Zupa krem z pietruszki i pora Zupa krem z pietruszki i pora. Ostatnimi dniami chodziła za mną zupa krem, delikatna ale żeby jednak ten pazur w niej był. I tak powstała ta zupa, delikatna w smaku, ale zupa krem. Do tego chips z boczku z żółtym serem, więc i coś chrupiącego było. Pysznie było ! Zupa krem(...)laurowe, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa już się ugotują, ostrożnie wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa miksujemy, doprawiamy chili, solą i pieprzem, dosypujemy do zupy drobno posiekany żółty ser wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy zupa się gotuje na suchej patelni układamy plasterki boczku i na niewielkim ogniu smażymy boczek, delikatnie go obracając
Kuchnia na wzgórzuIstnieje hipoteza , według której pierwszy raz zupę ugotowali neandertalczycy. Ludzie pierwotni wykorzystywali do gotowania zupy dołek wykopany w ziemi. Wykładali go skórą zwierzęcą i wlewali do wnętrza wodę oraz dodawali składniki. Potem umieszczali w środku rozgrzane przez ogień kamienie. Wynalezienie zupy było ważnym przełomem technologicznym, ponieważ można było ugotować ją z gorszej jakości produktów. W dzisiejszych czasach, w tradycji polskiej(...)zupa stała się pierwszym daniem obiadu. Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami. Składniki: - bulion drobiowy ok. 3 l - 8 ziemniaków - 1 duży batat (słodki ziemniak) - 2 marchewki - kawałek selera - por - 5 szalotek - 6 ząbków czosnku wędzonego - świeża ostra papryczka 1-2 - sól morska - pieprz czerwony - 1 łyżeczka mielonego cuminu - kilka suszonych prawdziwków - olej z pestek winogron Dodatkowo: - 250g wędzonego boczku
mojewypiekiinietylkoWitajcie!, gdy zima skrada się wielkimi krokami rozpoczyna się sezon na zupy i choć to nie sezon jeśli chodzi o warzywa to nie ma nic lepszego niż aromatyczna i rozgrzewająca zupa. Obecnie mamy dość szeroki dostęp do warzyw nawet poza sezonem dlatego w każdej chwili możemy odkrywać nowe smaki. Dziś będzie to pyszny krem z mało docenianej kalarepy, dodamy cebulę(...)smaku i przelewamy do rondla z przesmażoną kalarepą, cebulą i czosnkiem, gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Naa koniec doprawiamy cytryną, ksylitolem i ewentualnie dosalamy. 4/ Miksujemy zupę blenderem i przelewamy do bulionówki, podajemy z obranymi pistacjami. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaPrzepyszna,lekka i delikatna w smaku zupa kalafiorowa.Ugotowana tylko na wywarze z warzyw,bez wywaru miesnego.Wlasciwie wszystkie moje zupy sa bezmiesne,oprocz rosolu,grochowki i krupniku. A kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. KALAFIOR (brasicca olevacea L.) nalezy do rodziny kapustnych. JAK ZDROWY JEST KALAFIOR Zawiera naturalne zwiazki wspomagajace nasz uklad immunologiczny. Warzywo to jest takze skarbnica mineralow(...)kalafiora rozdrabnic na mniejsze rozyczki. W duzym garnku zagotowac 1,5 litra wody,dodac bulion i wrzucic pokrojone warzywa.Gdy sie zagotuja dorzucic makaron.Wybierzcie makaron,ktory po dluzszym pobycie w zupie nie mieknie zanadto.Ja uzywam spätzli,ktore krusze na mniejsze kawalki przed dodaniem do zupy.Dorzucic przyprawy.Na koniec regulujemy gestosc zupy.Gdy makaron pochlonal za duzo wody,musimy uzupelnic jej ilosc.Zupa jest rowniez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!serii blyskawicznych zup kremow-zupa porowa-ziemniaczana.Zimowa,rozgrzewajaca,a przy tym lekka i bardzo smaczna.Najlepiej smakuje wlasciwie bez zadnych dodatkow.Bardzo delikatna w smaku,jednak nie jest mdla.Por z ziemniakiem dopelniaja sie tu idealnie.Przy minimum nakladu pracy i przypraw,mozemy uzyskac maximum smaku.Ta zupa potwierdza tylko,ze proste jedzenie nie musi byc wcale nudne. Skladniki: 2-3 pory(...)ewentualnie sol. Gotowac 20 minut. Usunac listek laurowy i zmiksowac calosc na gladki krem. Zupe rozlac do miseczek. Podawac ze szczypiorkiem i wczesniej przygotowanymi paseczkami z pora. Uwagi.podanie zupy mozna urozmaicic dodatkiem galki muszkatalowej,kminku,kleksa jogurtu, pieprzu cayenne,czipsa z przyrumienionego boczku lub prazonej cebulki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żdy,kto myśli o własnym zdrowiu powinien włączyć z jej udziałem jak najwiecej dań do swojej diety.Teraz jest najlepszy dyniowy czas.Dynia jest najsmaczniejsza ,a i wybór mamy ogromny. Zupa krem obok pieczonej dyni z piekarnika to najprostszy sposób na jesienne delicje dyniowe.Zmiksowana dynia ma wspaniałą jedwabistą konsystencje,a dodatek gorgonzoli nadaje kremowi bardzo wyrazistego ,lekko ostrego smaku.Przyjemną chrupką(...)strukturę stanowi dodatek orzechów włoskich. Dzisiejsza zupa krem powstała z dyni Butternut.Ta śmieszna dynia w kształcie gruszki to druga moja ulubiona obok Hokkaido.Ma smaczny,słodko-orzechowy miąższ i bardzo małe gniazdo nasienne,także niewiele jej odpada po obraniu.Ta odmiana wymaga co prawda obierania ze skóry,ale skórka jest cieniutka i nie nastręcza wiele trudności przy obieraniu,bo można
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupa ogórkowa,klasyk kuchni polskiej.Bardzo zwyczajna,taka zupa na co dzień - prosta ,a przy tym wyjątkowo smaczna.Zupę przygotowałam na esencjonalnym wywarze z warzyw,bo to najlepsza baza dobrej zupy.Ogórkowa to pożywna zupa z ziemnakami,marchewką i tartymi ogórkami kiszonymi,koniecznie ukiszonymi samodzielnie w domu.Zatem czas sięgnąc do spiżarni .... Zupę można oczywiście przygotować na wywarze z mięsa,wówczas
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mimo, że temperatury u nas nie spadają poniżej zera, to i tak jest wystarczająco chłodno, żeby z przyjemnością sięgnąć po coś rozgrzewającego. Dzisiaj będzie to zupa krem z pora…. gęsta, sycąca i dzięki dodatkowi pieprzu kajeńskiego bardzo rozgrzewająca ;)! W zależności od upodobań można dodać około 200 ml śmietany kremówki do kremu ale bez tego też jest bardzo smaczny :)! Zupę(...)krem z pora można podawać z grzankami lub pieczywem. Zapraszam :)! Zupa krem z pora Składniki: około 700 g pora (biała część) ok. 150 g masła ok.800 ml bulionu 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku (lub ziół prowansalskich) sól, pieprz pieprz kajeński śmietana kremówka Umyte pory pokroić w półplasterki. Masło rozpuścić w dużym rondelku i lekko podsmażyć pora i pokrojony
UgotujmyTo.plgotujemy Na patelni rozgrzanej z masłem podsmażamy cebulę i dodajemy ją do gotujących się warzyw Wszystko razem gotujemy ok 40 min Ugotowaną zupę doprawiamy do smaku jarzynką Odstawiamy zupę aby przestygła i potem miksujemy blenderem aby powstała nam zupa krem Można podawać w takiej postaci lub zaprawić śmietaną Ps Polecam(...)zrobić bądź kupić grzanki do zupy. Możemy również podawać z groszkiem ptysiowym
Klaudynkowa kuchniaGrochówka Krem z dyni Krem z kurek Pomidorowa z ryżem Rosół z przypalaną cebulą Zupa buraczkowa Zupa krem kalafiorowa Zupa krem z brokułów Zupa wiśniowa
Aga w kuchniPostanowiłam zrobić tradycyjną zupę warzywną z dobrych mrożonek i trochę swoich własnych warzywek i jarzynek..ale nie na rosole. Czysty wywar warzywny..a całośc zabielana TOFU Polsoja ! To był eksperyment z mojej strony ,który się powiódł. Składniki -mieszanka warzywna mrożona z dużą ilością kalafiora -marchewka w kosteczkę -ziemniaki w kosteczke -czosnek -papryka -cebula -oliwa z oliwek, sól, pieprz -tofu tradycyjne(...)Polsoja -mielone siemię lniane Wsypałam mrożonki do garnka i podlałam wodą, następnie dodałam pozostałe jarzyny, przyprawiłam i ugotowalam zupę. Odlałam trochę wywaru do garnka i dodałam pokrojonego w kostke tofu Polsoja. Całość zmiksowałam blenderem, wlałam do zupy. Dodałam mielonego siemienia lnianego jako zagęstnika i..podałam! Zupa? Pyszna! I bardzo zdrowa, bogata w smaku ..nie tylko dla wegetarian , ale dla tych
Z Kuchni Do KuchniZdrowa japońska zupa. Powinno się spożywać jedną miseczkę zupy dziennie (wystarczy 125 ml dziennie, można rozpuszczać sobie odrobinę pasty w szklance z ciepłą wodą (NIE wrzącą!)). Pasta miso działa zbawiennie na nasz układ trawienny, układ odpornościowy, zmniejsza objawy menopauzy, ma działanie odtruwające, jest także korzystna podczas terapii chorób onkologicznych. Warto również zauważyć, że Japończycy, którzy spożywają zupę miso codziennie, żyją
Tajskie smakiNastała pora roku, kiedy ciepłe, aromatyczne zupy zaczynają królować na naszych stołach. Jesienny chłód sprawia, że chętniej sięgamy po coś rozgrzewającego, a zupa to idealny wybór. Dziś chciałbym zaproponować przepis na krem cukiniowy, który doskonale wpisuje się w ten klimat. Zupa, czy krem z cukinii ta jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale także lekka, zdrowa i pełna smaku. Krem(...)idealna propozycja na chłodniejsze dni. Jest lekki, a jednocześnie sycący, a dzięki dodatkom takim jak kukurydza przyciąga nie tylko oko, ale i kubki smakowe. Kolorowe akcenty sprawiają, że zupa prezentuje się wyjątkowo apetycznie, a smak delikatnie słodkiej kukurydzy doskonale komponuje się z aksamitnym kremem z cukinii. Krem cukiniowy – kwintesencja delikatności – aksamitna, pełna smaku zupa, której nie zapomnisz Uwielbiam gotować
codojedzeniaRozgrzewająca zupa cebulowa z grzankami Dziś pyszna, rozgrzewająca zupa cebulowo czosnkowa z grzankami i serem, idealna na jesienne chłody. Prawdziwa francuska zupa cebulowa podbiła świat, moja zupa czosnkowo – cebulowa jest bardziej rodzima, żeby nie powiedzieć lokalna. Moim zdaniem takie swojskie, babcine zupy jak kapuśniak, krem z kiszonej kapusty czy zupa cebulowa z czosnkiem to zupy samo zdrowie(...)zupie do gotowanej cebuli dodaje się surowy czosnek, aby było jeszcze zdrowiej. Zupa cebulowa z ziemniakami Dawniej zupa cebulowa, były to kawałki ziemniaków, warzyw i rozgotowanej cebuli. Dziś gusta zrobiły się bardziej wysublimowane i mało kto lubi taką postrzępioną zupę z cebuli. Dla moich kubków smakowych tak zupa porowa jak i cebulowa muszą być zmiksowane na krem. Natomiast stara poczciwa
Dieta moja pasjaZupa Chilli con carne smakuje podobnie jak zupa meksykańska z mięsem mielonym . Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. “Chile con carne” oznacza papryki z mięsem. Główne składniki tej potrawy to różnego rodzaju papryki, fasola, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso, doprawione kuminem i chilli. Polecam też przepis na zupę cygańską , wszystkie te zupy są pyszne(...)pikantne, bardzo sycąca i kolorowe, pełne smaków. Miseczka zupy chilli con carne przyjemnie rozgrzewa w jesienne dni. Zupa z ryżem i z mięsem mielonym jest bardzo szybka do przygotowania, połączenie prostych składników takich jak cebula, fasola, kukurydza, pomidory i mielone mięso oraz przyprawy sprawiają, że jest ona niepowtarzalna w smaku. Ja zupę meksykańską wzbogaciłam ryżem i świeżą paprykę, podobnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię