zupa - 38798 przepisów (strona:38/2587)

ZUPA - KREM Z CUKINII - NAJLEPSZA 159

Przepyszna zupa - krem z cukini, którą pokochacie od pierwszej łyżki:) Ugotowana na warzywnym bulionie i zagęszczona śmietankowym serkiem topionym. Cudowna, kremowa konsystencja, piekny kolor i lekko słodki smak to główne zalety tej zupy. Choć jest sycąca i treściwa, ciężko poprzestać na jednej miseczce:) Możecie podać ją z chrupiącymi groszkami ptysiowymi (dostępne w każdym markecie, ja kupuję w Lidlu), ale świetnie(...)średnie ziemniaki 10 cm-owy kawałek pora 2 cienkie gałązki selera naciowego lub 0,5 małego selera w korzeniu 2 liście laurowe  5 ziarenek ziela angielskiego SKŁADNIKI NA ZUPĘ: 4 średnie cukinie 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 serki topione o smaku śmietankowym (2 x 100 g) 5 łyżek oliwy z oliwek szczypta gałki muszkatołowej sól świeżo zmielony

Słodko-Słony Świat Ilony
ZUPA KREM Z DYNI HAKKAIDO Z ZIARNAMI I PESTKAMI. 195

Najprostsze rozwiązania bywają jednak najlepsze! Temat zupy dyniowej był dość drażliwy w naszym domu. Wszyscy dookoła zachwycali się jej smakiem, receptury wychodziły z każdego zakątka świata - zarówno z internetu, jak i z telewizji, czy podczas rozmów, aż... wyszła i z naszej lodówki jedna, później druga. Ale szału nie było. Nie poczułyśmy fenomenu. Do czasu :))) Podejście numer 3 okazało się jednym(...)niż kolor). Nie wiemy czy jest to zasługa szczelnego opakowania, czy jakieś specjalnego traktowania, ale po co wnikać w szczegóły. Można się po prostu zachwycić. Kupisz je tutaj: KLIKNIJ . Zupa wyszła wyśmienicie. Bardzo kremowa kombinacja smaków prowadziła nas od krainy lekkiej słodkości, aż do ostrych klimatów chilli (oczywiście po drodze było więcej niespodzianek smakowych, aromatycznych i barwnych). Oczywiście i ziarna

Wypisz Wymaluj
Rozgrzewająca zupa gulaszowa z ciecierzycą - w sam raz na chłodne dni 234

potrawami rozgrzewającymi i nie chodzi tylko o temperaturę potraw, lecz także o to, żeby przyprawić je troszkę ostrzej. Z własnego doświadczenia wiem, że pikantniejsza zupa rozgrzewa na dłużej :) Inspiracją do dzisiejszej zupy była gotowana kiedyś przez mojego szwagra zupa meksykańska, w której obok wołowiny króluje kolorowa papryka. Ja zastąpiłam paprykę ciecierzycą(...)ogniu do miękkości.  Do pozostałej zmielonej wołowiny dodać 3-4 łyżki zimnej wody i pieprz. Wymieszać. Formować malutkie kuleczki i wrzucać na wrzącą zupę. (Kulek nie obtaczamy w mące.) Gotować przez kilka minut. Dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę. Całość przyprawić słodką i ostrą papryką. Zagotować. Zupa najsmaczniejsza jest na drugi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa czosnkowa z nutą sezamu serwowana z chipsami szwarcwaldzkimi 157

uważany za naturalny antybiotyk i środek prewencyjny na jesienne i zimowe chłody. Dla tych, którzy nie przepadają za jego ostrym smakiem i zapachem polecam czosnek pieczony w formie pysznej zupy. Krem czosnkowa, wbrew pozorom,  jest bardzo wdzięcznym daniem, z którym można eksperymentować dodając ulubione zioła, przyprawy orientalne, wszelkiego rodzaju masale, czy też pikantne mieszanki np. hot madras curry, znakomicie(...)rozgrzewające organizm.  W trakcie pieczenia trzeba uważać, żeby go nie przypalić, bo jak wiadomo przypalony przechodzi paskudną metamorfozę i robi się gorzki, co zdecydowanie mogłoby zmienić smak naszej zupy na niekorzyść. Czas przygotowania łącznie z pieczeniem ok. 30 minut.      Składniki: 150 g serka Almette ze szczypiorkiem i cebulą, 4 główki czosnku, 2 ziemniaki, 2 szalotki

SzczyptaSmaQ
Zupa sabaudzka. 142

pokroić w drobną kostkę. Plaster szynki o grubości 1 cm pokroić w kostkę, również ser. Zagotować rosół, dodać włoszczyznę, groszek, szynkę, orzechy. Warzywa ugotować do miękkości (20-25min.) Zupę zaprawić śmietaną, zamieszać i już nie gotować. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do zupy. Dodać kostki sera. Z kapusty zdjąć liście ,opłukać,zalać osolonym wrzątkiem, pogotować 15 minut. Miseczki ( talerze(...)wyłożyć liśćmi kapusty i nalewać zupę. Miękką kapustę zjadamy razem z zupą. Zupa jest gęsta i syta

Kulinarny karnet Christophera
Zupa gulaszowa 163

jesienne chłody , rozgrzewająca zupa Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: wołowina bez kości - 1 kg  ( u mnie wieprzowina od szynki) pieczarki -250 g cebula - 2 szt papryka czerwona -1 szt papryka żółta - 1 szt pomidory - 2 szt ziemniaki - 4 szt seler - 0,5 szt por część biała- 1 kawałek smalec -2 łyżki magii - 2 łyżki czosnek - 1 ząbek koncentrat pomidorowy - 1 łyżka(...)mięsem, dusić kilka minut. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, dodać do mięsa. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, zeszklić na tłuszczu, dodać do mięsa. Zalać zupę gotowaną wodą, tak by sięgała 4 cm.ponad warstwę składników. Gdy składniki zupy będą miękkie dodać pomidory, doprawić przyprawami do smaku. Zupa powinna być pikantna. (function

Kuchnia Danusi
Zupa z botwinki z jajkiem 162

Jest sezon na botwinkę więc trzeba to wykorzystać i przygotować tak pyszną zupkę z jajkiem , myślę że takiej zupy nikt nie odmówi Zupa z botwinki z jajkiem SKŁADNIKI: jajka - 6 szt botwinka -2 pęczki pietruszka - 1 szt marchewka - 1 szt bulion - 2 litry koperek  pokrojony   -2 łyżki śmietana - 1,5 łyżki mąka - 1 łyżeczka ziemniaki -3 szt PRZYGOTOWANIE(...)buraczki i dodać z innymi warzywami do bulionu, gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodać liście z łodyżkami , gotować. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, dodać trochę wywaru, wlać do zupy zagotować. Zupę zdjąć z ognia wlać odcedzony sok, wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami. Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić na cząstki. Zupę podawać z jajkiem i posiekanym koperkiem. (function

Kuchnia Danusi
Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym 122

Dzisiaj szybciutka kremowa zupa z dyni z azjatycką nutką. Jeśli mamy upieczoną dynię, przygotowanie zupy zajmie nam dosłownie chwilę. Polecam też upieczenie większej ilości dyni, zmikoswanie jej i zamrożenie. Wtedy wystarczy tylko wyjąć dynię z zamrażalnika i gotowe ! Ilość wody czy bulionu jest zależna od tego czy lubimy gęstą czy też rzadszą zupę. Ja lubię taką, że łycha w niej(...)stała :-), co też widać na zdjęciu. Zupa krem  z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Składniki: 700 g pieczonej dyni , u mnie dynia melonowa Muscat de Provance 250 ml mleczka kokosowego 700 ml bulionu lub wody 1/2 małej papryczki chili 1 łyżeczka curry sól Wykonanie: Wszystkie składniki zupy dokładnie blendujemy, a następnie doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa tajska z kurczakiem z dodatkiem oleju rzepakowego 311

Dzisiaj na blogu kolejna odsłona zupy tajskiej. W domu bardzo lubimy tę zupę, można ją urozmaicać dodając różne składniki, nigdy się nie nudzi. Raz możemy ją zrobić ostrzejszą, innym razem łagodniejszą. A poza tym jest gotowa do zjedzenia w miarę szybko. Do jej przygotowania, czyli do smażenia kurczaka i warzyw użyłam(...)zalecają spożycie 2 łyżek tego oleju dziennie.  W domu używam do smażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi zapachów, co jest bardzo istotne.  Zupa tajska z kurczakiem z dodatkiem oleju rzepakowego Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 2 piersi z kurczaka 2 szalotki 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego 200 g mrożonego zielonego groszku 5 -6 pieczarek

Kulinarne przygody Gatity
Termosy obiadowe długo trzymające ciepło! Termosy N’OVEEN 18

najlepszym wyborem: Termos obiadowy 470 ml Termosy TB930 (zielony) i TB935 (czarny) mają pojemność 470 ml, co czyni je idealne jako termos na jedną porcję dania lub termos na zupę dla dziecka. Ten poręczny termos szczególnie sprawdzi się w trakcie kilkugodzinnej podróży (zarówno samochodem, jak i pociągiem, czy autobusem), a także do zabrania ze sobą do pracy, do szkoły(...)porządną porcję ciepłego posiłku! Termos obiadowy 800 ml Termosy obiadowe o pojemności 800 ml to modele TB951 (szary) i TB955 (czarny). Taki duży termos obiadowy pomieści nawet trzy porcje zupy! Będzie to dobry wybór jako termos obiadowy do samochodu na dłuższą podróż, a także jako termos obiadowy do przenoszenia zup i innych posiłków na działkę lub do rodziny, czy znajomych

Via Gusto
Zupa z brukselką 23

Brukselka to warzywo, które fantastycznie odnajduje się w zupach, surówkach i daniach gorących takich jak na przykład zapiekanka . W zależności od rodzaju dania, sięgnąć można po świeżą bądź mrożoną brukselkę. W ciągu roku świeża brukselka dostępna jest jedynie przez krótki okres czasu, w przeciwieństwie do brukselki mrożonej, którą zakupić można przez okrągły rok. Z czym łączyć brukselkę? Warzywo to smakuje(...)pysznie połączone z intensywnym serem takim jak parmezan lub ser pleśniowy , boczkiem, mięsem drobiowym, wołowym oraz wieprzowym. Zupa z brukselki z dodatkiem boczku, ziemniaków i cebuli to pierwsze danie obiadowe , które łączy w sobie lekko gorzki smak brukselki z wędzonką. Do smaku zupę podlałam śmietanką oraz pasatą pomidorową, dodałam do niej również czosnek a także świeżą natkę pietruszki. Przygotowanie zupy

MeCooks
Najlepsze zupy rozgrzewające na jesień 29

czas, kiedy liście opadają z drzew i powoli przygotowujemy się do nadchodzącej zimy. To również okres, w którym nasze podniebienia pragną czegoś bardziej treściwego, bogatego w smaki i aromaty. Zupy idealnie wpisują się w ten klimat, oferując nam nie tylko ciepło, ale także przyjemność z jedzenia. Oto kilka powodów, dlaczego powinny na stałe zagościć w Twoim jesiennym menu. Kiedy temperatura(...)zewnątrz spada, zupa to doskonały sposób, aby się rozgrzać. Ogrzewający bulion i aromatyczne przyprawy mogą rozprowadzić ciepło w całym ciele, dając nam uczucie komfortu i relaksu. Sezonowe składniki do zupy Jesień obfituje w świeże składniki, takie jak dynia, grzyby, marchewki czy jabłka. Wykorzystanie sezonowych produktów w zupach sprawia, że dania te są nie tylko smaczne, ale także pełne witamin

Alle Dobre!
Botwinka przez cały rok! 32

Botwinka, znana również jako barszcz botwinkowy, to pyszna i tradycyjna polska zupa, która cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza w okresie wiosennym i letnim. Głównym składnikiem botwinki są młode liście i łodygi buraków, które nadają zupie nie tylko wyjątkowy smak, ale także piękny, różowy kolor. Moja rodzina bardzo lubi botwinkę. Kiedy więc na wiosnę pojawiają się pierwsze buraki z nacią(...)razu sięgam po nie i gotuję botwinkę. Nawet mrożę liście i łodygi, aby cieszyć się tą zupą zimową porą. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na botwinkę. Botwinkę można ugotować klasycznie dodając do niej inne warzywa korzenne, czyli tak zwane warzywa na zupę jak marchewka, pietruszka, czy seler. Potem można zupę nieco odmienić podając ją z różnymi dodatkami. Co powiecie

codojedzenia