kurczakiem :-) możecie się nim śmiało posilić między jutrzejszymi słodyczami ;-) Jakiś czas temu moja siostra poleciła mi sałatkę, jaką często robi. Zrobiłam więc i ja i muszę stwierdzić, że sałatka bardzo dobrze smakuje, ale to samo danie podane w wersji na ciepło jest wprost obłędne... Dlaczego akurat na ciepło? Przeczytajcie dalej... SKŁADNIKI ok. 250 g makaronu (waga surowego przed ugotowaniem(...)pomidorów 3 - 4 łyżki oliwy, którą były zalane pomidory 75 g ziaren słonecznika 75 g pestek dyni sól, pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka (dosłownie odrobina) ser feta lub parmezan (w zależności co bardziej Wam smakuje) Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Fileta kroimy w kostkę, posypujemy paprykami, solą, pieprzem i odstawiamy na ok. 30 minut
Czary - gary w kuchnipomidorach z cukinią Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron soba z brokułami i cukinią Makaron z pieczarkami, cukinią i parmezanem Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pappardelle w ostrym sosie z żółtych warzyw z czarnuszką i natką z pietruszki Penne z pieczarkami i czarnymi oliwkami Sałatka makaronowa z brokułami i majonezem Sałatka makaronowa z czarnymi oliwkami
Moja smaczna kuchniajeden z najsmaczniejszych przepisów na wiosenno- letnią sałatkę ba blogu. Zdecydowanie skradła moje serce i z pewnością będę często ją przygotowywać od teraz. Przepis jest autorski, dlatego śmiało mogę się nim chwalić i z dumą Wam przedstawić. Najlepsze połączenie szparagów, suszonych pomidorów, liści botwiny i fety, chipsów z boczku, dymki, świeżego groszku oraz pestek dyni. Całość uwieńczyłam jedynie
Mango PapajaSkładniki : ćwiartka arbuza 15 dag fety 10 dag pomidorków 1/2 strąka zielonej papryki 8 rzodkiewek liście bazylii ewentualnie czarne oliwki Przygotowanie : Obrany arbuz kroimy w kostkę, umyte pomidorki na połówki, fetę w małą kostki Rzodkiewki w plasterki, paprykę w kostkę Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy listki bazylii, polewamy sosem z miętą i odstawiamy miskę na chwile do lodówki(...)składniki się wystudziły Przed podaniem na stół posypujemy sałatkę ziarnem sezamu. Składniki na sos: mięta sok z cytryny oliwa miód Kilka liści umytej, osączonej mięty siekamy, dodajemy do niej około 2 łyżek soku z cytryny, 2-3 łyżki oliwy i łyżkę miodu. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. polać sosem sałatkę. Pomysł na sałatkę z "Moje Gotowanie Ekstra" 1/2015
Proste PotrawyLatem mogłabym żywić się tylko i wyłącznie sałatkami. Jako, że można ich stworzyć nieskończoną ilość kombinując ze składnikami, nie znudzą mi się nigdy :). Oto jedna z moich propozycji (na pewno nie ostatnia). Składniki ( dla 3 osób): - kuskus suchy 120 g - 125 g bryndzy/ pół kostki fety/ 50 g koziego sera - 2 pomidory malinowe - 3 ogórki kiszone - 5 większych rzodkiewek
Corner With Recipestakiej tortilli. Świeży szpinak bardzo dobrze smakuje w sałatkach z dodatkiem sosu vinaigrette lub czosnkowego na bazie naturalnego jogurtu. Jakkolwiek go przygotujecie i zawiniecie w naleśnik, też będzie pysznie :) Gdybyście jednak woleli w naleśnikach szpinak w innej formie, to zerknijcie na naleśniki ze szpinakiem i serem feta . Życzę smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennazdrowia, jednak całkowicie wykluczyłam z diety m.in. uwielbianą przeze mnie fetę. Z pomocą przyszła mi koleżanka z pracy, wegetarianka, która poradziła mi, bym spróbowała zastąpić ją tofu - czyli serkiem sojowym. Wiedziałam jednak, że naturalne tofu nie zachwyci mnie smakiem, bo jest po prostu nijakie. By wykorzystać je w sałatce i nadać mu jakiś smak - zamarynowałam je z solą, czosnkiem
Moje QulinariaZdrowa, smaczna i pożywna sałatka z kaszy jaglanej i młodej kapusty. Doprawiona czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Świetna jako dodatek do obiadu lub do zabrania na lunch do pracy. Sama, często podaję ją jako samodzielne danie, z ugotowanym/usmażonym jajkiem lub pokruszoną fetą. SKŁADNIKI / 4 porcje 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 łyżeczka masła 1/2 główki młodej kapusty / drobno
cool and mintyczarnym ryżem i marynowaną dynią. W zielonym 800 ml przygotwałam sałatkę z mozzarellą, gruszką i jadalnymi bratkami . W czerwonym, największym 1200 ml podałam penne z fasolą i frankfurterkami . Aluminiowe foremki to nowość od Jana Niezbędnego, są bardzo wygodne w użytkowaniu i transporcie. Posłużyły mi do upieczenia wytrawnych muffinek z fetą i szparagami . Ostatni produkt to okrągły papier do wypieków. Jest
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysmaczna i zdrowa - taka powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Składniki 1 mała cukinia 1 mała marchewka (opcjonalnie) 1 papryka (żółta lub czerwona) 1 opakowanie sera koziego lub owczego lub sera mozzarella lub sera feta pół pęczka rzodkiewek pół pęczka świeżej mięty kilka liści sałaty
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmaczna i zdrowa - taka powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Składniki 1 mała cukinia 1 mała marchewka (opcjonalnie) 1 papryka (żółta lub czerwona) 1 opakowanie sera koziego lub owczego lub sera mozzarella lub sera feta pół pęczka rzodkiewek pół pęczka świeżej mięty kilka liści sałaty
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagrilla z krewetkami pełna lata i kolorów. Takie sałatki moja rodzina uwielbia. Polecam teraz kiedy mamy pełnię sezonu na owoce. Zapewniam że będzie pachnieć malizną. 1 doniczka salaty strzępiastej 1 garść borówek 1 szklanka malin 1 cukinia mała 1 nektarynka 1 brzoskwinia 1/2 cebuli czerwonej 5 dkg sera feta sos balsamico 20 dkg krewetek oczyszczonych sól, pieprz przyprawa
wesoła kuchniaZdrowa i pożywna sałatka, doskonale sprawdzi się na obiad, drugie śniadanie czy kolację. Do przygotowania użyłam fasoli czerwonej firmy Cenos. SKŁADNIKI 1 woreczek kaszy jaglanej Cenos , ½ szklanki ugotowanej fasoli czerwonej Cenos, ½ szklanki ugotowanej zielonej fasolki, 1 upieczona pierś z kurczaka, 100 g sera feta, kawałek czerwonej papryki, ½ łyżeczki czarnuszki, cebula dymka ze szczypiorkiem, curry, sól, pieprz, oliwa
słodki brateksmakują zupełnie inaczej! Do tego sos pomidorowy, sałatka ze świeżych warzyw i pyszny obiad gotowy. Co ważne, to danie można przygotować z kaszy, która została nam z poprzedniego dnia i zrobić taki obiadowy recykling - zdrowo i ekonomicznie;) Składniki: 200 g kaszy gryczanej 200-250 g sera typu feta (ser typu jest lepszy, bo się ładniej klei
Kulinarne Inspiracje