schab gotowany w 10 minut - 1350 przepisów (strona:59/90)

Domowa szynka bez wędzenia. 154

Domowa szynka bez wędzenia. Składniki : 1 kg mięsa wieprzowego w jednym kawałku ( szynka,łopatka,schab ) 1 opakowanie peklosoli Zalewa : 2 litry wody  ( najlepiej nie chlorowanej ) 1/4 szklanki soli 1 łyżka przyprawy np.Vegeta 4 ząbki czosnku kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 3-4 listki laurowe 2 łyżki majeranku 2 łyżki majonezu ( rozpuścić w szklance gorącej wody ) Przygotuj także(...)się palił,  włożyć mięso i parzyć tak około 40-45 minut. Następnie odstawić garnek wraz z zalewą i szynką na kolejne 24 godziny. Po tym czasie szynkę wyjąć z marynaty,marynatę zagotować ponownie,skręcić na mały ogień, włożyć z powrotem szynkę do garnka z zalewą i gotować kolejne 40-45 minut na ''mrugającym'' ogniu. Odstawić do chłodnego miejsca

Przepisy i porady kulinarne
Bitki schabowe w sosie myśliwskim 752

Bitki schabowe w sosie myśliwskim to danie, które zachwyci każdego, bez wyjątku. To tylko schab, ale sos myśliwski czyni z niego danie w iście królewskiej stylu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szynka domowa 64

aromatyczna. Jeśli znudzi się na zimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek czy karkówkę. Nie bójcie się tłuszczu zwierzęcego w boczku czy karkówce. Badania udowadniają, że teorię miażdżycy z powodu nadmiaru cholesterolu wymyślono w celu zdyskredytowania tłuszczów zwierzęcych i wprowadzenia(...)zagotować wodę. ? Zmiejszyć ogień, aby woda tylko delikatnie mrugała, i gotować szynkę 2,5 godziny. ? Pozostawić szynkę w wywarze do wystygnięcia. ? Sok jabłkowy, miód i pieprz dokładnie wymieszać lekko podgrzewając. ? Szynkę polać marynatą i ułożyć w formie do pieczenia. ? Piec w temp. 200 st.C przez 30 minut, podlewająć marynatą. ? Kroić po wystudzeniu i zdjęciu sznurka

To co kocham
Schab zapiekany pod beszamelem z topinamburem i pieczarkami 156

możecie tak jak ja pokroić go plastry i przykryć grubą warstwą pysznego beszamelu. Zapiec a potem zjeść ze smakiem z dodatkiem makaronu.  Składniki (na 4 porcje): 1 kg schabu  przyprawy: sól, pieprz, majeranek, wędzona papryka  250 gram topinamburu  250 gram pieczarek brązowych  cebula  Beszamel: 4  łyżki masła  3 łyżki mąki pszennej(...)świeża bazylia  ewentualnie parmezan  W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę całość chwilę. Dodaję 1/3 podanej ilości mleka i gotuję sos na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie dodaję kolejną część mleka i gotuję do zgęstnienia. Postępuję tak do momentu wykorzystania całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec doprawiam go szczyptą gałki muszkatołowej

Mango Papaja
Szynka domowa 142

zimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek czy karkówkę. Nie bójcie się tłuszczu zwierzęcego w boczku czy karkówce. Badania udowadniają, że teorię miażdżycy z powodu nadmiaru cholesterolu wymyślono w celu zdyskredytowania tłuszczów zwierzęcych(...)ogień, aby woda tylko delikatnie mrugała, i gotować szynkę 2,5 godziny. • Pozostawić szynkę w wywarze do wystygnięcia. • Sok jabłkowy, miód i pieprz dokładnie wymieszać lekko podgrzewając. • Szynkę polać marynatą i ułożyć w formie do pieczenia. • Piec w temp. 200 st.C przez 30 minut, podlewająć marynatą. • Kroić po wystudzeniu

