Dziś mam dla Was śliczną tartę, którą wypatrzyłam na okładce majowego wydania magazynu BBC Good Food . Kompozycja piękna dla oka, ale też niezwykle smaczna. Młode
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 1 mała pierś z kurczaka (ok. 120 g) 3 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 75 g) 15 małych migdałów (ok. 20 g) sól, pieprz duża garść
Vroblewska-fitlifePomidorki daktylowe zamienione w tulipany to ciekawy pomysł na prostą, szybką i smaczną przystawkę. Właściwie trudno tu o jakikolwiek konkretny przepis. Na pewno przydadzą się małe
Trzeci talerzWspaniała do obiadu , wspaniała jako lunch do pracy , jak również na kolację :) Polecam ją wypróbować , potrafi zaspokoić głód w mgnienia oku :) A oto co potrzeba do
Różne smaki w kuchniwersji z sałatą lodową. Ta dzisiejsza jest bez sałaty ale jest równie smaczna, co niektórzy stwierdzili nawet, że jest jeszcze lepsza... Polecam bardzo gorąco, to jedna z naszych ulubionych sałatek. Idealna zarówno jako dodatek do grilla jak i jako samodzielne danie, np. na kolację. Zawsze podaję ogórki ze skórą, w sumie to nie wiem dlaczego u nas niektórzy podają ogórki(...)super chrupią. ;-)Składniki:- 2 zielone ogórki (u mnie ze skórą)- 4 pomidory- 1 cała papryka (u mnie żółta, ale może być dowolna)- 1 cebula (u mnie czerwona)- ser feta- szczypior- oliwki- świeżo mielony pieprz- ocet (u mnie różowy ocet winny)- oliwa z oliwek- świeże lub suszone oreganoWszystkie warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.W misce układamy warstwami: pokrojone na mniejsze
Smaczne ZdroweSałaty bywają u nas często, gęsto, tak z 300 razy do roku. Zwykle powtarzamy ulubione smaki ale bywa, że zmieniamy w nich niektóre składniki
Smaczne ZdroweUpały, upały i upały. Nie wiem jak Wy ale zbyt dużych upałów nie lubię. Moje zwierzęta chyba też za nimi nie przepadają. Gotować się nie chce
Smaki EwyPamiętajcie, że szpinak lubi dużą ilość czosnku, inaczej będzie trochę mdły. Na blogu znajdziecie też: szpinakowy chłodnik , spaghetti z sosem szpinakowym , ziołową sałatkę ze szparagami , tartę ze szpinakiem i ricottą , tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym . spaghetti ze szpinakiem i pesto , szybką tartą z warzywami Koniecznie wypróbujcie tez pyszny(...)roztopionego masła 250 ml letniego mleka 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko do pomalowania ciasta Farsz: 400 g mrożonego szpinaku (brykietu) 100 g sera feta 4 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut
Kulinarne przygody Gatityłyżkę tartego parmezanu i drobno posiekany tymianek. Dokładnie mieszamy miotełką. Wlewamy na cukinię i krótką chwilę podsmażamy, cały czas mieszając- tak, żeby masa lekko się ścięła. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą i pozostałym parmezanem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut, aż masa się całkowicie zetnie a ser ładnie zezłoci. W międzyczasie na patelni grillowej układamy kromki ciabatty. Podpiekamy(...)dwóch stron, przekrawamy pomidory na pół i wcieramy je w czosnkową stronę. Tak przygotowaną ciabattę skrapiamy oliwą i posypujemy drobno posiekanym oregano. Jemy na ciepło- frittata, kromki chleba i sałatka (z braku rukwi wodnej u nas była to po prostu sałata lodowa). Zrezygnowałam ze świeżego chilli, którego użył Jamie, bo cayenne jest dla mnie wystarczająco ostry. Świetny obiad
les mirabellesWiosną i latem najchętniej sięgam po dania bezmięsne, choć bardzo lubię dźwięk skwierczącego na patelni kawałka mięsa to mnogość warzyw działa na mnie stymulująco. Sałatka pochodzi z mojej ulubionej książki rozprawiającej się z kuchnią wegetariańską na najwyższym poziomie "Plenty More" Yotam Ottolenghi. Fasola mung to bogactwo białka stąd z powodzeniem zastępuje białko zwierzęce w diecie wegetariańskiej. Składniki(...)kopru włoskiego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki octu winnego 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli 3 marchewki 1/2 łyżeczki cukru garść świeżej kolendry sok z 1 cytryny 140 g sera feta sól *przepis z książki "Plenty More" Yotama Ottolenghi Przygotowanie: 1. Fasolkę gotujemy w szerokim rondlu ok 20-25 minut, lekko al dente odcedzamy, przekładamy do miski
Słodki Kompromismoże Was zainteresować."Vegetarian Mediterranean Cooking" Beverley Jollands to zbiór przepisów wege w słonecznym południowym klimacie krajów śródziemnomorskich. Połączenie dwóch nurtów żywieniowych, które bardzo cenię. Zupa z cukinii z fetą, koperkiem i papryką, dip z zielonego groszku, czy marokańskie naleśniki szpinakowe to potrawy, od których z pewnością pocieknie Wam ślinka. Jest tylko jeden szkopuł, o którym informuję od razu - książka(...)kuchnia śródziemnomorska jest dla mnie nieskończonym źródłem inspiracji. Książka "Vegetarian Mediterranean Cooking" zgromadziła 180 propozycji na takie właśnie dania. Zostały one podzielone na rozdziały: przystawki, zupy, dania główne, sałatki, dodatki do dań głównych, desery, oraz pieczywo, możemy zatem bez problemu żywić się wege od rana do nocy. Większość to dania "oryginalnie" bezmięsne, jest też trochę mięsnych klasyków przerobionych
Chilli Czosnek i OliwaSałata lodowa jako chyba jedyna nadaje się do krojenia nożem. Jest krucha, słodkawa. Nie wiem jak Wy, ale ja ją bardzo lubię. Chyba tego roku będzie
Smaki EwyNaleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!