Szybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków
Karo in the Kitchenrostbefu z kością i polędwicą wycina się pożądane steki, w których łączą się dwa bardzo cenne rodzaje mięsa wołowego: polędwica i mięsień najdłuższy grzbietu (w mięsie innych zwierząt nazywany schabem). Jeden to porterhouse z końca rostbefu z najszerszą częścią polędwicy. Drugi: t-bone wycinany bliżej przodu, z węższą częścią polędwicy z charakterystyczną kostką w kształcie litery t. Rostbef bez kości(...)sondę w sam środek pieczonego kawałka mięsa) odstawiamy na 10-20 minut, żeby soki rozeszły się po mięsie, następnie kroimy pieczeń na cienkie plastry. Podajemy od razu, z lekkimi i nietłumiącymi smaku mięsa dodatkami – z ziemniakami z wody, ziemniakami fondant lub z frytkami, zieloną sałatą z winegretem lub gotowanymi na parze albo zapieczonymi warzywami. Na drugi dzień pieczeń świetnie nadaje
Karo in the Kitchenrzadziej i raczej od święta. Przywędrowała na tereny północnych Indii, Pakistanu i Bangladeszu ok. XVI w. z najeźdźczym plemieniem Wielkich Mogołów. Klasycznie nazwa pochodzi od nazwy naczynia, w którym gotuje się kormę, a raczej piecze czy dusi, gdyż tradycyjnie przygotowywana była na tlących się powoli drzewnych węglach i w języku tureckim oznacza powolne pieczenie, duszenie. Korma może być lekko pikantna(...)pewnością będę powtarzać , bo jest to przepyszny, rozgrzewający posiłek, niezwykle szlachetny i bogaty w smaku. Koniecznie spróbujcie! :) (Informacje o kormie dzięki uprzejmości Wikipedii) Składniki: 350-400 g schabu wieprzowego lub chudej szynki 2 łyżki oleju kukurydzianego 1 łyżeczka nasion kardamonu (wyłuskanych z ziaren) 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka maku
Kuchnia PrezydentowejSchabowe pod ciepłą pierzynką Takie schabowe możemy podać na świąteczny obiad dla odmiany od tradycyjnych kotletów. Kotlety przykryte są pieczarkami z kolorową papryką w pysznym
Kulinarna Chwilażółtego, niełuskanego grochu - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - 3 łodygi selera naciowego - por, kawałek białej części - 600g obranych ziemniaków - wędzonka (u mnie żeberko i kawałki wędzonej szynki, schabu i chudego boczku, dość dużo... moi domownicy lubią dużo mięsiwa w takich zupach, ale można dać kawałek, tylko do smaku) - 8 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe, - 5 łyżek dobrego, aromatycznego(...)dłoniach majeranku, zalewam wodą, mniej więcej do 2/3 zawartości gara. Garnek zamykam, wstawiam na palnik i doprowadzam do wrzenia. Od tego momentu (od zagotowania) po zmniejszeniu palnika gotuję moją zupę 70-80 minut. W osobnym garnku, w małej ilości słonej wody ugotowałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 1h i 10-20 minutach, wyłączam palnik i odstawiam garnek na ok.10 minut
Smaczne ZdrowePieczony schab z suszonymi pomidorami świetnie smakuje podany na ciepło na obiad, jak i na zimno jako przystawka lub wędlina na kanapki. Aromatyczne, soczyste i smaczne
Kuchcik gotujezrobienia. Wystarczy dosłownie kilka minut pracy, a potem sporo cierpliwości. Efekt? Zachwycający! Rozpływające się w ustach mięso, które dosłownie rozpada się pod nawet najmniejszym naciskiem. Lepsze niż ktokolwiek mógłby przypuszczać. Szarpana wieprzowina – jakie mięso sprawdzi się najlepiej? Aby szarpana wieprzowina wyszła naprawdę dobra, mięso powinno być nieco poprzerastane tłuszczem. Chude kawałki, takie jak np. schab, w trakcie długiego pieczenia(...)script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=431890&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=3059&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Jak długo powinna się gotować szarpana wieprzowina? Cierpliwość to klucz w przypadku szarpanej wieprzowiny. Jeśli chcesz, aby naprawdę rozpadała się przy dotknięciu palcem, musisz dać jej całkiem sporo czasu i pozwolić się piec przez kilka
