pieczarki - 22435 przepisów (strona:67/1496)

Schab w jasnym sosie z pieczarkami i porem 204

Schab w jasnym sosie z pieczarkami i porem  Ostatnio dużą popularnością cieszył się tu mój przepis na pyszny schab w sosie własnym , więc dziś kolejna propozycja na kotlety inaczej niż zwykle. Tym razem proponuję schab w jasnym sosie z pieczarkami i porem - idealnie kruchy, mięciutki, w sam raz na niedzielny obiad. Schab w jasnym sosie własnym jest banalnie prosty(...)dość szybki w przygotowaniu. Mięso wystarczy  rozbić, oprószyć przyprawami i dobrze zrumienić na patelni. Po podsmażeniu pieczarek wystarczy tylko zalać całość wodą lub rosołem i poczekać, aż nasze bitki schabowe będą idealnie miękkie. Dodajcie do nich tyle mleka lub śmietanki, ile lubicie - sos powinien być bardziej kremowy i jaśniejszy niż zwykły sos własny / pieczeniowy. Kruchy schab w sosie

Lekcje w kuchni
Pieczarki faszerowane - mała przekąska na każdą okazję 60

końcu nadchodzi, można już zacząć planować pikniki, grille, ogniska czy inne zabawy poza domem. Z tej okazji chcę się podzielić przepisem na małe co nieco. Konkretnie to faszerowane pieczarki doskonałe na wszelkie imprezy. Świetnie smakują gorące i zimne. To przykład finger food'ów, które można spałaszować bez szukania sztućców. Pierwsze podobne jadłam przygotowane przez prawdziwą kucharkę na imprezę z okazji(...)mojego męża. Jednak nie dostałam przepisu i takie wyszły według mojego pomysłu na to danie. Do  przygotowania około 30 sztuk  potrzeba tylu właśnie pieczarek, raczej nie za wielkich. Zatem konkretnie: - 30 pieczarek  - 400g dowolnego mięsa mielonego  - 1 cebula drobniutko pokrojona  - 3/4 jajka - mąka i bułka tarta do panierowania  - olej słonecznikowy do smażenia - sól

I tu będę miała takie te
Jajka faszerowane pieczarkami. 84

Poznaj mój sprawdzony przepis na jajka faszerowane pieczarkami. Idealnie dobrane proporcje nadzienia sprawiają, że potrawa błyskawicznie znika ze świątecznego stołu. Przygotowanie tego dania zajmie nam naprawdę niewiele czasu. Jajka polecam zarówno na Wielkanoc jak i na każdą imprezę. Składniki. Jajka przed ugotowaniem z pewnością powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu zminimalizujemy ryzyko pękania skorupek. Wyciągam jajka z lodówki(...)godziny przed planowanym gotowaniem. Poniżej składniki na idealne nadzienie do jajek faszerowanych: 8 jajek (średnie lub duże) 400g pieczarek 150g cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 3 łyżki oleju do smażenia pół pęczka natki pietruszki Do smaku przyprawy szczypta soli 3 szczypty świeżo zmielonego, czarnego pieprzu Do dekoracji: garść posiekanego szczypiorku lub ziół Kaloryczność: około 100 kcal w jednej

Ania gotuje
Gołąbki wegetariańskie, bez mięsa 67

Print Gołąbki wegetariańskie Recipe by Healthy Creations Porcje 10 Porcji Składniki 100 g brązowego ryżu 100 g kaszy gryczanej Marchewka Pietruszka Kawałek pora (ok. 10 cm) 10-12 pieczarek Pół czerwonej cebuli 3 ząbki czosnku Jajko Łyżka koncentratu pomidorowego Przyprawy: oregano, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek, słodka, ostra i wędzona papryka, pieprz, sól Kilka dużych nieuszkodzonych liści kapusty włoskiej Sos pomidorowy(...)pieprz Koncentrat pomidorowy (opcjonalnie) Wykonanie Liście kapusty zanurzyć we wrzątku i gotować aż zmiękną. W razie potrzeby przed faszerowaniem lekko rozbić twardą część liścia tłuczkiem Kaszę i ryż ugotować Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce i podsmażyć na niewielkiej ilości masła lub oliwy, pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, pora i cebulę posiekać drobno

Healthycreations.pl
Warzywne klopsiki z kaszy, ryżu i pieczarek 71

Czas: Jeśli masz gotowe składniki 15 minut, jeśli nie 45 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 4 Tanio, zdrowo, pysznie. Tak można podsumować warzywne klopsiki z kaszy, ryżu i pieczarek. Nie jesteśmy wegetarianami, lubimy mięso (choć mocno ograniczamy spożycie), ale bardzo bliskie naszemu sercu, a raczej żołądkowi:) są takie właśnie przepisy: same warzywa, a technika jak przy robieniu klasycznych pulpetów(...)ryż biały, oczyszczony nie jest tak zdrowy jak jego kuzyni. I na koniec przyprawy: kasza i ryż potrzebują mocnego kopa, żeby nabrać aromatu. Przyprawą najważniejszą są pieczarki. Tak jest. One stanowią w największym stopniu o tym jak smakują warzywne klopsiki. Dlatego trzeba je ładnie, dość mocno przysmażyć z cebulką, żeby nabrały aromatu. Kolejna ważna przyprawa to kmin rzymskim, który nadaje

