zupa - 39353 przepisów (strona:48/2624)

Zupa dyniowa - najlepsza 462

Dziś zapraszam Was na najcudowniejszą zupę dyniową na świecie! Idealnie kremowa i aksamitna , z garścią chrupiących grzanek, wspaniała na jesienne chłody. Dynia... To niesamowite jak z tak zwyczajnego warzywa powstaje tak niezwyczajna zupa... Chyba nigdy nie przestanę się nią zachwycać... Spróbujcie koniecznie!  SKŁADNIKI: 1 kg dyni (najlepiej odmiany Hokkaido, gdyż nie trzeba jej obierać ze skórki) 4 szklanki wody(...)niej pokrojoną dynię, starty imbir, sok pomarańczowy i 1/4 łyżeczki soli. Dolej wodę. Całość dobrze zamieszaj i gotuj, aż dynia zrobi się miękka, około 25 minut . Do ugotowanej zupy wciśnij serek topiony i zmiksuj na gładki krem. Dosól i dopieprz do smaku. Gotową zupę podawaj z chrupiącymi grzankami (ja posmarowałam bułkę masłem, pokroiłam ją w kostkę i smażyłam przez chwilę

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa buraczkowa 138

bulionu 5 buraków sok z 1/2 cytryny 6 ziemniaków 4 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz cukier   Zupa buraczkowa - to jeden z najmilszych smaków z dzieciństwa. Zawsze gotowała ją moja babcia. I właśnie taka smakowała mi najbardziej. Buraki umyć i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki(...)obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku dodając łyżeczkę soli. Bulion podgrzać. Dodać buraki.  W momencie kiedy zupa zacznie wrzeć dodać sok z cytryny. Całość doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotować około 30 minut na małym ogniu. Tuż przed końcem gotowania dodać śmietanę wymieszaną z łyżką mąki. Żeby śmietana nie zwarzyła

Świat Domowej Kuchni
Paprykowa zupa z sera bryndza 180

może dłużej. Niestety, nie będę miała ze sobą komputera, więc nie będą pojawiać się wpisy. Trzymajcie kciuki za mój szybki do Was powrót :) Zostawiam Wam zupę z sera bryndza. Jeśli ktoś lubi bryndzę, ta zupa przypadnie mu do gustu. Jest dość pikantna i ma charakterystyczny ostry posmak. Gotuje się ją bardzo szybko i jest idealnym rozwiązaniem(...)się w ten sposób szybko i sprawnie. Zaparzony ser ze śmietaną przelać do garnka i mieszając zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.  Taką zupę można podawać z makaronem, ziemniakami lub grzankami.  Grzanki: 3 kromki pełnoziarnistego chleba , kilka łyżek oleju - użyłam oleju rzepakowego Rapso . Chleb pokroić w kostkę. Olej rozgrzać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa warzywna z pomidorami i papryką - Wrześniowe Wyzwanie Blogerek 299

dość rozległy, bo przecież jesień jest nie tylko kolorowa, ale też smaczna :) To czas warzyw, owoców, zbierania i przechowywania plonów. W zasadzie od razu, kiedy zobaczyłam temat, ta zupa przyszła mi do głowy. Jakoś tak kojarzy mi się z jesienią, chłodniejszymi i krótszymi dniami, z liśćmi lecącymi z drzew :) Może to przez kolor tej zupy? :) Składniki(...)razem kilka minut, następnie zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku. Kiełbasę pokroić w plastry i przesmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy. Zupa nie należy do delikatnych. Jest intensywna w smaku, ma ciemny kolor i wyrazisty smak. Jest idealna na nadchodzące chłody, gdyż mocniej doprawiona świetnie potrafi rozgrzać. Polecam do niej pajdę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa kalafiorowa 219

Pierwsza u mnie z serii zup podstawowych. W naszej polskiej kuchni bardzo dobrze znana. Lubię ją ze względu na szybkość wykonania i delikatny smak. Nie daję do niej ziemniaków i śmietany, dzięki temu jest lżejsza. Dodatek w postaci gałki muszkatołowej nadaje jej niepowtarzalny aromat i smak. Pyszna jesienna zupa. SKŁADNIKI 1 kalafior 1,5 l wody pół szklanki mleka(...)przez godzinę. Wyjąć warzywa i mięso. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, dodać do wywaru i przyprawić. Uzupełnić wodą w miarę potrzeby. Gotować 20 minut. Mleko wymieszać z niewielką ilością zupy i wlać do garnka, mieszając.  Mięso oddzielić od kości, marchew pokroić w plasterki i dodać do zupy, jeszcze chwilę gotować. Podawać posypaną koperkiem. Smacznego

