pieczarki - 22435 przepisów (strona:71/1496)

Pieczarki faszerowane 365

naszym domu chyba od zawsze. Opasłe tomisko w lnianej oprawie zawierało setki, jeśli nie tysiące receptur od kanapek, aż po pieczoną gęś. Ostatnio wróciłam do tego przepisu i przygotowałam pieczarki faszerowane jako przystawkę podczas karnawałowego spotkania z bliskimi. Przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga wybrania w sklepie, czy na bazarku dużych, ładnych pieczarek. Nadziewane grzyby można traktować jako finger food(...)albo zaserwować do stołu - w obu przypadkach sprawdzą się znakomicie. Składniki: 16 dużych, ładnych pieczarek+3 dodatkowe 2 jajka łyżka posiekanej natki pietruszki 1 nieduża cebula 30 g masła kawałek żółtego sera (u mnie radamer) sól, pieprz łyżka tartej bułki dodatkowo 2 łyżki masła Przygotowanie: Pieczarki oczyścić przy pomocy papierowego ręcznika - jeśli są ładne, świeże, nie trzeba

Kulinarne Inspiracje
Śledzik z pieczarką 122

Uwielbiam śledzie w każdej postaci , tym razem zapraszam na śledzika z pieczarką , smakują fantastycznie , znakomicie sprawdzą się na imprezy ze znajomymi czy na rodzinne spotkania , spróbuj tego przepisu w swojej kuchni i napisz jak smakują . Składniki  200 dag śledzia matiasa  5 pieczarek świeżych  10 pieczarek marynowanych  2 średnie cebule  1 cebula czerwona  1 łyżka(...)szklanki mleka  Wykonanie  Śledzie namaczam w mleku około 3 godzin , tak aby pozbyć się nadmiaru soli , między czasie obieram cebulę i kroję w drobną kostkę , marynowane pieczarki kroimy w ćwiartki , natomiast świeże pieczarki obieram kroję w cienkie plasterki , następnie na rozgrzana patelnie przekładam masło czosnkowe , kiedy masło się rozpuści dodaje naszą świeżą pieczarkę i przesmażam około 10 minut

Mój Smak
Sałatka z pieczarkami 187

Jeśli przejadła Wam się tradycyjna sałatka warzywna , to spróbujcie sałatki z pieczarkami. Sałatka z pieczarkami to idealny pomysł na sylwestrową przystawkę. Świetnie sprawdzi się też na każde inne spotkanie w większym gronie. Sałatka ta wymaga od nas dosłownie kilku składników i jej przygotowanie nie jest trudne… sprawdźcie sami. Sałatka z pieczarkami – składniki 0,5 kg pieczarek puszka kukurydzy(...)cebule 5 jajek olej majonez sól pieprz Sałatka z pieczarkami – przygotowanie Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy, kroimy w kostkę, a następnie dusimy na odrobinie oleju, aż odparuje z nich woda. Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Devolay (pieczarki i cebulka) 113

Ostatnio u mnie pieczarkowo. Tym razem pyszny Devolay, który nigdy się nie nudzi. Jak wiemy może on występować w różnych postaciach: z ogórkiem, masłem, serem, pieczarkami etc. Ja wybrałam Devolaya z pieczarkami, cebulą i masłem. Składniki na Devolay (pieczarki i cebulka; 2 porcje): pojedyncza pierś z kurczaka pieczarki około 300 g duża cebula masło mąka bułka tarta jajko Pierś(...)kurczaka umyć i podzielić na kawałki, delikatnie rozbić tłuczkiem i posolić. Oczyścić pieczarki i drobno pokroić. Cebulę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na maśle. Wrzucić pieczarki i smażyć kolejne kilka minut. Lekko przestudzony farsz nakładać na przygotowane wcześniej filety. Zawijać mięso tak, aby pieczarki nie wypadały ze środka. Można wspomóc się wykałaczkami. Tak przygotowane Devolaye obtoczyć w mące, jajku

Karola gotuje
Pieczarki faszerowane 156

Danie, które dobrze sprawdza się jako przekąska na imprezy czy przystawka do obiadu. Grzyby faszeruję masą z pieczarek, cebuli, wędzonego kurczaka i cebuli i zapiekam posypane parmezanem. 350 g pieczarek (ok. 20 średniej wielkości sztuk) 50 g żółtego sera typu gouda 1 średniej wielkości cebula 30 g wędzonej piersi z kurczaka szczypta soli szczypta pieprzu 3 łyżki śmietany 18% olej(...)smażenia garść drobno startego parmezanu szczypiorek Dodatkowo: masło do wysmarowania formy Pieczarki umyć i osuszyć. Oberwać ogonki od 3/4 pieczarek (w moim przypadku było to 15 sztuk). Ogonki drobno posiekać z pozostałymi całymi pieczarkami (u mnie z 5). Cebulę i wędzoną pierś kurczaka również drobno posiekać. Ser utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć cebulę

Bullio
Małże zapiekane w pieczarkach 124

Pieczarki z małżami można podać jako przekąskę lub jako danie główne. Trudno podać dokładne ilości składników, wszystko zależy od wielkości pieczarek jakie chcemy użyć. Mała pieczarka to jedna małża, większa 2-3, a portobello to nawet 10 lub więcej muli. pieczarki portobello* lub zwykłe (u mnie 4 portobello), małże (około 300 g), masło (2 łyżki), szalotki (2 sztuki), ząbek czosnku(...)minut). Gdy będą już otwarte, wlać wino, przykryć i zagotować. Małże wyjąć. Połowę sosu zagęścić przez gotowanie. Resztę można zamrozić i użyć, na przykład do duszenia jagnięciny.  Kapelusze pieczarek oczyścić z ziemi, wyciąć korzonki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wierzchem do dołu (blaszkami do góry). Kapelusze pieczarek wypełnić małżami, polać sosem, posypać posiekanymi liśćmi pietruszki i serem. Wstawić

królestwo garów
Pieczarki w zalewie octowej 177

Dzisiaj polecam przepis na pyszne pieczarki w zalewie. Pieczarki są szybkie i łatwe do przygotowania. To idealna przekąska na każdą imprezę. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg pieczarek, 2 jajka, 3 szklanki bułki tartej, olej do smażenia, sól, Zalewa: 1,5 litra wody, 1/2 szklanki octu, 1 łyżka cukru, 2 pokrojone w piórka cebule, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego(...)łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczka soli, kilka ziaren pieprzu ziarnistego. PRZYGOTOWANIE: 1. Z pieczarek odkrawam trzonki. Pieczarki oprószam solą. Następnie maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. 2. Zalewa: Wszystkie składniki zalewy przekładam do garnka i zagotowuję. Zalewę odstawiam do przestudzenia. 3. W dużym naczyniu układam usmażone pieczarki. Pieczarki zalewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Łazanki z Młodą Kapustą i Pieczarkami 149

Witam serdecznie Dzisiaj zaproponuję przepis na łazanki z młodą kapustą i pieczarkami. Łazanki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Mamy obecnie sezon na młodą kapustę więc warto wypróbować przepis. Dodam od siebie, że najbardziej lubię łazanki odgrzewane na patelni, wtedy najbardziej mi smakują :). Do przygotowania łazanek będziemy potrzebować: 1 główka młodej kapusty (około 1,2 kg) 500 g makaronu(...)łazanki 500 g pieczarek przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sól, pieprz 2 łyżki masła olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Łazanki z młodą kapustą Przygotowanie: Umyte i osączone pieczarki kroję w grubsze półplasterki. Oczyszczoną z wierzchnich liści i umytą kapustę szatkuję, poszatkowaną przekładam do garnka. Następnie kapustę w garnku zalewam wodą tak żeby kapusta była

Uwaga Babcia Gotuje
Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami 391

Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami to proste danie, które idealnie nadaje się jako przekąska na imprezę, czy jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Babeczki można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie smakują same w sobie, lecz można ich smak wzbogacić np. sosem czosnkowym . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami – Składniki: ok. 300g ciasta(...)francuskiego 500g pieczarek olej do smażenia 3 jajka 250ml śmietany kremówki pęczek koperku mały pęczek szczypiorku pieprz, sól do smaku   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami – Wykonanie: Blaszaną formę na muffinki wylepić ciastem francuskim. Podpiec ciasto w temp. 200st.C przez ok. 10 minut (do lekkiego zarumienienia). Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć na złoto na rozgrzanym

Kulinarne Przeboje
Pieczarki faszerowane po bolońsku 322

dzisiejszy obiad proponuję pyszne faszerowane pieczarki.  Są szybkie i łatwe do przygotowania. Koniecznie musicie je przygotować, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 8 dużych pieczarek, 400g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 50g masła, 2 plasterki sera żółtego, olej, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z pieczarek odkrawam trzonki. Trzonki oczyszczam i kroję w małą kostkę(...)Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na patelnię z odrobiną oleju przekładam mięso mielone, cebulę i pokrojone trzonki z pieczarek. Smażę około 5 minut. Dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam i smażę jeszcze 3 minuty. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz bazylią. 2. Kapelusze pieczarek smaruję dookoła olejem. Wgłębienia w kapeluszach wypełniam przygotowanym farszem. Ser żółty kroję w paski. Kawałki sera

Tradycyjna kuchnia Kasi
Faszerowane pieczarki portobello + sos serowy z nerkowców 178

Pieczarki portobello są bardziej aromatyczne niż białe pieczarki, ich duże kapelusze nadają się w sam raz do nadziewania :) Są fajnym dodatkiem do obiadu. I bardzo prostym do zrobienia. Dodatkowo przepis na sos serowy z nerkowców. Składniki dla 2 osób: - 4 duże pieczarki portobello, - ok 200 g mrożonego szpinaku, - 1 małą cebula, - sól, pieprz domowy sos serowy z nerkowców: - 1/4 szklanki(...)smaku), - 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć, ale one dodadzą smaku serowego), - 2 płaskie łyżki mąki z tapioki. Wykonanie: Zaczynamy od zalania nerkowców gorącą wodą i odstawienia ich. Pieczarki oczyścić, można również obrać gdy są brzydkie, delikatnie wyciąć część miąższu, tak by powstały z nich miseczki. Szpinak wrzucić do garnka, ugotować, dodać pokrojony miąższ z pieczarek i cebulę, chwilę razem

Co na wege obiad?
Delikatny krem pieczarkowy z rozgrzewającymi grzankami z cukini 110

Składniki na 4 porcje: 500 g pieczarek 1 średnia cukinia w miarę cienka, aby miała jak najmniejsze i jak najmniej pestek w środku 1 cebula 7 chochli rosołu dobrze doprawionego 1/2 szklanki ciepłej wody olej i masło do smażenia 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki pół selera z rosołu 1 pietruszka z rosołu 2 ziemniaki z rosołu opcjonalnie mały ugotowany(...)rosole por 5 łyżek czerwonej soczewicy sól ziołowa, pieprz ziołowy i zwykły mielony, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona Przygotowanie : Pieczarki, cebulę i cukinię obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę drobno pokrój, a pieczarki i cukinię pokrój w grubszą kostkę. Soczewicę opłucz na sitku i wrzuć do niesolonego wrzątku. Gotuj do miękkości ok 7 minut, od czasu

Anioszek w kuchni
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym i zapiekane z serem. 128

Uwielbiam pieczarki i mogła bym je jeść w każdej postaci , pieczone , gotowane, smażone. Często na święta przygotowuję pieczarki nadziewane mięsem mielonym zapiekane z serem. Są naprawdę pyszne, do pieczarek podałam  Remuladę Duńską Folwark . Może przygotujecie taką przystawkę na święta :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 300 g mielonego z indyka około 300 g mielonego z szynki 2 jajka 2 łyżki(...)bułki tartej 4 łyżki mleka 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku ja używam domowej vegety kilka plasterków sera żółtego tyle ile pieczarek 4 łyżki oliwy 7 dużych pieczarek lub więcej mniejszych Wykonanie : Zmielone mięso mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,bułkę tartą, jajka i mleko, wyrabiamy. Następnie przyprawiamy do smaku solą(ewentualnie vegetą  i pieprzem

Sama słodycz i szczypta chili
Kremowa zupa z pieczarek 125

wieku we Francji rozpoczęto uprawę pieczarek. Szybko podbiły francuskie podniebienia, ale mogli sobie na nie pozwolić tylko zamożni. Obecnie pieczarki uprawia się praktycznie wszędzie, a Polska jest jednym z liderów w ich hodowli. Grzybiarze uważają, że co czwarta zjedzona w Europie pieczarka pochodzi z polskich upraw. Oto przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę pieczarkową, idealną na zimowy obiad. Składniki(...)pieczarek 2 ziemniaki 1 cebula 2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oleju kokosowego 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku sól sól ziołowa świeżo mielony pieprz garść rukoli, natki lub koperku Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry. Posypujemy solą ziołową i odstawiamy. W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka

My Chcemy Jeść
Pieczarki w pomidorowej zalewie octowej 249

Pieczarki w zalewie to pyszna przekąska, zakąska do alkoholu a także dodatek do kanapek. Robi się je tak samo jak rybkę tyle, że zalewa jest pomidorowa bo z dodatkiem keczupu i koncentratu pomidorowego. składniki: ok 1,5 kg niedużych pieczarek jajka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 szklanki(...)wszystkie składniki na zalewę oprócz cebuli. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Gdy zawartośc garnka się zagotuje dodać cebulę i gotować wszystko razem ok 3 minuty. Gotową zalewę wystudzić. Pieczarki dokładnie oczyścić, odkroić ewentualne wystające ogonki aby lepiej się smażyło. Następnie pieczarki panierować w jajku a potem w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania