Składniki: 4 porcje schabu bez kości o 3 cm grubości każdy, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, maślanka 1/2 szklanki, olej Wielkopolski rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna+tarta bułka - ile potrzeba, prawdziwki 50 dag, cebula 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, papryczka pepperoni 1 mała, śmietana gęsta 2 łyżki, frytki domowe - w opisie, mizeria - w opisie grube(...)worku foliowym mocno i cienko rozbić, włożyć do roztrzapnych jajek z maślanką, kucharkiem, pieprzem i marynować klika godzin grzyby prawdziwki oczyścić, pokroić na kawałki i gotować w niedużej ilości wody z 20 minut, wystudzić i wylać na sitko na oleju Wielkopolskim rzepakowym podsmażyć pokrojone cebule, dodać z sitka prawdziwki, wsypać kucharka, dodać pokrojoną drobno pepperoni bez pestek i smażyć
W Mojej Kuchni Lubiępisze, że mięso można dusić albo w naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub z rondlu na kuchni. Ja piekłam w brytfance w piekarniku.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obrumienić schab ze wszystkich stron. Przełożyć do dopasowanego kształtem naczynia żaroodpornego(u mnie brytfanna). Na tę samą patelnią wlać 1 łyżkę oliwy i dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Smażyć chwilę, a następnie zalać(...)minutach mięso obrócić oraz lekko uchylić pokrywkę.Uwaga! Mleko powinno już w tym czasie zaczynać się dzielić na dwie warstwy i nabierać delikatnie kremowego koloru.Kontynuować duszenie przez kolejne 35 minut.Po tym czasie wyłączyć piekarnik. Wyjąć mięso, zawinąć w folię i odstawić w ciepłe miejsce aby nie wystygło. Sos mleczny zlać do rondla i gotować do czasu aż odparuje
Smaczne Zdrowewielkości. Tak się składa, że znamy sztuczkę, dzięki której schabowe wychodzą naprawdę ogromne. Znajomy już wie, a dziś chcemy pokazać ją również wam. Przepis na kotlety schabowe giganty Składniki: Schab bez kości w jednym kawałku, do panierowania mąka pszenna, rozbełtane jajka, bułka tarta, olej do smażenia, sól, pieprz. Jak zrobić schabowe giganty? Aby kotlety były naprawdę duże, musimy specjalnie przygotować(...)krokach. Mięso rozbił przy pomocy tłuczka do grubości około 1 cm, oprósz solą i pieprzem, pozostaw na około 10 minut, aby się zamarynowało. Panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na sporej ilości oleju przez 2-3 minuty z każdej strony, aż panierka zrobi się ciemnozłota. Podawaj od razu po zdjęciu z patelni. Kotlety podaliśmy z kapustą
Kulinarna PolskaSkładniki marchewka, 2 małe sztuki seler, 1/2 małej sztuki pietruszka, 1 mała sztuka cukinia, 1/2 małej sztuki cebula, 1 duża sztuka pomidory krojone, 1 puszka
Gotowanie moimi oczamiprzygotowania potrzebujemy: Schab- 700g- 8 plastrów Boczek plastry- 120g Cebula- 100g Ogórek kiszony- 100g Papryka- 100g Śmietana 30%- 100ml Ser żółty- 100g Musztarda- 50g Masło- 40g Smalec-30g Czosnek- 6g Guma guar- 2g Bulion- 500ml Sól, pieprz Schab oczyścić, pokroić w plastry i bardzo cienko rozbić. Paprykę, ogórki i ser pokroić w 16 słupków. Rozbite płaty mięsa przyprawić z każdej(...)każdej strony. Dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zrumienienia. Pod koniec dodać czosnek. Podlać bulionem i gotować pół godziny z dodatkiem masła. W kubku rozmieszać śmietanę, gumę oraz gorący sos, przelać wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Smacznego Makro w 100g 178kcl B- 14g T-12g W-1,5g Makro w porcji 181g
serzmiesemrzodkiewki. Jej kolorowe warstwy od razu wpędzają w optymistyczny nastrój. Wiosenna sałatka jajeczna: 10 wiejskich, ekologicznych jajek 3 marchewki 3 rzodkiewki 200 g szynki w plastrach (użyłam wędzonego schabu)* ok. 400 g zielonego groszku (mrożonego, nie z puszki) 1 mała, czerwona papryka lub 1/2 dużej 1 duża szalotka lub cebula dymka 6 łyżek dobrego majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy miodowej(...)obieramy ze skorupek. Trzy jajka kroimy w plasterki. Pozostałe jajka kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Po ostudzeniu ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Groszek także wsypujemy do wrzątku i gotujemy ok. 7-8 minut. Paprykę, szalotkę i szynkę kroimy w drobną kostkę, a rzodkiewkę na plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Do jajek pokrojonych
