schab gotowany w 10 minut - 1350 przepisów (strona:43/90)

Szynka wieprzowa. 162

minione święta Gwiazdor mi przyniósł Szynkowar, do tej pory nie miałam pojęcia, że coś takiego istnieje. Lubię domowe wędliny przynajmniej wiadomo co się je! Przyrządzam domowy pasztet, schab gotowany, a teraz mogę robić różne szyneczki/ kiełbasy! To moja pierwsza próba! Musiałam pomóc sobie przepisami, które znalazłam w internecie, dołożyłam trochę swoich ulubionych przypraw i myślę, że warto spróbować tej wędliny(...)łyżeczka majeranku roztartego w palcach 50 ml letniej wody 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE: Mięso kroimy w dość drobną kostkę, dodajemy sól peklową  i wyrabiamy ręcznie ok 20 minut, aż szynka puści kolagen i będzie mocno klejąca, mięso szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na  20 godzin., szynkę wyjmujemy z lodówki, siekamy lekko w malakserze lub przekręcamy w maszynce

Kuchnia Beaty
Schab pieczony/ sos pieczarkowy/ kluseczki szpinakowe 263

Pyszny pomysł na obiad! JAGLANE KLUSECZKI SZPINAKOWO- SEROWE I PIECZONY SCHAB W SOSIE PIECZARKOWYM! składniki: SCHAB PIECZONY: - 1,6 kg schabu bez kości - różowy pieprz - oliwa z oliwek, olej rzepakowy - przyprawa do mięsa wieprzowego - tymianek Mięso zamarynuj w przyprawach i wstaw do lodówki na całą noc. Rano wyjmij z lodówki i mięso postaw na blacie tak aby osiągnęło temp. pokojową(...)pieczenia. Mięso pieczemy w temp. 220 stopni C przez 1 godzinę i 20 minut. SOS PIECZARKOWY: - 500 g pieczarek pokrojonych w plastry -150 ml śmietany 12% - 200 ml wody - masło do smażenia pieczarek - pieprz, sól, - ząbek czosnku Pieczarki i czosnek podsmaż na maśle, podlej wodą. Gotuj 15 minut. Dodaj śmietankę, gotuj 3 minuty. Jeżeli lubisz gęste sosy dodaj mąkę. KLUSECZKI

SMYKWKUCHNI
Szynka gotowana w majonezie 59

Szynka gotowana w majonezie Chyba nie muszę nikogo przekonywać do tego, że domowa wędlina jest najlepsza. Szynka gotowana w majonezie jest tego najlepszym przykładem. Do jej zrobienia wcale nie potrzebujemy nie wiadomo jakich sprzętów, ani wędzarni. Oczywiście, że tak wędzona szynka będzie smakować zdecydowanie lepiej, niż tylko taka parzona, ale bez wędzarni też możemy przygotować pyszną szynkę, która będzie miała(...)super skład, czyli tylko niezbędne przyprawy. Do szynki gotowanej w majonezie potrzebujesz tylko garnka, nawet nie musisz mieć szynkowara. Garnek musi być odpowiednich rozmiarów, tak, aby mięso było całkowicie przykryte wodą. Szynkę parzymy dwa razy po dziesięć minut i ważne jest to, aby moc kuchenki czy ogień nie był zbyt mocny, woda powinna tylko lekko pyrkotać. Szynkę studzimy w garnku

Kulinarne przygody Gatity
Roladki schabowe nadziewane pieczarkami w kremowym sosie musztardowym 95

zakupy szczególnie, że w tym jednym miejscu znajdziecie praktycznie wszystko co niezbędne do domu.   Roladki schabowe nadziewane pieczarkami w kremowym sosie musztardowym: Składniki: 1,30 kg schabu bez kości 35 dag świeżych pieczarek 1 cebula 1 por 15 dag żółtego sera 3 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka musztardy francuskiej –z ziarnami gorczycy 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 3 liście(...)czym zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodać do sosu resztę pokrojonego pora, musztardę, wlać śmietankę rozrobioną z 2 łyżeczkami mąki pszennej, gotować 5 minut aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić do smaku. Gotowe roladki posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z ziemniakami i ulubioną

Wanilia i Kardamon
Schab ze szparagami i szpinakiem w kremowym sosie serowo-koperkowym 113

smaku   Sposób przygotowania: Świeży schab pokroić na grubsze plasterki. Obraną cebulę i czosnek posiekać. W szerokim rondlu lub na dużej wysokiej patelni rozgrzać masło, obsmażyć schab na większym ogniu z obu stron.  Gdy już będzie podsmażony wrzucić posiekaną cebulę z czosnkiem, po chwili dodać pokrojony por. Rondel przykryć i całość dusić kilka minut.  W tym czasie odłamać(...)Wrzucić szparagi ze szpinakiem do mięsa, całość dusić 10 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku, zalać słodką śmietanką, dodać rozdrobniony serek swojski z pieprzem, całość dusić jeszcze  na wolnym ogniu pod przykryciem 10 minut aż sos będzie kremowy i gęsty.  Oprószyć   posiekanym koperkiem,  podawać z gotowanymi ziemniakami. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Kapuśniak z młodej kapusty 194

pomidory koperek 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka domowej vegety sól i pieprz   Wykonanie: Kość ze schabu umyłam,   włożyłam do garnka, zalałam około 1,5 l zimnej wody i wstawiłam do gotowania. Warzywa oczyściłam, umyłam. Drobne i cienkie ich   części pokroiłam. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Obraną cebulę opaliłam na gazem. Pomidory po zanurzeniu(...)przyprawy (listek, ziele i vgetę). Po zagotowaniu zmniejszyłam gaz i pozostawiłam do gotowania na    około 1 godzinę. Poszatkowaną kapustę przelałam wrzątkiem na sitku i razem z pomidorami i ziemniakami włożyłam do gotującego się wywaru.   Pozostawiłam do gotowania jeszcze na 20-30 minut. Wyjęłam kość i warzywa. Pozostałą m archewkę pokroiłam w talarki i włożyłam z powrotem

Kuchnia u Krysi
Zapiekanka makaronowa z włoską nutką. Pomidor suszony, szpinak i magiczny składnik w glinianym naczyniu. 311

mnie z zeszłego obiadu)  garść kruszonej mozzarelli 2 garście żółtego sera 2 łyżki gęstej śmietany ząbek czosnku 1/2 łyżki masła   Przygotowanie: Makaron gotujemy na miękkie aldente ;). Posiekaną wędlinę dojrzewającą - u mnie schab produkcji mojej Mamy , podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy pozostałe składniki: pomidora, kurczaka (był usmażony poprzedniego dnia). Na końcu dodajemy ugotowany makaron, więc wszystko robimy na dużej(...)się nie skończy. Całość polewamy szpinakiem ze śmietaną oraz zasypujemy ostatnią, najbardziej solidną warstwą sera żółtego. Zapiekamy w temperaturze ok 180 stopni pod przykryciem przez ok 30-40 minut. Na koniec na chwilę odkrywamy naczynie. Zapiekanka jest aromatyczna, soczysta i po prostu nieskromnie mówiąc - pyszna. Sprawdźcie sami. A pieczenie w naczyniu glinianym od Rossi okazało się naprawdę udane. Zapiekanka

Kuchnia po mojemu
Schab pieczony w cebulowej marynacie 141

ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. Mięso piekłam ok. 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozcięłam rękaw, żeby mięso trochę się przypiekło z wierzchu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po upieczeniu mięso pozostawiłam na ok. 30-40 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i dopiero potem wyjęłam na blat i wystudziłam do końca w zalewie. Przestudzone mięso(...)/2019/12/szynka-pieczona-z-masem-zioowym.html), karkówka gotowana w mleku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-gotowna-w-mleku.html), karkówka pieczona w rękawie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówka gotowana w musztardzie i majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/karkowka-gotowana-w-musztardzie-i.html), schab pieczony w mleku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), schab gotowany w majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schab-gotowany-w-majonezie.html) i inne. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Schab pieczony w soku jabłkowym 62

zdjęciach. Szarlotka poszła w niepamięć. Drugi pomysł? Tytułowy schab pieczony z soku jabłkowym. Inspiracją był mój przepis na karkówkę. Jeżeli jesteście go ciekawi, podlinkuję go Wam pod dzisiejszym schabem. Przepis jest mega podobny, ale np. zamiast rozmarynu dodałam do mięsa tymianek. Zresztą co ja Wam tutaj, wejdźcie i sami zobaczcie. Schab wciągnęłyśmy z Tolą (My niestety musiał obejść się smakiem(...)wszelki wypadek użyć sitka, można też cały sos na koniec zmiksować – ja tak zrobiłam), znowu mieszamy, zagotowujemy. Do sosu do garnka dokładamy mięso, podgrzewamy. Podobne przepisy: Schab pieczony w ajvarze Schab gotowany z suszonymi pomidorami Schab gotowany w sosie własnym Karkówka pieczona w soku jabłkowym Karkówka pieczona w ketchupie i cebuli Artykuł Schab pieczony w soku jabłkowym pochodzi

Kardamonovy
Schab pieczony w soku jabłkowym 80

zdjęciach. Szarlotka poszła w niepamięć. Drugi pomysł? Tytułowy schab pieczony z soku jabłkowym. Inspiracją był mój przepis na karkówkę. Jeżeli jesteście go ciekawi, podlinkuję go Wam pod dzisiejszym schabem. Przepis jest mega podobny, ale np. zamiast rozmarynu dodałam do mięsa tymianek. Zresztą co ja Wam tutaj, wejdźcie i sami zobaczcie. Schab wciągnęłyśmy z Tolą (My niestety musiał obejść się smakiem(...)wszelki wypadek użyć sitka, można też cały sos na koniec zmiksować – ja tak zrobiłam), znowu mieszamy, zagotowujemy. Do sosu do garnka dokładamy mięso, podgrzewamy. Podobne przepisy: Schab pieczony w ajvarze Schab gotowany z suszonymi pomidorami Schab gotowany w sosie własnym Karkówka pieczona w soku jabłkowym Artykuł Schab pieczony w soku jabłkowym pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Schab w sosie pieczarkowym podany z kaszą gryczaną białą. 142

Dziś mam dla Was szybkie i smaczne danie obiadowe. Takie domowe jedzenie lubimy najbardziej. A Wy jaką kuchnię gotujecie na co dzień?  Składniki; 50 dag schabu 2 marchewki 20 dag pieczarek 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku 3 ząbki czosnku 3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe ok.2 łyżki oleju kasza gryczana biała Kupiec(...)rozgrzanej z 2 łyżkami oleju. Smażymy z obu stron na rumiano. Następnie podlewamy szklanką ciepłej wody. Dodajemy marchew pokrojoną w kostkę, cebulę posiekaną w piórka i dusimy około 40 minut. Co jakiś czas uzupełniamy płyn. Kiedy mięso jest już prawie miękkie, dodajemy pieczarki posiekane w plastry. Dolewamy wody, tyle aby utworzył się sos. Danie dusimy do miękkości mięsa. Co jakiś

Radość kipiąca uśmiechem.
schab zapiekany w kapuście kiszonej 1018

jednym zamachem i nie gotować już ziemniaków to piekę je razem z mięsem w piekarniku, tylko na osobnej blaszce. Na niedzielny obiad, a nawet świąteczny to danie idealne.  Składniki: 5 plastrów schabu (lub innego mięsa wieprzowego) 400 g kapusty kiszonej marchewka 2 cebule 2 ząbki czosnku szklanka rosołu (ewentualnie wody) sól pieprz olej  Schab natrzeć solą, pieprzem(...)pozostały po mięsie tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę. Po chwili dodać kapustę, przyprawić pieprzem. Podlać szklanką rosołu (lub wody) i dusić około 10 minut. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, wyłożyć połowę kapusty (razem z sosem), na nią ułożyć schab i resztę kapusty. Przykryć pokrywką (lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika na około 45 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Schab w sosie śliwkowym 320

wszelkiego rodzaju święta. Można je zrobić dzień lub dwa wcześniej i nie martwić się przygotowaniami. Z tego powodu często gości na naszym świątecznym stole :) Składniki: 10 plastrów schabu bez kości 6-8 suszonych śliwek kalifornijskich 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu sól, pieprz 1 łyżeczka miodu 1 płaska łyżka mąki pszennej\ olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso lekko rozbić, doprawić sola(...)wody i podgrzewać - wymywamy w ten sposób cały smak, który pozostał na patelni po smażeniu mięsa. Zalać płynem mięso w rondelku. Dodać suszone śliwki, rozmaryn, miód i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Spróbować sosu - doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Pół szklanki wody wymieszać bardzo dokładnie z płaską łyżką mąki. Dodać płyn do sosu cały czas mieszając

Kulinarne Inspiracje
Roladki schabowe z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 202

Schab myjemy dzielimy na 4 równe kotlety, rozbijamy tłuczkiem, układamy w misce, posypujemy pokrojoną na piórka cebulą, zalewamy mlekiem, wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie schab osączamy z mleka, ręcznikiem papierowym delikatnie osuszamy ( mleko z cebulą wylewamy), oprószamy pieprzem do smaku, na każdym kotlecie rozkładamy pokrojone w plasterki gruszki, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym-troszkę odkładamy(...)wodą, dodajemy kilka ziarenek kolorowego pieprzu szczyptę soli-ale to dosłownie szczyptę bo ser pleśniowy sam w sobie jest słony i możemy przedobrzyć. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut , po tym czasie sos zalewamy słodką śmietanką dodajemy odrobinę pokruszonego sera pleśniowego, trzymamy na ogniu aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dekorujemy natką, podajemy np. z ziemniakami

Wanilia i Kardamon
Domowy schabowy :-) 185

nasiąkała tłuszczem ale mięsko w środku było bardzo kruche i pyszne! Schabowy! Łatwe 30 minut dla 2 osób Składniki: * 2 rozbite plastry schabu * 2 cebule * 1 ząbek czosnku * pół szklanki płatków corn flakes * 2 łyżki bułki tartej * mąka * jajko * papryka ostra * sól * pieprz Do dzieła! schab przyprawiamy solą, pieprzem i papryką i odstawiamy na chwilę. W tym czasie gnieciemy płatki(...)talarki i dusimy z rozgniecionym ząbkiem czosnku, odkładamy do innego naczynia odsączając z niej olej. Schab obtaczamy w mące, jajku i płatkach i smażymy na oleju z cebuli i czosnku. Pod koniec smażenia na patelnie wykładamy cebulę i chwile razem dusimy! Podawałam z gotowanymi ziemniakami i sałatką. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni