schab gotowany w 10 minut - 1350 przepisów (strona:38/90)

Schab gotowany 10 minut 142

Składniki schab wieprzowy, 1kg woda, 2 1/2 l sól, 80g czarny pieprz, 10 ziaren czosnek, 5 ząbków majeranek, 2 łyżki oregano, 2 łyżki tymianek, 2 łyżki kolendra w ziarnach, 1/2 łyżeczki ziele angielskie, 5 ziaren liście laurowe, 5 szt majonez, 3 łyżki musztarda, 3 łyżki cukier, 2 łyżeczki Przygotowanie(...)zimnej wody wrzucamy wszystkie składniki. Kolendrę i liście laurowe rozgniatamy. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy majonez i musztardę, mieszamy. Na koniec wrzucamy mięso. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy pod przykryciem 5 minut. Wyłączamy gaz i zostawiamy do całkowitego wystudzenia na kilka godzin. Po tym czasie ponownie stawiamy na gaz, gotujemy kolejne 5 minut i znowu odstawiamy na kilka godzin. Mięso

Gotowanie moimi oczami
Zupa gulaszowa 188

liście, gotowa przyprawa do  mięsa 1 czubata łyżka lub pieprz, papryka, gałka muszkatołowa... wg uznania. Po zakupie schabów na kotlety należy odkroić zbędne kawałki mięsa... i tak z 2 schabów odkroimy około 1 kg mięsa, z którego możemy po pokrojeniu w grubą kostkę zrobić gulasz. Jeżeli jednak chcemy na obiad zupę, to wówczas możemy zamiast gulaszu zrobić zupę gulaszową. Pokrojone(...)mięso smażymy i  dusimy  do miękkości 10-12 min. Gdy zupa się zagotuje i "popyrka" z 5 min. wtedy dodajemy do niej podduszone mięso. Gotujemy razem jeszcze około 10-15 minut i w tym czasie na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażamy czubatą łyżkę papryki, którą podlewamy zupą gdy ściemnieje i dodajemy do zupy. -- Serwujemy bardzo gorącą i smaczną

chleba naszego
Strogonoff z polędwiczki wieprzowej z ryżem z kalafiora 137

dość, że jest to strogonoff z polędwiczki, a nie z polędwicy, to jeszcze z upieczonego mięsa z wczorajszego obiadu. Czas : 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Strogonoffa, albo, jak często mówi się w Polsce, Strogonowa (choć poprawna jest nazwa Stroganoff), zna każdy, ale chyba, wszyscy znamy nieco inną wersję. Klasyczny przepis zawiera tylko najlepszej jakości polędwicę wołową(...)brzmi to strasznie, ale chodzi po prostu o ekonomiczne gotowanie w oparciu o przygotowane wcześniej lub posiadane, gotowe składniki. My mieliśmy w lodówce kawałek polędwiczki, która została nam z tego obiadu i tak powstał strogonoff z polędwiczki. Zamiast polędwiczki spokojnie możesz użyć kawałków upieczonego kurczaka, indyka, kaczki, a nawet schabu. Przepis wszystko przyjmie. Tu jedna uwaga: wśród składników jest wytrawne

Niedzielny kucharz
Serowa polenta, pieczarki sauté i wieprzowina – obiad w 40 minut 220

połowę przeznaczonego do kaszy masła, mieszamy do rozpuszczenia. Do gotującej się wody, stale mieszając trzepaczką balonową, wsypujemy powoli kaszę. Trzeba ją mieszać, żeby w trakcie wsypywania nie posklejała się w grudki. Zmniejszamy gaz do minimum, i na maluśkim ogniu gotujemy kaszę pod przykryciem aż wchłonie wodę. Co jakieś 4-5 minut do kaszy zaglądamy i mieszamy od dna – lubi się(...)czajniku, i gdy zauważymy że sytuacja w garnku za bardzo nam się zagęszcza –dolewamy odrobinę wody regulując tym samym konsystencję. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu – jeśli kupiliście kaszę ekspresową zajmie to około 10, maksymalnie 15 minut. Wrzucamy do ugotowanej kaszy starty ser, pozostałe masło, wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekaną drobno pietruszkę i wszystko razem

Karo in the Kitchen
Makaron ryżowy z warzywami 65

łyżka czarnego sezamu olej rzepakowy (przepis na 2-3 porcje) Fasolkę myjemy, odcinamy z niej zdrewniałe końcówki. Kroimy ją w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty, odcedzamy. Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, chili i czosnek w plasterki. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie(...)smażymy. Wsypujemy makaron, mieszamy i całość posypujemy sezamem. Podobne przepisy: Makaron ryżowy z cukinią, groszkiem i ogórkiem Makaron ryżowy z kurczakiem Wołowina z makaronem po chińsku Makaron ryżowy ze schabem i warzywami Artykuł Makaron ryżowy z warzywami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Roladki z pysznym nadzieniem 172

Roladki z pysznym nadzieniem Soczyste roladki z nadzieniem z brokuł. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        1

Kulinarna Chwila
Schab duszony w młodej kapuście 152

warto ją wykorzystać do naszych letnich obiadów. Smakowita propozycja schabu duszonego w młodej kapuście, a do tego ziemniaki z koperkiem i domowy kompot...niebo w gębie!. Składniki: - 4 plastry schabu z kością - 1 główka młodej kapusty - 1 duża cebula - 1 duża marchewka  - 1 pęczek koperku  - 1 stołowa łyżka octu - 1 płaska łyżeczka mielonego kminku - smalec - sól - pieprz(...)startą na tarce marchewkę. Dodajemy sól, pieprz, koper i ocet, podlewamy wodą i dusimy ok. 15 minut na małym ogniu.  2. Mięso myjemy, rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na patelni z obu stron, a następnie wkładamy do gotującej się kapusty. Dusimy razem przez ok. 20-30 minut, doprawiamy do smaku, podajemy z młodymi ziemniaczkami

Apetyczna babeczka
Dzik w kuchni i purée z selera! 148

Schab można mocniej przypiec, ale polędwiczki są pyszne, kiedy środek jest różowy. Po około 10 - 15 minutach mięso jest już gotowe (czas smażenia zależy również od tego jaki posiadacie palnik - elektryczny czy gazowy, na tym drugim mięso smaży się szybciej). Gotowe polędwiczki i schab kroimy w plastry. Na patelnię dodajemy śmietanę i redukujemy wino, czekając aż sos zgęstniej(...)selera Składniki na 4 osoby: 2 selery (około 600g) 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła gałka muszkatołowa sól Sposób wykonania: Seler i ziemniaki obieramy ze skórki, solimy i gotujemy aż warzywa zmiękną. Po ugotowaniu rozgniatamy tłuczkiem, dodajemy masło, gałkę muszkatołową i miksujemy. Polędwiczki i schab z dzika podajemy z purée z selera. Całość polewamy sosem, który doskonale łączy purée

Kuchnia Pani Wiosny
Schab curry w winie 183

Składniki: ok. 70 dag schabu 4 łyżki oleju 2 szklanki białego wytrawnego wina 1 cytryna 2 łyżeczki curry sól, pieprz.  Sposób przygotowania: Schab dzielimy na

Pobite gary Barbary
Schab duszony w sosie własnym. Aromatyczny, kruchy, pyszny... 163

ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sól pieprz świeżo zmielony 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Rozmaryn i tymianek roztarłam w moździerzu. Cebulę pokroiłam piórka. Schab umyłam, pokroiłam w plastry i osuszyłam za pomocą ręcznika papierowego, dzięki temu podczas smażenia mięsa na patelni, nie będą pryskać kropelki wody a mięso łatwiej się usmaży. Czas na przyprawienie. Mięso(...)zimnej wody. Roztrzepałam rózgą, żeby nie było grudek i wlałam do gotującego sosu. Po zagotowaniu wymieszałam i zmiksowałam za pomocą blendera.     Można też sos przecedzić przez gęste sito   Teraz tylko wystarczy „dosmaczyć” wg własnego uznania, Do sosu włożyłam odłożone mięso i... mój schab duszony w sosie jest gotowy. Taki schab można podać na dowolny sposób

Kuchnia u Krysi
Kremowe zawijaski z oliwkami i jalapeno 199

Bardzo prosty przepis na szybki i efektowny obiad. 2 kotlety schabowe, dobrze rozbite garść czarnych oliwek drobno posiekanych łyżka marynowanych papryczek jalapeno drobnych posiekanych 2 łyżki

Codzienne Gotowanie
Kassler czyli peklowana wieprzowina pieczona z kiszoną kapustą 209

zrobić kilka dziurek, aby nadmiar pary mógł się wydostać. Wstawić do piekarnika  - torba nie może dotykać ścianek ani góry piekarnika! Piec przez 45 - 60 minut. Po tym czasie naczynie z kapustą i schabem wyjąć, ostrożnie przeciąć rękaw. Mięso przełożyć na deskę i pokroić w plastry. Kapustę nałożyć do naczynia w którym będziemy podawać, ułożyć na niej plastry mięsa(...)mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepły bulion. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką, aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodać musztardę, drobno pokrojoną cebulę, starty czosnek, doprawić pieprzem i solą

Stare Gary
Pieczeń z dzika z suszonymi śliwkami na puree z pieczonej papryki i batata 185

papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170’C na 25 minut. Następnie zdjąć skórkę i zmiksować z oliwą z oliwek na gładkie purée. Doprawić solą i pieprzem. Puree z batata: Patata obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do garnka i nalać wodę. Lekko posolić. Gotować do miękkości, nastepnie odcedzić i zmiksować na gładkie puree. Doprawić solą i pieprzem(...)zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) #myAmbition To też może Cię zainteresować: Świąteczna pieczona łopatka z czosnkiem Pieczony schab z morelami i śliwkami Przepiórki w boczku Jagnięcina podhalańska z sosem balsamicznym, szparagami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak