zupa - 39132 przepisów (strona:55/2609)

Pikantna zupa ryżowo-warzywna z kurczakiem 368

Wśród składników tej zupy nie ma tak naprawdę nic nadzwyczajnego, jednak ich spora ilość sprawia, że jest zdrowo i „bogato”, a specyficzna kombinacja daje oryginalny smak. To zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup, w dodatku łatwa i szybka w przyrządzeniu. Co prawda nie spełnia naszych kryteriów „ przepisu na szybki obiad ”, ale nie rozmija się z nimi zbyt mocno i czas(...)zdecydowanie nie powinien być tu dla nikogo wymówką A jeśli dodać jeszcze to, że taka zupa odpowiednio podana jest również całkiem zachęcająca dla oka, mamy potrawę niemal idealną. Nie będziemy dzisiaj „straszyć” kostką rosołową – choć w przypadku niektórych dań jest faktycznie mocno niezalecana, to tu możecie ją z powodzeniem wykorzystać. Zupa ze zdjęcia została zresztą przygotowana w połowie z własnej

Kulinarna Pokusa
Zupa z soczewicy Babci Zosi czyli Zupowy Wtorek odc.51 154

wtorek to i zupa, tak najczęściej bywa ponieważ zazwyczaj obiady gotuję jednodaniowe. Wczoraj posunęłam sie do strasznej rzeczy... Lodówka i szafki świeciły pustkami więc ugotowałam zupę z tzw. "gotowca"... Jakiś czas temu na jednym z warsztatów dostałam pakę gotowców ale takich bardziej naturalnych. Ponieważ skład nie odstręczał zaryzykowałam i okazało się, że zupa była całkiem smaczna

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa z bobu aromatyzowana miętą afrykańską 132

ścieramy na tarce. Do garna dorzucamy cukinię i fasolkę szparagową. Dodajemy liście laurowe i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Później wyciągamy kilka ziaren bobu i wyciągamy z zupy fasolkę oraz liście laurowe. Resztę miksujemy w blenderze na gładką masę. Zupę  - krem odcedzamy przez sito, żeby pozbyć się łusek z bobu. Doprawiamy imbirem, ziołami prowansalskimi oraz drobno posiekaną(...)świeżą miętą. Podajemy z wcześniej ugotowaną fasolką szparagową. zupa - krem z bobu i miętą gotujący się bób w bulionie

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa szpinakowa z mleczkiem kokosowym i migdałami 157

pieprzem. Na sam koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez krótka chwilę. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni aż zmienią się na złoty kolor. Podajemy z zupą.  Rada: jeśli uznacie, że zupa ma zbyt mdły smak, można dodać do niej tarty chrzan. Zupa świetnie smakuje też ze smażonym kurczakiem oraz gotowanym jajkiem albo makaronem. szpinakowa

Bon Appetit Małgorzaty
Lekka zupa z porów i ziemniaków aromatyzowana tymiankiem 136

Zupa - krem powinna być gęsta, lecz wtedy przypomina mi zupkę dla niemowląt więc  wolę bardziej rzadką :)  I taką Wam dziś przedstawiam. Z dodatkiem ulubionych ziół jest bardzo aromatyczna.  Składniki: 2 małe pory albo 1 duży (białe i zielone części) 4 ziemniaki 1 cebula 2 l bulionu z włoszczyzny 2 listki bobkowe 3 ziela angielskie 2 ząbki czosnku(...)gotujemy aż do miękkości ziemniaki i pory. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. W tym czasie cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do zupy i wciąż gotujemy. Gdy zupa jest gotowa wyciągamy ziela oraz listki i miksujemy w blenderze. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Smacznego! krem porowo-ziemniaczany

Bon Appetit Małgorzaty
Pulpety indycze w zupie kalafiorowej 163

Pożywna zupa na pokrzepienie w chłodne dni. Jest bardzo smaczna i zdrowa. Lubią ją dzieci :)  Składniki: 0,5 kg mięsa  mięsa z indyka  włoszczyzna: pół selera, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por 1 litr bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 3 duże ziemniaki  1 cały dorodny kalafior 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)masę i formujemy małe pulpeciki. D o garnka wlewamy bulion, dodajemy włoszczyznę, różyczki kalafiora, ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy. Wszystko g otujemy 15 minut a następnie wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze 15 minut. N a koniec doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy posiekany koperek i szczypiorek.   zupa kalafiorowa

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa z fasolą i kurczakiem 178

niedziele miał być rosół...ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i zrobiłam zupę z kurczakiem i białą fasolą. Pycha! Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 puszka białej fasoli 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1 papryka (może być mrożona) woda ziele angielskie liść laurowy majeranek przyprawa do dań z fasoli 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól,pieprz Sposób przygotowania: 1. Warzywa(...)ktoimy w kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, kilka zirenek ziela angielskiego i gotujemy. 2. W tym czasie piersi myjemy, kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju. Dodajemy do zupy i gotujemy. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. 3. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy zupę przyprawami, majerankiem do smaku. Dodajemy też odsączoną z zalewy fasolkę z puszki

Kuchnia domowa Ani
Zupa botwinkowa z fasolą 142

Wczorajszy dzień minął pod znakiem silnego wiatru, deszczu i ogólnej niepogody. Oby nadchodząca jesień okazała się dla nas łaskawsza... Swego czasu obiecałam, że pokażę jak zrobić zupę z pasteryzowanej botwinki . Robiłam ją już kilka razy, ale dopiero teraz udało mi się zrobić w miarę czytelne zdjęcie :) Zapraszam na zupkę :) Składniki: 3 skrzydełka drobiowe 2 duże ziemniaki 1 marchewka 1 cebula(...)gotujemy, ściągamy szumy. 2. Do gotującego się wywaru dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. 3. Obieramy warzywa, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, a marchew w plasterki. Wrzucamy go zupy i gotujemy do miękkości. 4. Pod koniec wlewamy zawartość słoika z botwinką do garnka, dodajemy też odsączoną z zalewy fasolkę. (Ja przed wlaniem botwinki wyciągam skrzydełka, ale można je zostawić

Kuchnia domowa Ani
Zupa pomidorowa z makaronem 162

Zupę pomidorową z makaronem robię od czasu do czasu jak mi zostaje trochę rosołu z niedzieli. Składniki: 1 litr rosołu drobiowego (lub innego dowolnego) 1 litr domowego przecieru pomidorowego 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 1-2 śmietany do zup siekany koperek i natka pietruszki makaron - ilość wedle uznania Sposób wykonania: 1. Do rosołu(...)dodajemy pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz cebulę, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. 2. Wlewamy przecier pomidorowy. Chwilkę gotujemy, a następnie odlewamy chochelkę zupy, mieszamy ze śmietaną i całość przelewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki. 3. Podajemy z ugotowanym makaronem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zupa z ryżem, groszkiem i porem 151

Świetna lekka zupa, którą robiłam już jakiś czas temu. Jest lekka i smaczna. Składniki: 3 marchewki 1 duży por puszka zielonego groszku wraz z zalewą (można użyć mrożonego) 1/2 selera 1 pietruszka 2/3 szklanki ryżu 2-3 litry wody liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka lubczyku siekana natka pietruszki i koperku sól, pieprz olej do obsmażenia warzyw Sposób przygotowania(...)półplasterki, seler oraz pietruszkę pokrojone w kostkę i gotować na małym ogniu pod przykryciem. 2. Por oczyścić, pokroić w talarki, posolić, popieprzyć, obsmażyć na oleju, przełożyć do gotującej się zupy. 3. Do zupy wsypać opłukany ryż, gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Dodać groszek razem z zalewą z puszki, doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze

Kuchnia domowa Ani
Zupa krem z pieczarek 359

podajecie na wigilię? Barszczyk? a może zupę grzybową?:) Spotkałam się już z różnymi wersjami. Pomyślałam więc, że może w tym roku spróbować lekkiego kremu z pieczarek? Zupa pyszna, aromatyczna, ale nie jestem przekonana czy dobrze wpasuje się w wigilijny klimat. Dobrze, że mam jeszcze trochę czasu do Wigilii ;)) Składniki: 300g pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 2-3 litry bulionu(...)maśle. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem.  Gotujemy około 40 minut. Ziele i liść wyjmujemy, a zupę miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku. Dodajemy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Zupa gulaszowa z lanymi kluseczkami 131

Choruję... Znowu... Ciężko mi się zebrać z przepisami, u mnie w tym roku mało świątecznie na blogu niestety, ale znajdziecie kilkanaście propozycji na pewno tutaj. Zupa gulaszowa na rozgrzanie z dodatkiem cynamonu i tym razem bez ziemniaków, a z pysznymi kluseczkami. Na te deszcze idealna. Składniki : * 300g mięsa z udźca wołowego albo szynki wieprzowej  * czerwona papryka * marchewka, seler, pietruszka(...)dusić do miękkości mięsa. Mąkę wymieszać z jajkiem oraz dodając wodę przygotować ciasto na kluski. Zagotować osoloną wodę, dodawać małymi porcjami kluseczki. Całość zagotować. Przecedzić. Można kluseczki ugotować w zupie, ale u mnie zawsze robię ich więcej i później odsmażamy je z jajkiem. Zupę podawać bardzo ciepłą

Magiczne Życie Marty
Zupa ziemniaczana z łososiem 144

obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do gotującej się wody.  Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut. Filety z łososia kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.  Gotujemy kolejne 5 minut, a następnie dodajemy śmietanę, mąkę ziemniaczaną i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Przekładamy do miseczek i dekorujemy posiekaną(...)natką pietruszki. Cytrynę kroimy na cząstki i podajemy jako dodatek do zupy na osobnym talerzyku.  Można nią skropić zupę do smaku. Przepis z Kuchnia Lidla :) SMACZNEGO

Kredowe Menu
Zupa czosnkowa III 131

Zupa czosnkowa odsłona trzecia! Moim zdaniem najbardziej wyrazista i moja ulubiona. Przepis z książki  " Encyklopedia Sztuki Kulinarnej t. 26 Zupy "  składniki (dla 4 osób) 40 ząbków czosnku - u mnie 4 duże główki 100 ml białego, wytrawnego wina 100 ml śmietanki 50 g mielonych migdałów 1 żółtko łyżeczka suszonego tymianku 1/4 łyżeczki papryki (użyłam ostrej(...)przez sito, a pozostały na sicie czosnek lekko  przetrzeć do wywaru.  To co zostanie - wyrzucić. Dolać wino  i zagotować . Śmietankę dobrze roztrzepać z żółtkiem, dodać do zupy, wymieszać, chwilę podgrzewać ale już nie gotować. Na koniec wsypać zmielone migdały , doprawić solą, pieprzem, papryką . Podawać z grzankami posypanymi ziołami

Stare Gary
Zupa z zielonej soczewicy 142

Świetna zupa, sycąca, rozgrzewająca, w sam raz na jesienno zimowe chłody.  Przepis znaleziony na blogu  Turcja od Kuchni .  składniki: szklanka zielonej soczewicy cebula ok 200 g ziemniaków 1 zielona papryka ok 90 g dowolnego makaronu - duża garść  1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki koncentratu paprykowego 1/4 łyżeczki  pieprz świeżo mielony  1/2 łyżeczki kuminu mielonego(...)się nie przypaliły. Wlać bulion,  dodać soczewicę  i gotować przez ok 30 min. Po 30 minutach wrzucamy makaron i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zupa wyjdzie gęsta. Uwagi: W oryginalnym przepisie nie były podane ilości przypraw i bulionu Podaję ilość jakiej użyłam gotując zupę . Użyłam pasty paprykowej z tuby, i pasty pomidorowej, też z tuby

Stare Gary