Bardzo smaczna, orzeźwiająca zupa. można podać ją jako przystawkę, można zjeść na lunch z bagietką. Idealna na upalne dni. Nie tylko dobra ale i efektowna. Całkiem sycącą, co zawdzięcza użyciu awokado. Nie sądziłam, że wyjdzie taki smaczny chłodnik Kolejny udany przepis z książki Gordona Ramsay'a "Dania w pięć minut" składniki dla 4 osób(...)Doprawić solą, pieprzem, resztą soku z cytryny, chłodzić do chwili podania. Przygotować warzywa do dekoracji. Połączyć pokrojone w kostkę ogórki, awokado, cebulę i pomidor. Wymieszać z oliwą i bazylią. Zupę po wyjęciu z lodówki przed podaniem jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba doprawić, dodać nieco zimnej wody, jeżeli jest za gęsta. Przelać do czterech schłodzonych miseczek, wyłożyć na środek przygotowana
Stare Garygelin corbasi - tak wg przepisu nazywa się ta zupa. Kolejna próba przywołania smaków z Turcji. Tym razem zupa z czerwonej soczewicy z przepysznym bulgurem. Zupa gęsta a więc sycąca. Moja wyszła dosyć ostra, ale to zależy jak dużo chili dodamy. Ja dodawałam też paprykę w płatkach przywiezioną z Turcji - pul biber, sprawdziłam, można dostać na Allegro, polecam, jest znakomita
Stare GarySmaczna zupa z dodatkiem kurek i ziemniaków. Lubię gdy kurki są niewielkie, można je wtedy zostawić w całości. Można dodać do niej śmietany, ja zostawiam czystą. Gotowałam wg przepisu Magdy Gessler , zmieniłam nieco proporcje składników. składniki 200 g kurek 300 g ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g masła 1 l wywaru mięsnego, bulionu liść laurowy(...)minut. Na grubej patelni rozgrzać masło, wrzucić osuszone kurki, (większe przekroić), posolić,dodać posiekaną cebulę. Chwilę podsmażać, mieszając, aż cebula i grzyby lekko zmiękną. Przygotowane grzyby dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut. Zupę można zabielić śmietaną. Podawać posypaną pietruszką. Smacznego
Stare GaryWyjątkowo bogaty, tegoroczny, wybór różnych gatunków pomidorów, skłania do eksperymentów. Nigdy wcześniej nie gotowałam zupy pomidorowej z pieczonych pomidorów. Było warto. Jest zdecydowanie inna w smaku niż tradycyjna pomidorówka a to dzięki pieczonym pomidorom i dużej ilości bazylii. Zupa wyszła dosyć gęsta i bardzo smaczna. Można ja jeść i ciepłą i zimną. Polecam. Inspiracją był przepis(...)zbrązowieje. Dodać pomidory z puszki, bazylię, tymianek i bulion z kurczaka. Dodać pomidory pieczone w piecu, wraz z całym sokiem który puściły. Można przed dodaniem ich do zupy obrać je ze skórki, ale jest ona tak aromatyczna,że szkoda mi było je wyrzucać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 40 minut. Przetrzeć blenderem
Stare GaryTaka nieduża dynia była, a tyle z niej dobrego wyszło. Tym razem zupa z dyni i pomidorów. Jak zwykle u mnie - dosyć ostra. Jeżeli nie mamy zrobionego wcześniej musu, dynię wystarczy pokroić na małe kawałki i obsmażać chwilę z cebulą, a dalej już zgodnie z przepisem. Polecam tę zupę na jesienne(...)chwilę , mieszając, a następnie dodać mus z dyni. Wlać bulion, przykryć i gotować ok 15 - 20 minut aż smaki się przegryzą. Lekko przestudzić, przetrzeć blenderem, doprawić solą pieprzem, jeżeli zupa jest za gęsta możemy dodać bulionu. Jeżeli wydaje się za mało ostra - dodać harissę. Podawać z grzankami i świeżą kolendrą. Można dodać śmietany. Smacznego
