pieczarki - 22435 przepisów (strona:63/1496)

Fasolka szparagowa z pieczarkami + film 156

Fasolka szparagowa z pieczarkami i cebulą to pyszne połączenie smaków, wspaniała przystawka lub szybkie danie obiadowe. Tak przyrządzona fasolka to świetny dodatek np. do jajka sadzonego, ziemniaków i kefiru, można ją również podać z makaronem lub jako samodzielną przekąske na lato.     składniki na 4 porcje 500 g fasolki szparagowej 500 g pieczarek 150 g startego żółtego sera(...)sztuki przekrawamy na pół. Do garnka z lekko osolonym wrzątkiem wrzucamy fasolkę i gotujemy ją około 15 minut pod przykryciem, ugotowaną fasolkę odcedzamy. Obraną cebulę drobno siekamy a oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy posiekaną cebulkę i delikatnie ją rumienimy od czasu do czasu mieszając, dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko smażymy do momentu

Smakowite Dania
Pierogi z kaszą jaglaną i brązowymi pieczarkami 190

Pierogi to jedno z moich ulubionych dań. Dzisiejsza propozycja jest mało klasyczna. W farszu połączyłam kaszę jaglaną i pieczarki brązowe, które bardzo lubię. Smaku pierogom nadają pieczarki i podsmażona cebulka. Kasza jaglana jest zdrowym uzupełnieniem farszu. Powoduje, że farsz jest bardziej plastyczny. Nie ma jednak wpływu na smak pierogów. Składniki na ciasto (na około 33 pierogów(...)mąki 2 łyżki oliwy około 150 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli Składniki na farsz: 50 g kaszy jaglanej 1 duża cebula 500 g brązowych pieczarek 1 czubata łyżeczka majeranku oliwa do podsmażenia cebuli i pieczarek sól do smaku pieprz (dość dużo) Okrasa: oliwa 1 duża cebula sól do smaku Wykonanie farszu: Kaszę jaglaną wsypujemy do miseczki

Smak mojego domu
Pyzy z kapustą kiszoną i brązowymi pieczarkami 158

Brązowe pieczarki w smaku przypominają trochę grzyby leśne. Lubię dodawać je do farszu do wszelkich kluch i pierogów. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyzy z kapustą kiszoną i brązowymi pieczarkami. Są tak dobre, że podaję je tylko lekko polane oliwą. Nie potrzebują nic więcej. Składniki na pyzy (wyszły 24 pyzy - 3 porcje): 1 kg ziemniaków 210 g mąki(...)ziemniaczanej 1 jajko pół płaskiej łyżeczki soli kilka łyżek oliwy do polania ugotowanych pyz Składniki na farsz: 15 dag kapusty kiszonej 25 dag pieczarek brązowych 1 duża cebula 1 płaska łyżeczka majeranku 4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Przygotowanie farszu: Kapustę drobno kroimy i gotujemy do miękkości. Ja gotuję około 1godziny. Kapustę studzimy i odciskamy z wody. Umyte

Smak mojego domu
Sajgonki wegetariańskie 148

Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, to wegetariańskie sajgonki, z poniższego przepisu, powinny przypaść Wam do gustu. Do ich przygotowania użyłam nietypowego, jak na sajgonki, składnika- pieczarek brązowych. Pieczarki brązowe mają smak i zapach bardziej przypominający grzyby leśne, niż zwykłe pieczarki. Moim zdaniem, pasowały idealnie. Zachęcam również do zrobienia sajgonek z mięsem . Zapraszam :) Składniki na farsz(...)sajgonek): 50 g makaronu ryżowego 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek brązowych 2 czubate łyżki kiełków soi (ze słonej zalewy) 4 liście kapusty pekińskiej 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól do smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy do smażenia sajgonek pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - jasny lub ciemny

Smak mojego domu
Pieczarki w ziołowej kruszonce, czyli sposób na czerstwy chleb 158

ważne, żeby marnować i wyrzucać jedzenia jak najmniej, dlatego jedną z takich potraw stawiam dzisiaj na blogowym stole (propozycje wykorzystania kuchennych pozostałości znajdziecie w zakładce ekonomia w kuchni .) :) Oto pieczarki w ziołowej kruszonce kłaniają się w pas. Niezwykle proste danie, złożone z niewielkiej ilości bardzo powszechnych składników może wydawać się mało warte uwagi. Nic bardziej mylnego! Kiedy sama przygotowywałam(...)pieczarki po raz pierwszy byłam nastawiona do nich nieco sceptycznie, jednak cudowny zapach ziół, masła i cytrynowej skórki wydobywający się podczas smażenia, rozwiał moje wątpliwości w cztery strony świata ;) Całość to przepyszne połączenie soczystych, słodkawych pieczarek z chrupiącymi i niesamowicie aromatycznymi chlebowymi kawałeczkami wymieszanymi z aromatyczną cytrynową skórką, rozmarynem i sporą ilością natki pietruszki. To małe i niepozorne danie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pierogi wigilijne 137

Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, więc to najlepszy czas, by podzielić się świątecznymi przepisami. Dziś jeden z nich - na moje ukochane pierogi z kapustą i pieczarkami! :) Moja Mama robi najlepsze pierogi wigilijne na świecie, dopracowała je do perfekcji. Zamiast grzybów używa pieczarek, nie tylko dlatego, że są bardzo aromatyczne, ale przede wszystkim dlatego, że ja nie lubię grzybów(...)kocham pieczarki. Zdecydowałam się zmierzyć z tym majstersztykiem i zrobić własną ich wersję opartą na przepisie Mamy - są boskie! :) Farsz: 0,5 kg kapusty kiszonej 400 g pieczarek 2 cebule 2 liście laurowe pół łyżeczki mielonego kminku 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła sól i pieprz Kapustę lekko płuczemy pod wodą, a następnie wkładamy ją do garnka i zalewamy

Cooking Monster
Kotlety mielone faszerowane pieczarkami 170

Kotlety mielone faszerowane pieczarkami to smaczne urozmaicenie zwykłych, prostych mielonych kotletów . Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Gdy posmakujecie takich mielonych z pieczarkowym farszem staną się nr jeden. Kotlety nadziewane pieczarkami są też bardziej sycące, a ich zrobienie nie zajmie więcej czasu niż klasycznych mielonych. Polecam! Jak zrobić kotlety mielone faszerowane pieczarkami? Przygotowanie: ok. 500 g mięsa(...)czerstwa bułka namoczona w wodzie lub mleku 1 łyżka majeranku sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia kotletów mielonych olej do smażenia Farsz: 1 duża cebula 10 świeżych dużych pieczarek posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną wcześniej w mleku lub wodzie odciśniętą bułkę, suszony czosnek z cebulą, oraz majeranek, sól i pieprz do smaku. Wszystkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczarki bezowe 158

grzybem rosnącym przy ziemi.” Autor: Stanisław Jachowicz Zbieranie grzybów jest prawdziwą przyjemnością dla wytrawnych grzybiarzy, ale co zrobić, gdy tych grzybów brak? Jako Ciasto na niedzielę , dla przyjemności zrobić… Pieczarki bezowe. Składniki: - 240 ml białek (muszą być o temperaturze pokojowej) - 400g drobnego cukru do wypieków - 2 łyżeczki cukru waniliowego (nie mylić z wanilinowym) - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - ½ płaskiej łyżeczki cream(...)mieszadeł tworzą się na nich „szczyty”. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą tylką. Na blaszki wyłożone matą lub papierem do pieczenia wyciskamy kopczyki, które będą kapeluszami pieczarek. Powstałe szczyty wygładzamy palcem zmoczonym w zimnej wodzie. Następnie na drugiej blaszce robimy korzonki pieczarek. Wyciskamy masę przykładając tylkę prostopadle do blaszki i powoli podnosimy rękaw do góry tworząc korzonek

mojewypiekiinietylko
Lekki makaron z pieczarkami i szpinakiem 131

Świetny przepis na makaron z pieczarkami, kiedy po pracy nie masz czasu na stanie przy garach. Wystarczy, że wcześniej zaopatrzysz się we wszystkie składniki, a w niedługim czasie wyczarujesz pyszne i sycące danie. Przedstawiamy wyśmienity i lekki przepis na makaron z pieczarkami i szpinakiem. Składniki Ilość porcji: 2 150 g makaronu spaghetti 60 g szpinaku 40 g parmezanu(...)serka śmietankowego 150 g pieczarek 20 g masła 1/3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku Zobacz film: Przygotowanie Ugotuj makaron, posiekaj czosnek, oczyść i pokrój pieczarki. Na dużej patelni roztop masło, dodaj pokrojone pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Upewnij się, że pieczarki są całkowicie suche przed dodaniem ich na patelnię. Gotuj pieczarki

ale Pysznie
Schabowa kieszeń z pieczarkami babci Basi 209

Dziś proponuję Wam całkiem fajny obiad. Schabowa kieszeń , to płat schabowego nadziewany pieczarkami w cieście naleśnikowym. Dzięki temu, że kotlety zapiekają się w naczyniu żaroodpornym, mięso jest mięciutkie, a ciasto naleśnikowe delikatne i rozpływające się w ustach. Składniki na kieszenie (na 4 porcje): 4 grubsze kotlety schabowe bez kości, 40 dag pieczarek, 1 średnia cebula, oliwa, sól, pieprz, możemy jeszcze(...)dodać trochę sera żółtego . Składniki na ciasto : 1 jajko 1 szklanka mleka mąka pszenna sól, Sposób przygotowania : 1. Pieczarki obrać, umyć, posiekać . Na patelni rozgrzać odrobinę masła klarowanego lub oliwy, dodać pieczarki. 2. Posiekać cebulkę bardzo drobno i włożyć ją na patelnię do pieczarek. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Smażyć do całkowitego odparowania płynu, aż masa stanie się gęsta

