Lato w pełni i na obiady te jedzone w domu, jak i te spożywane na zewnątrz sprawdzają się najlepiej sałatki. Sałatki obiadowe, przygotowywane ze składników, które
SMYKWKUCHNIpiekarniku. Obsmażone kotleciki schabowe wystarczy włożyć do naczynia żaroodpornego (lub specjalnego woreczka), zalać sosem przygotowanym wg. przepisu, szczelnie nakryć naczynie i piec w 200 stopniach przez około 45 minut. Część wywaru mięsnego można zastąpić winem czerwonym - malaga, porto, madera. Aby sos był bardziej gładki i aksamitny, można go zblendować - pamiętać należy jednak, aby wcześniej nie dodawać ziarenek pieprzu(...)patelni przywarłe podczas smażenia mięso) - zagotowujemy cały czas mieszając. Krok 4. Do gotującego się sosu wkładamy obsmażone wcześniej kotleciki schabowe. Jeżeli sos jest za gęsty, można dolać odrobinę wody, wywaru lub wina czerwonego. Całość delikatnie mieszamy, dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, około 45 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec w sosie rozprowadzamy 1-2 łyżki gęstej, spienionej
Moja Książka KucharskaW sobote byłam na weselu. Zamiast tradycyjnego schabowego , były roladki ze schabu z farszem pieczarkowym. Troche zdziwiłam sie . Przez 50 lat jadłam schabowego w
Eli GotowanieNie byłabym sobą gdybym gdybym coś z ciastem francuskim nie zrobiła. Mam troszkę więcej czasu i mogę poszaleć w kuchni . W programie mam przetwory, obiad i
Eli GotowanieGotuję dla męża i dwoje dzieci Schab w kapuście kiszonej Składniki: schab - 1,50 kg kapusta kiszona - 1 kg śmietana - 250 g cebula - 2 szt sól i pieprz bazylia oregano ziele angielskie - 4 ziarenka liść laurowy - 2 listki oliwa PRZYGOTOWANIE: Mięso pokroić na 12 kotletów, lekko rozbić. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor(...)układać warstwami, kapusta, kotlety, do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być kapusta. Posypać wierzch kapusty bazylią i oregano, polać śmietaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stop, piec ok.60 minut
Kuchnia DanusiSzybki,dietetyczny obiad ze schabem w zimowych klimatach,bo całe mięso spowite jest w bieli.Schabowi towarzyszy pyszny,aromatyczny sos śmietanowo-chrzanowy.Przygotowanie tego dania nie wymaga
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki (4 porcje): 600 g schabu 3 łyżki oliwy 1 duża cebula sól i pieprz 500 ml gorącego bulionu lub rosołu 2 łyżki sosu sojowego 3
Oka w rosole czyli KaFka gotujemłodej kapuście Pyszne zrazy z mięsa wieprzowego z dodatkiem mozzarelli, która sprawia, że mięso jest soczyste, podane w młodej kapuście. 11 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: · 1 kg schabu · 2 kulki mozzarelli · Mąka do panierki(...)obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew. Podlewamy wodą. 3. Boczek kroimy w drobną kostkę przesmażamy i łączymy z kapustą. 4. Pod koniec gotowania doprawiamy octem, Vegetą, pieprzem oraz cukrem i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy i wykładamy na zrazy. 5. Danie gotowe. 6. Smacznego
Kulinarna ChwilaSchab Hakuna Matata Gdy znudziły się nam kotlety schabowe, możemy mięso przygotować trochę w inny sposób a mianowicie w pysznym warzywnym sosie. Składniki: · ½ kg schab · Cebula · 1 kg pieczarek · 2 papryki żółta, czerwona(...)paprykę. 5. Doprawiamy pieprzem oraz solą i łączymy z koncentratem oraz ketchupem. 6. Wlewamy ocet, wsypujemy cukier, czosnek oraz paprykę ostrą, chwilę gotujemy. 7. Sosem z warzywami polewamy mięso i pieczemy 40 minut w 180°C pod przykryciem. 8. Danie gotowe. 9. Smacznego
Kulinarna ChwilaProsta domowa pizza. Mój mąż bardzo lubi pizze, dlatego u nas w domu nigdy nie może zabraknąć drożdży. Od czasu do czasu kupuję świeże drożdże
Słodkie okruszkicharakteryzuje się chmielowy napój to okazało się to zupełnie niepotrzebne, wszystkie smaki zgrały się idealnie :) Składniki na ok. 4 porcje: 600 g schabu lub łopatki wieprzowej (u nas był schab) 1 cebula 500 ml jasnego piwa 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1 mały seler 200 g pieczarek 0,5 puszki groszku przyprawy(...)liście laurowe i ziele angielskie, dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w niedużą kostkę, z kolei pieczarki w półplasterki. Wrzucić na patelnię i dusić kolejne 15 minut. Po tym czasie dorzucić groszek i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Jeśli dużo płynu wyparowało dolać trochę wody
Simply Foodmasła , pokrojonego w kostkę, zmiażdżone łodyg mięty, sól, pieprz biały 1 rozgnieciony ząbek czosnku. Zakrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok 45 minut. Rolady schabowe: Plastry schabu myjemy, osuszamy, zawijamy w folię i rozbijamy na grubość około ½ cm. Doprawiamy białym pieprzem i zawijamy w nie farsz. Spinamy wykałaczkami. Roladki pieczemy na natłuszczonej patelni grillowej(...)dymki drobno kroimy. Do skarmelizowanego cukru dodajemy pokrojone dymki, a następnie zmiażdżoną gałązkę mięty i całość zalewamy ciemnym piwem. Gdy sos się zagotuje i delikatnie zredukuje , stopniowo dodajemy zasmażkę , gotujemy, mieszamy. Doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku. Mieszamy. Wyciągamy gałązkę mięty. Zestawiamy garnek z ognia, dodajemy pozostałą część ogórków pokrojonych w kosteczkę i świeżą miętę. Sos przelewamy na talerz
noteskulinarnyfigaSkładniki: schab bez kości 1 kg jabłka 2 szt pomarańcza 1 szt tymianek do oprószenia majeranek 1 łyżeczka papryka słodka 1 łyżeczka czosnek 3 ząbki sól
Ala piecze i gotujeOd dawna chodziło za mną mięso w czekoladzie ale bałam się takiej kombinacji. Wczoraj naszła mnie już nieodparta ochota i podjęłam ryzyko ;) Zestawiłam więc pozornie niepasujące
upichconamnie w domu zazwyczaj żurek podawało się z jajkiem, tym razem będzie nieco mniej klasycznie, bo z gotowanym grochem. Żurek z gotowanym grochem - przepis na 8 porcji Do przygotowania żurku będą Ci potrzebne: ok. 500ml zakwasu żytniego, wędzona kość schabu, 3 marchewki, 2 pietruszki, 3 cebule, zielone liście pora, 30g suszonych grzybów, 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego(...)żeby później łatwiej było je wyjąć), wszystko zalej 2 litrami wody, dopraw zielem angielskim, liśćmi laurowymi i gotuj przez godzinę. 4. Pod koniec gotowania dodaj grzyby wraz z wywarem, który powstał podczas ich gotowania oraz zakwas i gotuj zupę jeszcze ok. 15 minut. 5. Wyjmij z garnka warzywa (możesz zrobić z nich np. sałatkę jarzynową) i kość. 6. Z kości
Z notatnika dietetyka