Pamiętacie mój Schab z szynkowaru? Jeśli tak to świetnie, Ci którzy nie pamiętają, nazwa jest podlinkowana, można kliknąć dla przypomnienia. Worki do szynkowaru skończyły mi się
Blondynka Gotujestopni. Pamiętaj jednak, że w tym wypadku garnek musi nadawać się do wkładania do piekarnika i nie może mieć jakichkolwiek plastikowych elementów. Jak długo powinien gotować się węgierski gulasz? Czas gotowania tej potrawy zależy w dużej mierze od tego jaki rodzaj mięsa wybierzesz. To właśnie ono powinno być wyznacznikiem tego, czy bogracz jest już gotowy. Jeśli będzie miękkie i zacznie(...)Dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj na bardzo małym ogniu przez 2,5 godziny. W razie potrzeby możesz dodawać więcej wody w trakcie gotowania, aby gulasz się nie przypalił. Po tym czasie dodaj do gulaszu ziemniaki pokrojone w kostkę o boku 3 cm. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 15-20 minut aż ziemniaki całkowicie zmiękną
okolicepalnika.plPrzepyszna domowa wędlina, najdelikatniejsza jaką do tej pory robiłam. Mięsko wychodzi kruche, soczyste i z apetycznym kolorkiem. Jeśli nastawicie mięsko jeszcze w tym tygodniu to zapekluje
Gotowanie...to proste !tradycyjne święta Bożego Narodzenia. Takie ciasto robi się tylko raz w roku, aby je przygotować trzeba uzbroić się w cierpliwość, jednak mogę wam zagwarantować, że jego smak rekompensuje każdą minutę oczekiwania. Dlaczego piernik powinien dojrzewać? Jeśli do tej pory nie próbowałeś piernika dojrzewającego, z pewnością zadasz sobie pytanie “Po co się męczyć”. No właśnie. Po co? Skoro szybkie(...)przesiej mąkę. Dodaj sól, przyprawę do piernika i wymieszaj całość. W garnku rozpuść masło, smalec cukier oraz miód. Całość gotuj do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Masę należy stale mieszać, aby nic się nie przypaliło. Dodatkowo, warto pamiętać, że gotujący się miód zwiększy swoją objętość, dlatego warto użyć większego garnka. Gorącą (ale nie wrzącą) masę miodową wlej do misy
okolicepalnika.plPolędwiczka w melasie to azjatycki fusion. Pewnie niektórzy stwierdzą, że smażenie polędwiczek w woku to profanacja. Jednak polędwiczka w melasie doskonale smakuje i choć można zastąpić ją schabem czy karkówką, to jednak właśnie ten rodzaj mięsa wieprzowego (głównie ze względu na swoją delikatność) najlepiej tu pasuje. Danie przypomina moje ukochane koreańskie bulgogi (bo nim się inspirowałam, to taka uproszczona wersja(...)wylewamy jej) i smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju po 2-3 minuty w kilku partiach (czyli nie wszystko na raz), ponieważ kawałki mięsa nie powinny do siebie dotykać (jak wrzucimy wszystko na raz, temperatura oleju się obniży, a mięso zamiast się smażyć zacznie się gotować, co zepsułoby całe danie). Gdy wszystkie kawałki mięsa będą usmażone, na rozgrzany wok/patelni
Poezja smakuKruchy, aromatyczny, a zarazem soczysty schab pieczony, to marzenie każdego smakosza tego mięsa. Taki właśnie schab można uzyskać dzięki odpowiedniemu przyprawieniu mięsa i jego pieczeniu w
Kuchcik gotujeNie zaryzykuję niczego stwierdzeniem, że kotlet schabowy to nasza narodowa potrawa. Ile domów, tyle sposobów jego przyrządzenia i wariacji podania. Mój dzisiejszy przepis łączy w sobie
Karo in the KitchenSałatka Magdaleny – szybka, lekka i pyszna Dziś polecam Wam przepis na szybką i pyszną sałatkę, którą wykonacie w kilka chwil. Taka sałatka będzie idealna na
Słodkie okruszkiWielu z Was to danie – makaron ryżowy z łososiem może wydać się dziwne, ze względu na nietypowe połączenie składników. Większości makaron ryżowy kojarzy się z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pasztet ;) Pasztet tradycyjny Najlepsze mięso na pasztet powinno mieć trochę tłuszczu. Świetnie nadają się: łopatka, karkówka, szynka, biodrówka, udziec z drobiu. Schab lub pierś może sprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają także grzyby(...)Przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą tak, aby mięso było przykryte. Dołożyć liście laurowe, kulki ziela anielskiego i czarnego pieprzu. Gotować pod przykryciem 1 godzinę. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć. Dołożyć wraz z 1 cebulą do mięsa. Gotować jeszcze ok. 1 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie (prawie rozpadające się). Odstawić do ostudzenia. Bułkę włożyć do miski, namoczyć wywarem
Pełny talerzkarkówki na grilla według przepisu ze starej książki kucharskiej. Jest to marynata do różnego rodzaju mięs pieczonych w plastrach i w całości. Idealnie sprawdza się do karczku, boczku oraz schabu z grilla. Mięso z tego przepisu jest soczyste i bardzo aromatyczne. Dla wszystkich którzy szukają pomysłu na to: Jak zamarynować karkówkę? lub Jak przyprawić karkówkę na grilla? Jeśli wiec znudziła(...)dodaj wszystkie przyprawy oraz czosnek, który możesz obrać lub zostawić w łupinie. Garnek podgrzewaj na średniej mocy palnika. Kiedy wywar się zagotuje, zmniejsz moc palnika i gotuj przez ok 10 – 15 minut. Zdejmij z ognia. Karkówkę pokrój na cienkie plastry nie przekraczające grubości 1 cm. Mięso włóż do gorącej marynaty i odstaw. Kiedy całość się schłodzi wstaw do lodówki
Kuchnia Na Wypasiesosami, pamiętajcie że możecie je przygotować z wyprzedzeniem, a następnie poporcjować je i zamrozić. Warto też wziąć pod uwagę, że nie każdy makaron musi zostać podany z długo gotowanym, zawiesistym sosem. Czasem wystarczy wymieszać ze sobą kilka naprawdę prostych składników, które zostaną połączone z makaronem niedużą ilością oliwy z oliwek lub masła. Tak właśnie jest w przypadku tego przepisu. Makaron(...)Uważaj tylko aby ich nie spalić. Po tym czasie na patelnię dodaj uprażone orzechy, suszone pomidory, szpinak oraz makaron. Całość dokładnie wymieszaj i podsmażaj przez około 1-2 minuty, aby szpinak stracił swoją objętość. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj natychmiast. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute
okolicepalnika.plOstatnio na moim blogu zdecydowanie za dużo było kurczaka, gdyż jest to ulubione mięso mojego połówka:). Nadeszła jednak pora na zmianę i dziś proponuję soczyste kotlety
karmelowy