Stare Garyzupa jest bardzo smaczna i bardzo sycąca. Nie jest zbyt ostra, ale dzięki pieczonej dyni ma charakterystyczny smak i nie jest słodka. Moim zdaniem zupa z tych proporcji wychodzi bardzo gęsta. Musiałam dodać sporo bulionu aby uzyskać taką gęstość o jaką mi chodziło. Podaję przepis oryginalny - każdy musi zdecydować, jak gęstą zupę lubi. Przepis ze strony Jamie Oliver
Stare GaryPrzeglądając książkę 'Kuchnia Polska' natknęłam się na zupę serową i pierwsze co pomyślałam- 'ta zupa musi być mdła'. Jednak zaintrygowała mnie na tyle, że musiałam ją przyrządzić i sprawdzić czy faktycznie mam rację i... ...miło się rozczarowałam :) Delikatny serowy posmak z nutą goździków plus chrupiące grzaneczki- po prostu rewelacja! U mnie na pewno często zawita na stole :) Wam również(...)koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami i natką pietruszki. Smacznego! :) * jeżeli macie rosół z dnia poprzedniego, to- jak najbardziej- można użyć, tym samym skracacie czas przygotowania zupy do 20min
Kraina Miodem Płynącasycącego kremu z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i chrupiącą kiełbaską. Nie oszczędzajcie tylko na przyprawach: majeranku, cząbru, ponieważ to one nadają fasolówce aromatycznego smaczku, no i dzięki nim zupa nie jest wzdymająca- a to bardzo istotne, bo po co dodatkowo zanieczyszczać powietrze?! ;)))))) * fasola biała drobna- 250 g * bulion- 1,5 l (warzywny lub mięsny) * ziemniaki- 3 duże szt. * marchew(...)ugotować w całości) oraz listek laurowy wraz z zielem. W międzyczasie rozgrzać olej w garnku, dodać poszatkowaną cebulę, por oraz pokrojony czosnek, chwilę podsmażyć i wrzucić do garnka z zupą. Na tej samej patelni zrumienić kiełbaskę pokrojoną w plastry. Kiedy warzywa są ugotowane, wyciągnąć zielę, listek laurowy oraz całe ziemniaki, które należy pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, chili
Kraina Miodem Płynącabulionu 1 opakowanie mrożonych warzyw 1 opakowanie mrożonego kalafiora 3 ziemniaki 1 szklanka śmietany 18% posiekany koperek Jest to bardzo prosta w przygotowaniu zupa, a smakuje wyjątkowo. Bardzo charakterystyczny jest jej lekko słodkawy smak. Dzięki niemu jest uwielbiana jest również przez najmłodszych. Bulion podgrzać. Dodać paczkę mrożonych warzyw i gotować 30 minut na niewielkim ogniu. Ziemniaki obrać, pokroić(...)kostkę i ugotować. Dodać je do zupy i gotować jeszcze przez 10 minut. Dodać kalafior i gotować na tyle długo, by kalafior stał się miękki. Tuż przed końcem gotowania dodać śmietanę rozrobioną wcześniej z 3 łyżkami gorącej zupy. Już na talerzu posypać siekanym koprem. Smacznego :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnikostkę 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cebula kawałek pora łyżka masła + łyżka oleju 1/2 szklanki śmietany 12% szczypiorek sól, pieprz Do pełnego obiadu, naturalnie niezbędna jest zawsze zupa. Tym razem lekka, warzywna zupa, z dodatkiem zielonego groszku i 3-kolorowego makaronu. W garnku rozgrzać masło z olejem, dodać cebulę pokrojoną w półkrążki z porem i marchewką również pokrojoną(...)plasterki, zagotować. Gotować wszystko razem przez około 25-30 minut. Dodać makaron i groszek zielony. Gotować 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę, chwilę zagotować i wyłączyć. Zupę podawać posypaną świeżo skrojonym szczypiorkiem. Źródło: eksplozjasmaku linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnigęstej śmietany 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól i pieprz 2 jajka na twardo Czas chłodów zdecydowanie już nastał. Więc na zimny czas, nieocenionym daniem będzie pyszna, treściwa zupa - którą dzisiaj mam przyjemność