Poezja smakuuwielbiam od dziecka, przygotowywała nam ją moja mama, ale dodawała zawsze do niej szczypiorek. Pasta jajeczna jest świetnym dodatkiem do kanapek. Ja tym razem postanowiłam pastę urozmaicić dodając do gotowanych na twardo jajek, świeżą rzeżuchę (ok. 2 łyżki), po 1 łyżce jogurtu naturalnego, majonezu (u mnie Winiary) oraz szczyptę pieprzu cayenne. Wszystkie składniki włożyłam do szatkownicy i rozdrobniłam dosyć dokładnie(...)posmarowaniu pastą jajeczną z rzeżuchą obłożyłam liśćmi sałaty, plasterkami pomidorków koktajlowych i cienkimi plastrami schabu peklowanego parzonego. Taki chlebek indyjski można przygotować również samemu wykorzystując na każde 100 g mąki 50-55 ml wody. Ciasto dokładnie wyrabiamy, zostawiamy przykryte na ok. 15 minut, następnie odrywamy porcjami kawałki ciasta, obtaczamy je w mące i formujemy wałkując okrągłe placki, które smażymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękuminu 3 pomarańczesól 3 kostki rosołowe 2 łyżki koncentratu pomidorowegopół czerwonej paprykigarść świeżej miętycytryna 2 łyżki mioduPrzygotowanie: Nacinamy mięso jak na poniższym zdjęciu:Kąpiemy schab w soku z 2 wyciśniętych pomarańczy, nacieramy startym czosnkiem i kuminem i solimy wg uznania. Odstawiamy na godzinkę do lodówki:Bierzemy duży garnek który zmieści nasze mięso. Rozgrzewamy olej(...)kostki rosołowe.Następnie do garnka wkładamy mięso i obsmażamy przewracając kilkakrotnie. Po kilku minutach dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pół czerwonej papryki skrojonej w kostkę oraz posiekaną garść świeżej mięty.Zalewamy gorącą wodą mięso a także dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ok. 40 minut na wysokim ogniu (7/9 na naszej kuchence indukcyjnej).Niezbędne jest "nadzorowanie
Smaki Brazyliinawet się nie czuje, że rozkłada pracę, bo niby wiemy, że to i to jest do zrobienia, ale z taką gracją zaprasza nas do pracy, że po pierwszych kilkunastu minutach mamy już obrane, umyte i pokrojone wszystkie warzywa, które będą nam potrzebne. Natka pietruszki już posiekana, czosnek drobno pokrojony, a cebulka wypełnia całą miseczkę. I kiedy wszystko mamy przygotowane, możemy(...)bekonem, tofu, warzywami sezonowymi i makaronem sojowym, amerykańskie żeberka BBQ oraz coś co z pewnością zabierzemy ze sobą do domu - suszona wędlina ze schabu! Zabieramy się do pracy - topinambur trafia do garnka i gotuje się na puree. Przygotowujemy przyprawy do natarcia szynki i gotową wstawiamy do piekarnika - i nawet tu Łukasz pyta czy wolimy przygotować jedną dużą pieczeń czy mniejsze
Plate of Joysosie własnym , karkówkę duszoną w czerwonym winie z suszonymi śliwkami i schab duszony w śmietanie z pieczarkami . Dzisiaj przedstawiam przepis na karkówkę duszoną w ciemnym piwie, z dodatkiem miodu i przypraw. Najlepiej smakuje z ugniatanymi ziemniakami lub pieczywem, który można maczać w sosie. Mniam! Zapraszam do gotowania! Składniki dla 2-3 osób: 2 łyżki masła klarowanego* 500 g karkówki(...)nożem 1 łyżka miodu 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego trochę mąki sól, pieprz pieprz cayenne (opcjonalnie) świeża natka pietruszki Do podania: ziemniaki lub pieczywo CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na 4-6 równych kotletów. Posypujemy solą i pieprzem i obtaczamy w mące - nadmiar strzepujemy. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy
My Culinary ArtPewnie ciężko w to uwierzyć, ale gołąbki odkryłam stosunkowo niedawno, dzięki mojej teściowej. Spróbowałam z grzeczności i od tej pory uwielbiam smak tej potrawy! Dietetycznie, bo
IzaGotujekilka minut. Następnie wsyp łyżkę mąki ziemniaczanej i ponownie wymieszaj. W tym czasie drobno posiekaj czosnek i imbir, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy widelca lub krawędzi nożna. Można to zrobić również w moździerzu. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wyłóż równomiernie mięso, smaż na dużym ogniu bez ruszania przez około 3 minuty, dodaj pastę czosnkowo(...)kokosowe i 1/4 szklanki wody. Wymieszaj, duś pod przykryciem przez około 7 minut. Na koniec dopraw sokiem z cytryny i solą, jeśli trzeba. Artykuł Wieprzowina po tajsku. Kawałki mięsa zanurzone w aromatycznym sosie, to jest po prostu pyszne. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie
Kulinarna Polskaobiad z dużą ilością mięsa i sosu . Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji: >5 sztuk Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI: 1.3 kg schabu wieprzowego 1.3 ml wody 1 cebula 100 ml śmietany 30% 2 liście laurowe 10 ziaren pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki oleju 6 łyżek mąki pszennej sól do smaku(...)rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. 2. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy. Dodajemy liść laurowy, pieprz i rozgniecione ziele angielskie. Następnie przekładamy podsmażone mięso z patelni. 3. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka i również dodajemy do garnka. Gotujemy 1 godzinę 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. 4. Pod koniec gotowania podsmażamy na brązowy kolor
karolgotujepieczywem chociaż przyznam że z ryżowymi kuleczkami czy klasycznie z makaronem też będzie pyszną kompozycją. Gulasz paprykowy z pieczarkami na schabie Składniki : 800 g schabu bez kości 1-2 czerwone papryki 400 g pieczarek 4 ogórki kiszone 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra(...)kroimy w kosteczkę. Dodajemy do mięsa wraz z pokrojonymi w plastry pieczarkami, mieszamy i przesmażamy 5 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, podlewamy wodą i dusimy 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku Podajemy oprószając posiekaną natką. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki