Gdybym zamiast ryżu dodała makaronu, to mogłabym nadać zupie nazwę "Włoska zupa pomidorowa z bazylią i cukinią". Jednakże miałam strasznego "smaka" na ryż, więc zostałam przy krótkiej i prostej nazwie ;-) Zupa jest bardzo smaczna i zdrowa. Oczywiście mimo tego, że pomidory są bardzo zdrowe i dietetyczne, to nie można jeść ich codziennie w nadmiernych ilościach, bo grozi to przedawkowaniem pewnych(...)witamin i minerałów (np. potasu). Zupę najlepiej przygotować w sezonie letnim, kiedy to pomidorów jest całe mnóstwo. Lato było w tym roku bardzo gorące, więc pomidory obrodziły mi na krzakach bardzo obficie. Powoli zaczyna mi brakować pomysłów, co z nimi robić :-) Drugim głównym składnikiem zupy jest bazylia. Aktualnie rośnie na ogródku, ale zazwyczaj mam bazylię przez cały rok w doniczkach
Passions hobbies lifeBardzo lubię zupy bezmięsne , a nawet wegańskie . Moja pomidorowa jest natomiast wegetariańska , ponieważ dodałam do niej śmietanki . Weganie mogą dodać mleka kokosowego , ale mnie ten smak w pomidorowej akurat nie pasuje. Gdybym miała możliwość kupić śmietankę sojową, to takiej bym użyła, ale że nie mam, dlatego jest zwykła śmietanka. A dlaczego śmietanka? Kwaśna śmietana zawsze zważy się w zupie(...)żadne hartowanie nic nie daje, a słodka śmietanka 30% genialnie zabiela zupę bez żadnego hartowania i też poprawa smak, ponieważ odrobinę eliminuje kwaśność przecieru pomidorowego i w efekcie zupa jest przepyszna. Podaję proporcje na wielki gar zupy , bo przecież pomidorówki nie można ugotować w naparstku, to musi być ilość by się najeść i mieć jeszcze zupę na jakieś następne
Kawa z mlekiemRibollita - toskańska zupa z fasoli, którą dziś możemy znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza, z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo, proste potrawy są najsmaczniejsze. Ubodzy mieszkańcy Toskanii, aby nie marnować czerstwego chleba i resztek warzyw dusili je na oliwie, a następnie gotowali. Stąd też nazwa zupy - słowo ribollita oznacza ugotowana ponownie. Ribollita - toskańska zupa(...)fasoli, to typowe danie zimowe, aby nabrała swojego charakterystycznego smaku, powinna zostać przemrożona, tak jak polski bigos. Wiosną i jesienią, kiedy nie ma już przymrozków gotuję większe porcie toskańskiej zupy fasolowej i zamrażam. Przydaje się bardzo, kiedy z wizytą wpadną niespodziewani goście. W skład ribollity obowiązkowo wchodzą biała fasola, czarna kapustą (którą z powodzeniem możemy zastąpić kapustą włoską, jarmużem albo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupy powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Są to bardzo cenne źródła witamin i cennych składników dla naszych organizmu. W zależności jak je przygotujesz, mogą mieć właściwości zdrowotne, odchudzające czy po prostu doskonałe dla dzieci. Każda zupa może być samodzielnym posiłkiem jak na przykład kolacją, ale także elementem innego posiłku, na przykład obiadu. Prócz niezbędnych witamin czy minerałów, które dostarczają(...)mogą także pobudzić łaknienie czy metabolizm poprzez ostre przyprawy, dostarczają płynów do codziennego zapotrzebowania na nie. Można wyróżnić następujące rodzaje zup: czyste (np. buliony, barszcz, pomidorowa); podprawiane (zawiesiną, zasmażką, podprawą zacieraną, śmietaną lub żółtkiem); kremy; owocowe; mleczne; na wywarach mięsnych, warzywnych Jakie korzyści mamy z jedzenia zup ? 1. zupy dostarczają cennych składników odżywczych- np włókna kolagenowe zawarte w mięsie oraz
Oka w rosole czyli KaFka gotujeZupa pomidorowa z mięsem mielonym i makaronem bądź ryżem. Czytelnicy bloga wiedzą, że oprócz mięsa uwielbiamy zupy i często je gotujemy. Zupa pojawia się u nas 2-3 razy w tygodniu. Zrobiło się chłodno, więc ostatnio na tapecie są u nas zupy z mięsem mielonym albo kiełbasą. Polecam zupę pieczarkową , zupę cygańską i zupę meksykańską . Tym razem postanowiłam ugotować ulubioną(...)zupę Piotra w bogatszej wersji, pomidorówkę z mięsem mielonym. Dodatek mięsa mielonego sprawia, że zupa pomidorowa jest bardzo sycąca. Dzięki czosnkowi, oraz ziołom jest bardzo aromatyczna. Tak jak zupa cygańska, meksykańska ta pomidorówka z mięsem najlepiej smakuje na drugi dzień. Przepis na zupę pomidorową z mięsem mielonym i makaronem. Składniki: 300 g mielonego mięsa z karkówki wieprzowej 750 ml rosołu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZUPA GRZYBOWA JAK U BABCI Dzisiaj grzyby! Jak, już Wam pisałam ostatnio, podczas krótkiego wypadu na wieś udało mi się nazbierać trochę grzybów, co mnie bardzo cieszy, bo będę mogła z nich korzystać całą zimę. Siostra również zaciera ręce, bo stwierdziła, że wreszcie będzie miała fajne przepisy na grzyby w roli głównej. Po zupie z kurkami i risotto z prawdziwkami(...)przyszła pora na prostą, domową zupę grzybową, taką jaką robiła moja babcia, zazwyczaj we wrześniu. Dobrze pamiętam, jak ta zupa pachniała i smakowała, jak babcia łyżką, od serca nakładała na talerze, gęstej i gorącej zupy. Była to jedna z ulubionych zup mojego dziadka, który uwaga, jadł ją na śniadanie! Myślę, że tamto pokolenie tak miało, wychowane i żyjące w czasach
SMYKWKUCHNIznowu pora na pomidorówkę. Jak wspomniałam wcześniej pomidorowa to zupa, którą gotuję najczęściej dlatego muszę ją jakoś urozmaicać. Orientalna pomidorowa z soczewicą i ciecierzycą to kolejna odsłona pomidorówki. Lubię wszystkie zupy bez wyjątku ale moje dzieci najbardziej pomidorówkę w przeciwieństwie do mnie. Jako dziecko nie cierpiałam pomidorowej teraz nie powiem, że uwielbiam ale bardzo lubię. Najlepsza pomidorowa to oczywiście taka(...)świeżych pomidorów. Dzisiaj poszukiwałam dojrzałych kiściowych pomidorów. Jak zwykle je ugrillowałam. Bardzo lubię smak grillowanych pomidorów w zupie. Orientalna pomidorowa jest wtedy o wiele smaczniejsza. Bardzo dużą rolę dla mnie odgrywają dodatki do zupy . Postanowiłam dlatego uprażyć na ostro ciecierzycę. Właśnie kilka dni temu małżonek kupił kolejną paczkę suchej ciecierzycy. Wolę ją ugotować po swojemu i tyle ile mi akurat
codojedzeniabędzie odkrywczym powiedzieć, że zupa pomidorowa to w Polsce jedno z najbardziej popularnych dań. Przygotowywana jest na różne sposoby i różnie wychodzi, co czasami może budzić niejakie wątpliwości, ale to ostatecznie kwestia indywidualnych upodobań czy posiadanych zasobów wolnego czasu. Osobiście również lubię prostą i szybką zupę pomidorową przygotowaną na mięsno-warzywnym wywarze „wykończonym” przecierem pomidorowym i ew. niewielką ilością koncentratu(...)szczególności żadnym wypadku nie wykorzystuję żadnych „sztucznych przypraw” i podobnych wynalazków – nie będę tu robił żadnej antyreklamy, ale niech każdy domyśli się o jakie „preparaty” może chodzić. Teoretycznie taką zupę należy ugotować autentycznie na świeżych pomidorach, które potem blendujemy i przecieramy przez sito. Powody, dla których zwykle się tego nie robi są najczęściej dwa: brak czasu, a przez sporą część
Kulinarna Pokusabędzie odkrywczym powiedzieć, że zupa pomidorowa to w Polsce jedno z najbardziej popularnych dań. Przygotowywana jest na różne sposoby i różnie wychodzi, co czasami może budzić niejakie wątpliwości, ale to ostatecznie kwestia indywidualnych upodobań czy posiadanych zasobów wolnego czasu. Osobiście również lubię prostą i szybką zupę pomidorową przygotowaną na mięsno-warzywnym wywarze „wykończonym” przecierem pomidorowym i ew. niewielką ilością koncentratu(...)szczególności żadnym wypadku nie wykorzystuję żadnych „sztucznych przypraw” i podobnych wynalazków – nie będę tu robił żadnej antyreklamy, ale niech każdy domyśli się o jakie „preparaty” może chodzić. Teoretycznie taką zupę należy ugotować autentycznie na świeżych pomidorach, które potem blendujemy i przecieramy przez sito. Powody, dla których zwykle się tego nie robi są najczęściej dwa: brak czasu, a przez sporą część
Kulinarna Pokusaspacerze w mroźny dzień czy na zimową kolację najlepiej smakuje mi zupa. Zresztą w te chłodne dni nie zawsze mam ochotę na surowe warzywa i w postaci zup oraz warzywnych gulaszy wcinam moje 5 porcji dziennie. Dziś przedstawiam Wam przepis na najprostszą na świecie zupę-krem z dyni, którą urozmaiciłam grzankami z dodatkiem gruszki, gorgonzoli i jarmużu. Do dzisiejszej(...)zupy zużyłam moje ostatnie zapasy dyni, którą kupiłam jeszcze jesienią. Jeżeli Wy nie macie już dyni w domu, nie przejmujcie się, tylko sięgnijcie po dynię mrożoną dostępną w każdym supermarkecie. Taka kremowa zupka świetnie syci i rozgrzewa, a dodatek grzanek sprawia, że nie jest nudna. Polecam także inne zupy na zimowe chłody :) toskańska ribollita egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą
Chilli Czosnek i OliwaZupa rybna! O tak! To był smak, który z mną chodził! W naszym kraju dość mało popularna, no chyba że na Pojezierzu Mazurskim czy nad morzem, ale w moich regionach skąd pochodzę, przez całe dzieciństwo jadłam kilka razy zupę rybną i była ona przyrządzana tak, że smakowała bardziej jak rosół z ryby, była bardzo wodnista ale esencjonalna(...)był smak, który dziecku odpowiadał, lubiłam w niej tylko pulpeciki z ryby. Potem długie lata, nigdzie nie spotkałam się tą zupą, aż do pierwszego wyjazdu, już w życiu dorosłym, a nie z mamą i tatą heheh nad morze. To tam próbowałam pierwszych zup rybnych, potem wszystkich możliwych zup chińskich, wietnamskich itp, z udziałem ryb i owoców morza
SMYKWKUCHNIWitam serdecznie Dzisiaj podzielę się przepisem na pyszną zupę ogórkową z grzankami. Zupa jest bardzo smaczna i każdemu powinna smakować, jeżeli ktoś jeszcze takiej zupy nie gotował to polecam wypróbować przepis Do przygotowania zupy ogórkowej będziemy potrzebować: 2 litry wywaru – warzywnego lub mięsno-warzywnego 400 g ogórków kiszonych około 150 ml kwasu z ogórków 200 g śmietany(...)łyżki mąki pszennej do smaku sól, pieprz (z solą trzeba uważać bo ogórki mogą być dość słone) 1 łyżka masła do smażenia ogórków koperek do posypania zupy na talerzu na grzanki: 1 bułka wyborowa (kielecka) lub bagietka składniki na przykładowy wywar podałam w opisie pod filmikiem ale możemy przygotować inny wywar wywar przygotowałam z: 2,5 litra wody 2 ćwiartki
Uwaga Babcia GotujeZupa klopsowa to dosyć znana potrawa, z którą większość z nas przynajmniej parę razy w życiu się zetknęła, a wielu zajada się nią regularnie. Nazwa całkiem wprost oddaje istotę tej zupy, w której pławią się ugotowane w niej mięsne klopsy. Do ich przygotowania można użyć bardzo wielu rodzajów mięsa – zwykle jest ono wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub drobiowe w różnych(...)odmianach. Nie ma przy tym jednego konkretnego przepisu na zupę klopsową i w praktyce każdy gotuje ją wg uznania. Przepis poniżej prezentuje szkołę, do której ja jestem przyzwyczajony, a który może niektórym przypominać flaki czy nawet rosół – w tym sensie, że stosuję lekki i dość klarowny wywar. Niektórzy wolą jednak coś bardziej konkretnego i np. zagęszczają zupę topionym serem
Kulinarna Pokusadodajemy do wywaru z włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka dokładamy dokładnie umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy około 20 minut. W odrobinie wody rozrabiamy mąkę i dodajemy do zupy nadal gotując. Zdejmujemy zupę z ognia i wlewamy śmietankę. Doprawiamy pieprzem. Gdy przestygnie miksujemy zupę, podajemy z połówkami jajka i ziemniakami albo z grzankami. Proszę nie martwić się dekoracją(...)zupy - mniszek lekarski jest bardzo zdrowy :) Zupa krem ze szczawiu
Bon Appetit Małgorzatypomarańczowe dynie. Powszechna jest opinia, że dynia jest mdła i nijaka, a jedyne do czego się nadaje to bycie lampionem na Halloween. :) Obiecuje Wam jednak, że jeśli spróbujecie tej zupy, już nigdy nie powiecie, że dynia jest bez smaku i mam nadzieję, że ją docenicie, tak jak ja jakiś czas temu. Składniki (4 porcje): 800 g dyni po obraniu(...)stopni piekarnika na godzinę, co jakiś czas mieszając . W garnku zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego wszystkie warzywa. Gotujemy 15-20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać . Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera, aż powstanie nam konsystencja kremu i żadne kawałki nie będą pływać w środku. Zupę doprawiamy sokiem wyciśniętym z całej pomarańczy i połowy cytryny. Dosypujemy
Zakręcony Widelec