schab gotowany w 10 minut - 1350 przepisów (strona:30/90)

Schab Duszony w Sosie Kurkowym 298

ilości oleju do mocnego zrumienienia. Gdy już każdą porcje schabu podsmażym y, wszystkie bitki umieszczamy w naczyniu w którym się smażyły i zalewamy wodą tak aby całkowicie zakryła plastry mięsa. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, posiekany czosnek oraz szczyptę soli. Wszystko dusimy na niedużym ogniu przez minimum 80 minut.  Sos K urkowy : Cebulkę kroimy w drobn ą kosteczkę(...)dłuższej chwili dodajemy śmietanę . Gdyby sos okazał się zbyt gęsty dodajemy więcej wody, gdyby za rzadki możemy zagęścić go dodając do gotującego się sosu ok. łyżeczkę mąki pszennej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Schab przekładamy do przygotowanego sosu kurkowego.       Gotowy schab podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty

Słodka Strona
Obiady w 15 minut. 60 przepisów na obiady w 15 minut 171

zrobić, żeby się nie narobić i żeby było do tego tanio, smacznie, zdrowo i za każdym razem inaczej! Poznajcie 60 pomysłów na obiady, które zrobicie w 15 minut, w tym kilka przepisów na sycące zupy, czyli dania jedno garnkowe zastępujące 2 danie! Szybki obiad, czyli co na drugie danie? Pulpety w sosie pieczarkowym z kaszą jęczmienną i buraczkami , Klopsiki(...)pietruszką Grillowany kotlet z kurczaka z pieczarkami, kalafiorem i pomidorami Zrazy faszerowane z mięsa mielonego Stripsy ze schabu Papryka faszerowana pieczarkami i kuskus Kotlety z jajek i warzyw Kotlety z mortadeli Wątróbka w sosie z majerankiem Zupa z wkładką gotowana zamiast 2 dania 56. zupa cygańska z boczkiem, kiełbasą, z papryką, z pomidorami 57 zupa meksykańska z mięsem mielonym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab w sosie musztardowym 73

Schab w aromatycznym sosie musztardowym to rewelacyjny pomysł na wykorzystanie mięsa schabowego. Delikatny i miękki schab w sosie to ciekawa propozycja dania obiadowego. Podasz go do wszelakich dań z ziemniaków (puree, kopytka, kluski śląskie), kasz, ryżu lub makaronu. Do schabu w sosie musztardowym pasują wszelkiego rodzaju surówki, mizeria z rzodkiewką , warzywa pieczone lub gotowane, buraczki zasmażane . Do tak podanego mięsa(...)solę i pieprzę. Cebule z czosnkiem smażę na średniej mocy palnika przez niecałe 10 minut, często mieszając. Plastry schabu przyprawiam z obu stron: solą, pieprzem, lubczykiem, słodką i ostrą papryką. Na patelnię z cebulą układam plastry schabu. Mięso smażę na średniej mocy palnika przez 10 minut. Przewracam na drugą stronę, wlewam 1/3 szklanki bulionu lub rosołu. Patelnię z mięsem przykrywam

Zasmakuj Kuchni
Schab pieczony z żurawiną w sosie żurawinowym i karmelizowanymi jabłkami 211

folia i na noc wstawic do lodowki.Nastepnego dnia obrac warzywa,pokroic na mniejsze kawalki.Oblozyc nimi schab,wsypac przebrana zurawine ( czesc odlozyc na bok) i podlac bulionem.Wstawic do nagrzanego piekarnika do 180 °C i piec 1-1,5 godziny.W miedzyczasie podlac kilka razy mieso sosem.Dziesiec minut przed koncem zwiekszam temperature do 200°C,by przyrumienic skorke.Mozna rowniez calosc upiec w rekawie(...)gesty rozrzedzic bulionem.Wsypac odlozona zurawine i gotowac jeszcze okolo 10 minut, az zmieknie.Doprawic miodem i octem balsamicznym do smaku.Tak przygotowany sos bedzie ciekawie wygladal z plywajacymi kulkami zurawiny,lecz bedzie w kolorze pieczeniowymtzn.straci czerwony kolorek.Gdy do pieczenia dodamy cala zurawine ,a po upieczeniu owoce zblendujemy,bez dodatkowego gotowania,sos co prawda nie bedzie mial plywajacych jagodek,za to sliczny malinowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa pho z wieprzowiną 159

rybnego 1 łyżeczka cukru 125g chudej wieprzowiny (polędwicy lub schabu) cytryna lub limonka pokrojona w ósemki 2 łyżki świeżej kolendry posiekanej 0,5 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki 1 mała papryczka chili drobno pokrojona pikantny sos sriracha Przygotowanie : Makaron włożyć do miski i zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut, aby napęczniał, po czym odcedzić. Do suchego garnka wrzucic gwiazdkę(...)Wlać do nich bulion, sos rybny i cukier. Zagotować, przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez 20 minut. Zupę przecedzić do drugiego garnka, zagotować i wrzucić do niej cieniutko pokrojoną wieprzowinę, aby móc bardzo cienko pokroić mięso należy je lekko zmrozić. Gotować przez 2-3 minuty. Do miseczek włożyć makaron, zalać go wrzącą zupę z mięsem i od razu podawać

Codzienne Gotowanie
Mus jabłkowy do schabu 66

kiedy piekę schab, ale z inną wędliną również bardzo dobrze się komponuje. Składniki: ? 1 kg jabłek, ok. 6-7 sztuk ? 1 szklanka soku jabłkowego ? 1 cukier waniliowy ? 1 łyżka mąki ? 3 łyżki śmietany 12-18% Wykonanie: ? Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce, dodać cukier waniliowy, sok jabłkowy i gotować, aż będą miękkie (k .15 minut). ? Na koniec posypać

To co kocham
Schab w sosie z szuszonych śliwek 138

schab był przykryty, ale nie pływał). 15 śliwek drobno pokroić. Dodać do garnka razem z tymiankiem i rozmarynem. Dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie, a warzywa i owoce zaczną się rozpadać (około 40-60 minut). Wyjąć mięso, sos zblendować lub przetrzeć przez sito. Włożyć mięso z powrotem, dodać pozostałe śliwki w całości. Gotować około 15 minut. Mąkę rozmieszać

Zielona Kuchnia
Mus jabłkowy do schabu 130

schab, ale z inną wędliną również bardzo dobrze się komponuje. Składniki: • 1 kg jabłek, ok. 6-7 sztuk • 1 szklanka soku jabłkowego • 1 cukier waniliowy • 1 łyżka mąki • 3 łyżki śmietany 12-18% Wykonanie: • Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce, dodać cukier waniliowy, sok jabłkowy i gotować, aż będą miękkie (k .15 minut

To co kocham
Schab z dzika na sianie 117

chłodne miejsce na dwa dni. Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, zalać winem - tak, aby były całe przykryte. Dodać przyprawy i gotować około 10 -15 minut. Przykryć i odstawić do ostudzenia. Gruszki wyjąć, wywar przecedzić i gotować aż zacznie się „pienić”. Zdjąć z ognia i dodać zimne masło, dokładnie wymieszać. Mięso umyć, osuszyć. Pieprz(...)nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25- minut. Najlepszą metodą na sprawdzenie czy mięso jest upieczone jest zmierzenie jego temperatury. Nie dziurkujemy mięsa w trakcie pieczenia.  Termometr należy włożyć przed pieczeniem. Gdy wskaże 72 stopnie, mięso wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut aby odpoczęło. Temperatura wewnątrz dojdzie do 75 stopni. Schab pokroić w plastry, polać sosem, podawać z gruszkami

królestwo garów
Imprezowe Roladki 122

Imprezowe Roladki Takie roladki ze schabu możemy przygotować na niedzielny obiad albo różne imprezy. Idealnie pasują do roladek kopytka lub kluski śląskie. 10 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 kg schabu ·        2 papryki czerwone ·        4 ogórki konserwowe(...)oleju. 3.    Roladki przekładamy do naczynia z gotującą wodą i gotujemy do chwili, kiedy mięso będzie miękkie. 4.    Następnie dodajemy przecier, ketchup, musztardę, ocet, wsypujemy cukier, tymianek oraz paprykę ostrą. 5.    Paprykę oraz ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę i łączymy z sosem, 10 minut gotujemy. 6.    Roladki gotowe

Kulinarna Chwila
Żurawina do mięsa 147

karkówki czy schabu). Przyrządzenie żurawiny nie jest skomplikowane. Trzeba tylko pamiętać, aby słoiki, do których będziemy ją dawać, były porządnie umyte i najlepiej jeszcze wyparzone. SKŁADNIKI: - 500 gram żurawiny - ok. pół szklanki wody - 4 łyżki cukru trzcinowego Żurawinę przebieram, myję, wrzucam do garnka, wlewam wodę i dodaję cukier. Mieszam i gotuję na wolnym ogniu ok. 40- 50 minut, aż żurawina

Wielopokoleniowo
Glazurowana czerwona papryka słodko-kwaśna 223

oliwy i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Dorzucamy bazylię, mieszamy i wyłączamy ogień. Paprykę przerzucamy do miski i przykrywamy, żeby smaki i aromaty się wymieszały. Jeśli używamy tego przepisu jako dodatku do mięsa, można patelni nie myć, tylko lekko ją wytrzeć i dalej smażyć na niej mięso, co dodatkowo nada mu aromat papryki. Świetnie pasuje do podsmażanego schabu. *jeśli

Pociąg Do Kuchni
Tajskie curry z wieprzowiny z masłem orzechowym 168

stworzyło wspaniały sos.  Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu i co więcej nie wymaga zbyt wielu składników.  Składniki : pęczek dymki mały pęczek świeżej kolendry 400g wieprzowiny (schab) 3 łyżki czerwonej pasty curry 4 łyżki masła orzechowego 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka sosu sojowego puszka mleka kokosowego (400ml) opakowanie mini kolb kukurydzy sok z połowy limonki sól(...)drobno pokrojone łodyżki kolendry. Smażyć przez około minutę po czym dodać pokroją w cienkie paski wieprzowinę. Smażyć przez kilka minut, aż mięso zacznie lekko brązowieć. Dodać pastę curry i masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać cukier, wlać sos sojowy i mleko kokosowe oraz niewielką ilość wody. Wszystko wymieszać, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, mieszać

Codzienne Gotowanie
Makaron po tajsku 114

Kuchnia tajska zauroczyła nas nie tylko tym, że szybko możemy ją popełnić. Te smaki są tak proste, jednocześnie tak wyrafinowane <3 Boskość po prostu! Składniki 400 g schabu wieprzowego 1 papryka zielona 1 papryka pomarańczowa 1 garść grzybów mun 1 por (biała część) 100 g pędów bambusa 200 g makaronu chow mein 3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka sosu(...)Mięso kroimy w tzw. zapałkę. Papryki kroimy w paski. Grzyby mun, uprzednio gotowane, kroimy w paski. Por kroimy w piórka. Pędy bambusa osączamy i kroimy w zapałkę. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie składniki, lekko podlewając sosem sojowym. Po kilku minutach dodajemy cukier, chwilę smażymy, cały czas mieszając, pod koniec dodajemy sos ostrygowy

R'n'G Kitchen
Konfitura żurawinowa do mięs i serów 152

kaczki lub schabu.  W tym roku popełniłam swój debiut i tak o to mam swoich kilka słoiczków na zimę, żałuję tylko  że zrobiłam tak mało ;(  Składniki: 400 gram mrożonej żurawiny 150 gram cukru 100 ml wody 3 łyżki miodu Przygotowanie:  W rondelku gotujemy syrop cukrowy, czyli wodę z cukrem i miodem, gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru(...)minuty. Następnie dodajemy zamrożoną żurawinę i całość gotujemy  ok 15 minut, powinien powstać taki czerwony gęsty syrop, który po wystygnięciu zmieni się w galaretkę.  Gdy już zacznie gęstnieć, to przekładamy do wyparzonego słoiczka. Zakręcamy dokładnie. Stawiamy do góry dnem do wystygnięcia

Życie zaczyna się w kuchni