schab gotowany w 10 minut - 1350 przepisów (strona:58/90)

Zapiekanka makaronowa na podstawie sałatki gyros 73

ponieważ bardzo ją lubimy, z resztą jak większość Polaków. To chyba druga w kolejności ulubiona sałatka narodowa. Pierwsza to oczywiście sałatka jarzynowa . Kiedy najczęściej przyrządzacie sałatkę jarzynową? Ja po gotowaniu rosołu. To mój ulubiony sposób na to jak wykorzystać warzywa z rosołu . Sałatki gyros w każdym domu, na każdą ważną okazję Dokładnie tak jest. Salatka gyros to zaraz obok sałatki(...)solą i pieprzem. Smażymy na oliwie. Ogórki, paprykę i cebulę drobno siekamy. Makaron gotujemy al dente. Ser ścieramy na tarce. W miseczce mieszamy majonez, jogurt i ketchup. Wszystko razem mieszamy w naczyniu do zapiekania, doprawiamy ziołami. Cześć sera zostawiamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy w piekarniku 20 minut w 200 stopniach pod przykryciem, kolejne 10 minut w 220 bez przykrycia. Wioleta

MamaOskarka
Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym 235

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym  Szukacie łatwego przepisu na obiad ze schabu ? Dzisiejszy schab w sosie pomidorowo-śmietanowym jest błyskawiczny w przygotowaniu (nie licząc czasu duszenia), wymaga minimum składników i jest idealny do przygotowania przez początkujących. Pyszny schab w sosie pomidorowym ze śmietanką wymaga tylko rozbicia mięsa jak na schabowe i zrumienienia go na patelni przed duszeniem. Mięso będzie(...)słodka papryka, majeranek, oregano (lub inne ulubione zioła do schabu), opcjonalnie posiekana natka pietruszki Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym, przygotowanie: Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, ziele i listki

Lekcje w kuchni
Zapiekanka makaronowa na podstawie sałatki gyros 120

wszelakich zapiekanek oraz sałatek. Dołożymy szybko przyrządzonego kurczaka, warzywa konserwowe, choć możesz równie dobrze użyć na przykład świeżej papryki, ser, łatwy sos i gotowe. Pomysły na obiady. Przepisy  Schab w kapuście kiszonej Tarta z kurczakiem Młoda kapusta zasmażana Kotlety drobiowe Tortilla z kurczakiem gyros Pyszna zapiekanka inspirowana sałątka gyros. Zapiekanka makaronowa na podstawie sałatki gyros - składniki: 500 g piersi(...)solą i pieprzem. Smażymy na oliwie. Ogórki, paprykę i cebulę drobno siekamy. Makaron gotujemy al dente. Ser ścieramy na tarce. W miseczce mieszamy majonez, jogurt i ketchup. Wszystko razem mieszamy w naczyniu do zapiekania, doprawiamy ziołami. Cześć sera zostawiamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy w piekarniku 20 minut w 200 stopniach pod przykryciem, kolejne 10 minut w 220 bez przykrycia. Wioleta

MamaOskarka
Schab z quinoa z parowaru 199

drobnymi oczkami i przepłukujemy wodą. Po czym przesypujemy ją do pojemnika na ryż. Na najniższym poziomie w parowarze układamy pojemnik z quinoa. Na drugim poziomie na folii aluminiowej plastry schabu, na które kładziemy po śliwce suszonej. Na trzecim poziomie w małych pojemnikach do przechowywania żywności buraki, marchewkę i pora. Każde warzywo osobno. Marchewkę i pora, można dołożyć w czasie parowania(...)komosy ryżowej dolewamy  łyżkę oliwy z oliwek i zalewamy wrzątkiem ok. 0,2-0,3 cm ponad jej poziom, ziarna muszą wchłonąć całą wodę. Włączamy parowar na 25 minut. Jak wszystko już jest w parowarze, myjemy natkę, osuszamy i kroimy. Gdy urządzenie się wyłączy, przekładamy wszystko na talerz. Marchewki zawinąłem i do środka włożyłem kawałki pora. Ale forma podania

Parowar Faceta
Smaczna codzienność z patelnią tytanową Woll Diamond 110

patelniami i gotuj ze mną;-) Schab w sosie z warzywami Soczyste kawałki schabu duszone w aromatycznym sosie z dodatkiem tartych warzyw to danie, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Podawaj je z puree ziemniaczanym, makaronem lub kaszą. Schab w sosie z warzywami przygotowany na patelni tytanowej Woll Diamond Ø 28 cm SKŁADNIKI: 720 g schabu bez kości(...)minut z każdej strony. Odkładam na talerz. Na patelnię wsypuję cebulę z czosnkiem, smażę 2 minuty, po czym dodaję tarte warzywa, smażę kilka minut. Doprawiam i wlewam bulion. Dodaję mięso, ziele i liście, dodaję przyprawy. Lekko mieszam. Danie przykrywam lekko uchyloną pokrywką i smażę tak danie przez niecałe 2 godziny. Wybieram średnią moc palnika, często mieszam. Schab pod koniec

Zasmakuj Kuchni
Schab duszony w sosie dyniowo-jabłkowym z majerankiem 158

Dynia króluje w mojej kuchni.Poczyniłam mały zapasik i prawie każda potrawa ,którą teraz przygotowuję zawiera w swoim składzie to cudowne,energetyzujące pomarańczowym kolorem warzywo.Zapraszam na

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Menu na tydzień: Zielono na talerzu 171

siedzieć w domu i gotować. No chyba, że jest bardzo szybko, a wiosnę widać na talerzu! Sałatka Zielonej Bogini, pęczotto z zieloną fasolką, pizza na spodzie z komosy z zielonym groszkiem, pasta z zielonym pesto, zupa z groszku i sałatka fattoush, też zielona! Tak wygląda to menu na tydzień. Większość dań przygotujcie w 15-20 minut! Zielono w sercu(...)wygląda tak: Niedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami Pobierz menu na tydzień Niedziela: Schab z grila

Niedzielny kucharz
Schab w sosie majonezowo - ketchupowym 194

Przepis ten podbił serca i podniebienia wszystkich znajomych. Dzięki temu, że jest nieskomplikowany może go przyrządzić każdy i za każdym razem wyjdzie niezwykle smaczny! Schab jest

Lena Gotuje
Kotlet schabowy po góralsku 107

Jednak, jeżeli nie masz takiej możliwośći, możesz przygotować kotlety schabowe według tego przepisu. :) JAKIE SKŁADNIKI BĘDĄ POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA KOTLETÓW SCHABOWYCH? schab - to główny składnik dania, dlatego warto zwrócić uwagę na jego jakość oscypek - podobnie jak ze schabem boczek - jeżeli wolisz możesz zastąpić go dojrzewającą szynką np. serrano lub szwardzwaldzką żurawina leśna -jest dodatkiem świetnie uzupełniającym smak. Jednak sprawdź skład(...)pieczenie / smażenie / gotowanie: 15 min czas całkowity: 25 min Składniki: 4 plastry schabu 100 g oscypka 4 cienkie plastry boczku wędzonego sól i pieprz żurawina leśna w słoiczku 1 jajko plus 1 łyżka mleka 2-3 łyżki mąki ½ szklanki bułki tartej smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Jak przygotować kotlet schabowy po góralsku? Każdy plaster schabu rozbić z obu stron

Pełny talerz
Chłopski garnek ze schabem i fasolką szparagową 143

jesienno- zimowy  obiad. Ugotowane tak naprawdę z resztek w lodówce czyli zero waste. Jak to zazwyczaj bywa w daniach tego typu wyszło bardzo smacznie. 4 porcje 300 gramów schabu 200 - 250 gramów kapusty kiszonej 2 małe ziemniaki pól cebuli 200 gramów fasolki szparagowej użyłam mrożonej najlepsza będzie cięta. 1 średnia marchewka sól  pieprz słodka papryka czerwona pół łyżeczki(...)wymieszać i smażyć na średnim ogniu około 5 minut co jakiś czas mieszając. Wlać 1 szklankę wody tyle aby wszystko było przykryte, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kminek. Przykryć pokrywka i dusić aż warzywa nieco zmiękną. Następnie dodać kapustę kiszoną i fasolkę szparagową, dolać trochę wody około pół szklanki.  Gotować całość na średnim ogniu około 30 - 40 minut

Andzia Pichci
Knedle z mięsem. Kluski z mięsem 246

majeranek posiekany szczypiorek 2 łyżki bułki tartej. Dodatkowo: 2 cienkie wędzone kiełbaski i Szczypiorek z cebulką, 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie mięsa: Wykorzystałam mięso, które jest na kościach ze schabu, gotujemy kości z dodatkiem liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Kości wyjmujemy z garnka i studzimy, za pomocą noża wycinamy kawałki mięsa. Szatkujemy lub mielimy. Farsz mięsny, jak zrobić? Cebulę(...)kulkę i zawijamy knedel, zlepiając boki i formujemy kulę w dłoni, najlepiej ręce za każdym razem umączyć, łatwiej formuje się taką ziemniaczaną kluskę. Gotujemy wodę z solą, do gotującej wody wrzucamy knedle. Gotujemy je około 5 minut od wypłynięcia. Gotowe knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na talerzach i podajemy z przesmażona kiełbaską, cebulką i szczypiorkiem. Smacznego! The post Knedle

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab pieczony w rękawie 156

Schab pieczony w rękawie Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszny pieczony schab . Tak przygotowane mięso można podać na ciepło na obiad (w towarzystwie powstałego

Słodkie okruszki
Pieczony schab ze śliwką 220

Pyszne mięsko idealne na świąteczny stół i nie tylko. Schabik ze śliwką można podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako pyszną wędlinkę na

Monia miesza i gotuje
Roladki schabowe z papryką w sosie z Ajvarem 177

sosie z dodatkiem Ajvaru i wędzonej papryki w proszku, którą od pewnego czasu dodaję do wielu moich dań. Zapraszam i polecam! Składniki na 10 roladek: 10 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm) salami w plastrach po pół papryki zielonej i żółtej pokrojonej w paski kawałek sera żółtego sól, słodka papryka, pieprz, przyprawa do chili con carne, suszony czosnek(...)przykryło mięso. W razie potrzeby dolewać gorącej wody. Dusić przykryte mięso do miękkości. W trakcie gotowania obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę i dodać do wywaru z mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać Ajvar, wędzoną paprykę w proszku, przemieszać i gotować kilka minut. Do sosu można również dodać posiekaną natkę pietruszki czy lubczyk. Podawać z kaszą jęczmienną i dowolną surówką

Czerwień i błękit
Roladki schabowe z warzywami gotowane w folii 250

nich roladki ze schabu środkowego, wypełnione warzywami i ugotowane w folii spożywczej, które podałam z  mixem sałat z pomidorkami, kiełkami i ziołowym winegretem . Składniki: 8 kotletów ze schabu środkowego sól zmiękczająca mięso pieprz przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 1/2 młodej cukinii – około 10 dag kawałek cebuli 1/3 czerwonej papryki Wykonanie: Kotlety opłukałam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem(...)supeł – tak jak na zdjęciu (pomijając środkową roladkę). Gotowe „pakunki” odłożyłam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie włożyłam je na wrzącą wodę i gotowałam na wolnym ogniu około 40-45 minut. Następnie wyłożyłam do głębokiego talerza i delikatnie, żeby się nie poparzyć porozcinałam folię. Roladki wyjęłam z folii, a powstały w niej podczas gotowania sos zlałam do talerza

Kuchenne zapiski Edyty