Złote przepisy
Zupa ogórkowa 190

Jako, że jesień ma nas w tym tygodniu zaszczycić znacznym spadkiem temperatur, czas na rozgrzewające zupy. Nasza pierwsza propozycja w tym sezonie jesienno-zimowym to zupa ogórkowa. Na bazie wywaru rosołowego z pysznymi ogórkami kiszonymi (najlepiej domowej roboty). Aromatyczna i niezwykle smaczna :) Czas przygotowania: około 1,5h Ilość porcji: Duży garnek Składniki: Porcja rosołowa Cztery ogórki kiszone (najlepiej domowe, mogą(...)bieżącą wodą i obieramy. Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Seler i pietruszkę zostawiamy w całości. Cebule (w całości) opalamy nad ogniem. Po około 20 minutach dodajemy warzywa do zupy i gotujemy do momentu, aż ziemniak zacznie być odrobinę miękki. Wówczas dodajemy do zupy starte na tarce o grubych oczkach ogórki. Gotujemy jeszcze z 10 minut i gotowe

Kolizje Smaków
Zupa brokułowa z czosnkowymi grzankami 162

Zupa - krem z brokułów i dodatkiem warzyw, a do tego prażone migdały i czosnkowe grzanki. Harmonia smaku!. Płatki migdałów można kupić na stronie www.Skworcu.com.pl Składniki; duży brokuł lub dwa małe ok. 2 litrów esencjonalnego bulionu 2-3 ziemniaki marchew 1/4 selera lub 1/2 pietruszki migdały w płatkach  oliwa z oliwek ocet Grzanki: 4-5 kromek chleba masło lub oliwa(...)oliwę. Warzywa kroimy na drobno, brokuł wykorzystujemy w całości razem z środkiem. Pokrojony brokuł, marchew, ziemniaki i selera wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i zasmażamy kilka minut, żeby podkręcić smak zupy. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i od razu dodajemy ok. 2 łyżek octu jeśli zależy nam na intensywnym kolorze zupy. Gotujemy do miękkości, miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku. 2. Obrany

Apetyczna babeczka
Zupa ziemniaczana z grzybkami, wegańska 138

Sama bym się pewnie nie odważyła, ale mój T. chciał, więc piszę - moja wersja zupy ziemniaczanej smakuje mu bardziej niż ta u mamy ;) Składniki: 1 litr wody 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki oleju 1 cebula 2 - 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 ząbki czosnku 2 szczypty majeranku kilka suszonych grzybów sól pieprz domowa kostka rosołowa warzywna 5 łyżek mleka sojowego(...)miękkie. Posiekaną drobno cebulę smażymy do zeszklenia na łyżce oleju, zalewamy wodą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, liście i kostkę rosołową. Grzyby kroimy w paseczki i dodajemy do zupy razem z wodą, w której się moczyły. Gotujemy chwilkę i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. W międzyczasie z mąki i 1 łyżki oleju robimy zasmażkę i powoli

chwile dla mnie
Szybka zupa warzywna 408

kuchni, by wyczarować smaczne danie. Nie musimy też używać do tego wyszukanych składników. Czasami najbardziej banalne rozwiazania są najlepsze. Od jakiegoś czasu regularnie u nas na stole goszczą zupy. Po pierwsze dlatego, że zupa starcza na parę obiadów (mój mąż mocno się buntuje gdy dzień w dzień wystaję w kuchni), po drugie szybko daje się podgrzać, no i z powodzeniem(...)może konkurować z tzw. drugim daniem. Dziś w menu błyskawiczna zupa warzywna. Potrzebujemy (na duży garnek): - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki świeżego tymianku - 1 litr passaty - 2 litry bulionu z kury - 2 marchewki - 2 cukinie - 2 pasternaki (zamiast pasternaku można użyć pietruszki) - sól - pieprz - parmezan - oliwa z oliwek W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę

W mojej holenderskiej kuchni
Zupa kukurydziana z grzankami 183

chłodniejsze dni polecam zupy z aromatycznymi, rozgrzewającymi przyprawami. Zupy kremowe lubię szczególnie, bo szybko się je przygotowuje. Dotąd w mojej kuchni królowały grzybowe, brokułowe, groszkowe i cukiniowe. Wczoraj ugotowałam pierwszą w tym sezonie dyniową - wyszła rewelacyjna w smaku za sprawą magicznego składnika, ale o tym za jakiś czas.... Dzisiaj jednak chciałabym się z Wami podzielić przepisem na zupę kukurydzianą, którą(...)masło, natkę lub koperek, a na końcu chili.  Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć na suchą patelnię i zrumienić, dodając pod koniec suszony czosnek i zioła. Gorącą zupę rozlać do miseczek, wrzucić po 2 łyżki grzanek