Niedzielny kucharz
Warzywna zupa ramen z zoodlami i wege pulpetami 63

Jest to zasługa kompozycji różnych aromatów i smaków, choć trzeba dodać, że nasza warzywna zupa ramen nie jest przesadnie przyprawiona. I nie ma w niej miso. Podstawę smaku stanowią pieczarki usmażone z tartym imbirem i czosnkiem. Następnie zalewamy je bulionem i doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym. I tyle. Aromatu dodają pulpety z kaszy gryczanej niepalonej, ryżu i pieczarek. Dzięki(...)lepiej smakuje i jest sycąca. Do tego stopnia, że to warzywne danie spokojnie wystarcza za cały obiad. Nasza zupa ramen powstała na podstawie przepisu z Delish.com Składniki: 200 g pieczarek brązowych, lub białych lub boczniaków 2 jajka 1 duża cukinia 1 łyżka tartego imbiru 3 starte ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 małe marchewki

Niedzielny kucharz
Zupa grzybowa z boczniaków i pieczarek 79

Zupa grzybowa z boczniaków i pieczarek to danie sycące, pachnące i niesamowicie smaczne. A przy tym bardzo proste. I wcale nie potrzebujesz do niej grzybów leśnych. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 4 Zupa grzybowa pewnie kojarzy ci się z potrawą zrobioną z podgrzybków, prawdziwków, czy kurek. Jasne. Taka zupa grzybowa to absolutny delikates, a już najlepiej smakuje(...)sezonie, latem, z grzybów przyniesionych prosto z lasu. Zupa grzybowa z boczniaków i pieczarek może być też równie smaczna i w gruncie rzeczy w niczym nie ustępuje klasycznej grzybowej. A jest zdrowsza, ponieważ boczniaki to super grzyby z mnóstwem składników odżywczych. Grzyby leśne są pyszne, ale poza smakiem niewiele w nich jest:) Polecamy super prostą i super pyszną zupę grzybową

Niedzielny kucharz
Forszmak z pieczarkami 51

Dzięki szwagierce, w drugi dzień świąt udało mi się wyhaczyć piękne pieczarki. Właściwie jeszcze przed Wielkanocą wiedziałam w czym wylądują resztki wędlin, wiedziałam również, że uzupełnieniem tego dania będą pieczarki. Wędliny z kolei w większości dostaliśmy od teściów. A Wy łapcie za noże i także róbcie forszmak z pieczarkami. Składniki: 1,5 l wody 600 g różnych rodzajów ugotowanych, upieczonych(...)uwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, karczku, kiełbasy lisieckiej i małego podudzia z pieczonego indyka) 6 większych pieczarek 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 3 ogórki kiszone 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 kubka zimnej wody

Kardamonovy
Makaron z kiszoną kapustą, pieczarkami i boczkiem 45

Przedwczoraj dostałam sporą torbę pieczarek. Powciskałam je w każde możliwe obiady. Jednym z nich był makaron z kiszoną kapustą, pieczarkami i boczkiem. Czemu akurat taki wybór? Parę dni wcześniej dostałam od taty kiszoną kapustę. Po zamrażalniku walał się gdzieś kawałek wędzonego boczku. Makaron, wiadomo, prawie każdy ma gdzieś skitrany. Ja dokopałam się do makaronu, który kupiłam na Węgrzech. Nie wiem(...)tego łazanki, wiadomo. U mnie jednak ich zabrakło. Uparłam się jednak, żeby do tej potrawy niczego nie dokupować, dlatego stanęło na węgierskim dodatku. Dziś zrobiłam dodatkowo krem z pieczarek (ale wyszedł bardzo średnio na jeża, więc nie będę go publikować), a na wieczór mam w planie zrobić sos pieczarkowy do placków z kiszonej kapusty – na jutro na obiad

Kardamonovy
Sałatka z wędzonym kurczakiem i marynowanymi pieczarkami 70

Sałatka z wędzonym kurczakiem i marynowanymi pieczarkami jest dość szybka i prosta do zrobienia, a także bardzo smaczna. Sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, podczas spotkania ze znajomymi, czy jako lunch do pracy. Składniki na sałatkę z wędzonym kurczakiem i marynowanymi pieczarkami: 600 g w ę dzony ch udek kurczak a puszka bia łej fasol i (240 g) słoi czek(...)konserwowego (160 g) 5 jajek 3 ł y ż ki majonezu sól, pieprz   Przygotowanie Z udek ściągamy skórę, mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Fasolę, pieczarki i selera odsączamy dokładnie z zalewy. Selera siekamy na mniejsze kawałki, pieczarki kroimy w plastry lub w ósemki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy

e-PrzepisyKulinarne
Bryzol 71

jedno z popularniejszych i lepszych dań czasów PRL-u. Cienki, duży i okrągły kotlet przyrządzony najczęściej z mięsa wołowego (polędwicy), wieprzowego lub koniny podany z duszoną cebulką i pieczarkami. Możesz do przepisu wykorzystać połączenie mięsa wieprzowego z wołowym. Ja jednak, do przygotowania bryzoli wybieram mięso wołowe, tradycyjnie z polędwicy wołowej. Jeśli bryzol serwuję kilkakrotnie w roku, wybieram mięso wołowe, najczęściej(...)SKŁADNIKI: 600 g polędwicy wołowej 1 duże jajko płaska łyżeczka soli, ½ płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu 4 czubate łyżeczki mąki pszennej olej lub masło klarowane do smażenia DODATKOWO: 300 g pieczarek 3 cebulki – 260 g płaska łyżeczka lubczyku, ½ łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka cukru 6 łyżek oleju do smażenia PRZYGOTOWANIE: Polędwicę wołową lub mięso wołowe np. z łopatki mielę w maszynce

Zasmakuj Kuchni
Pieczarki w cieście marynowane 130

Pieczarki smażone w panierce z jajka i maki krupczatki zanurzone w słodko-kwaśnej marynacie. Nadają się zarówno do drugiego dania zamiast surówki jak i jako przystawka na domowe imprezy. Z podanych składników wychodzi ok 20 półlitrowych słoików: 6 kg małych pieczarek 10 jaj 1 kg mąki krupczatki 4 l wody 2 szklanki octu 400 g dobrego koncentratu pomidorowego 14 łyżek(...)cukru 2 łyżki soli 8 cebul 15 ziaren pieprzu, kilka listków laurowych olej do smażenia dodatkowo sól, pieprz  Pieczarki czyścimy. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Pieczarki obtaczamy w jajku, mące krupczatce i smażymy na dość głębokim oleju na złoto. Łyżką cedzakową wyławiamy pieczarki i osączamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Cebulę obieramy i  kroimy

Krylowa Kuchnia
Budyń z ryżu z pieczarkami – zapiekanka z ryżu z pieczarkami 49

Budyń z ryżu z pieczarkami jeżeli ugotujemy, lub zapiekanka z ryżu z pieczarkami , jeżeli upieczemy w piekarniku. W Polsce na przełomie XIX i XX wieku budynie były bardzo popularne. Nie były to jednak kisiele mleczne, z czym obecnie nam się kojarzy budyń , lecz rodzaj leguminy, potrawa (wytrawna lub słodka), przyrządzona na bazie utartych żółtek z masłem lub cukrem, oraz(...)żaroodpornej, którą należy przykryć pokrywką i obciążyć. Budyń można również zapiec w piekarniku. Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni i piec około 30 minut. 250 g ryżu, 350 g pieczarek, 4 jajka, 70 g masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, do zapieczenia : sól, pieprz, 100 ml śmietany

królestwo garów
Pasztet grzybowy z kaszą jaglaną 36

grzybków: pasztet. Cudowny, delikatnie wilgotny, o głębokim smaku, pełen aromatycznych przypraw i z delikatną orzechową nutą. Pasztet bezmięsny, wzbogacony o odżywczą kaszę jaglaną, pełen słodkawych od smażenia warzyw i pieczarek. Tak pyszny, że jego kawałki wydzielam podobnie, jak wcześniej grzyby, które nadały mu smak. Wystarczy pamiętać o solidnym doprawieniu (kluczem do powodzenia jest tu majeranek i biały pieprz) i właściwym(...)usmażeniu pieczarek, a z łatwością i identycznym efektem powielicie ten sprawdzony już przeze mnie przepis. Dla tego smaku: warto! Składniki na formę o wymiarach dolnych 10 x 20 cm: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 600 g jędrnych i świeżych pieczarek 30 g suszonych grzybów 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 60 g orzechów włoskich

Even Better Food
Pasztet grzybowy z kaszą jaglaną 58

grzybków: pasztet. Cudowny, delikatnie wilgotny, o głębokim smaku, pełen aromatycznych przypraw i z delikatną orzechową nutą. Pasztet bezmięsny, wzbogacony o odżywczą kaszę jaglaną, pełen słodkawych od smażenia warzyw i pieczarek. Tak pyszny, że jego kawałki wydzielam podobnie, jak wcześniej grzyby, które nadały mu smak. Wystarczy pamiętać o solidnym doprawieniu (kluczem do powodzenia jest tu majeranek i biały pieprz) i właściwym(...)usmażeniu pieczarek, a z łatwością i identycznym efektem powielicie ten sprawdzony już przeze mnie przepis. Dla tego smaku: warto! Składniki na formę o wymiarach dolnych 10 x 20 cm: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 600 g jędrnych i świeżych pieczarek 30 g suszonych grzybów 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 60 g orzechów włoskich

Even Better Food

Proponowane wyszukiwania