zupa - 39132 przepisów (strona:38/2609)

Zupa czosnkowa II 164

podstawie przepisu z książki "Le Cordon Bleu  - Zupy" Kolejna zupa czosnkowa, wyszła bardzo  delikatna, może nawet zbyt delikatna. Pod koniec gotowania dodałam dodatkowe 4 starte ząbki czosnku  - nadal nie była mocno czosnkowa. Dla miłośników niezbyt wyrazistych smaków - w sam raz. Mimo małej czosnkowatości  - zupę polecam, bo smaczna. A może to czosnek był delikatny? składniki ( 4 osoby(...)masła obrane ząbki  czosnku  z 2 główek + 2 - 4 ząbki do starcia i podostrzenia zupy 2 cebule drobno posiekane 300 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków 500 ml mleka 500 ml bulionu z kurczaka przygotowanie W rondelku roztopić ok 1/3 porcji masła, wrzucić całe ząbki czosnku i dusić na złoty kolor przez ok 5 - 7 min. Dodać

Stare Gary
Zupa z jarmużem czyli Caldo verde 153

Pyszna portugalska zupa caldo verde -  zielony bulion. Dobra na nasze zimowe chłody. Podobno najlepsza po odgrzaniu na drugi dzień. Nie udało mi się sprawdzić.  przepis ze strony  Leites Culinaria składniki 1/4 szklanki  oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia  280g hiszpańskiej chorizo lub portugalskiej Chouriço, pokrojone w plasterki 1 duża cebula, pokrojona w kostkę(...)przez 2 minuty. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać bulionem , doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień i gotować 15 -  20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Kiedy zupa nieco przestygnie dorzucić do niej część usmażonych plasterków kiełbasy ( zostawić po 2- 3 plasterki do dołożenia bezpośrednio na talerz) i całość dobrze zmiksować. Można też wcale kiełbasy nie miksować tylko dodać

Stare Gary
Gęsta zupa z łososiem czyli chowder łososiowy 171

Świetna zupa. Bardzo delikatna, łosoś jest dodatkiem, który nadaje zupie lekki rybny smak. Myślę, że ci, którzy za zupą rybną nie przepadają, a lubią ryby, mogą spokojnie spróbować takiej kombinacji. Jest wyjątkowo smaczna! Polecam ! Robiłam na podstawie przepisu ze strony  Simply Recipes składniki 260 - 300 g filetu z łososia, bez skóry 70 - 80 g boczku wędzonego 3 łodygi(...)łososia i obsmażyć z jednej strony, delikatnie przełożyć kawałki ryby na drugą stronę i też obsmażyć. Ryba ma być lekko zbrązowiona. Kiedy ziemniaki są już ugotowane, przełożyć łososia do zupy ( np łyżką cedzakową). Gotować jeszcze na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodać otartą skórkę cytrynową, doprawić śmietaną i jeżeli konieczne - solą. Podawać zupę posypaną szczypiorkiem. Smacznego

Stare Gary
Zupa z koprem i ziemniakami 161

Pachnąca koprem i kminkiem zupa z ziemniakami. Może nie najładniejsza, ale dla mnie, miłośniczki i kopru i kminku - świetna! Aby można było cieszyć się nią cały rok, warto koper zamrozić. Oczywiście, najlepsza będzie, jeżeli użyjemy dobrego, mięsnego wywaru. składniki 500 g ziemniaków ( u mnie młode ) ok 1,5 l bulionu z kostki lub rosołu łyżka kminku  pęczek kopru(...)pęczka koperku (  część odłożyć do posypania zupy) mały por, tylko biała część 3 łyżki śmietany 18% łyżka masła sól, pieprz do smaku przygotowanie Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Umyty por pokroić w półplasterki. Do garnka z bulionem włożyć koper, dodać kminek, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie koper usunąć

Stare Gary
Minestrone - zupa z mieszanych warzyw 191

Świetna włoska zupa z mieszanych warzyw, lekka, w sam raz na końcówkę  lata. Świeże pomidory możemy zastąpić krojonymi pomidorami z puszki. Makaron gotowałam osobno, bałam się, że ugotowany w zupie będzie zbyt rozmoczony - zwłaszcza na drugi dzień. A porcja zupy wychodzi solidna, więc na 2 dni dla 3 - 4 osób wystarczy. Koniecznie posypcie zupę serem!  Inspiracją był przepis(...)pietruszką, bazylią, oregano i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. W międzyczasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu; odcedzić. Zupę doprowadzić ponownie do wrzenia.  Podawać z dodatkiem makaronu, posypaną serem. Można polać oliwą. Smacznego

Stare Gary
Zupa z ziemniakami i cheddarem 173

bardzo dobra zupa na chłodne dni. Sycąca, dosyć gęsta, jalapeno znakomicie ją zaostrza. Najlepiej jeżeli każdy posypie zupę takimi dodatkami jakie najbardziej lubi.  Inspiracją był przepis z   tej  strony składniki 200 g  wędzonego boczku, pokrojony w kostkę 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki mąki 1 l rosołu  (4 szklanki) 1000 g  czerwonych ziemniaków, pokrojone(...)minut. Posypać cebulę mąką i podsmażać , stale mieszając, około minuty.. Powoli wlać bulion, stale mieszając, tak aby nie powstały grudki. Dodać ziemniaki, wsypać boczek (zostawić trochę do posypania zupy) doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki są bardzo miękkie (15-30 minut, w zależności od wielkości ziemniaków). Korzystając z ubijaka - tłuczka do ziemniaków lub widelca

Stare Gary
Zupa migdałowa z ryżem na słodko 149

Przepis na zupę migdałową jakiś czas temu znalazłam w gazecie (nie pamiętam której) i wydał mi się na tyle ciekawy, że zapisałam go na małej karteczce- która gdzieś się zapodziała, została zapomniana, a dziś rano przypadkowo wpadła mi w ręce :) Szybko zabrałam się więc do pracy i na śniadanie zupa migdałowa pojawiła się na stole, ale śmiało można ją przygotować(...)jako ciepła zupa na obiad czy nawet jako deser. Mleczna, słodka, syta, a jeżeli chodzi o smak, to z nóg nie powala, jednak warto spróbować, bo być może komuś z Was bardzo przypadnie do gustu? I przy okazji, nie zapomnijcie o konkursie-klik w którym można wygrać własną książkę kucharską! Bardzo zapraszam do wzięcia udziału, jeszcze zdążycie :) * migdały

Kraina Miodem Płynąca
Zupa cebulowa z serowymi kluseczkami 162

Jedna z najbardziej popularnych zup we Francji, której bazą jest głównie cebula (duuużo cebuli) smażona długo i na bardzo małym ogniu, podlana białym winem, a na koniec zapiekana z grzankami serowymi. Ja, zamiast grzanek, zaserwowałam kluseczki z parmezanu. Należy również wiedzieć, że zupa nie zalicza się do tych 'szybkich', jednak w jej przypadku nie warto iść na skróty, gdyż dobrze(...)odpowiednio przygotowana ma fantastyczny i bogaty smak. Polecam, jest naprawdę pyszna! :) Zupa: * cebula biała- 1 kg * bulion- 700 ml* * białe wino- 200 ml * masło klarowane- 90 g * odrobina tymianku( świeży lub suszony) * natka pietruszki- do posypania Kluseczki: * parmezan tarty- 40 g * kasza manna- 40 g Zupa: Cebulę obrać i pokroić w piórka. W dużym rondlu stopić masło, wrzucić cebulę

Kraina Miodem Płynąca
Zupa ryżowa z dorszem 124

Bardzo smaczna zupa na dużej ilości warzyw, z ryżem i dorszem- lekka, pożywna i rozgrzewająca- za sprawą dodanej papryczka chili i odrobiny kurkumy. Do zupy można dodać filety z dowolnej ryby, ja początkowo robiłam z łososiem, ale po wypróbowaniu z dorszem zdecydowanie wolę tą wersję, jest delikatniejsza w smaku :) Polecam! * bulion warzywny- 1,5l* * marchew- 2 szt. * pietruszka(...)Gotować do miękkości ryżu. W międzyczasie wyczyścić filet z dorsza, pokroić w kostkę (tylko nie drobno, bo ryba się rozpadnie) i 2-3 minuty przed końcem czasu gotowania się zupy wrzucić rybę. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz papryczką chili. Posypać koprem. Smacznego! * w przypadku tej zupy nie polecam wywaru mięsnego- ryba i mięso trochę się tu 'kłóci' :) Można też zrobić

Kraina Miodem Płynąca
Pikantna zupa porowo-kukurydziana. 181

Lyon dziś... 12'C! Powiem Wam, że chyba jeszcze nigdy nie doświadczyłam takiej temperatury w grudniu, ale to i tak nie przeszkada w zjedzeniu pysznej, rozgrzewającej, pikantnej zupy Porowo-Kukurydzianej :) Skąd takie połączenie? Naczelny zażyczył sobie zupę porowo-marchewkową, ale z racji braku Pani Marchewki, szybko znalazłam jej pyszny i zupełnie inny zamiennik :) Składniki: 250ml bulionu 1 duży(...)posiekany czosnek. Wszystko podsmażamy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojony w plasterki por. Solimy i pieprzymy. Nie lubię smaku przypalonego pora z czosnkiem :) a poza tym zepsuje to kolor zupy, dlatego uważajcie, aby nic się nie przypaliło. Gdy tłuszcz odparuje, a por jest wciąż twardawy, dodajemy kilka łyżek wody.  Do garnka z porem i cebulą wlewamy bulion z ziemniakami

Kitchens Alphabet
Zupa meksykańska 401

Jeśli nie macie pomysłu na obiad to mam dla Was rozwiązanie:) Zupa meksykańska! Gęsta, treściwa, pożywna i bardzo rozgrzewająca. Można ją podać na bardzo ostro z papryczką chili (ja ze względu na dzieci nie dodaję jej) albo na pikantnie z dodatkiem pieprzu cayenne. Ja właśnie taką wersję lubię najbardziej. Zupa jest w sam raz:) Wyrazistości nadaje jej dodatek sera, dlatego(...)garnka z mięsem i warzywami. Dodaj 2 szklanki bulionu, pieprz cayenne, pieprz, sól, cukier, bazylię (świeżą drobno posiekaj), masło oraz przecier pomidorowy (opcjonalnie odrobinę posiekanej papryczki chili, jeśli zupa ma być bardzo ostra). Całość gotuj jeszcze jakieś 5-10 minut, by smaki się "przegryzły", a zupa lekko zgęstniała.  Gotową zupę posyp tartym parmezanem lub Grana Padano. Podawaj z grzankami

Słodko-Słony Świat Ilony
ZUPA - KREM Z CUKINII - NAJLEPSZA 169

Przepyszna zupa - krem z cukini, którą pokochacie od pierwszej łyżki:) Ugotowana na warzywnym bulionie i zagęszczona śmietankowym serkiem topionym. Cudowna, kremowa konsystencja, piekny kolor i lekko słodki smak to główne zalety tej zupy. Choć jest sycąca i treściwa, ciężko poprzestać na jednej miseczce:) Możecie podać ją z chrupiącymi groszkami ptysiowymi (dostępne w każdym markecie, ja kupuję w Lidlu), ale świetnie(...)średnie ziemniaki 10 cm-owy kawałek pora 2 cienkie gałązki selera naciowego lub 0,5 małego selera w korzeniu 2 liście laurowe  5 ziarenek ziela angielskiego SKŁADNIKI NA ZUPĘ: 4 średnie cukinie 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 serki topione o smaku śmietankowym (2 x 100 g) 5 łyżek oliwy z oliwek szczypta gałki muszkatołowej sól świeżo zmielony

Słodko-Słony Świat Ilony
ZUPA KREM Z DYNI HAKKAIDO Z ZIARNAMI I PESTKAMI. 204

Najprostsze rozwiązania bywają jednak najlepsze! Temat zupy dyniowej był dość drażliwy w naszym domu. Wszyscy dookoła zachwycali się jej smakiem, receptury wychodziły z każdego zakątka świata - zarówno z internetu, jak i z telewizji, czy podczas rozmów, aż... wyszła i z naszej lodówki jedna, później druga. Ale szału nie było. Nie poczułyśmy fenomenu. Do czasu :))) Podejście numer 3 okazało się jednym(...)niż kolor). Nie wiemy czy jest to zasługa szczelnego opakowania, czy jakieś specjalnego traktowania, ale po co wnikać w szczegóły. Można się po prostu zachwycić. Kupisz je tutaj: KLIKNIJ . Zupa wyszła wyśmienicie. Bardzo kremowa kombinacja smaków prowadziła nas od krainy lekkiej słodkości, aż do ostrych klimatów chilli (oczywiście po drodze było więcej niespodzianek smakowych, aromatycznych i barwnych). Oczywiście i ziarna

Wypisz Wymaluj
Rozgrzewająca zupa gulaszowa z ciecierzycą - w sam raz na chłodne dni 246

potrawami rozgrzewającymi i nie chodzi tylko o temperaturę potraw, lecz także o to, żeby przyprawić je troszkę ostrzej. Z własnego doświadczenia wiem, że pikantniejsza zupa rozgrzewa na dłużej :) Inspiracją do dzisiejszej zupy była gotowana kiedyś przez mojego szwagra zupa meksykańska, w której obok wołowiny króluje kolorowa papryka. Ja zastąpiłam paprykę ciecierzycą(...)ogniu do miękkości.  Do pozostałej zmielonej wołowiny dodać 3-4 łyżki zimnej wody i pieprz. Wymieszać. Formować malutkie kuleczki i wrzucać na wrzącą zupę. (Kulek nie obtaczamy w mące.) Gotować przez kilka minut. Dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę. Całość przyprawić słodką i ostrą papryką. Zagotować. Zupa najsmaczniejsza jest na drugi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa czosnkowa z nutą sezamu serwowana z chipsami szwarcwaldzkimi 168

uważany za naturalny antybiotyk i środek prewencyjny na jesienne i zimowe chłody. Dla tych, którzy nie przepadają za jego ostrym smakiem i zapachem polecam czosnek pieczony w formie pysznej zupy. Krem czosnkowa, wbrew pozorom,  jest bardzo wdzięcznym daniem, z którym można eksperymentować dodając ulubione zioła, przyprawy orientalne, wszelkiego rodzaju masale, czy też pikantne mieszanki np. hot madras curry, znakomicie(...)rozgrzewające organizm.  W trakcie pieczenia trzeba uważać, żeby go nie przypalić, bo jak wiadomo przypalony przechodzi paskudną metamorfozę i robi się gorzki, co zdecydowanie mogłoby zmienić smak naszej zupy na niekorzyść. Czas przygotowania łącznie z pieczeniem ok. 30 minut.      Składniki: 150 g serka Almette ze szczypiorkiem i cebulą, 4 główki czosnku, 2 ziemniaki, 2 szalotki

SzczyptaSmaQ