Pysznosci Babci Basi
Panierowane pieczarki, danie w 5 minut 199

Panierowane pieczarki , danie w 5 minut Kiedy wszystko się nam przeje , a domownicy ze smętną miną gapiąc się w talerze , oczekują cudu . Wtedy można spróbować np. panierowanych pieczarek . Fajna , prosta potrawa , a do tego mega uniwersalna . Doskonale, sprawdzi się nawet na zimno jako przekąska, na imprezie lub lekka kolacja . Tak przyrządzone pieczarki są smaczne , prawie jak kotlety schabowe(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> No są niezłe i tyle , ugotujcie i spróbujcie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> składniki : kilka dość dużych pieczarek białych – nie muszą być ogromne 2 jajka 1 szklanka bułki tartej sól , pieprz do smaku olej do smażenia Pieczarki oczyszczamy z resztek torfu , a następnie wyłamujemy ogonki . Bardzo łatwo

Ogrodnik w podróży
Risotto z kurczakiem i pieczarkami 204

jeszcze odpowiednio przygotować to danie. Niestety wymaga od nas odrobinę nakładu pracy, bo powinniśmy cały czas mieszać nasze risotto aby nie przywarło do dna patelni. Risotto z kurczakiem i pieczarkami - składniki 500g filetu z kurczaka 300g ryżu 500g pieczarek 1 cebula 3 łyżki oleju sól pieprz łyżka masła 50g parmezanu 600 ml bulionu Risotto z kurczakiem i pieczarkami - przygotowanie Pieczarki(...)cebulę, kurczaka kroimy w kostkę. Na odrobinie oleju podsmażamy pieczarki, aż odparuje z nich woda, dodajemy cebulę i podsmażamy aż zrobi się szklista. Dodajemy ryż i podlewamy odrobiną bulionu. Dodajemy kurczaka. Cały czas mieszając risotto podlewamy partiami bulion do momentu kiedy ryż stanie się miękki. Następnie dodajemy masło i czekamy aż się roztopi. Dodajemy parmezan i możemy wykładać na talerze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa pieczarkowa z makaronem 186

Pozostając w grzybowo-jesiennych klimatach dziś zapraszam na moją ukochaną zupę - pieczarkową! Palce lizać! :) Za grzybami nie przepadam, ale pieczarki uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i dodawać do wszystkiego. Nie przypominam sobie jednak, by zupa pieczarkowa gościła kiedykolwiek na stole w moim rodzinnym domu. Zaczęłam ją gotować dopiero po wyprowadzce od rodziców. Podczas eksperymentów przewinęło się kilka jej wersji, także(...)ulepszaczami, ale dzisiejszy przepis jest najlepszy! Od początku do końca robiona przeze mnie, bez polepszaczy, delikatna, lekko słodka od śmietanki, pachnąca, pyszna. Po prostu wspaniała - polecam fanom pieczarek i nie tylko. :) Moja zupa jest przyrządzana na bulionie drobiowym, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Bulion drobiowy: 2 tylne części z kurczaka

Cooking Monster
Szaszłyki wegetariańskie z papryki, cukinii i pieczarek 225

Dzisiaj propozycja na szaszłyki wegetariańskie. Zrobiłam je z papryki, cukinii i pieczarek. Szaszłyki są tak dobre, że na dalszy plan schodzi mięso z grilla. Można je traktować jako danie samodzielne lub przerywnik w trakcie grillowej mięsnej biesiady. No i kto powiedział, że grill nie może być  zdrowy?  Z całego serca zachęcam do spróbowania :) Składniki (6 szaszłyków): 2 małe(...)cukinie 1 papryka czerwona 12 średnich pieczarek 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 płaska łyżeczka tymianku sól pieprz olej rzepakowy Wykonanie: Pieczarki i warzywa przygotowujemy około 1 - 2 godziny przed grillowaniem.  Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do miski i polewamy kilkoma łyżkami oleju. Pieczarki mieszamy, aby olej pokrył je z każdej strony. Tak przygotowane pieczarki z obu stron

Smak mojego domu
Pieczarkowo kokosowa zupa krem 179

sycące. Jeżeli nie lubicie zup w firmie kremów, to po prostu nie blendujcie całości, zapewniam, że zupa nic na tym nie straci. Składniki na 6-8 porcji: 500 g pieczarek 1-2 cebule (około 200 g) 1 duży ziemniak (około 300 g) 1 marchew (około 100 g) 1 pietruszka (około 100 g) puszka mleka kokosowego łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka pieprzu(...)magnez, witamina A, E, B1, B2,C, D, PP beta-karoten, błonnik (w jednej porcji około 4 g) Przygotowanie: W zależności, czy chcesz przybrać zupę tak jak ja przyrumienionymi pieczarkami z cebulą, a zakładam że tak to połowę cebuli pokrój w półplasterki a resztę w drobną kostkę, tak samo Kilka pieczarek pokrój w plasterki a pozostałe w drobną kostkę. Ziemniaki

greenscarf