chłodniejsze dni polecam zupy z aromatycznymi, rozgrzewającymi przyprawami. Zupy kremowe lubię szczególnie, bo szybko się je przygotowuje. Dotąd w mojej kuchni królowały grzybowe, brokułowe, groszkowe i cukiniowe. Wczoraj ugotowałam pierwszą w tym sezonie dyniową - wyszła rewelacyjna w smaku za sprawą magicznego składnika, ale o tym za jakiś czas.... Dzisiaj jednak chciałabym się z Wami podzielić przepisem na zupę kukurydzianą, którą(...)masło, natkę lub koperek, a na końcu chili. Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć na suchą patelnię i zrumienić, dodając pod koniec suszony czosnek i zioła. Gorącą zupę rozlać do miseczek, wrzucić po 2 łyżki grzanek
Czerwień i błękitPyszna, smaczna, sycąca zupa krem z cukinii, to jedna z niewielu zup krem które bardzo lubię, a jako że w tym roku cukinii w ogrodzie jest bardzo dużo, to grzech, aby nie zrobić takiej pysznej zupki. Bardzo gorąco polecam do wypróbowania! Składniki: 750 g cukinii 1,25 l bulionu drobiowego 2 średnie cebule 70 g białej części pora sól, pieprz(...)grzanki Przygotowanie: Cukinię kroimy w kostkę, ja ją nie obieram ze skórki, bo bardzo lubię te małe zielone grudki w zupie. Cebulę z porem także kroimy. Wszystko gotujemy w bulionie przez ok. 30 min. Po tym miksujemy zupę w blenderze, solimy i dodajemy pieprz według uznania, i gotujemy kolejnych 20 min, aby krem był dosyć gęsty. Serwujemy
Kuchnia ŁukaszaPomidorowa to ulubiona zupa moich dziewczyn. Zawsze z makaronem. A poza tym musi być gęsta ! W związku z tym zawsze blenduję włoszczyznę, która się gotowała w zupie. Pomidorowa zupa krem Składniki: 3 nóżki kurczaka 2 spore marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łyżki domowej vegety 500 ml passaty pomidorowej ( u mnie Primo Gusto) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz(...)cukru śmietana koperek Wykonanie: Kurczaka i obrane warzywa zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Dodajemy vegetę. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy passatę, koncentrat i przyprawy. Zagotowujemy. Wyjmujemy nóżki, zupę blendujemy, dodajemy śmietanę i koperek według gustu. I gotowe :-) Smacznego
Kulinarne przygody Gatitystarszego dziecka. Już od zimy słyszałam: mamo, ugotuj szczawiową :-)) Wprawdzie marudziło, że czemu taki krem, a nie taka "normalna", ale już było za późno na reklamacje ;-) Szczawiowa zupa krem Składniki: 2 skrzydełka kurczaka 2 nóżki kurczaka 1 1/2 litra wody 1 marchewka mały kawałek selera 4 ziemniaki 1/2 kg szczawiu sól, pieprz śmietana 4 jaja na twardo Wykonanie(...)seler pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości warzyw. W międzyczasie szczaw moczymy w zimnej wodzie i bardzo dobrze płuczemy. Następnie kroimy w paski i dodajemy do zupy. Gotujemy dosłownie 2-3 minuty. Z zupy wyjmujemy ugotowanego kurczaka, a warzywa blendujemy. Jeśli chcemy, żeby zupa była bardziej pożywna możemy warzywa zmiksować razem z kurczakiem. Krem przyprawiamy, dodajemy
Kulinarne przygody GatityTemperatura za oknem trochę spadła, więc pora na zupę, lekką z sezonowych warzyw. Dziś przedstawiam krem z młodej kapusty z dodatkiem cukinii. Lekka zupa krem z młodej kapusty Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cukinia 3 nóżki z kurczaka 1.5 litra wody pęczek koperku 1/ 2łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka zmielonego lubczyku płynna przyprawa maggi 1 łyżka domowej(...)kolejne 5 minut. Następnie warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz koperku. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, po czym wyjmujemy nóżki, a zupę miksujemy. Koperek siekamy i wsypujemy do zupy
Kulinarne przygody GatityWczoraj pisałam o pieczonej dyni , a dziś zgodnie z daną obietnicą podaję pierwszy przepis na wykorzystanie upieczonej dyni. Oczywiście do dzisiejszej zupy możemy wykorzystać dynię gotowaną na parze lub ewentulanie wrzucić surową do wody lub bulionu. Jednak zachęcam do upieczenia dyni, nie wymaga to wiele zachodu, a efekt znakomity ! I różnica w smaku znaczna :-) Zupa krem z pieczonej dyni(...)łyżeczki chili 2 ząbki czosnku 2 łyzki oliwy z oliwek 2-3 łyżki startego ostrego sera Wykonanie: Pieczoną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy. Po zagotowaniu trzymamy zupę na ogniu przez 5 minut, następnie ją zdejmujemy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i oliwę i blendujemy. Podajemy posypane startym ostrym serem. Z takich proporcji zupa wychodzi
Kulinarne przygody GatityZupy gotuję rzadko, gdyż nie uznaję ich za bardzo za obiad. Natomiast, gdy mam już na nią ochotę to przeważnie jest to wersja odmienna od tych, które serwują nasze mamy. Nie powiem, że ich nie lubię, bo w dzieciństwie rządziła pomidorowa. Natomiast teraz jestem zwolennikiem nowości w zakresie zup. Ta dzisiejsza jest niezwykle aromatyczna za sprawą przypraw, które odgrywają
Fabryka pomysłówZupa gołąbkowa z ryżem Zupa gołąbkowa z ryżem to szybka i pożywna zupa z mięsem mielonym i kapustą. Jeśli szukacie przepisu na proste danie dla całej rodziny i zastanawiacie się co zrobić z mięsem mielonym na szybko i czy z mielonego można zrobić zupę , koniecznie wypróbujcie ten przepis. Czego potrzeba do zupy gołąbkowej ? W zasadzie(...)zupy gołąbkowej używamy tych składników, które tradycyjnie znajdziemy w gołąbkach : kapusty, ryżu, mielonego mięsa i pomidorów. Dodatkowo dodajemy włoszczyznę startą na wiórki. Jaka kapusta do zupy gołąbkowej z ryżem? Sprawdzi się kapusta biała, włoska, stożkowa, a nawet pekińska - użyjcie takiej, którą akurat macie pod ręką lub takiej, której używacie do gołąbków. Jak się robi zupę z ryżem
Lekcje w kuchniPoznaj przepis na prostą i sycącą zupę, którą przygotujesz dosłownie w pół godziny! Z kilku prostych składników ugotujesz pyszną zupę krem z ziemniaków, która z pewnością przypadnie do gustu Twoim domownikom. Prosta i pyszna zupa krem W dzisiejszej kulinarnej podróży chciałabym Ci przedstawić niezwykłe danie, które jest nie tylko wyjątkowe w smaku, ale również szybkie w przygotowaniu – zupa krem(...)ziemniaków. To prawdziwy rarytas dla podniebienia, który łączy w sobie aromatyczny bulion z soczystymi warzywami i intensywnym smakiem bekonu . Ta zupa to kwintesencja prostoty i wyrafinowanego smaku. Jej przygotowanie to zaledwie kilka kroków , a efekt zachwyci Cię swoim bogactwem smakowym. Zastosowanie aromatycznego bulionu warzywnego lub rosołu sprawia, że każdy łyżka to prawdziwe doznania dla kubków smakowych. Warzywa-ziemniaki, marchewki, cebula
RozdomowionaZupa – Krem – Ogórkowa z Żeberkami. Zupa ogórkowa to jedno z tych tradycyjnych dań, które uwielbiają wszyscy i ja też jestem w tym gronie :). Jej smak kojarzy mi się z domem, ciepłem i niepowtarzalnym aromatem. Zupa ta jest nie tylko treściwa i smaczna, ale również pełna historii i tradycji. Pozwól mi przedstawić Ci mój drogi czytelniku — podglądaczu krótką historię(...)pochodzenie zupy ogórkowej. Historia zupy ogórkowej Według niektórych źródeł zupa ogórkowa pochodzi z kuchni staropolskiej i była jednym z najczęściej podawanych dań w czasach króla Jana III Sobieskiego. Była on wówczas jadana głównie przez szlachtę, ale z czasem, dzięki swojemu wybornemu smakowi i łatwości przygotowania, stała się popularna również wśród zwykłych ludzi. Niektórzy z kolei twierdzą, że zupa ogórkowa pochodzi
RafalCookStyczeń jest idealnym miesiącem na zupy, właściwie zupa to zawsze dobry pomysł, ale w styczniu, kiedy zimno, smutno i przygnębiająco taki talerz treściwej, rozgrzewającej zupy może zdziałać cuda. Dzisiejsza zupa to zdecydowanie to co niedźwiadki lubią najbardziej – połączenie składników i smaków znanych z lazanii w postaci, o wiele prostszej i szybszej w przygotowaniu, zupy. Jest zatem mięso mielone(...)warzywa, jest sos pomidorowy, makaron i rozpuszczony ser, który ciągnie się z każdą łyżeczką parującej zupy. Ta pomidorowa zupa z mięsem i makaronem ma dużą szansę posmakować dzieciom, które uwielbiają takie smaki. Ser można posypać na wierzchy gorącej zupy, żeby zrobił rozpływającą się przykrywkę, albo wmieszać do środka – mniej elegancko ale pysznie. Print Zupa a la lazania #wprm-recipe
Cooking for EmilyStyczeń jest idealnym miesiącem na zupy, właściwie zupa to zawsze dobry pomysł, ale w styczniu, kiedy zimno, smutno i przygnębiająco taki talerz treściwej, rozgrzewającej zupy może zdziałać cuda. Dzisiejsza zupa to zdecydowanie to co niedźwiadki lubią najbardziej – połączenie składników i smaków znanych z lazanii w postaci, o wiele prostszej i szybszej w przygotowaniu, zupy. Jest zatem mięso mielone(...)warzywa, jest sos pomidorowy, makaron i rozpuszczony ser, który ciągnie się z każdą łyżeczką parującej zupy. Ta pomidorowa zupa z mięsem i makaronem ma dużą szansę posmakować dzieciom, które uwielbiają takie smaki. Ser można posypać na wierzchy gorącej zupy, żeby zrobił rozpływającą się przykrywkę, albo wmieszać do środka – mniej elegancko ale pysznie. Print Zupa a la lazania Pomidorowa zupa
Cooking for EmilyZupa z młodymi ziemniakami i szparagami. Pomysł na zupę ze szparagami. Zupa z młodymi ziemniakami i szparagami Zupa ze szparagami to idealny pomysł na wiosenny obiad. Pojawiają się już młode ziemniaczki, które uwielbiam nawet solo. Przepis na zupę ze szparagami jest banalnie prosty i niezwykle szybki. Wszystkie składniki jeszcze dostępne na ryneczkach. ale przede wszystkim sezonowe. Szukajcie naszych polskich szparagów(...)ziemniaków młodych. Zupa z młodymi ziemniakami szparagami Składniki na zupę z młodymi ziemniakami i szparagami : - pęczek zielonych szparagów - młode ziemniaki, ile chcesz - olio d'oliva evo - ok. 3 łyżek masła - 4 ząbki czosnku ( u mnie znacznie więcej, bo czosnek lubię) - bulion warzywny lub drobiowy- nie masz? Woda + kostka bulionowa eco. Nie masz? Woda wystarczy- doprawisz parmezanem lub pecorino - spora łyżeczka
Z Kuchni Do KuchniDawno nie było tutaj książki kulinarnej więc nadrabiam zaległości! zapraszam na pyszną zupę i mega szybką na którą przepis znajdziecie w książce pt "Zupy" Małgorzaty Caprari. Książka zawiera 270 najlepszych przepisów na zupy a. że zupa w naszym domu to podstawa więc książka tym bardziej zwróciła moją uwagę. Znajdziemy tam zupy które będą idealne na codzienny obiad a także(...)święta, na tradycyjne dobrze znane ale także, te mało spotykane. Jedno jest pewne wszystkie one są warte wypróbowania. Więc jeśli brakuje Ci pomysłu na zupę, koniecznie sięgnij po tę książkę. W kuchni polskiej zupy goszczą wyjątkowo często, częściej niż w innych krajach. Sycą, rozgrzewają, dostarczają niezbędnych składników odżywczych, ale także przywołują wspomnienia. Zupy w książce podzielone są tematycznie
Radość kipiąca uśmiechem.