To co kocham
Sos ciemny pieczeniowy domowy 203

sposób możemy go zrobić na większą ilość. Nie koniecznie musimy też kupować mięso, użyjemy do tego kości od karkówki lub schabu czy żeberek.SKŁADNIKI:kości od karkówki (lub inne schabu, żeberek)3 kg marchew 3 sztpietruszka korzeń 1 sztseler naciowy 1 sztcebula 2 szt czosnek 1 sztpor kawałek części białejsól różowa (można użyć morskiej)zamiast przypraw użyłam bulionetki(...)polewamy oliwą i posypujemy solą morską.- wkładamy na 15 minut do piekarnika i równie je przypiekamy doda to smaku i koloru - gdy kości i warzywa są gotowe układamy w garnku jedną partię kości na to w środek warzywa i kolejną partię kości - zalewamy wszytko zimną wodą i gotujemy ok 1h - po ugotowaniu przecedzamy do innego garnka doprawiamy

Basia w kuchni
Domowa masa makowa 81

domowa masa makowa Do średniej wielkości garnka przesyp mak, a następnie zalej go wrzątkiem (ewentualnie gorącym mlekiem) tak, aby płyn przykrywał go na 2-3 cm. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 25 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu go przemieszać. Ugotowany mak przecedź przez sitko wyłożone gazą i dobrze odciśnij. Następnie zmiel mak przepuszczając go dwukrotnie przez maszynkę(...)być gęsta, ale też wilgotna. Gdyby była zbyt sucha, możesz dodać do niej nieco płynu, w którym gotował się mak lub roztopionego masła. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie Śledzie z żurawiną Likier bożonarodzeniowy Sernik wiedeński Paszteciki z mięsem Uszka wigilijne Schab ze śliwką Zobacz też nowe przepisy Domowa masa makowa Prezenty dla pasjonatów gotowania – 8 pomysłów Paszteciki

okolicepalnika.pl
FORSZMAK 371

WYKONANIE: ŁATWE  PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5 Składniki: 50 dag szynki wieprzowej (może być również schab lub pozostałe pieczone mięso z obiadu), 1 kiełbasa śląska, 12 plastrów wędlin (opcjonalnie), średniej wielkości papryka czerwona, 2 średnie cebule, 2 duże ogórki kiszone, 40-50 dag pieczarek, 2 szklanki bulionu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)przekładam wcześniej usmażone mięso, kiełbasę i wędliny, zalewam gorącym bulionem, dodaję ziele angielskie, liście laurowe i słodką paprykę. Duszę pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut. Dodaję ogórki pokrojone w półplasterki, gotuję kolejne 5 minut. Po tym czasie danie zaprawiam koncentratem, gotuję kolejne 10 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku. *** Jeśli chcecie, aby danie było bardziej gęste można

JejKuchnia
Zupa pomidorowo-dyniowa bez zabielania ( z ryżem ) 207

dodajemy do garnka. Solimy ( ok 1 łyżeczki ) i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięska i warzyw. Następnie warzywa i mięso odławiamy, dzielimy na mniejsze porcje. Do zupy dodajmy przecier pomidorowy i dyniowy. Dodajemy wcześniej odłowione mięso i warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Proponuję podać z gotowanym ryżem - 1 szklanka* białego ryżu(...)woreczku ) - 2,5 szklanki wody - 0,5 łyżeczki soli *szklanka o pojemności 250 ml Ryż płuczemy kilkakrotnie, zalewamy wodą, dodajemy sól. Doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem, i gotujemy 3-4 minuty. Następnie wyłączamy ogień i bez podnoszenia pokrywki zostawiamy na około 10 minut. Ryż wchłonie wodę, będzie miękki a nie rozgotowany. Idealny do zupy. Ważne jest aby gotować

kawawszklance
Schab węgierski pieczony 236

Kolejna propozycja na domową wędlinę. Tym razem pieczona w niskiej temperaturze, dzięki czemu jest mięciutka i soczysta. Doprawiona sporą ilością ostrej papryki. Ale nie bójcie się

Ala piecze i gotuje
Schab ze śliwką 2 262

Święta tuż tuż , więc pomalutku trzeba pomyśleć o daniach na stół świąteczny.  Zacznę od tradycyjnego schabu ze śliwką. Jest to kawałem chudego mięska które można

Eli Gotowanie
Schab zapiekany z jabłkami 182

Pyszny schabik z jabłkami i cebulką w aromatycznym sosie. Do przygotowania tego dania użyłam  zestawu przypraw kulinarne inspiracje Kamis- polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym

Monia miesza i gotuje
Sos kurkowy 82

Bardzo łatwy do zrobienia, sezonowy i wyjątkowo smaczny – gwarantuję wam, że ten sos kurkowy z pewnością nie raz będzie gościć na waszych stołach. Wystarczy kilka prostych składników, parę minut spędzonych w kuchni, a otrzymacie wyśmienity sos, który doskonale sprawdzi się w roli dodatku zarówno do dań mięsnych jaki i tych wegetariańskich. Jak wyczyścić kurki? W blaszkach kurek bardzo często(...)stanie się szklista i lekko się zezłoci. Następnie dodaj do niej czosnek oraz pokrojone kurki. Całość podsmażaj około 8 minut. Do grzybów dodaj sok z cytryny, sól, sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu, śmietankę oraz natkę z pietruszki. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty, aby sos zgęstniał. Sos kurkowy jest doskonałym dodatkiem do kopytek, klusek śląskich, mięsa

okolicepalnika.pl
chrupiący chleb w naczyniu 173

miski przesiewamy 1 kg mąki typ 650, dodajemy łyżkę soli, dobrą garść płatków owsianych, garść mąki pełnoziarnistej,dwie łyżki oleju...wszystko mieszamy razem. ...żeby chleb był pulchny dajemy 1 gotowanego ziemniaka. Zaczyn drożdżowy, to:  1/2 kostki drożdży, 1łyżecz. cukru, 1szkl. ciepłej wody, 2łyżki mąki- mieszamy i na 15min przykrywamy. Po wyrośnięciu zaczynu, wlewamy go do suchej mieszanki(...)wkładamy do niego chleb :) Pieczemy 30 min. Potem wyjmujemy upieczone bułki i zdejmujemy pokrywkę naczynia... ...tak pieczemy kolejne ~30 minut ...bułki szybko stygną, więc po 15 min. można już robić kanapki :) np. z upieczonym schabem schab z piekarnika na kanapki :) Minęło 60 min. chleb jest gotowy :) Chrupiący, pachnący, swojski, domowy :) Smacznego

chleba naszego
NAJLEPSZY GULASZ WIEPRZOWY 201

Składniki na 4 porcje: 500 g schabu wieprzowego 1 duża cebula (ok. 150 g) 1 średnia marchewka (ok. 80 g) 1/2 małej pietruszki (ok. 40 g) 500 ml wywaru z grzybów (ewentualnie warzywny też się sprawdzi) 2 woreczki kaszy gryczanej (ok. 200 g) 1 łyżka masła klarowanego (ok. 10 g) 1 łyżka mąki sojowej odtłuszczonej(...)dorzuciłam marchewkę i pietruszkę. 4. Całość zalałam wywarem (wykorzystałam wywar z zupy grzybowej, ale można również wykorzystać rosół, a dla smaku dorzucić kilka suszonych grzybów) i gotowałam na małym ogniu przez 40 minut. 5. Do małego słoika wsypałam łyżkę mąki, dolałam odrobinę wody, zakręciłam, rozmieszałam i dolałam do gulaszu w celu jego zagęszczenia. 6. W międzyczasie ugotowałam kaszę gryczaną

Vroblewska-fitlife