Witajcie!, moja dzisiejsza propozycja dla Was to świetna super witaminowa zupa owocowa która postawi Was na nogi i doda słuszną porcję energii. Połączymy egzotyczne owoce takie jak mango, banan czy pomarańcza z klasyczną gruszką, aronią czy czarnym bzem. Jako podstawę zupy posłuży napar z hibiskusa który jest magazynem ogromnej porcji witaminy C. Również aronia i czarny bez zapewnią ochronę przed(...)przeziębieniem. Do zupy można dodać miód choć nie trzeba w zależności czy woli się kwaskową czy lekko słodką. Zapraszam do próbowania! Dla 2 osób Czas przygotowania 20 minut Składniki: 0,5 litra naparu z 5g hibiskusa 1 łyżka suszonego czarnego bzu 1 łyżka suszonej aronii pół banana pół mango 1 duża gruszka kilka suszonych moreli garść żytniego makaronu
Kuchnia PROzdrowotnaNasmaczniejszym i najpiekniejszym darem jesieni w kuchni jest dynia.Chyba sie ze mna zgodzicie. Najprostszym i najsmaczniejszym daniem dyniowym jest zupa krem,z tego jakze zdrowego warzywa. Jak zdrowa jest dynia , mozecie przeczytcj tutaj:Zupa krem z dyni klik. Warto poeksperymentowac z tym warzywem.Rodzajow dyni jest cale multum,a kazda daje inny smak i ma odmienne wlasciwosci.Najbardziej uniwersalna jest Hokkaido,ciemnopomaranczowa(...)miekki miazsz i skorke ,dlatego obiera sie ja tak latwo jak ziemniaka.Nadaje sie jednak glownie na zupe,gdyz jest bardzo soczysta i malo zwiezla.Zawsze mnie dziwil dodatek ziemniakow do zup kremow,a tu sama je dodalam ,zeby zagescic zupe. Najczesciej robiac zupe krem gotujemy warzywa w bulionie i jest smacznie.Jednak gdy zamienimy gotowanie na upieczenie dyni w piekarniku,nasza zupa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wykwintna i bardzo elegancka zupa z bialych szparagow, uswietni kazdy uroczysty obiad.Choc przygotowanie kremowej z zupy ze szparagow w porownaniu z innymi kremami jest dosc pracochlonne i zajmie troche czasu to naprawde warto.Podczas gotowania szparagow dom wypelni sie delikatnym,wiosennym szparagowym zapachem,a smak i wyglad wynagrodzi Ci poniesiony trud. Zapraszam do przepisu. Skladniki na 6 porcji(...)okolo 4 minut. doprawic sokiem z cytryny,bialym pieprzem i ewentualnie sola.Wymieszac ze smietana podawac posypana koperkiem i uprazonymi orzeszkami pini (uprazyc na patelni bez tluszczu) UWAGI: smak zupy mozna wzbogacic dodatkiem bialego wina.Zamiast smietany mozna dodac smietanke kokosowa.Moze sie zdarzyc,ze wywar z obierek i ogonkow ma gorzki posmak.Jesli preferujesz zupy na wywarach miesnych ugotuj szparagi na rosole
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejna propozycja dla miłośników zup-kremów, tym razem brokuły w nowej odsłonie, czyli zupa krem z brokułów. Połączenie z serem pleśniowym nadaje tej potrawie dość mocny i charakterystyczny zarówno smak jak i zapach, z pewnością zadowoli wielu smakoszy. Zupa krem z brokułów i sera pleśniowego Składniki (4 porcje): 2 brokuły 3 białe części pora 3 ząbki czosnku(...)Dodać opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki brokuły i zalać gorącym bulionem. Gotować na małym ogniu aż brokuły będą miękkie ale nie rozgotowane. Zmiksować. Do gorącej, ale nie wrzącej zupy dodać rozdrobniony ser i mieszać aż się rozpuści. Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl Smacznego Post Zupa krem z brokułów i sera pleśniowego pojawił się poraz
UgotujmyTo.plPyszna, lekko kwaskowata, pożywna zupka ogórkowa :) Zapraszam do gotowania! Składniki na ok. 1,5 litra zupy ogórkowej: 2 litry wody 500 g kości wieprzowych z odrobiną mięsa 1 pietruszka 1 marchewka 1 por kawałek selera 2 liście laurowe 2 ziela angielskie szczypta soli szczypta pieprzu 5 dużych ogórków kiszonych woda z ogórków 2 ziemniaki 2 łyżki śmietany(...)liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy dwoma litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez dwie godziny. 2. Po dwóch godzinach wyławiamy mięso i marchewkę, zupę przecedzamy (resztę warzyw wyrzucamy). Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, marchewkę i ogórki kiszone ucieramy na tarce o dużych oczkach - wrzucamy do przecedzonej zupy. Gotujemy 15 minut, aż ziemniaki
My Culinary ArtZupa grzybowa kojarzy się albo z jesienią, albo z Bożym Narodzeniem. Ja robię ją nie tylko wtedy. Lubię grzyby pod każdą postacią, a że sama ich nie zbieram (bo się nie znam :P), w sklepach nie kupuję (bo same śmieci pakują, a kasują jak za złote chyba), więc korzystam z dobrego serca babuni, która zawsze ma ich zapas :) Ostatnio znowu(...)robię to dzień wcześniej, wieczorem. Mięso lub porcję rosołową opłukać, zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i ugotować na średnim ogniu. Ja często do takich zup używam mięsa (najczęściej kawałka karkówki), które później wykorzystuję jako bazę do przygotowania farszu do pierogów, naleśników lub uduszenia w białym sosie śmietanowym. Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać
Codzienna kuchnia niecodziennapogody, która przestała nas rozpieszczać. Kiedy wracamy do domu po całym dniu obowiązków, zmarznięci i zmęczeni, myślimy tylko o tym, żeby się rozgrzać. Najprędzej rozgrzejemy się sycącą zupą, pełną aromatu i dużej szczypty ostrej papryki i imbiru. Zupa dyniowa jest moją propozycją na listopadową akcję pod nazwą Wyzwanie Blogerek". W tym miesiącu, własnie dlatego, że to taki ponury(...)imbir - do smaku. Całość gotować przez około 10-15 minut. W tym czasie przygotować kluseczki, które są najzwyklejszymi kopytkami uformowanymi w kuleczki i ugotowanymi w zupie :) Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki zmielić przez maszynkę lub zmiażdżyć praską. Dodać jajko, odrobinę soli i mąkę. Zagnieść dość zwarte ciasto. Formować niewielkie kuleczki i ugotować je w zupie dyniowej
Codzienna kuchnia niecodziennaPogoda za oknem nie nastraja optymistycznie, więc czas rozgrzać się od środka ! Proponuję pyszną, szybką i prostą do zrobienia zupę z porami i ziemniakami. Kremowa zupa porowa Składniki: 3 pory 3 ziemniaki 1 litr bulionu lub wody 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz masło lub oliwa Wykonanie: Pory kroimy w talarki, podduszamy na maśle(...)oliwie do momentu kiedy będą zeszklone. Ja to robię od razu w garnku na zupę. Ziemniaki kroimy w kostkę, dorzucamy do porów i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw około 15-20 minut. Dodajemy mleko, przyprawiamy a następnie miksujemy. *Jeśli chcemy urozmaicić naszą zupę możemy dodać do niej topiony serek, straty żółty ser, grzanki... Co kto lubi
Kulinarne przygody Gatitynaprawdę jest to tajski kleik ryżowy, a od klasycznego różni się tym, że jest baardzo smaczny ;) Posmakowała nawet mojemu Ukochanemu, który z całego serca nienawidzi kleików, owsianek itp. Zupę można przygotować dzień wcześniej, a rano ją jedynie odgrzać - w takiej wersji jest nawet smaczniejsza i gęstsza. Przepis znalazłam na stronie Thai Table . Do zupy możecie dodać swoje ulubione dodatki(...)Ryż jaśminowy przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą!), wkładamy do misy blendera i miksujemy na gładką masę z kilkoma łyżkami bulionu wieprzowego. Przelewamy do zupy i gotujemy jeszcze 10 - 15 minut. 3. Zupę doprawiamy (u mnie sosem sojowym i mieloną kolendrą), dokładnie mieszamy. Delikatnie wbijamy jajka i gotujemy na małym ogniu 4 minuty- otrzymamy jajka
Tajskie smakimieszamy całość i dodajemy ugotowane na parze brokuły. Zmniejszamy ogięń do minimum i całość dokładnie zblendować (można ostawić kilka różyczek do dekoracji). Wyłączamy grzanie. Do osobnej miseczki przelewamy część zupy i łączymy ją ze śmietaną ( nie dodajemy śmietany od razu do zupy, żeby się nie zważyła). Dodajemy do reszty zupy i dokładnie mieszamy. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z grzankami
Pudełko rozmaitościKoperkowa to jedna z moich ulubionych zup. I to nie są tam jakieś dyrdymały, które wypisuję we wstępie, tak naprawdę jest. Najczęściej jemy ją jednak z makaronem, nie z ziemniakami. Nie mówiąc już o jajkach, które postanowiłam dodać na sam koniec. Skąd pomysł na jajka? Nie wiem, chyba pomyślałam, że dzięki temu ta zupa będzie namiastką szczawiowej, na którą akurat(...)miałam ochotę. Była. Tycią. Zwykle moje koperkowe to zupy proste, raczej dietetyczne. Tym razem postanowiłam zrobić ją jednak tak, jak zasugerowała mi dawno temu moja teściowa. Grubo, na maśle. Jadłam ją u niej wielokrotnie i za każdym razem była pyszna. No cóż, tego rodzaju tłuszcz robi swoje, taka prawda. Zanim jeszcze zaczęłam czarować przy garach, pomyślałam, że połowę koperku usmażę
Kardamonovyjuż podobny przepis na blogu, ale surowe jarzyny smaży się na patelni, potem wszystko gotuje i miksuje. Tym razem zupę zrobiłam w podobnym klimacie, ale dodałam do niej ugotowane wcześniej jarzyny (z rosołu). Liczę więc, że macie skitrane gdzieś parę sztuk ugotowanych warzyw. I bulion, a jakże. Jest duża szansa, bo dziś jest niedziela… Tola ostatnio dość sporo czasu(...)spędza ze mną w domu, muszę więc gotować także i dla niej. Wcześniej jadła w przedszkolu, potem trochę dojadała w domu. Teraz je tylko w domu, więc sami rozumiecie. Zupę zrobiłam jakoś tydzień temu, z niedzielnego rosołu. Nie zastanawiałam się za długo nad tym czym uraczyć dziecko, pomidorowa zawsze dobrze wchodzi. Kremowa pomidorowa z jarzynami z rosołu zrobiła się właściwie
KardamonovyZupa ze świeżego szczawiu Pyszna domowa zupa szczawiowa z ziemniakami, jajkiem i śmietaną. Sprawdzony przepis na klasyczną zupę szczawiową zabielaną, gotowaną na żeberkach. Szczawiowa zupa kwaśna lub bardziej delikatna, jak kto lubi. Najlepsza, najprostsza zupa ze świeżego szczawiu. Ciemny zielony szczaw i biała śmietana i gotowane jajko, tworzą super zestaw. Pewnie, można ugotować zupę z przecieru, ze szczawiu krojonego(...)słoika, ale świeży, zielony szczaw jest najlepszy. Zupa szczawiowa z ziemniakami z przepisu Babci zawsze była idealna, taka z jajkami pokrojonymi w kostkę i kwaśną śmietaną. Tak uwielbiałam jako dziecko, zawsze kwaśna śmietana, nigdy słodka. Dlatego szczawiowa przepis Babci był zawsze z kwaśną śmietaną kiedyś i tak mam do dziś. Zupa szczawiowa tradycyjna Na takiej zupie wyrosłam i taka szczawiowa
Dieta moja pasjaBarszcz z botwiny. Barszcz z botwiny Barszcz z botwiny to jedna z bardziej popularnych zup w Polsce. Potrawa ta charakteryzuje się intensywną czerwoną barwą i wyrazistym smakiem. W zależności od regionu, w którym jest przygotowywana, różni się składem i sposobem przyrządzania. Aby przygotować ten barszcz z botwiny potrzeba tylko kilku prostych składników: wywaru mięsnego, pęczek botwiny z buraczkami(...)witaminy C i B6, potas, magnez i miedź. Barszcz z botwiny. Barszcz z botwiny prosty przepis Barszcz z botwiny to prosty i smaczny przepis na wiosenną zupę, która z pewnością zasmakuje wielu osobom. Warto pamiętać, że w przypadku tej zupy najważniejsze są świeże składniki i odpowiedni czas gotowania, dzięki czemu uzyskamy wyjątkowy smak i aromat. Składniki
Moja Książka KucharskaKarmienie dzieci zdrowymi potrawami może być wyzwaniem, ale domowa zupa warzywna na króliku to idealne rozwiązanie. Nie tylko spodoba się kubkom smakowym Twojego malucha, ale możesz dokładnie kontrolować, co się w nim znajduje i upewnić się, że jest pożywne. Przygotowując zupę jarzynową dla niemowląt i dzieci, ważne jest, aby wybrać odpowiednie warzywa, które są łatwe w trawieniu. Do tej zupy(...)poza tym, to jest ten wiek, kiedy dziecko zaczyna się uczyć nowych struktur, a w zupce będą zapewne wyczuwalne drobinki mięsa. Ponadto elastyczność dodawania różnych składników sprawia, że zupa jarzynowa jest doskonałym wyborem dla rodziców, którzy chcą tworzyć pyszne posiłki, które pokochają ich dzieci. Kiedy podawać warzywa dla niemowlaka Zupa warzywna na króliku dla niemowląt składniki Ja zawsze daję odrobinę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!