podstawie przepisu z książki "Le Cordon Bleu - Zupy" Kolejna zupa czosnkowa, wyszła bardzo delikatna, może nawet zbyt delikatna. Pod koniec gotowania dodałam dodatkowe 4 starte ząbki czosnku - nadal nie była mocno czosnkowa. Dla miłośników niezbyt wyrazistych smaków - w sam raz. Mimo małej czosnkowatości - zupę polecam, bo smaczna. A może to czosnek był delikatny? składniki ( 4 osoby(...)masła obrane ząbki czosnku z 2 główek + 2 - 4 ząbki do starcia i podostrzenia zupy 2 cebule drobno posiekane 300 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków 500 ml mleka 500 ml bulionu z kurczaka przygotowanie W rondelku roztopić ok 1/3 porcji masła, wrzucić całe ząbki czosnku i dusić na złoty kolor przez ok 5 - 7 min. Dodać
Stare GaryPyszna portugalska zupa caldo verde - zielony bulion. Dobra na nasze zimowe chłody. Podobno najlepsza po odgrzaniu na drugi dzień. Nie udało mi się sprawdzić. przepis ze strony Leites Culinaria składniki 1/4 szklanki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 280g hiszpańskiej chorizo lub portugalskiej Chouriço, pokrojone w plasterki 1 duża cebula, pokrojona w kostkę(...)przez 2 minuty. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać bulionem , doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień i gotować 15 - 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Kiedy zupa nieco przestygnie dorzucić do niej część usmażonych plasterków kiełbasy ( zostawić po 2- 3 plasterki do dołożenia bezpośrednio na talerz) i całość dobrze zmiksować. Można też wcale kiełbasy nie miksować tylko dodać
Stare GaryŚwietna zupa. Bardzo delikatna, łosoś jest dodatkiem, który nadaje zupie lekki rybny smak. Myślę, że ci, którzy za zupą rybną nie przepadają, a lubią ryby, mogą spokojnie spróbować takiej kombinacji. Jest wyjątkowo smaczna! Polecam ! Robiłam na podstawie przepisu ze strony Simply Recipes składniki 260 - 300 g filetu z łososia, bez skóry 70 - 80 g boczku wędzonego 3 łodygi(...)łososia i obsmażyć z jednej strony, delikatnie przełożyć kawałki ryby na drugą stronę i też obsmażyć. Ryba ma być lekko zbrązowiona. Kiedy ziemniaki są już ugotowane, przełożyć łososia do zupy ( np łyżką cedzakową). Gotować jeszcze na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodać otartą skórkę cytrynową, doprawić śmietaną i jeżeli konieczne - solą. Podawać zupę posypaną szczypiorkiem. Smacznego
Stare GaryPachnąca koprem i kminkiem zupa z ziemniakami. Może nie najładniejsza, ale dla mnie, miłośniczki i kopru i kminku - świetna! Aby można było cieszyć się nią cały rok, warto koper zamrozić. Oczywiście, najlepsza będzie, jeżeli użyjemy dobrego, mięsnego wywaru. składniki 500 g ziemniaków ( u mnie młode ) ok 1,5 l bulionu z kostki lub rosołu łyżka kminku pęczek kopru(...)pęczka koperku ( część odłożyć do posypania zupy) mały por, tylko biała część 3 łyżki śmietany 18% łyżka masła sól, pieprz do smaku przygotowanie Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Umyty por pokroić w półplasterki. Do garnka z bulionem włożyć koper, dodać kminek, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie koper usunąć
Stare GaryŚwietna włoska zupa z mieszanych warzyw, lekka, w sam raz na końcówkę lata. Świeże pomidory możemy zastąpić krojonymi pomidorami z puszki. Makaron gotowałam osobno, bałam się, że ugotowany w zupie będzie zbyt rozmoczony - zwłaszcza na drugi dzień. A porcja zupy wychodzi solidna, więc na 2 dni dla 3 - 4 osób wystarczy. Koniecznie posypcie zupę serem! Inspiracją był przepis(...)pietruszką, bazylią, oregano i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. W międzyczasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu; odcedzić. Zupę doprowadzić ponownie do wrzenia. Podawać z dodatkiem makaronu, posypaną serem. Można polać oliwą. Smacznego
Stare Garybardzo dobra zupa na chłodne dni. Sycąca, dosyć gęsta, jalapeno znakomicie ją zaostrza. Najlepiej jeżeli każdy posypie zupę takimi dodatkami jakie najbardziej lubi. Inspiracją był przepis z tej strony składniki 200 g wędzonego boczku, pokrojony w kostkę 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki mąki 1 l rosołu (4 szklanki) 1000 g czerwonych ziemniaków, pokrojone(...)minut. Posypać cebulę mąką i podsmażać , stale mieszając, około minuty.. Powoli wlać bulion, stale mieszając, tak aby nie powstały grudki. Dodać ziemniaki, wsypać boczek (zostawić trochę do posypania zupy) doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki są bardzo miękkie (15-30 minut, w zależności od wielkości ziemniaków). Korzystając z ubijaka - tłuczka do ziemniaków lub widelca
Stare GaryPrzepis na zupę migdałową jakiś czas temu znalazłam w gazecie (nie pamiętam której) i wydał mi się na tyle ciekawy, że zapisałam go na małej karteczce- która gdzieś się zapodziała, została zapomniana, a dziś rano przypadkowo wpadła mi w ręce :) Szybko zabrałam się więc do pracy i na śniadanie zupa migdałowa pojawiła się na stole, ale śmiało można ją przygotować(...)jako ciepła zupa na obiad czy nawet jako deser. Mleczna, słodka, syta, a jeżeli chodzi o smak, to z nóg nie powala, jednak warto spróbować, bo być może komuś z Was bardzo przypadnie do gustu? I przy okazji, nie zapomnijcie o konkursie-klik w którym można wygrać własną książkę kucharską! Bardzo zapraszam do wzięcia udziału, jeszcze zdążycie :) * migdały
Kraina Miodem PłynącaJedna z najbardziej popularnych zup we Francji, której bazą jest głównie cebula (duuużo cebuli) smażona długo i na bardzo małym ogniu, podlana białym winem, a na koniec zapiekana z grzankami serowymi. Ja, zamiast grzanek, zaserwowałam kluseczki z parmezanu. Należy również wiedzieć, że zupa nie zalicza się do tych 'szybkich', jednak w jej przypadku nie warto iść na skróty, gdyż dobrze(...)odpowiednio przygotowana ma fantastyczny i bogaty smak. Polecam, jest naprawdę pyszna! :) Zupa: * cebula biała- 1 kg * bulion- 700 ml* * białe wino- 200 ml * masło klarowane- 90 g * odrobina tymianku( świeży lub suszony) * natka pietruszki- do posypania Kluseczki: * parmezan tarty- 40 g * kasza manna- 40 g Zupa: Cebulę obrać i pokroić w piórka. W dużym rondlu stopić masło, wrzucić cebulę
Kraina Miodem PłynącaBardzo smaczna zupa na dużej ilości warzyw, z ryżem i dorszem- lekka, pożywna i rozgrzewająca- za sprawą dodanej papryczka chili i odrobiny kurkumy. Do zupy można dodać filety z dowolnej ryby, ja początkowo robiłam z łososiem, ale po wypróbowaniu z dorszem zdecydowanie wolę tą wersję, jest delikatniejsza w smaku :) Polecam! * bulion warzywny- 1,5l* * marchew- 2 szt. * pietruszka(...)Gotować do miękkości ryżu. W międzyczasie wyczyścić filet z dorsza, pokroić w kostkę (tylko nie drobno, bo ryba się rozpadnie) i 2-3 minuty przed końcem czasu gotowania się zupy wrzucić rybę. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz papryczką chili. Posypać koprem. Smacznego! * w przypadku tej zupy nie polecam wywaru mięsnego- ryba i mięso trochę się tu 'kłóci' :) Można też zrobić
Kraina Miodem PłynącaLyon dziś... 12'C! Powiem Wam, że chyba jeszcze nigdy nie doświadczyłam takiej temperatury w grudniu, ale to i tak nie przeszkada w zjedzeniu pysznej, rozgrzewającej, pikantnej zupy Porowo-Kukurydzianej :) Skąd takie połączenie? Naczelny zażyczył sobie zupę porowo-marchewkową, ale z racji braku Pani Marchewki, szybko znalazłam jej pyszny i zupełnie inny zamiennik :) Składniki: 250ml bulionu 1 duży(...)posiekany czosnek. Wszystko podsmażamy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojony w plasterki por. Solimy i pieprzymy. Nie lubię smaku przypalonego pora z czosnkiem :) a poza tym zepsuje to kolor zupy, dlatego uważajcie, aby nic się nie przypaliło. Gdy tłuszcz odparuje, a por jest wciąż twardawy, dodajemy kilka łyżek wody. Do garnka z porem i cebulą wlewamy bulion z ziemniakami
