawaj udka z ulubionymi dodatkami i ciesz się soczystym smakiem! Ten przewodnik powinien pomóc początkującym kucharzom
Podstawy Gotowania