Czerwień i błękit
Zupa krem z cukini. 180

Pyszna, smaczna, sycąca zupa krem z cukinii, to jedna z niewielu zup krem które bardzo lubię, a jako że w tym roku cukinii w ogrodzie jest bardzo dużo, to grzech, aby nie zrobić takiej pysznej zupki. Bardzo gorąco polecam do wypróbowania! Składniki: 750 g cukinii 1,25 l bulionu drobiowego 2 średnie cebule 70 g białej części pora sól, pieprz(...)grzanki Przygotowanie:  Cukinię kroimy w kostkę, ja ją nie obieram ze skórki, bo bardzo lubię te małe zielone grudki w zupie. Cebulę z porem także kroimy. Wszystko gotujemy w bulionie przez ok. 30 min. Po tym miksujemy zupę w blenderze, solimy i dodajemy pieprz według uznania, i gotujemy kolejnych 20 min, aby krem był dosyć gęsty.  Serwujemy

Kuchnia Łukasza
Pomidorowa zupa krem 194

Pomidorowa to ulubiona zupa moich dziewczyn. Zawsze z makaronem. A poza tym musi być gęsta ! W związku z tym zawsze blenduję włoszczyznę, która się  gotowała w zupie. Pomidorowa zupa krem Składniki: 3 nóżki kurczaka 2 spore marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łyżki domowej vegety 500 ml passaty pomidorowej ( u mnie Primo Gusto) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz(...)cukru  śmietana koperek Wykonanie: Kurczaka i obrane warzywa zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Dodajemy vegetę. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy passatę, koncentrat i przyprawy. Zagotowujemy. Wyjmujemy nóżki, zupę blendujemy, dodajemy śmietanę i koperek według gustu. I gotowe :-)  Smacznego

Kulinarne przygody Gatity
Szczawiowa zupa krem 188

starszego dziecka. Już od zimy słyszałam: mamo, ugotuj szczawiową :-)) Wprawdzie marudziło, że czemu taki krem, a nie taka "normalna", ale już było za późno na reklamacje ;-)  Szczawiowa zupa krem Składniki: 2 skrzydełka kurczaka 2 nóżki kurczaka 1 1/2 litra wody 1 marchewka mały kawałek selera 4 ziemniaki 1/2 kg szczawiu sól, pieprz śmietana 4 jaja na twardo Wykonanie(...)seler  pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości warzyw. W międzyczasie szczaw moczymy w zimnej wodzie i bardzo dobrze płuczemy. Następnie kroimy w paski i dodajemy do zupy. Gotujemy dosłownie 2-3 minuty. Z zupy wyjmujemy ugotowanego kurczaka, a warzywa blendujemy. Jeśli chcemy, żeby zupa była  bardziej pożywna możemy warzywa zmiksować razem z  kurczakiem. Krem przyprawiamy, dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Lekka zupa krem z młodej kapusty 160

Temperatura za oknem trochę spadła, więc  pora na zupę, lekką z sezonowych warzyw. Dziś przedstawiam krem z młodej kapusty z dodatkiem cukinii. Lekka zupa krem z młodej kapusty Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cukinia 3 nóżki z kurczaka 1.5 litra wody pęczek koperku 1/ 2łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka zmielonego lubczyku płynna przyprawa maggi 1 łyżka domowej(...)kolejne 5 minut. Następnie warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz koperku. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, po czym wyjmujemy nóżki, a zupę miksujemy. Koperek siekamy i wsypujemy do zupy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z pieczonej dyni 168

Wczoraj pisałam o pieczonej dyni , a dziś zgodnie z daną obietnicą podaję pierwszy przepis na wykorzystanie upieczonej dyni. Oczywiście do dzisiejszej zupy możemy wykorzystać dynię gotowaną na parze lub ewentulanie wrzucić surową do wody lub bulionu. Jednak zachęcam do upieczenia dyni, nie wymaga to wiele zachodu, a efekt znakomity !  I różnica w smaku znaczna :-) Zupa krem z pieczonej dyni(...)łyżeczki chili 2 ząbki czosnku 2 łyzki oliwy z oliwek 2-3 łyżki startego ostrego sera Wykonanie: Pieczoną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy. Po zagotowaniu trzymamy zupę na ogniu przez 5 minut, następnie ją zdejmujemy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i oliwę i blendujemy. Podajemy posypane startym ostrym serem. Z takich proporcji zupa wychodzi

Kulinarne przygody Gatity