okolicepalnika.plgotowanie w domu. Dzisiaj dzielę się pomysłem na plastry schabu, które możesz serwować z ziemniakami, makaronem albo ryżem. To przepis na schab w sosie śmietanowym z marchewką i porem. Przepis na schab w sosie śmietanowym Schab w sosie śmietanowym jest delikatną propozycją, a odpowiednio przygotowane mięso rozpływa się w ustach. Może to być ciekawa alternatywa dla tradycyjnie duszonego schabu. Marchewka(...)samym czasie podsmaż plastry schabu z jednej i z drugiej strony. Podsmażony schab przełóż do garnka i podgrzewaj przez cały czas na małym ogniu. Zostaw patelnię z tłuszczem, która przyda się do podsmażenia warzyw. W tym czasie pokrój cebulę, por i marchewki w drobną kostkę. Podsmaż warzywa na tej samej patelni, co wcześniej schab. Kiedy lekko się podsmażą, wrzuć
RozdomowionaSięgnąć można po schab, golonkę, łopatkę czy karkówkę. Obok mięs równie ważna jest wędlina i u mnie jest to zazwyczaj wędzony boczek oraz kiełbasa. Po podgotowaniu bądź podsmażeniu, wszystkie składniki bigosu lądują w jednym garnku i zaczyna się proces wolnego gotowania. Bigos ma to do siebie, iż im dłużej gotowany tym smaczniejszy, dlatego warto jest go gotować przez kilka(...)odlać wodę, a grzyby pokroić w małe paseczki. Kapustę kiszoną lekko odcisnąć z soku, przesiekać i włożyć do garnka. Wlać 1,2 l wody, zagotować i gotować na małym ogniu przez 30 minut . W międzyczasie surową kapustę drobno pokroić nożem lub posiekać na szatkownicy, włożyć do osobnego garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować 1 minutę, po czym kapustę
MeCooksJedni jedzą słodycze, których ja nie lubię, a inni pałaszują sosy, czyli tacy jak ja Polecam każdemu, prosta i niekłopotliwa potrawa. składniki na 2 osoby: 2 grube plastry schabu 2 kawałki sera żółtego, 5 x 2 cm garść suszonych pomidorów w połówkach 2 łyżeczki, suszonych pomidorów wiórki 1 papryka czerwona grubościenna 1 papryka zielona grubościenna 4 ząbki czosnku 2 szalotki(...)duś na małym ogniu około 10 minut, pilnując żeby się nie przypalało. Po tym czasie zalej 1 szklanką wody, dopraw pastą z pieczonej papryki, mielonymi suszonymi pomidorami, resztą wyciśniętego praską czosnku , brązowym cukrem, solą i chilli do smaku. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem następne 10-15 minut, po czym zalej śmietaną i gotuj do momentu aż sos zacznie się
Ogrodnik w podróżychemią niemalże świecą w ciemności. Ich zaletą jest to, że są wyjątkowo smaczne, zdrowsze i wbrew pozorom tańsze. U nas w domu wędlin nie jadamy zbyt często, ale pieczony schab, szynka czy pieczeń zawsze znajdzie swoich amatorów. Dziś zapraszam Was na wspaniałą pieczeń. Przygotowanie jej nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości i czasu. Zapewniam Was jednak, że końcowy efekt(...)smaczna. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole jak i na co dzień do kanapek. Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr 30 min Czas przygotowania 1 hr 50 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr 30 min Czas przygotowania 1 hr 50 min Ingredients 700 g szynki wieprzowej 600 g łopatki wieprzowej 500 g boczku surowego
Wędrówki po kuchni