Kitchens AlphabetJeśli nie macie pomysłu na obiad to mam dla Was rozwiązanie:) Zupa meksykańska! Gęsta, treściwa, pożywna i bardzo rozgrzewająca. Można ją podać na bardzo ostro z papryczką chili (ja ze względu na dzieci nie dodaję jej) albo na pikantnie z dodatkiem pieprzu cayenne. Ja właśnie taką wersję lubię najbardziej. Zupa jest w sam raz:) Wyrazistości nadaje jej dodatek sera, dlatego(...)garnka z mięsem i warzywami. Dodaj 2 szklanki bulionu, pieprz cayenne, pieprz, sól, cukier, bazylię (świeżą drobno posiekaj), masło oraz przecier pomidorowy (opcjonalnie odrobinę posiekanej papryczki chili, jeśli zupa ma być bardzo ostra). Całość gotuj jeszcze jakieś 5-10 minut, by smaki się "przegryzły", a zupa lekko zgęstniała. Gotową zupę posyp tartym parmezanem lub Grana Padano. Podawaj z grzankami
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepyszna zupa - krem z cukini, którą pokochacie od pierwszej łyżki:) Ugotowana na warzywnym bulionie i zagęszczona śmietankowym serkiem topionym. Cudowna, kremowa konsystencja, piekny kolor i lekko słodki smak to główne zalety tej zupy. Choć jest sycąca i treściwa, ciężko poprzestać na jednej miseczce:) Możecie podać ją z chrupiącymi groszkami ptysiowymi (dostępne w każdym markecie, ja kupuję w Lidlu), ale świetnie(...)średnie ziemniaki 10 cm-owy kawałek pora 2 cienkie gałązki selera naciowego lub 0,5 małego selera w korzeniu 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego SKŁADNIKI NA ZUPĘ: 4 średnie cukinie 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 serki topione o smaku śmietankowym (2 x 100 g) 5 łyżek oliwy z oliwek szczypta gałki muszkatołowej sól świeżo zmielony
Słodko-Słony Świat IlonyNajprostsze rozwiązania bywają jednak najlepsze! Temat zupy dyniowej był dość drażliwy w naszym domu. Wszyscy dookoła zachwycali się jej smakiem, receptury wychodziły z każdego zakątka świata - zarówno z internetu, jak i z telewizji, czy podczas rozmów, aż... wyszła i z naszej lodówki jedna, później druga. Ale szału nie było. Nie poczułyśmy fenomenu. Do czasu :))) Podejście numer 3 okazało się jednym(...)niż kolor). Nie wiemy czy jest to zasługa szczelnego opakowania, czy jakieś specjalnego traktowania, ale po co wnikać w szczegóły. Można się po prostu zachwycić. Kupisz je tutaj: KLIKNIJ . Zupa wyszła wyśmienicie. Bardzo kremowa kombinacja smaków prowadziła nas od krainy lekkiej słodkości, aż do ostrych klimatów chilli (oczywiście po drodze było więcej niespodzianek smakowych, aromatycznych i barwnych). Oczywiście i ziarna
Wypisz Wymalujpotrawami rozgrzewającymi i nie chodzi tylko o temperaturę potraw, lecz także o to, żeby przyprawić je troszkę ostrzej. Z własnego doświadczenia wiem, że pikantniejsza zupa rozgrzewa na dłużej :) Inspiracją do dzisiejszej zupy była gotowana kiedyś przez mojego szwagra zupa meksykańska, w której obok wołowiny króluje kolorowa papryka. Ja zastąpiłam paprykę ciecierzycą(...)ogniu do miękkości. Do pozostałej zmielonej wołowiny dodać 3-4 łyżki zimnej wody i pieprz. Wymieszać. Formować malutkie kuleczki i wrzucać na wrzącą zupę. (Kulek nie obtaczamy w mące.) Gotować przez kilka minut. Dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę. Całość przyprawić słodką i ostrą papryką. Zagotować. Zupa najsmaczniejsza jest na drugi
Codzienna kuchnia niecodziennauważany za naturalny antybiotyk i środek prewencyjny na jesienne i zimowe chłody. Dla tych, którzy nie przepadają za jego ostrym smakiem i zapachem polecam czosnek pieczony w formie pysznej zupy. Krem czosnkowa, wbrew pozorom, jest bardzo wdzięcznym daniem, z którym można eksperymentować dodając ulubione zioła, przyprawy orientalne, wszelkiego rodzaju masale, czy też pikantne mieszanki np. hot madras curry, znakomicie(...)rozgrzewające organizm. W trakcie pieczenia trzeba uważać, żeby go nie przypalić, bo jak wiadomo przypalony przechodzi paskudną metamorfozę i robi się gorzki, co zdecydowanie mogłoby zmienić smak naszej zupy na niekorzyść. Czas przygotowania łącznie z pieczeniem ok. 30 minut. Składniki: 150 g serka Almette ze szczypiorkiem i cebulą, 4 główki czosnku, 2 ziemniaki, 2 szalotki
SzczyptaSmaQ