zaprezentować. Przepis na tą ciekawą zupę znalazłam na blogu pokochajgotowanie . Warzywa obrać. Cebulę i czosnek drobno posiekać, natomiast marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki pokroić(...)Warzywa podsmażyć na oleju. Dodać mąkę, zalać bulionem i gotować całość do miękkości warzyw. Pod koniec dodać ugotowaną kaszę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zabielić śmietaną. Gotową zupę podawać z ugotowanymi jajkami. Smacznego :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniwielu blogach zaobserwowałam sporo wpisów z zupą z zielonego groszku w roli głównej. Przyznaję, że nigdy dotąd nie robiłam jej, więc pora najwyższa nadrobić to. O świeżym groszku można tylko pomarzyć, więc kupiłam mrożony. A zatem, do dzieła, a raczej do kuchni :) Składniki zupy: 450 g. mrożonego groszku , ok. 1 litr rosołu drobiowego - taki akurat miałam pod ręką(...)można mikserem :) Szprycą, workiem cukierniczym lub zwyczajnym woreczkiem z uciętym rożkiem, wyciskamy drobne groszki na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni. Pieczemy do zrumienienia. Zupę nalewamy gorącą, dodajemy śmietanę (lub jogurt) i groszek ptysiowy. Ja posypałam dodatkowo świeżo zmielonymi płatkami chili. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaplastrach 100ml śmietany 1 łyżka koperku Ziemniaki oraz warzywa obrać i drobno pokroić. Zalać wywarem rybnym lub tylko wodą. Dodać przyprawy. Gotować do miękkości pod przykryciem ok.20min. Zupę zmiksować, doprawić do smaku, dodać śmietanę. Kawałki łososia osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i pokroić w paseczki. Zupę wlać do talerzy ,dodać łososia i posypać koperkiem. Wędzony łosoś(...)potrawie nabiera nowego ,ciekawego smaku. Zupa ziemniaczana jest delikatna, sycąca i niecodzienna
Kulinarny karnet ChristopheraKiedy w ogrodzie dojrzewają maliny, moja żona robi się nudna ,ponieważ jadłaby tę zupę codziennie. W tym roku malin jest dużo i niestety już się uzależniła, ale do Klubu AA jeszcze się nie nadaje. Ja, tę zupę traktuję jako doskonały deser ,ale polecam na garden party ,tylko dla dorosłych w kategorii jaka przypadnie biesiadnikom do gustu. Smak(...)Schłodzić . Dodać resztę malin i wlać czerwone wino Celebro. Ponownie schłodzić lub nie ,bo letnia zupka też jest wyśmienita. Do każdej miseczki włożyć po kilka cząstek pomarańczy i zalać zupą. Podawać z kwaśną śmietaną i listkiem mięty. Wino używane do potraw musi być dobrej jakości .Najlepiej wybrać trunek ,który także chętnie pijemy po posiłku. Polecam argentyńskie wino Celebro www.facebook.com
Kulinarny karnet ChristopheraWarming soup for autumn Jesienna , rozgrzewająca zupa jabłkowa Składniki. 1 seler mały 2 jabłka winne 1/2 cytryny-sok 1 porcja włoszczyzny 2 łyżki masła 100 ml śmietany 18% sól, pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżeczka imbir świeży natka pietruszki Wykonanie. Z włoszczyzny, ziela angielskiego i listka laurowego ugotować esencjonalny wywar. Jabłka i seler obrać, zetrzeć na tarce na łezkach i skropić(...)małym ogniu bulionu. Chwilę pogotować, dodać zakwas. Grzyby leśne pokroić na dosyć duże kawałki, przesmażyć na maśle z oliwą, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i dodać do gotującej się zupy. Gotujący się żurek doprawić do smaku, majerankiem i pieprzem. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy i połączyć z żurkiem. Doprowadzić do zagotowania, ale ze śmietaną już nie gotować. Na koniec
Kulinarny karnet Christophera