Pieczony schab, czyli domowa wędlina na kanapki i nie tylko, którą łatwo przygotujesz w domu. Pieczony schab jest kruchy i soczysty, gdyż przygotowuje się go w
Kuchcik gotujeSchab duszony to danie, które sprawdzi się zarówno na specjalną okazję, gdy spotykamy się przy stole w większym gronie, jak i zwykły obiad, choć raczej polecałabym go na weekend, gdy możemy poświęcić na jego przygotowanie nieco więcej czasu. Schab duszony w pomarańczach - przepis na 8 porcji Do przygotowania schabu będą Ci potrzebne: 1kg schabu bez kości, 2 pomarańcze, ząbek czosnku(...)pomarańczową. 7. Całość przykryj u duś ok. 50 minut na małym ogniu, co jakiś czas przewracając mięso na drugą stronę. 8. Pod koniec dodaj fileciki z pomarańczy i duś jeszcze 5 minut. 9. Mięso przełóż na półmisek. 10. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z małą ilością zimnej wody i wlej do wywaru, gotuj mieszając aż do zgęstnienia sosu
Z notatnika dietetykaPołączenie mięsa i owoców zawsze smakuje doskonale! Schab wyszedł soczysty, wyrazisty w smaku dzięki przyprawom i lekko słodki dzięki śliwkom. Można podawać go jak mięso do
Lena GotujePolecam pyszny schabik nadziewany mięsem mielonym i suszonymi śliwkami. Roladę można podać na ciepło z dodatkami jako danie obiadowe a po wystudzeniu jako wędlinkę na kanapki
Monia miesza i gotujeświęta u nas czuć po całości ;-) Szynka marynuje się w szynkowarze, schab już sobie spokojnie dojrzewa, lista ciast czeka na swoją kolej, a dziecko jutro gra wielkanocnego kurczaczka w przedszkolnym przedstawieniu :-) Tylko wiosna jakoś się zapomniała i sobie poszła... może wróci choć na trochę w niedzielę? No w każdym razie zamierzam w tym roku zrelaksować się przez te święta(...)białka i szybko zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy, wkładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę i rozpuszczamy ją, a następnie gotujemy przez chwilę na małym ogniu do chwili aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia – czekolada musi być naprawdę zimna. Następnie miksujemy
Czary - gary w kuchnitego dania niedogotowując mięsa. Zapraszam na przepis. Zobacz też: Cukinie faszerowane mięsem mielonym Schab duszony w sosie własnym Gołąbki bez zawijania Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną Karkówka z pieczarkami Przepis na prosty gulasz wołowy Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 1 kg wołowiny, np. łopatki majeranek papryka słodka papryka ostra majeranek sól(...)ziarna ziela angielskiego oraz liście laurowe. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 1,5 godziny, aż mięso będzie delikatne i miękkie. Następnie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut, aż woda z sosu odparuje i stanie się gęstszy. Artykuł Prosty gulasz wołowy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiKotlet ze schabu nie jest aż takim częstym u mnie gościem, zazwyczaj jem go raz w miesiącu, a mąż dwa/trzy razy w miesiącu bo lubi sobie
Gotowanie...to proste !Bitki schabowe to prosty spsosób na podanie chudej wieprzowiny w pysznym sosie. W tradycyjnym sosie jedynem dodatkiem jest cebula. Swój sos wzbogaciłam dodatkiem suszonych grzybów i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mięso, zalewamy 2 litrami wody i doprowadzamy do zagotowania. Podczas gotowania na powierzchni wywaru pojawi się szara piana, należy ją wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej lub sitka. Do gotującego się wywaru wkładamy obraną marchew, pietruszkę, selera oraz pora. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, lubczyk, pieprz i sól. Gotujemy warzywa do miękkości. Następnie z zupy wyciągamy mięso oraz warzywa. Wyciągnięte(...)zupy wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości. Do zupy wrzucamy z powrotem pokrojoną włoszczyznę oraz kawałki mięsa. Dodajemy szczaw, mieszamy. W osobnej miseczce łączymy śmietanę z mąką. Dodajemy łyżkę wazową wywaru, mieszamy. Zahartowaną śmietanę wlewamy powoli do zupy cały czas mieszając. Gotujemy powoli przez kilka minut. Ewentualnie d oprawiamy do smaku solą. Do każdej porcji
Qchnia po prostuwykorzystanie mięsa mielonego. W poniższych roladkach mięso mielone wieprzowe połączyłam ze schabem i zielonymi oliwkami. Całość upiekłam w piekarniku i podałam z kaszą oraz kalarepą w sosie śmietanowym. Przygotowanie roladek zaczęłam od rozbicia schabowym tłuczkiem do mięsa, doprawienia mięsa mielonego, a następnie wyłożenia nim rozbitych schabów i ułożenia po ich środku oliwek. Całości zawijałam w kształt małych roladek, owijałam grubą(...)roladki mięsne z oliwką. Schab pokroić na 10 równej wielkości kawałków. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem do mięsa, uważając aby nie podziurawić mięsa. W misce wymieszać mięso mielone z łyżeczką soli, pieprzem i drobno krojona cebulą. Kolejno, na każdy uprzednio rozbity kawałek schabu położyć część mięsa mielonego, które spłaszczyć dłonią, uważając aby nie pokryć nim całego schabu a jedynie jego środkową
MeCooksdanie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża czerwona papryka 1 litr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy(...)chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę. Na końcu dodajemy podsmażone mięso i zalewamy całość bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy przez ok. 40-45 minut. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki i gotujemy jeszcze przez 10 min. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy do zupy. Przyprawiamy papryką słodką
Kuchnia MagdaLenydanie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża czerwona papryka 1 litr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy(...)chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę. Na końcu dodajemy podsmażone mięso i zalewamy całość bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy przez ok. 40-45 minut. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki i gotujemy jeszcze przez 10 min. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy do zupy. Przyprawiamy papryką słodką
Kuchnia MagdaLenyDziś przedstawiam Wam przepiękną roladę z ukrytą gwiazdką! Po rozkrojeniu pieczeń zachwyci Waszych domowników czy gości oraz stanie się przepiękną jadalną dekoracją stołu. Połączenie suszonej żurawiny
Gotowanie i blogowanieKolejny pyszny domowy wyrób. Tym razem, rolada z schabu nadziewana mięsem mielonym. Idealna jako dodatek do pieczywa ale na ciepło również jest smaczna. Składniki: 1-1
Ala piecze i gotuje